Τι μουσακάς και..."πράσινα άλογα"...Ένα είναι το φαγητό που θυμίζει Ελλάδα το καλοκαίρι...κι αυτό είναι τα...γεμιστά...Υπέροχο,γεμάτο χρώμα και πολύ πολύ υγιεινό...Συνήθως φτιάχνω γεμιστά όταν μπει για τα καλά το καλοκαίρι και τα λαχανικά είναι υπαίθρου και όχι θερμοκηπίου ή όταν είναι έτοιμα τα δικά μας λαχανικά...Φέτος βιάστηκα...Με έπιασαν οι ¨λιγούρες"...Για τη γέμιση βάζω σε ενέργεια τη...φαντασία μου...Πάντως μετά από πολλές δοκιμές έχω καταλήξει σε δύο συνταγές...Η πρώτη προέρχεται από την πεθερά μου-έτσι τα προτιμάει ο άντρας μου -και προτείνει ρύζι,κρεμμύδι,σταφίδες,ντομάτα,λαχανικά,μαϊντανό και τυρί φέτα....Η δεύτερη προέρχεται από το χωριό μου και έχει μπόλικο τραχανά πλιγουρίσιο(στο χωριό μου γεμίζουν τα λαχανικά μόνο με τραχανά και μυρωδικά,εγώ όμως τα έχω συνδυάσει και προσαρμόσει στις δικές μας γεύσεις)και αυτόν-τον τελευταίο- θα παρουσιάσω πιο κάτω...Επειδή το ρύζι που χρησιμοποιώ είναι αναποφλοίωτο και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βράσει,το βράζω λίγο,πριν το χρησιμοποιήσω στην γέμιση.Η επιχείρηση...γεμιστά,λοιπόν,αρχίζει με μια...κατσαρόλα όπου βράζει νερό...
...και στην οποία ρίχνω ρύζι αναποφλοίωτο(το αφήνω να σιγοβράζει έως ότου πιεί όλο το νερό)...
...προχωρά με ώριμες ντοματούλες(όσο ώριμες μπορεί να είναι αυτή την εποχή...),τις οποίες πλένω καλά...
...και κατόπιν αδειάζω με ένα γερό κουταλάκι...
...κατόπιν ρίχνω στην άδεια ντομάτα(όπως και σε όλα τα παρακάτω λαχανικά)λίγο αλατάκι με μπαχαρικά...
...και όταν είναι όλες αραδιασμένες στο ταψί...
...χτυπάω στο multi τη γέμιση(πολλές φορές απλά την ψιλοκόβω με το χέρι)...
...και τη ρίχνω σε μια μεγάλη λεκάνη...
....κατόπιν έρχεται η σειρά από τις μελιτζάνες,που,αφού πλυθούν...
...και κοπεί το πάνω μέρος τους που θα χρησιμοποιηθεί σαν καπάκι...
...τις αδειάζω με προσοχή και με το ειδικό εργαλείο...
...και παίρνουν κι αυτές τη θέση τους στο ταψί,δίπλα στις φιλενάδες τους...
...τη δε γέμισή τους αφού την ψιλοκόψω ή την περάσω μια φορά από το multi...
...τη ρίχνω,με τη σειρά της, στην λεκάνη...
...οπότε έρχεται η σειρά των πιπεριών,πράσινες και κόκκινες(Φλωρίνης)που πλένονται...
...και αφού καθαριστεί το εσωτερικό τους αραδιάζονται στο ταψί...
...το ίδιο και τα κολοκυθάκια που περιμένουν υπομονετικά και πλυμένα τη σειρά τους...
...κόβονται στη μέση (δεν είναι απαραίτητο)και αδειάζονται προσεκτικά-όχι που δεν θα έβαζε το χέρι της η κόρη μου...
...και κατόπιν τοποθετούνται κοντά στην παρέα τους...
...ενώ η γέμισή τους ψιλοκόβεται...
...και μπαίνει κι αυτή στη λεκάνη...
...και τότε έρχεται η σειρά από τις πατάτες,πλυμένες και καθαρισμένες(διαλέξτε λίγο...στρουμπουλές πατάτες)...
....που κι αυτές αδειάζονται...
...αραδιάζονται...
...ψιλοκόβονται...
...και παίρνουν τη θέση τους στη λεκάνη...
...εν τω μεταξύ,το ρύζι έχει μισοψηθεί,έχει πιει το νερό και ,αφού κρυώσει λίγο...
...πέφτει στη λεκάνη...
...το ακολουθεί το κρεμμύδι-ψιλοκομμένο από την κόρη μου...
...στη λεκάνη κι αυτό...
...κατόπιν είναι η σειρά του ψιλοκομμένου μαϊντανού...
...και του δυόσμου...
...του τραχανά-πλιγουρίσιος τραχανάς,"γλυκός" όπως τον λένε στο χωριό μου...
...του λαδιού...
...του αλατιού και των μπαχαρικών...
...κι όταν όλα αυτά γίνουν,ακολουθεί ένα καλό ανακάτεμα και αφήνουμε το μείγμα ήσυχο για λίγο ώστε να φουσκώσει το πλιγούρι και να σφίξει η γέμιση...
... στο μεσοδιάστημα μπορούμε να ζεματίσουμε λίγα αμπελόφυλλα ώστε να γεμίσουμε τα κενά στο ταψί με φρέσκα ντολμαδάκια...
...κι όταν η γέμιση σφίξει λίγο αρχίζει η επιχείρηση..."γέμισμα"...που μπορείς να τη δεις...σοβαρά...
...ή σαν ...
...παιχνίδι...
...πάντως τελικά ολοκληρώνεται...τώρα το φαγητό είναι έτοιμο και τα κενά έχουν κλείσει με ντολμαδάκια και πατατούλες(σκοτωμός γίνεται γι αυτές τις πατατούλες...)...
...το αλατίζουμε...
...ρίχνουμε λίγο τοματοπελτέ και νεράκι...
...και στο τέλος λαδάκι...το βάζουμε στο φούρνο...
...στη μέση περίπου του ψησίματος γυρίζουμε τις πατάτες,τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και ρίχνουμε πάνω στα υπόλοιπα ζουμί με ένα κουτάλι...
...και όταν τελειώσει το νερό και μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του το αφήνουμε να κρυώσει λίγο ώστε να στέκεται και σερβίρουμε...Τέλεια συνοδεία με τα γεμιστά είναι φυσικά το τυρί φέτα και το φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι...
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ