Καλώς ορίσατε

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Παγωτό σάντουιτς...


  Να αρχίσω από τους ιδιοτελείς λόγους για τους οποίος μου αρέσει αυτό το παγωτό...Αρχικά είναι εύκολο και γρήγορο...Ύστερα δεν χρειάζονται πιάτα και κουταλάκια για να το σερβίρεις(σημαντικό στις μεγάλες οικογένειες)...Τέλος κόβεται και βγαίνει από το μπώλ εύκολα(το δικό μου ψυγείο παγώνει τόσο πολύ το παγωτό που θέλει σφυρί και καλέμι για να το κόψεις)...Το γλύκισμα αυτό,άλλωστε, μου θυμίζει τα καλοκαίρια μου αφού το παγωτό-σάντουιτς- από το περίπτερο- ήταν η αδυναμία μου(τώρα δεν ξέρω αν...κυκλοφορεί ακόμη...Επίσης να πω πως η ιδέα δεν είναι δική μου...Εγώ την πήρα από την κουμπάρα μου...που αυτή την πήρε από.....Το παγωτό που περιέχει το σάντουιτς μπορεί να είναι το δικό σας,αυτό που συνηθίζετε...Εγώ το έφτιαξα με τη συνταγή της κουμπάρας μου,της Καίτης,και μου αρέσει πολύ έτσι...
Για δύο μεγάλα μπωλ λοιπόν η συνταγή είναι η εξής...Σε μπωλ ορθογώνιο...
 ...στρώνω μπισκότα πτι-μπερ με την "καλή" όψη(αυτή με τα γράμματα) προς τα κάτω...
 ...κατόπιν χτυπάω δύο φακελάκια σαντιγύ...
 ...με δύο κούπες γάλα φρέσκο...
 ...ώστε να γίνει στέρεο...
 ...ρίχνω ένα γάλα εβαπορέ που είναι κρύο (το βάζω λίγες ώρες στη συντήρηση του ψυγείου)...
 ...το χτυπάω καλά...
 ...και κατόπιν ρίχνω ένα-επίσης κρύο-γάλα ζαχαρούχο...
 ...και το χτυπάω επίσης πολύ καλά ...
 ...ώστε το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο...
 ...ύστερα ρίχνω το μείγμα στο μπωλ,πάνω από τα μπισκότα...
 ...το στρώνω καλά...
 ...και το καλύπτω με μπισκότα -τώρα με την "καλή" όψη προς τα πάνω...
 ...ώστε να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια...
...το σκεπάζω και το βάζω στην κατάψυξη...
...μπορείτε επίσης να βάλετε μπισκότα ολικής,που είναι υγιεινότερα,ή να τα συνδυάσετε...

Φυσικά αντί για άσπρη σαντιγύ μπορείτε να χτυπήσετε σαντιγύ σοκολάτα ή να ρίξετε και να χτυπήσετε στο παγωτό φρέσκες φράουλες...Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπισκότα με επικάλυψη σοκολάτας και γενικά να δημιουργήσετε τα δικά σας παγωτά-σάντουιτς...

                               ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

Γεμιστά...λαχανικά...

Τι μουσακάς και..."πράσινα άλογα"...Ένα είναι το φαγητό που θυμίζει Ελλάδα το καλοκαίρι...κι αυτό είναι τα...γεμιστά...Υπέροχο,γεμάτο χρώμα και πολύ πολύ υγιεινό...Συνήθως φτιάχνω γεμιστά όταν μπει για τα καλά το καλοκαίρι και τα λαχανικά είναι υπαίθρου και όχι θερμοκηπίου ή όταν είναι έτοιμα τα δικά μας λαχανικά...Φέτος βιάστηκα...Με έπιασαν οι ¨λιγούρες"...Για τη γέμιση βάζω σε ενέργεια τη...φαντασία μου...Πάντως μετά από πολλές δοκιμές έχω καταλήξει σε δύο συνταγές...Η πρώτη προέρχεται από την πεθερά μου-έτσι τα προτιμάει ο άντρας μου -και προτείνει ρύζι,κρεμμύδι,σταφίδες,ντομάτα,λαχανικά,μαϊντανό και τυρί φέτα....Η δεύτερη προέρχεται από το χωριό μου και έχει μπόλικο τραχανά πλιγουρίσιο(στο χωριό μου γεμίζουν τα λαχανικά μόνο με τραχανά και μυρωδικά,εγώ όμως τα έχω συνδυάσει και προσαρμόσει στις δικές μας γεύσεις)και αυτόν-τον τελευταίο- θα παρουσιάσω πιο κάτω...Επειδή το ρύζι που χρησιμοποιώ είναι αναποφλοίωτο και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βράσει,το βράζω λίγο,πριν το χρησιμοποιήσω στην γέμιση.Η επιχείρηση...γεμιστά,λοιπόν,αρχίζει με μια...κατσαρόλα όπου βράζει νερό...
...και στην οποία ρίχνω ρύζι αναποφλοίωτο(το αφήνω να σιγοβράζει έως ότου πιεί όλο το νερό)...
...προχωρά με ώριμες ντοματούλες(όσο ώριμες μπορεί να είναι αυτή την εποχή...),τις οποίες πλένω καλά...
...και κατόπιν αδειάζω με ένα γερό κουταλάκι...
...κατόπιν ρίχνω στην άδεια ντομάτα(όπως και σε όλα τα παρακάτω λαχανικά)λίγο αλατάκι με μπαχαρικά...
...και όταν είναι όλες αραδιασμένες στο ταψί...
...χτυπάω στο multi τη γέμιση(πολλές φορές απλά την ψιλοκόβω με το χέρι)...
...και τη ρίχνω σε μια μεγάλη λεκάνη...
....κατόπιν έρχεται η σειρά από τις μελιτζάνες,που,αφού πλυθούν...
...και κοπεί το πάνω μέρος τους που θα χρησιμοποιηθεί σαν καπάκι...
...τις αδειάζω με προσοχή και με το ειδικό εργαλείο...
...και παίρνουν κι αυτές τη θέση τους στο ταψί,δίπλα στις φιλενάδες τους...
...τη δε γέμισή τους αφού την ψιλοκόψω ή την περάσω μια φορά από το multi...
...τη ρίχνω,με τη σειρά της, στην λεκάνη...
...οπότε έρχεται η σειρά των πιπεριών,πράσινες και κόκκινες(Φλωρίνης)που πλένονται...
...και αφού καθαριστεί το εσωτερικό τους αραδιάζονται στο ταψί...
...το ίδιο και τα κολοκυθάκια που περιμένουν υπομονετικά και πλυμένα τη σειρά τους...
...κόβονται στη μέση (δεν είναι απαραίτητο)και αδειάζονται προσεκτικά-όχι που δεν θα έβαζε το χέρι της η κόρη μου...
...και κατόπιν τοποθετούνται κοντά στην παρέα τους...
...ενώ η γέμισή τους ψιλοκόβεται...
...και μπαίνει κι αυτή στη λεκάνη...
...και τότε έρχεται η σειρά από τις πατάτες,πλυμένες και καθαρισμένες(διαλέξτε λίγο...στρουμπουλές πατάτες)...
....που κι αυτές αδειάζονται...
...αραδιάζονται...
...ψιλοκόβονται...
...και παίρνουν τη θέση τους στη λεκάνη...
...εν τω μεταξύ,το ρύζι έχει μισοψηθεί,έχει πιει το νερό και ,αφού κρυώσει λίγο...
...πέφτει στη λεκάνη...
...το ακολουθεί το κρεμμύδι-ψιλοκομμένο από την κόρη μου...
...στη λεκάνη κι αυτό...
...κατόπιν είναι η σειρά του ψιλοκομμένου μαϊντανού...
...και του δυόσμου...
...του τραχανά-πλιγουρίσιος τραχανάς,"γλυκός" όπως τον λένε στο χωριό μου...
...του λαδιού...
...του αλατιού και των μπαχαρικών...
...κι όταν όλα αυτά γίνουν,ακολουθεί ένα καλό ανακάτεμα και αφήνουμε το μείγμα ήσυχο για λίγο ώστε να φουσκώσει το πλιγούρι και να σφίξει η γέμιση...
... στο μεσοδιάστημα μπορούμε να ζεματίσουμε λίγα αμπελόφυλλα ώστε να γεμίσουμε τα κενά στο ταψί με φρέσκα ντολμαδάκια...
...κι όταν η γέμιση σφίξει λίγο αρχίζει η επιχείρηση..."γέμισμα"...που μπορείς να τη δεις...σοβαρά...
...ή σαν ...
...παιχνίδι...
...πάντως τελικά ολοκληρώνεται...τώρα το φαγητό είναι έτοιμο και τα κενά έχουν κλείσει με ντολμαδάκια και πατατούλες(σκοτωμός γίνεται γι αυτές τις πατατούλες...)...
...το αλατίζουμε...
 ...ρίχνουμε λίγο τοματοπελτέ και νεράκι...

 ...και στο τέλος λαδάκι...το βάζουμε στο φούρνο...
...στη μέση περίπου του ψησίματος γυρίζουμε τις πατάτες,τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και ρίχνουμε πάνω στα υπόλοιπα ζουμί με ένα κουτάλι...
...και όταν τελειώσει το νερό και μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του το αφήνουμε να κρυώσει λίγο ώστε να στέκεται και σερβίρουμε...Τέλεια συνοδεία με τα γεμιστά είναι φυσικά το τυρί φέτα και το φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι...
ΚΑΛΗ  ΟΡΕΞΗ