Καλώς ορίσατε

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Υφασματοποιήματα...3ο

 
 Άργησα...αλλά...κάλλιο αργά παρά ποτέ...Τα υφασματοποιήματα συνεχίζονται με το "ρίξιμο" του υφαδιού-βάσης του υφαντού....

Είχαμε μείνει λοιπόν στην κατασκευή του αργαλειού-πλαισίου και στο στήσιμό του(μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος της ανάρτησης ( http://vasanakia.blogspot.gr/2012/04/2.html  και http://vasanakia.blogspot.gr/2012/04/2.html)Προχωρούμε λοιπόν στο τρίτο μέρος που αφορά την τεχνική της ύφανσης...Θα προσπαθήσω να την εξηγήσω όσο μπορώ καλύτερα και...ο Θεός βοηθός...
 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΡΑΒΔΩΝ:
Αφού γίνει η ρύθμιση της τάσης του στημονιού μπαίνουν οι δύο οριζόντιες ράβδοι.Οι ράβδοι κρατούν τις κλωστές σε τάξη οριζόντια και διευκολύνουν την ύφανση.Επίσης σχηματίζουν ένα χρήσιμο φράγμα επάνω στο οποίο υφαίνει κανείς.Οι δύο ράβδοι τοποθετούνται κοντά στα καρφιά στο κάτω μέρος του πλαισίου.
-Πάρτε την πρώτη ράβδο και βάλτε τις δυο πρώτες κλωστές(της ούγιας)από πάνω.Δεν έχει σημασία από πια πλευρά αρχίζετε.
-Η επόμενη μία κλωστή πηγαίνει κάτω από τη ράβδο,η επόμενη πάνω και κατά τον ίδιο τρόπο σε όλο το πλάτος του στημονιού.Οι μονές κλωστές του στημονιού είναι τώρα πάνω από τη ράβδο και οι ζυγές από κάτω.(ΠΡΟΣΟΧΗ: Δύο κλωστές στις άκρες για στέρεη ούγια).


-Η δεύτερη ράβδος μπαίνει κατά τρόπο που οι μονές και οι ζυγές κλωστές(στημόνια) να βρίσκονται αντίθετες από πριν,ώστε οι κλωστές να σχηματίζουν σταυρό ανάμεσα στις δύο ράβδους όταν τις βλέπει κανείς από το πλάι.Χρειάζεται προσοχή ώστε οι κλωστές να μη χάνουν την ακολουθία τους όταν μπαίνουν οι ράβδοι.(Μπορείτε να βάλετε μόνο την πρώτη ράβδο,όπως εξηγώ στο βιντεάκι)
Ο αργαλειός είναι τώρα έτοιμος.Εξοπλιστείτε με νήματα(καλύτερα για αρχή) και ας δούμε πως μπορούμε να υφάνουμε.Ξαναλέω πως θα περιγράψω πως υφαίνουμε ένα χοντρό ύφασμα,μια ταπισερί τοίχου,και όχι λεπτό(π.χ. κουρτίνες),γιατί αυτό είναι ευκολότερο για όσους βρίσκονται στην αρχή(γι αυτό άλλωστε και το στημόνι που βάλαμε στον αργαλειό-πλαίσιο είναι χοντρό).

 Πριν αρχίσετε να υφαίνετε κάτι πολύπλοκο,όπως π.χ. ένα χαλάκι τοίχου με γεωμετρικά σχέδια ή παραστάσεις,καλό είναι να εξασκηθείτε λίγο στη χρήση του αργαλειού πλαισίου,φτιάχνοντας κάτι απλό,όπως ένα ριγέ χαλάκι.Έτσι,θα μάθετε καλά τη βασική τεχνική και,άλλωστε,παίζοντας με τα χρώματα,μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι απλό,μα όμορφο.
 ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ
-Νήματα για υφάδι: Αυτά μπορεί να είναι μάλλινα ή βαμβακερά ή κουρέλια(στενές λουρίδες υφάσματος που θα κόψετε στο ίδιο πάχος,από παλιά ρούχα) ή οτιδήποτε άλλο έχετε περίσσιο στο σπίτι σας.Για το ριγέ χαλάκι δεν μας ενοχλεί αν τα νήματα είναι διαφορετικού πάχους.Όταν όμως θα φτιάχνετε υφαντά με σχέδια και θα έχετε πολλά νήματα στην ίδια σειρά,τα νήματα αυτά πρέπει να είναι περίπου του ίδιου πάχους.
-Νήματα στημονιού: Θα χρειαστείτε λίγο χοντρό βαμβακερό νήμα,αυτό δηλαδή που χρησιμοποιήσατε για να φτιάξετε το πλέγμα του πλαισίου.Με αυτό θα υφάνετε λίγες σειρές στην αρχή και λίγες στο τέλος του υφαντού,ώστε να είναι σταθερό όταν το ξετελαρώσετε και δέσετε τα στημόνια.
-Ένα χτένι: Υπάρχουν βέβαια στο εμπόριο και ειδικά βαριά χτένια για ταπισερί,όμως και μια κοινή πιρούνα(αυτή που χρησιμοποιούμε για το χτένισμα σγουρών μαλλιών) είναι αρκετή στην αρχή.
ΤΟ ΞΥΛΙΝΟ ΧΤΕΝΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΑΠΌ ΦΙΛΟ ΠΑΛΙΟ.ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΑΩ ΩΣ ΚΟΡΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΥ...ΘΕΟΔΟΣΗ ΜΗΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
-Μια σακοράφα: Αυτή είναι μια μεγάλη βελόνα με τη μυτερή της πλευρά πεπλατυσμένη.Θα τη χρειαστείτε αν δεν θέλετε να σηκώνετε τα στημόνια με τα δάχτυλα σας(είναι θέμα προτίμησης).
Πιο κάτω θα διευκρινίσω τρεις όρους που θα χρησιμοποιήσω στην περιγραφή,ώστε να λέμε και να καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα.
Υφάδι: Το νήμα με το οποίο υφαίνουμε(κινείται κατά την ύφανση).
Στημόνι: Το νήμα του σταθερού πλαισίου(δεν κινείται κατά την ύφανση).
"Ρίχνω":Περνώ το υφάδι ώστε να σχηματιστεί μια σειρά.
Επίσης,θα ήταν καλό,νήματα με τα οποία θα υφαίνετε να τα τυλίγετε σε κουβαράκια με ρομβοειδές σχήμα ώστε να περνούν ευκολότερα από το "άνοιγμα" των στημονιών.
 Τέλος θα πω κάτι ακόμα πριν αρχίσουμε την ύφανση:Όπως πολλά πράγματα στη ζωή μου τα κάνω στραβά,έτσι κι όταν υφαίνω.Αρχίζω πάντα τα υφαντά μου με την πρώτη σειρά από αριστερά προς τα δεξιά,ενώ είναι σωστότερο να αρχίζει κανείς από δεξιά προς αριστερά.Αυτό δεν παίζει βέβαια κανέναν ουσιαστικό ρόλο,αλλά εγώ θα σας περιγράψω τον κλασικό τρόπο ύφανσης ελπίζοντας στο τέλος να ακολουθήσετε όποιον σας ταιριάζει (ή και άλλον αν ανακαλύψετε).

ΥΦΑΝΣΗ
Πρώτη σειρά-Υφαίνοντας από δεξιά προς τα αριστερά: Για να  αρχίσετε το υφαντό σας,κρατήστε το κουβαράκι με το στημόνι στο δεξί σας χέρι και χρησιμοποιήστε το αριστερό σας χέρι για να "κάνετε άνοιγμα"(να σηκώσετε τα στημόνια εναλλάξ,ώστε να χωρίσουν και να περάσει το υφάδι ανάμεσά τους).Για να κάνετε το άνοιγμα αρχίστε περίπου 5 cm μέσα από τη δεξιά ούγια και προχωρήστε προς την ούγια σηκώνοντας κάθε δεύτερη κλωστή στημονιού(αυτές δηλαδή που είναι κάτω από τη δεύτερη ξύλινη ράβδο) με τον αντίχειρα και το δείκτη του αριστερού χεριού σας.Οι δύο τελευταίες κλωστές θεωρούνται σαν μία,γιατί θα σχηματίσουν την ούγια.Κατόπιν, σπρώχνοντας το αριστερό σας χέρι πίσω από αυτές τις κλωστές και σε οριζόντια θέση, δημιουργείται ένας χώρος (το άνοιγμα) ανάμεσα στα στημόνια που βρίσκονται πάνω από το χέρι και από εκείνα που βρίσκονται κάτω από αυτό.
 Περάστε το κουβαράκι μέσα από το κενό που δημιουργήθηκε  με κατεύθυνση από δεξιά προς τα αριστερά.

Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία υφαίνοντας μικρά τμήματα μέχρις ότου φτάσετε στην αριστερή πλευρά.


Οι δύο τελευταίες κλωστές θεωρούνται σαν μία,γιατί θα σχηματίσουν την ούγια.
   Τέντωμα: Όταν το υφάδι σας έχει περαστεί ως την άκρη,μην το τραβήξετε να σφίξει αλλά σχηματίστε μια μικρή καμπύλη.(σχ.4α)
Έχει σημασία να αφήσετε αυτή τη μικρή καμπύλη πριν χτυπήσετε το υφάδι προς τα κάτω,γιατί αν το υφάδι σας γίνει σφιχτό,οι άκρες του υφαντού θα γυρίσουν προς τα μέσα.Από την άλλη πάλι πλευρά, αν αφήσετε πάρα πολύ μεγάλη καμπύλη, το πλάτος του στημονιού θα μεγαλώσει και θα εξέχουν θηλιές από την επιφάνεια του υφαντού σας. Πόσο χαλαρό ακριβώς πρέπει να είναι το υφάδι σας, θα το μάθετε με την εξάσκηση. Αφού σχηματίσετε την καμπύλη, χτυπήστε το υφάδι προς τα κάτω με τη μύτη της σακοράφας ή με το δάχτυλό σας, όπως βλέπετε στα σχέδια 4β και 4γ.
Κατόπιν χτυπήστε το υφάδι με το χτένι, ώστε να πάει στη θέση του.
-Δεύτερη σειρά:- Υφαίνοντας από αριστερά προς τα δεξιά:
Με τα δάχτυλα του δεξιού χεριού σηκώστε τις άκρες του στημονιού που βρίσκονται κάτω από το υφάδι (τις αντίθετες δηλαδή από την προηγούμενη σειρά). Κάντε το άνοιγμα περνώντας οριζόντια το χέρι σας όπως προηγουμένως και περάστε το κουβάρι ανάμεσα από αριστερά προς τα δεξιά.
 
 Ξαναγυρίζοντας, και πάλι «ρίχνετε» 4-6 σειρές στημόνι και αφού το χτυπήσετε καλά με το χτένι, είστε έτοιμοι να αρχίσετε το υφαντό σας χρησιμοποιώντας ό,τι νήμα θέλετε και κάνοντας σειρές με τον ίδιο τρόπο.
 Οι άκρες του παλιού υφαδιού, αφήνονται να κρέμονται  5 cm και καλό είναι, αν οι άκρες αυτές βρίσκονται στην άκρη,όπως στην περίπτωση των ριγέ υφαντών, να τις γυρίζετε και να τις περνάτε κάτω από το δεύτερο στημόνι (κάτω από το υφάδι) ώστε να στερεώνονται (σχ.5). Αργότερα μπορείτε να κόψετε τα νήματα αυτά που περισσεύουν.
Κατά την ύφανση, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο να διατηρούνται οι ούγιες σταθερές και ίδιες. Μετά από κάθε 1,5 cm ύφανσης, περάστε το υφάδι δύο φορές γύρω από κάθε ούγια (σχ.6). Αυτό είναι απαραίτητο γιατί το υφάδι έχει την τάση να κλείνει προς τα μέσα στην ούγια, ενώ έτσι πετυχαίνουμε εξισορρόπηση.
Tα παρακάτω βίντεο από το κανάλι μου στο Youtube( http://www.youtube.com/channel/UCpl3VJ8Wr8dgiQVB-HT4Glw )...Θα επιστρέψω με την ύφανση και το κέντημα στον αργαλειό-τελάρο...Μέχρι τότε...Καλή επιτυχία!!!!
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Καλημέρα και σήμερα...με έργα χειρός...

 
Πέρασαν και αυτά τα Χριστούγεννα της ζωής μας...Στολίσαμε το σπίτι μας-μακάρι και την ψυχή μας-γλυκαθήκαμε με τα παραδοσιακά γλυκίσματα,συναντηθήκαμε με φίλους και δικούς...
...το σπίτι ζεστάθηκε από το αναμμένο τζάκι και μοσχοβόλησε από το φρεσκοψημένο ψωμί...όλα καλά καμωμένα...
...εκείνο  που έκανε ξεχωριστά τα φετινά μας Χριστούγεννα ήταν μια...μανία σχεδόν... δημιουργίας... όλο το δωδεκαήμερο δεν σταματήσαμε να πλέκουμε...να φτιάχνουμε στολιδάκια... χαλαρώσαμε και μας έμειναν και τα δημιουργήματα...
...νήματα και χρώματα φύρδην-μίγδην πεταμένα παντού...μικρά τετραγωνάκια της γιαγιάς...
...που μεγάλωναν μέρα με τη μέρα...

...για κουβερτούλα στον καναπέ του καθιστικού την προορίζαμε......κουβερτούλα για την πολυθρόνα κατέληξε αφού το μαξιλάρι ήταν πολύ φθαρμένο και ήθελε(και θέλει) αλλαγή...


...τη ράψαμε...τη δέσαμε...
...και η ...συνδημιουργός της πρόσθεσε δύο όμορφες φουντίτσες από αυτές που έμαθε να φτιάχνει στη σχολή αργαλειού...


...στην ίδια σχολή όπου έφτιαξε και αυτές τις κουρελούδες...τα πρώτα έργα της που πολύ με χαροποίησαν...
...το ένα το έστρωσε στην πόρτα του δωματίου της...
...και το άλλο δίπλα στο κρεββάτι μου,για να ζεσταίνονται τα πόδια μου...πολύ με συγκίνησε η νεραιδούλα μου...
 ...φτιάξαμε και πολλά καλαθάκια για δώρα σε φίλους και δικούς(http://vasanakia.blogspot.gr/2014/01/blog-post_10.html)...
 ...δοκιμάσαμε να φτιάξουμε και σου-πλα με κουρέλια...το αποτέλεσμα πολύ ενθαρρυντικό...θα σας το παρουσιάσουμε σε επόμενη ανάρτηση...

...ενθουσιαστήκαμε και με τη νέα μόδα των κασκόλ που πλέκονται στο χέρι...
...φτιάξαμε λοιπόν κι από αυτά...εγώ ένα μάλλινο για την κόρη μου...
...το έδεσα...
...το στόλισα με ένα πλεκτό λουλουδάκι...
...ζεστό και πολύ ταιριαστό με το μπουφανάκι της...
...και η κόρη μου ένα για τη φίλη της....
...δεν παραλείψαμε και τα χριστουγεννιάτικα στολιδάκια...η ζύμη γίνεται με σόδα...

...και φυσικά το πανηγύρι ήταν η διακόσμηση από τους μικρούς καλλιτέχνες μου...
...μπορεί να μη μπορέσαμε να πάμε κάπου και τα φετινά Χριστούγεννα λόγω της οικονομικής δυσχέρειας....ταξίδεψε όμως η φαντασία μας και αυτό μας ήταν αρκετό...τώρα οι διακοπές τελείωσαν...κάθε κατεργάρης στον...πάγκο του...Ένας νέος χρόνος ξεκίνησε γεμάτος ελπίδες για όσα θα μας φέρει...Μακάρι να επιφυλάσσει σε όλους υγεία,αγάπη,υπομονή,πίστη, αγωνιστικότητα...όλα όσα θα είναι συμφέροντα για τις ψυχές μας!!!!Καλημέρα και σήμερα!!!