Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Καλημέρα και σήμερα...και καλόν αγώνα...

 Καλημέρα και σήμερα,φίλοι μου..με διάθεση εξομολογητική...και λίγο γκρινιάρικη θα πουν πολλοί στο τέλος... με μια αίσθηση ανικανοποίητου μπροστά στα Χριστούγεννα που πλησιάζουν και πρέπει πάλι να τα γιορτάσουμε όπως είθισται... μια αίσθηση που -το πιστεύω βαθιά- ο Θεός έχει βάλει μέσα μας να μας ειδοποιεί όταν αρμενίζουμε στραβά...να διορθωνόμαστε...

Ήρθαν και φέτος οι μέρες των Χριστουγέννων...Οι γιορτές που -έτσι όπως έχουν εμποροποιηθεί-θυμίζουν όλο και λιγότερο το μήνυμά τους... τη γέννηση του Χριστού,την ενανθρώπισή του...Δεν ξέρω αν είναι το γεγονός ότι μεγάλωσα αλλά όλο και λιγότερο νιώθω την ανάγκη του στολισμού και της συνηθισμένης προετοιμασίας έτσι όπως τη θέλει η εποχή μας... όλο και περισσότερο νιώθω πως κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάποιος "μου την έχει στημένη" ώστε να καταναλώσω,να ξοδέψω,να ναρκωθώ από την πολλή καλοπέραση...
Ο στολισμός του δέντρου μου φαίνεται φέτος ύβρις όταν σκέφτομαι πόσοι άνθρωποι στη χώρα μας και στον κόσμο υποφέρουν...Τα πολλά γλυκά άσκοπη σπατάλη σε βάρος όσων δεν έχουν να φάνε ούτε τα απαραίτητα... Τα καινούργια ρούχα με κάνουν να ντρέπομαι... Αν πω για τα ρεβεγιόν,τις εξόδους,τη νυχτερινή διασκέδαση...ποτέ δεν τα συμπάθησα...πόσο μάλλον σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς... Δεν έχω καν την όρεξη για χριστουγεννιάτικα εργόχειρα,στολιδάκια ή-πολύ περισσότερο-για επιλογές δώρων -που,έτσι κι αλλιώς,πάντα τα θεωρούσα περιττά και...υπό κατάργηση...ένα σωρό σκουπίδια χωρίς αιτία...(σε αντίθεση με άλλα δώρα...της συντροφιάς,της ανοχής,της αποδοχής...που είναι σίγουρα δυσκολότερο να τα χαρίσουμε αλλά πραγματικά αξίζουν τον κόπο...).Ακόμη και η συνήθης φιλανθρωπία των ημερών μου φαίνεται τόσο χωρίς νόημα,επετειακή και κατευναστική συνειδήσεων(έχω σε προηγούμενη ανάρτηση εκφράσει την αντίθεσή μου με όσα γίνονται και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται όλα αυτά http://vasanakia.blogspot.gr/2013/11/blog-post_27.html ......)
...Κουρασμένα Χριστούγεννα τα λέει ο Χ.Γιανναράς στο κείμενο που ακολουθεί και,ναι,έτσι τα νιώθω κι εγώ...τα τελευταία χρόνια...μια αίσθηση που κάθε χρόνο όλο και περισσότερο βαραίνει μέσα μου..."ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.Ποιός να γιορτάσει,τί να γιορτάσει;
Ο τόπος μας ναυαγισμένος,οι ψυχές μας εξουθενωμένες. Ανίσχυρη η αγανάκτηση,ατελέσφορη η οργή-σαν ανήμπορη άμυνα σ'εφιάλτη.Μόνος ο φιδίσιος πανικός αβεβαιότητας μέσα μας.
Με τη γιορτή αλλάζει το σκηνικό,όχι οι προτεραιότητες της ζωή μας. Ακόμα και με ρούχα γιορτινά,αφού τελειώσουν οι ευχές και τα δώρα,μηρυκάζουμε ατέλειωτα την ίδια θλίψη και αηδία. Σε κάθε σπίτι,σε κάθε συντροφιά. Η οικονομία της χώρας που έγινε αστυνομικό θρίλερ.[.....]Όλη μας η ζωή ενέχυρο στην πολιτική,στην κομματική αμάχη .Κάθε νόημα της ύπαρξης και της πράξης μας υποθηκευμένο στην καταναλωτική βουλιμία.
[...] ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Η Ελλάδα κουράστηκε,δεν αντέχει τόση αλλοτρίωση. Ήτανε πάντα τρόπος,όχι τόπος βίου. Αρνηθήκαμε τον τρόπο,και μας απόμεινε δύσμοιρος ο τόπος να ξεφτάει καθημερινά.
[.....] Τό γάτζωμα στην επιβίωση δεν γνωρίζει γιορτή. Δεν ξέρει τη γεύση της γιορτής που νικάει το θάνατο.Δεν έχει τί να γιορτάσει. Η τεχνητή ευφροσύνη του γιορταστικού διάκοσμου,οι ευχές,τα δώρα,η καταναλωτική πλησμονή,όλα ένα κενό, μια σύσπαση συγκαταβατικού χαμόγελου που σβήνει στην αμηχανία.
Ούτε υπάρχει πειθώ που να εξαναγκάζει στη γιορτή. Η λογική της γιορτής μεταγγίζεται όπως η ζωή,είναι ψηλαφητή και γι'αυτό ακαταμάχητη βεβαιότητα.
Υπάρχουν άνθρωποι που γιορτάζουν και όχι ιδεολογικά κίνητρα γιορτής.
Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι,δεν έλειψαν. Ίσως κρυμμένοι έξω απ'το σάλαγο της επικαιρότητας. Γιορτάζουν,εδώ και τώρα,χωρίς απλώς να αναπολούν ή αβέβαια να ελπίζουν....."

Φέτος όλα τα τυπικά των γιορτών δε μου φτάνουν.....ίσως είναι και η ηλικία....φέτος θέλω να γιορτάσω αληθινά Χριστούγεννα...γεμάτα Χριστό.. να στολίσω ένα απλό δεντράκι χωρίς να φωταγωγήσω ολόκληρο το σπίτι...να φτιάξω μετρημένα ένα γλυκό αφιερωμένο σε Αυτόν που γλυκαίνει τη ζωή μου... να μην προσφέρω φέτος δώρα σε δικούς και φίλους αλλά να προσφέρω τις αμαρτίες μου,τα πάθη μου σαν δώρα στο Βρέφος της Βηθλεέμ,να σταυρώσω ένα τουλάχιστον από αυτά... να ανέβω έστω μισό σκαλοπάτι στο δρόμο της αγιότητας ακόμη κι αν μετά κατέβω δύο...
Φέτος θέλω  να γυρίσω πίσω πάλι στα Χριστούγεννα των παιδικών μου χρόνων τότε που όλα ήταν πιο αληθινά τότε που ".....δεν υπήρχε  η ευμάρεια που παχύνει τις πνευματικές αισθήσεις..."έτσι όπως περιγράφονται στο παρακάτω κείμενο που και παλιότερα είχα αναρτήσει... του άγνωστου αρθρογράφου (Περιοδικό ΛΥΔΙΑ τεύχος 406)...
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ,ΠΡΩΤΟΥΓΕΝΝΑ,ΠΡΩΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ...
"Κάθε χρόνο ο μήνας Δεκέμβριος ξυπνά μέσα μας μνήμες νοσταλγικές με την προσδοκία της γιορτής των Χριστουγέννων,και αναζωπυρώνει την λησμονημένη ανακαινιστική δύναμη αυτής της "πρώτης γιορτής του χρόνου".Βεβαίως,η Εκκλησία μας μας προετοιμάζει από τις 15 Νοεμβρίου με την νηστεία και την μεστή από δογματικό και θεολογικό περιεχόμενο υμνολογία της,για το κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός της Ενανθρωπήσεως.

Στο μεταίχμιο του αιώνος που έφυγε και του νέου που ήδη οδεύουμε,φαίνεται να έχει εξασθενήσει ή να έχει φθαρεί το λεπτό εκείνο αισθητήριο,που μας έδινε τη δυνατότητα της μυήσεως και της μετοχής στα μηνύματα της εορτής,έστω και αν δεν καταλαβαίναμε τη σημασία των λέξεων.
Ήταν απλή,όμορφη,ευλογημένη η ζωή,όπως τη ζούσαμε στα αγροτικά χωριά μας,και οι θρησκευτικές γιορτές έδιναν χρώμα και νόημα στον καθημερινό μας βίο.Είναι όμως αλήθεια ότι κυρίως η γιορτή των Χριστουγέννων διέγειρε την προσμονή και την λαχτάρα μας,περισσότερο από ό,τι οι άλλες Δεσποτικές ή Θεομητορικές γιορτές.
Την γιορτάζαμε οικογενειακά,και πάντως μέσα στο κλίμα και την ατμόσφαιρα του μεγάλου αυτού γεγονότος,που το νιώθαμε απόλυτα οικείο.
Δεν υπήρχε τότε η ευμάρεια που παχύνει τις πνευματικές αισθήσεις.Και ίσως τώρα λειτουργεί σε βάρος του περιεχομένου η εξωτερική φαντασμαγορική διακόσμηση των ημερών,οι λογής-λογής,εισαγόμενες εν πολλοίς,αγοραστικές προκλήσεις,ο καταναλωτικός πυρετός και η πάση θυσία επιδιωκόμενη ευωχία,που δεν μας λείπει ούτε τον άλλο καιρό!!Που,λοιπόν,να μείνει χρόνος να αναζητήσουμε τον ενανθρωπήσαντα Θεό μας στην ταπεινή φάτνη της Βηθλεέμ και να σταθούμε εκστατικοί μπροστά στη θεία συγκατάβαση!
Στα ταπεινά φτωχόσπιτα του χωριού μου γιορτάζαμε τον ερχομό του Χριστού σαν προσωπική μας γιορτή.Ο Χριστός που γεννήθηκε πιο φτωχικά από όλα τα παιδιά του χωριού μου,μέσα σε ένα σταύλο,στο παχνί,και ήρθε ανάμεσά μας συντροφευμένος από αυτή τη συγκινητική ανέχεια,ήταν πολύ οικείος μας.Και στο βάθος της καρδιάς μας σιγόκαιγε η προσμονή της γιορτής της γεννήσεώς του και μας γέμιζε με μια μυστική ανέκφραστη χαρά.Μια χαρά που δεν συνδεόταν με καμμιά ιδιοτέλεια,όπως π.χ. με την απόκτηση κάποιου δώρου,κάποιου καινούργιου ρούχου,που τόσο μας έλειπε,ή κάποιου παιχνιδιού.
Άλλωστε,το μόνο παιχνίδι που θα μπορούσαμε ίσως να ελπίζουμε ότι θα έρθει στην κατοχή μας,ήταν η πολυπόθητη "φούσκα",δηλαδή η ουροδόχος κύστη του γουρουνιού,που στα περισσότερα σπίτια έσφαζαν τέτοιες ημέρες.Ο τυχερός που κατόρθωνε να την φτάσει πρώτος,καθώς οι άντρες βγάζοντάς την από το σφαγμένο ζώο,την πετούσαν ψηλά και μακριά,γελώντας καλόκαρδα με την λαχτάρα μας,την χτυπούσε πάνω στις πέτρες μέχρι να εκλεπτυνθεί.Τότε την σήκωνε από τα χώματα και,παρά την βρωμιά της,την έβαζε στο στόμα και την φούσκωνε τρισευτυχισμένος.Ήταν ένα πρώτης τάξεως μπαλόνι,φυσικό και ανθεκτικό,με το οποίο παίζαμε "πάσσες" για πολλές ήμέρες.
Με το κρέας του γουρουνιού και τα παράγωγα-τσιγαρίδες,λίπος-"αρταινόταν" η οικογένεια σχεδόν μέχρι τη Σαρακοστή του Πάσχα.Αυτή ήταν η μόνη γαστρονομική απόλαυση των Χριστουγέννων.Τον άλλο καιρό τα περισσότερα σπιτικά περνούσαν με ασκητική σχεδόν λιτότητα.Έτσι όμως συνηθίζαμε στην ολιγάρκεια και μαθαίναμε να εκτιμούμε και το λίγο που είχαμε.
Αλλά τα Χριστούγεννα σε μας τα παιδιά επεφύλασσαν και την μοναδικότητα της χαράς των καλάντων.Μόλις ξημέρωνε η παραμονή,δεν κρατιόμασταν.Σαν χάραζε ο Θεός την μέρα του,διαλέγαμε ένα ίσιο κλαδί από πουρνάρι,καθαρίζαμε τη λαβή με το μαχαίρι,και ετοιμάζαμε τα στολίδια.Το παραδοσιακό καραβάκι μας ήταν παντελώς άγνωστο,μια και δεν είχαμε δει ποτέ θάλασσα.Ήμασταν στεριανοί άνθρωποι του κάμπου,που όσον ιδρώτα κι αν έπινε,έμενε πάντα του στεγνός.Αυτό το κλαδί το στολίζαμε με βαμβάκι,για να μοιάζει χιονισμένο,και με μικρά ανθρωπάκια-κουκλίτσες από μαλλί,που χρησιμοποιούσαν για κέντημα οι μεγαλύτερες κοπέλες. Κρεμούσαμε, ακόμη στα κλαδιά του τίποτε χρωματιστά χαρτιά που ξέπεφταν στα χέρια μας και τα γνωστά "σκαλιστά" με τα ευτραφή αγγελάκια.
Μετά το μεσημεριανό φαγητό δεν μας κρατούσε τίποτε.Μήτε το τσουχτερό κρύο μήτε το χιόνι και ο βοριάς,που σφύριζε μανιασμένα και σώρευε βουναλάκια το χιόνι στους τοίχους των σπιτιών.Συχνά οι γονείς μας μας απέτρεπαν εξ αιτίας του καιρού,με διάφορες υποσχέσεις,μα υποχωρούσαν τελικά στα παρακάλια μας.Γιατί δεν ήταν τόσο τα κάστανα και τα ξυλοκέρατα,με τα οποία συνήθως μας φιλοδωρούσαν οι νοικοκυρές,όσο η χαρά που με τίποτε δεν μπορούσε να ανταλλαγεί.Που και που παίρναμε και κανένα φιρίκι.Το πορτοκάλι ήταν σπάνιο.Μόνο κάποιος συγγενής μπορούσε να κάνει τέτοια μεγαλόδωρη χειρονομία.Για χρήματα,ούτε λόγος.
Με γεμάτο το πάνινο σακκούλι μας-τη σχολική μας τσάντα-αφού είχαμε περπατήσει όλους τους σκοτεινούς τότε δρόμους του χωριού,γυρίζαμε στο σπίτι,ξυλιασμένοι,μα πανευτυχείς.Εκεί μας περίμενε η θαλπωρή της ζεστασιάς της ξυλόσομπας,που πάνω της το τσαϊερό τσιτσίριζε μονότονα,βγάζοντας ευωδιαστό ατμό από το τσάι που σιγόβραζε.Η μητέρα έτριβε τα παγωμένα χέρια μας να ζεσταθούν κι έστηνε αμέσως τον σοφρά.Παραμονή Χριστούγεννα,τσάι και ελιές ή χαλβάς το βραδινό μας,γιατί την άλλη μέρα θα κοινωνούσαμε.
Πριν ακόμη φέξει ήμασταν στο πόδι,έτοιμοι,περιμένοντας την καμπάνα.Πανέμορφη φάνταζε η εκκλησιά μας,λουσμένη στο ιλαρό φως των καντηλιών και των κεριών.Το θυμίαμα ευωδίαζε τον χώρο και δημιουργούσε κατανυκτική την ατμόσφαιρα.Οι επίτροποι συνδαύλιζαν τη φωτιά και γέμιζαν τη θερμάστρα με χοντρά ξύλα.Ο ψάλτης τερέτιζε τις μελωδικές καταβασίες των Χριστουγέννων και η καμπάνα γλυκόλαλη το διαλαλούσε μελωδικά και χαρούμενα.Τα σκαμμένα από τους κόπους πρόσωπα των χωριανών,λίγο λίγο άλλαζαν όψη.Καρτερικά και σφιγμένα στην αρχή,σιγά σιγά χαλάρωναν και γινόταν ιλαρά.
Όμοια μεταμορφωνόταν όλα μέσα στο ναό και μια λαμπρότητα άλλου κόσμου τύλιγε τους ανθρώπους και τα πράγματα.Κι ωδεύαμε προσκυνητές στη φάτνη μαζί με τους βοσκούς και τους μάγους κι ακούγαμε το θελκτικό τραγούδι των αγγέλων που ανεβοκατέβαιναν από τον ουρανό στη φάτνη,όπου είχε ανακλιθεί ταπεινά ο μέγας αναμενόμενος.Τα ζώα του στάβλου παρακολουθούσαν-ανυποψίαστα τάχα;-με τα μεγάλα σοβαρά μάτια τους την αγία Οικογένεια και μεις ανάμεσά τους εκστατικοί συμμετείχαμε στο Μυστήριο της θείας συγκαταβάσεως.Κι όταν έβγαινε ο καλός παπάς μας μειλίχιος,λαμπερός στην Ωραία Πύλη,σπεύδαμε οι μικροί πρώτα να πάρουμε μέσα μας το νεογέννητο Χριστό,να τον ανακλίνουμε στη φάτνη της παιδικής μας καρδιάς.Ναι,τον τυλίγαμε στα ζεστά σπάργανα της αγάπης μας και τον νοιώθαμε μέσα μας ολοζώντανο.Και γυρίζαμε στο σπίτι χαρούμενοι,ευτυχισμένοι,γιατί η χάρις του Θεού ανεπλήρωσε,όντως,τα ελλείποντα.
Πέρασαν από τότε χρόνια...Ακούσαμε μελωδικότερες χριστουγεννιάτικες θείες λειτουργίες και σε μεγαλοπρεπέστερους ναούς.Μα όπως ένοιωθα τότε παιδί το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού,ποτέ δεν το ξανάνοιωσα.Γιατί,πως να βρούμε την απωλεσθείσα παιδικότητά μας;Πως να συμβιβάσθούμε με τη θεληματική στέρηση και τη λιτότητα;Πως ν΄ακούσουμε τα μηνύματα τ΄ουρανού που μας έχει απορροφήσει η γη;Πως να μπορούμε να ψάλλουμε,με κλειδωμένη στους άλλους την καρδιά,τα κάλαντα των παιδικών μας χρόνων,όταν για τον ταπεινό Χριστό της φάτνης δεν υπάρχει και σήμερα "τόπος" μέσα στα ευρύχωρα πια καταλύματά μας,τα καταστόλιστα για τη γιορτή των Χριστουγέννων;Παρά ταύτα,κάθε χρονιά μας συνεπαίρνει και ως κάποιο βαθμό ανακαινίζει τα έγκατά μας το υπερκόσμιο μήνυμα των Χριστουγέννων,αυτής της "πρώτης γιορτής του χρόνου"!"             
... φέτος θέλω κι εγώ να γιορτάσω αληθινά Χριστούγεννα έτσι όπως τα περιγράφει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας στην ομιλία του (την άκουσα πολλές φορές και κάθε φορά ανακαλύπτω κάτι καινούργιο...)
...θέλω να κάνω αγώνα να συμφιλιωθώ με τους ανθρώπους γύρω μου,να νηστέψω πραγματικά και όχι τρώγοντας νηστίσιμα...να περάσω περισσότερες ώρες στην εκκλησία προσευχόμενη παρά στο τραπέζι τρώγοντας παραπάνω από όσο μου χρειάζεται...φέτος θέλω να νιώσω άνθρωπος έτσι όπως η λέξη ορίζεται ...άνω θρώσκουσα...με το βλέμμα στον ουρανό και την επίγνωση της κατάντιας μου στην καρδιά μαζί με τη χαρά της Γέννησης και τη βεβαιότητα της αγάπης και του ελέους του Θεού που ενανθρωπίστηκε...
...και πραγματικά πιστεύω πως αν δεν καταφέρω έστω κάτι από αυτά...αν και φέτος περάσω Χριστούγεννα εμπορικά ή κοινωνικά...δεν πρέπει να λέω πως γιόρτασα τα Χριστούγεννα... Ηλιούγεννα ίσως ή Μιθρούγεννα..ή φωτούγεννα ή ...εμπορούγεννα ή...ό,τι άλλο...αλλά ...Χριστούγεννα χωρίς Χριστό...με φωτάκια, φαγητό και διασκέδαση μέχρι πρωίας...Χριστούγεννα δεν είναι...
Εξομολογητική η καλημέρα μου σήμερα...λίγο βαριά για το "πνεύμα" των ημερών...όμως αληθινή και βγαλμένη μέσα από την ψυχή μου...Αν σας λύπησα ζητώ συγνώμη...Αν θελήσετε φέτος να μου προσφέρετε ένα δώρο θα ήθελα να εύχεστε να αγγίξει κάτι την ψυχή μου αυτές τις ημέρες...κάτι λυτρωτικό...κάτι να καταφέρω κι εγώ να προσφέρω στον Χριστό... Το ίδιο θα εύχομαι κι εγώ για όλους...Καλή πορεία προς τη Βηθλεέμ...

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Υφαντά χριστουγεννιάτικα στολίδια...

 Το να φτιάχνω τα στολιδάκια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας είναι μια συνήθεια πολύ παλιά...από τον καιρό των παιδικών μου χρόνων...Τότε που μια μπάλα πλαστική ήταν...είδος πολυτελείας(ακόμη έχει η μητέρα μου τις 2-3 μπάλες που κατάφερε να αποκτήσει εκείνα τα χρόνια...) ...Τα υπόλοιπα συμπληρωνόταν από χρυσόχαρτα που τους δίναμε εμείς σχήμα και τα χαιρόμασταν διπλά...
Φέτος δεν κατάφερα να φτιάξω ούτε ένα καινούργιο στολιδάκι για το δέντρο μας...έτσι να μας θυμίζει το τέλος αυτού του χρόνου... Πολλές οι υποχρεώσεις και βαριά η διάθεση για στολισμούς και πανηγύρια...Τα στολιδάκια που βλέπετε τα έφτιαξα τον περασμένο Δεκέμβρη...Είναι εύκολα και γι αυτό προσιτά σε όλους...είτε έχετε γνώσεις υφαντικής είτε όχι...
...θα χρειαστείτε καλώδιο χοντρό εύπλαστο...αλλά όχι τόσο ώστε να μην στερεώνεται....
 ...δώστε στο καλώδιο ό,τι σχήμα θέλετε(με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε διακοσμητικά για το σπίτι σας κάθε εποχής...).Φτιάξτε σπιτάκια,αστέρια...
 ...και αρχίστε να τα υφαίνετε...Καλό είναι να καλύψετε με νήμα γύρω γύρω το καλώδιο ώστε να μην φαίνεται...

 ...κατόπιν..."ρίξτε" το στημόνι...Δεν χρειάζεται να είναι συμμετρικό...αυτά τα στολιδάκια είναι πιο όμορφα όσο πιο ...άναρχα φτιαγμένα!!!!
 ...και κατόπιν το υφάδι....Χρησιμοποιείστε χρυσοκλωστές ή νήματα με ξέφτια...κουρέλια ή σπάγγο...

 ...είναι πολύ εντυπωσιακά...κρεμάστε τα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο...ή στην πόρτα σας...
...δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούργιες κλωστές και νήματα...ενώστε...ξεφτίστε...
 ...ακόμη και βάψτε όσα έχετε...
 ...έτσι θα πιάσουν τόπο...


..το αστεράκι είναι λίγο πιο περίπλοκο  στο να φτιάξουμε το σχήμα...θα χρειαστεί να το στερεώσετε καλά ώστε να μην φεύγει το στημόνι και σας δυσκολεύει στην ύφανση...


 ...το συγκεκριμένο το έντυσα με σπάγγο τρίχινο...που μου αρέσει πολύ σαν υλικό...
 ...δεν το έχω μόνο σαν χριστουγεννιάτικο στολίδι...κρέμεται στον τοίχο μου όλο το χρόνο...
 ...γι αυτό τα νήματα που χρησιμοποίησα δεν είναι τόσο φανταχτερά...


..βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει...συγκεντρώστε όση γιορτινή διάθεση σας έχει απομείνει και...δημιουργήστε...είναι ίσως από τις λίγες δυνατότητες αντίστασης που μας έχουν απομείνει και που...κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει...Εύχομαι καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους...

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Καλημέρα και σήμερα...


Καλημέρα και σήμερα...μια μέρα όμορφη,σχεδόν καλοκαιρινή παρόλο που το ημερολόγιο δείχνει προχωρημένο Φθινόπωρο... Απόδειξη η πανίδα της περιοχής μας που απέκτησε το ...βρόχινο φόρεμά της...Μανιτάρια...όχι φαγώσιμα...δυστυχώς...
...στον κήπο τα κρεμμυδάκια μεγαλώνουν...καιρός ήταν είχαμε ξεμείνει από σαλατικά...
...τα μαρούλια μεταφυτεύονται σταδιακά...ο σπόρος είναι δικός μας εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια...
...τα ζώα έχουν γίνει γονείς...
...νέο αίμα...πολύ χαριτωμένο...
...οι κοτούλες του Αντρέα προσαρμόστηκαν καλά στο καινούργιο τους κοτέτσι...
...αδηφάγες...όπως όλες οι κότες...
...το φως...φθινοπώριασε κι αυτό...Όλα έχουν την όψη του μεστώματος...
...οι κολοκύθες περιμένουν τις κρύες βραδιές που γίνονται ομορφότερες με αλατισμένο και ελαφρά ψημένο κολοκυθόσπορο...
 ...αλλά και γλυκιές κολοκυθόπιτες...

...οι ελιές ωρίμασαν...ήρθε η ώρα του λιομαζώματος....Επίπονη δουλειά αλλά και πανηγύρι...Πρωί πρωί ξεχυνόμαστε στο κτήμα και βράδυ μαζευόμαστε...Η σοδειά μέτρια φέτος... Δεν παραπονιόμαστε όμως...το λάδι της χρονιάς να βγει και για του χρόνου... "Έχει ο Θεός"...
...μικροί μεγάλοι...τα χέρια όλων είναι πολύτιμα...


Η φύση είναι τόσο όμορφη αυτό τον καιρό... Σε αποζημιώνει και σε διδάσκει παντοιοτρόπως... Κι αφού ήρθε ο λόγος σε τέτοιου είδους διδαχές παραθέτω ένα πολύ ωραίο κείμενο γεμάτο σοφία με πηγή της τη φύση...Το βρήκα στο διαδίκτυο με τον τίτλο"25 συμβουλές ζωής από ένα γεροβοσκό"και γράφτηκε από τον Γιώργο Γιώτη....
"Η διαδρομή προς τον προορισμό δεν είναι ποτέ ευθεία. Για να φτάσουμε στο χειμαδιό  περνάμε στροφές, κακοτράχαλα εδάφη, έχουμε απώλειες… Επιπλέον χρειάζεται να χεις προνοήσει, πάντα να έχεις μαζί σου και λίγο παστό κρέας.
Άσε πίσω το παρελθόν. Αν σου φάει ο λύκος την κατσίκα την έφαγε, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι αυτό. Απλά την επόμενη φορά φρόντισε να είσαι πιο προσεκτικός.
Μην κεφαλαιοποιείς πολλά, μην γίνεσαι σπαγγοραμένος. Μην αναβάλλεις την απόλαυση της χαράς για το μέλλον. Κάντο τώρα, όσο είσαι ακόμα νέος. Κάνε την σκληρή εργασία σου να αξίζει ακόμη περισσότερο.
 Αγωνίσου, πάλεψε. Εσύ είσαι ο μοναδικός υπεύθυνος για τον εαυτό σου. Μην είσαι φυγόπονος, μην περιμένεις να κάνουν στο κοπάδι σου όλη τη δουλειά τα σκυλιά.
 Διεκδίκησε τον σεβασμό που σου αξίζει, μην αφήνεις τους άλλους να σε πατάνε . Βάλε όρια, βάλε φράχτες, προστάτεψε τα ζώα σου.
Μακάριοι αυτοί που κάνουν λάθη. Σφάλε. Εμπειρίες ονομάζουμε τις καρπαζιές που έχουμε φάει στη ζωή μας, απλά τους δώσαμε ένα πιο εύηχο όνομα. Και μην ξεχνάς ότι δεν έχει μεγάλη σημασία ποιος ήσουν μέχρι χθες. Ξεκίνα σήμερα κι όρισε με τις πράξεις σου,  αυτό που θα γίνεις από δω και πέρα...
Μάθε να συγχωρείς .... τον  εαυτό σου πρώτα.  Άσε τις ενοχές, δεν έχεις χρόνο γι αυτές
Μακάριοι αυτοί που αμφισβητούν. Μην αφήνεις τη ζωή σου να καταδυναστεύεται από δόγματα. Θυμήσου ότι αν κάποιοι δεν αμφισβητούσαν παγιωμένες γνώσεις η ανθρωπότητα θα κατοικούσε ακόμη σε σπηλιές. Φίλτραρε την πληροφορία, γίνε σκεπτικιστής, σκέψου κριτικά, σκέψου ορθολογικά, αναθεώρησε. Δεν είδες νεράιδες και στοιχειά στο δάσος, μόνο λύκους.
 Να είσαι προσεκτικός. Να παρατηρείς τους άλλους . Κοίταζε τους στα μάτια. Αν δεν το δείχνει η γίδα, το δείχνει το κέρατό της.
Η ζωή είναι το ταξίδι, όχι ο προορισμός. Και είναι πολύτιμη. Η προηγούμενη λέξη που διάβασες είναι ήδη παρελθόν
Μη συμβουλεύεις διαρκώς τους νέους,  είναι χάσιμο χρόνου. Δεν υπάρχει τρόπος να τους διδάξεις τον πόνο και τη δυστυχία, μόνο η εμπειρία θα το κάνει βασανιστικά.
Ταξίδεψε! Τα ταξίδια είναι από τις εμπειρίες που μένουν. Βγες έξω Δοκίμασε! Γεύσου, ρούφηξε άπληστα εικόνες. Άφησε τις αισθήσεις σου ελεύθερες
Εκθέσου, αφέσου, τσαλακώσου, χάσε τον έλεγχο που και που. Κι όχι μόνο τον έλεγχο του εαυτού σου, αλλά και τον έλεγχο σε σχέση με άλλους. Αρκετά απομονώθηκες στην στην καλύβα σου στο χειμαδιό, φτάνει όμως, βγες έξω όταν γυρίσεις. Ξαναβρές τους φίλους και τη συντροφικότητα
Μην προσπαθείς να ελέγξεις τους άλλους. Έτσι θα καταδικάσεις στο άγχος και τη δυστυχία όχι μόνο τον εαυτό σου, αλλά κι αυτούς που προσπαθείς να ελέγξεις. Άσε τους άλλους να ζήσουν και ζήσε για τον εαυτό σου. Άσε τ άλλα κοπάδια στους βοσκούς τους, κοίτα το δικό σου.
Η ζωή δεν είναι δίκαιη - Το σύμπαν δεν σου οφείλει καμιά παρηγοριά και το σίγουρο είναι ότι στο τέλος της διαδρομής εσύ πεθαίνεις. Γρηγορήσαι 
Να έχεις ισορροπία. Ν απολαμβάνεις το φαγητό και το ποτό σου. Να μην ξεχνάς ότι οι φτωχοί του πλανήτη περπατούν χιλιόμετρα για την καθημερινή τους  τροφή,  ενώ οι πλούσιοι περπατούν χιλιόμετρα για να τη χωνέψουν.
Απ όλους έχεις να κερδίσεις κάτι. Μάθε από τους γύρω σου. Γίνε παιδί με τα παιδιά, παίξε μαζί τους αλλά πήγαινε και στο καφενείο να μιλήσεις με τους γέρους. Κάτι έχει να σου πει η συσσωρευμένη εμπειρία τους.
Μην τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς. Μην παίρνεις τα πάντα σοβαρά  Πιθανόν υπερβάλλεις στο σήμερα. Αυτό που σε ενοχλεί ή φοβάσαι τώρα, το πιο πιθανό είναι αύριο να το κρίνεις ανούσιο ή χλιαρό. Προσπάθησε να δεις τον εαυτό σου από απόσταση, ρίξε μια ματιά στη θέα του κοπαδιού σου από το λόφο
Έχε υπομονή. Οι κατσίκες δεν γεννούν κάθε μήνα. Αλλά όταν συμβεί πρέπει να σαι παρών και σε χρειάζονται
Μάλωσε καμιά φορά με τη σύντροφό σου αν χρειαστεί, δεν είναι τρομερό, άφησε τα συναισθήματα να εκτονωθούν. Κάνε αποσυμπίεση στο θυμό. Η φωτιά μερικές φορές είναι ευεργετική.  Αν καεί μια περιοχή με πουρνάρια ή ξερόχορτα , η άνοιξη πάλι θα δώσει νεαρή βλάστηση, εκλεκτή τροφή για τις γίδες και τα μικρά τους. Πρόσεχε όμως, τα λόγια που θα ειπωθούν δεν τα ξαναμαζεύεις. Πρόσεχε τι θα φάνε οι γίδες σου, δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν. Αν αυτά που θα φάνε είναι τα βλαστάρια δέντρων, το δάσος δεν ξαναγίνεται, ο τόπος θα μείνει χέρσος...
Πότε δεν θα υπάρξει ιδανική στιγμή, ποτέ οι συνθήκες και οι καταστάσεις δεν θα είναι ιδανικές. Ξεκίνα από εδώ που βρίσκεσαι τώρα! Μην αναβάλλεις.
 Να είσαι ευγενικός. Ένα πρόσωπο που χαμογελά καθρεφτίζει ανάλογη συμπεριφορά. Κάνε δώρα. Ακόμη και το δώρο ενός καλού λόγου είναι σημαντικό.  Να φέρεσαι καλά στους ηλικιωμένους, σε λίγο θα σαι σαν αυτούς. Να φέρεσαι καλά και στα ζώα, αυτά δεν κρατάνε κακία, δεν ζηλεύουν, δεν έχουν εμμονές ούτε εγωισμό. Συγχωρούν, και μάλιστα χωρίς όριο.
Αν ξέρεις γράμματα διάβασε! Αυτοί που διαβάζουν ζουν επιπλέον ζωές. Όχι μόνο τη δική τους αλλά κι όλων αυτών που μπήκαν στη θέση τους
Τόλμησε, ο φόβος σε κρατά δεμένο αλλά δεν είναι πραγματικός, απλά προέρχεται από το άγνωστο που δεν βρίσκεται στο κεφάλι σου.
Μην δένεσαι με τα πράγματα. Η ζωή είναι σαν τη διαδρομή του χειμαδιού και το ταγάρι. Όσο περισσότερο το γεμίζεις, τόσο πιο δύσκολα θα περπατάς. Πάρε τ απαραίτητα, το κοπάδι προχωρά, δεν θα σε περιμένει αν καθηλωθείς από πράγματα βαριά κι ασήκωτα. Πέτα τα , αποδεσμεύσου, νιώσε πιο ευέλικτος κι ελεύθερος."

...το λιομάζωμα λοιπόν...κόπος και γιορτή μαζί...
...απόλαυση να βλέπεις τους καρπούς της δουλειάς σου...
...όποιας δουλειάς...πολύ περισσότερο αν τα έργα των χεριών σου απαιτούν χρόνο και υπομονή...τότε η ικανοποίηση είναι ακόμη μεγαλύτερη...
...η πολυθρόνα μου...μια ζεστή αγκαλιά πάντα ανοιχτή για να με ξεκουράσει...
...με νήματα που είχαν περισσέψει από άλλα εργόχειρα...τα κομμάτια πλέχτηκαν τις ελάχιστες  ώρες της βραδινής ραστώνης...ένα καινούργιο φόρεμα...η αγάπη που της ανταποδίδω...τι κι αν είναι άψυχο αντικείμενο...ποιος ξέρει να μας πει αν όσα θεωρούμε άψυχα είναι όντως έτσι...
...πάντα μου άρεσε να διαβάζω το κείμενο του Φ.Κόντογλου για τις πέτρες...τις άψυχες και καταφρονημένες... "Πέτρες! Τί εἶναι οἱ πέτρες; Πέτρες! Δηλαδή, τίποτα! Ποιὸς δίνει σημασία σ᾿ αὐτές; Ποιὸς χάνει τὸν καιρό του μὲ τὶς πέτρες; Δὲν ἀξίζει τὸν κόπο μηδὲ νὰ μιλήσει κανένας γι᾿ αὐτές. Εἶναι τὰ πιὸ καταφρονεμένα πράγματα τῆς πλάσης.
Ὡστόσο, μοῦ φαίνεται, πὼς αὐτὲς οἱ τιποτένιες πέτρες θ᾿ ἀπομείνουνε μονάχα, ὅποτε χαλάσει ὁ κόσμος καὶ λείψει κάθε ζωὴ ἀπάνω στὴ γῆ. Αὐτὲς εἶναι ἡ πρώτη σύσταση τοῦ κόσμου, κι αὐτὲς θά ῾ναι τὸ τελευταῖο ἀπομεινάρι του. Δὲν κουνιοῦνται ἀπὸ τὸν τόπο τους, δὲν μιλᾶνε. Μὰ θαρρῶ πὼς ἀκοῦνε καὶ πὼς βλέπουνε. Μᾶς βλέπουνε ἐμᾶς τοὺς ἀνθρώπους κι ὅσα κάνουμε, ἀκοῦνε ὅσα λέμε ἐμεῖς οἱ λιγόζωοι, οἱ ψευτο-κανωμένοι, καὶ μᾶς ἐλεεινολογᾶνε γιὰ τὴν ἀνοησία μας, πὼς τάχα θὰ κυριέψουμε τὸν κόσμο! Οἱ πέτρες ποὺ πατοῦσε ἀπάνω τους ὁ Ἀχιλλέας κι ὁ Μέγας Ἀλέξανδρος θὰ κρυφογελούσανε μὲ τὴ ματαιοδοξία τους, γιατὶ ξέρανε πὼς θὰ σβήσουνε πολὺ γρήγορα, σὰν καπνός, κι αὐτοί, κι οἱ αὐτοκρατορίες τους, κ᾿ οἱ δόξες τους, σὲ καιρὸ ποὺ αὐτὲς θὰ στεκόντανε ἀκατάλυτες, ὅπως καὶ θὰ βρίσκουνται ὡς τὰ σήμερα σὲ κάποια μεριά. Ἀπὸ τότε τὶς πατήσανε χιλιάδες ἄνθρωποι, δίχως νὰ τὶς δώσουνε καμμιὰ προσοχή, κι ὅλοι τους γινήκανε κουρνιαχτός, σὰν νὰ μὴν ᾔρθανε ποτὲς στὸν κόσμο.
Πολλὲς φορὲς κάθουμαι καὶ κοιτάζω τὶς πέτρες ποὺ τυχαίνει νὰ βρίσκουνται μπροστά μου, καὶ μοῦ φαίνεται πὼς μὲ κοιτάζουνε καὶ κεῖνες μὲ κάποια μυστηριώδη μάτια ποὺ δὲν φαίνονται, καὶ πὼς κρυφοκουβεντιάζουνε μεταξύ τους καὶ πὼς κρυφογελοῦνε γιὰ τὴν κουταμάρα μας νὰ φανταζόμαστε μεγάλα καὶ τρανὰ πράγματα, νὰ βγάζουμε ὁ ἕνας τ᾿ ἀλλουνοῦ τὰ μάτια καὶ νὰ τὶς στοιβιάζουμε, αὐτὲς τὶς πέτρες ποὺ μᾶς περιγελᾶνε, τὴ μιὰ ἀπάνω στὴν ἄλλη, ἢ νὰ τὶς πελεκᾶμε γιὰ νὰ κάνουμε ἀγάλματα καὶ ταφόπετρες, γιὰ νὰ τὶς βάλουμε ἀπάνω στὴν κοιλιά μας ἅμα πεθάνουμε! Ἀνατριχιάζω ὧρες-ὧρες, γιατὶ νοιώθω καθαρὰ τὰ γέλια ποὺ κάνουνε κρυφὰ οἱ πέτρες γιὰ τὴν κουταμάρα μας."

...τα έργα των χεριών είναι ο τρόπος μας να ξεφεύγουμε από τη δύσκολη καθημερινότητα...δεν είναι προτεραιότητες ή απολύτως αναγκαία στη ζωή μας...όμως στη δική μου ζωή είναι σαν το αλάτι στο φαγητό μου...δεν κάνω χωρίς εργόχειρο...νιώθω πως κάτι σημαντικό μου λείπει...
...έτσι...από την ανάγκη της δημιουργίας και τη μεγάλη αγάπη που της έχω ξεκίνησα και την τσάντα της κόρης μου...Ύφασμα έψαξα πολύ να βρω...και το βρήκα ξεχασμένο στο πάνω ράφι ενός ψιλικατζίδικου που ετοιμάζεται να κλείσει λόγω συνταξιοδότησης του ιδιοκτήτη...
..."α,αυτό" μου είπε σχεδόν περιφρονητικά "έχει απομείνει εδώ από τότε που το έπαιρναν οι γυναίκες και κεντούσαν χριστουγεννιάτικα εργόχειρα(ένα τέτοιο ήρθε και σε εμένα σαν προίκα...πράσινο με κεντημένα πάνω του τραπουλόχαρτα...)...Το είχα ξεχάσει..."
...το κέντησα με κόπο-αφού τα μάτια μου με προδίδουν τελευταία- το γέμισα με μουσική,νότες...
...και όργανα....λουλούδια και πουλιά...
...ό,τι πρέπει για ένα κοριτσάκι που ξεκινάει φέτος το ταξίδι της μουσικής παιδείας...
...ελπίζοντας να εκτιμήσει το χειροποίητο τώρα που είναι μικρή...ώστε να μην το αφήσει να σβήσει όταν αργότερα θα περνάει από το χέρι της...
...και παράλληλα ο ερχομός του χειμώνα επιβάλλει την προετοιμασία για...ζεστά πόδια...τσουράπια τα λέμε στα μέρη μας...τερλίκια αλλού...
...όλες οι γυναίκες του σπιτιού επί τω έργω...
...δυσκολεύτηκα να καταλάβω πως ακριβώς θα γινόταν αυτό που έπλεκα τερλίκι...

...όμως τελικά το...εμπέδωσα...
...και το αποτέλεσμα...
...με αποζημίωσε με τη ζεστασιά του...τελικά βέβαια κατέληξαν στα πόδια του γιού μου αφού έχασα τις αναλογίες και έγιναν παπουτσάκια για πόδια γίγαντα-ευτυχώς διαθέτουμε έναν τέτοιο στο σπίτι μας...

...με αυτά και αυτά σας αφήνω, φίλοι μου... Η κούραση αυτών των ημερών μας αναγκάζει να πηγαίνουμε νωρίς για ύπνο...Αύριο ξημερώνει Κυριακή...Είναι η ημέρα που γιορτάζει η Φαίδρα μας... Του Αγίου Φαίδρου ξημερώνει...Μακάρι πάντα να πρεσβεύει για όλους μας...
Πολλοὺς πρὸς ἄλλα, πρὸς δὲ ῥητίνης ζέσιν,
Στερρῶς ἀθλοῦντα, Φαῖδρον ἔγνωμεν μόνον.

Εύχομαι σε όλους καλή και ευλογημένη νέα ημέρα...