tag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post264448937093072104..comments2024-01-28T10:28:58.039+02:00Comments on TΟ ΗΘΟΣ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ...: Ψωμί με προζύμι...Μαρίαhttp://www.blogger.com/profile/10460216873336564837noreply@blogger.comBlogger47125tag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-54578384892604173832020-05-29T16:00:04.102+03:002020-05-29T16:00:04.102+03:00Πολύ ωραίο φαίνεται! Θέλω να ξεκινήσω να φτιάχνω κ...Πολύ ωραίο φαίνεται! Θέλω να ξεκινήσω να φτιάχνω και εγώ χειροποίητο ψωμί. Έχει άλλη αξία όταν το φτιάχνεις μόνος σου και ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος είναι ό,τι πρέπει για το σωστό ψήσιμο. Εγώ πήρα τον δικό μου από εδώ https://amberq.gr/el/products/ovens/paradosiakos-foyrnosMakis Vasilopouloshttps://www.blogger.com/profile/11441418355782940775noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-85290938394226983322018-11-14T20:44:04.334+02:002018-11-14T20:44:04.334+02:00Γεια σας κ από μένα!! Έπεσα τυχαία πάνω στο forum ...Γεια σας κ από μένα!! Έπεσα τυχαία πάνω στο forum και μου άρεσαν πολύ τα όσα σχολιάζονται για τη Παρασκευή ψωμιού με το παραδοσιακό τρόπο που έκανε κάποτε και η γιαγιά μου( κρίμα που δεν έμαθα τότε τον τρόπο!!) Θέλω να φτιάξω προζύμι και δεν έχω καθαρή εικόνα για το πως θα το κάνω από την αρχή. Υπάρχει κάποια αναλογία; Ποσο αλεύρι ποσο νερό σε γραμμάρια; Τι τύπο αλεύρι να βάλω κ ποσο να το αφήσω; Και για ποσά τασάκια η κιλά αλεύρι αντιστοιχεί αυτή η ποσότητα προζύμιου; Σας ευχαριστώ πολύ!Litsahttps://www.blogger.com/profile/15247800321178422653noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-25674632252797359552018-11-12T21:57:52.183+02:002018-11-12T21:57:52.183+02:00Καλησπέρα!! Το βάζω όλο και προσθέτω αλεύρι και χρ...Καλησπέρα!! Το βάζω όλο και προσθέτω αλεύρι και χριαρό νερό.Η ποσότητα δεν παίζει τόσο ρόλο... Τρία κιλά είναι καλά!! Τα ταψάκια είναι τα ειδικά για λειτουργιές... Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!!Μαρίαhttps://www.blogger.com/profile/10460216873336564837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-74849935472181534332018-11-01T09:41:35.080+02:002018-11-01T09:41:35.080+02:00Καλημέρα κ καλό μήνα.Στο βαζάκι αυτο πρέπει να είν...Καλημέρα κ καλό μήνα.Στο βαζάκι αυτο πρέπει να είναι γύρω στα 250γρ προζύμι(το έχω κ γω στο ίδιο βαζάκι γι αυτό ξέρω στο περίπου).<br />Στο ανάπιασμα το βάζετε όλο κ προσθέτετε ίση ποσότητα περίπου χλιαρό νερό κ αλεύρι;<br />Μ αυτή την ποσότητα προζυμιού αναπιασμένο ζυμώνετε 3κιλά αλεύρι;<br />Τα ταψάκια σας είναι 20άρια;<br />συγνώμη για τις ερωτήσεις αλλά θα θελα κ γω να κάνω τόσα καρβελάκια κ να δώσω κ στην εκκλησία...<br />Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων,δηλώνω ευγνώμων γιατί με τις συνταγές σου,μου χάρισες τις γεύσεις των γιαγιάδων μου κ της παράδοσής μας.💋💋💋ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΣΤΗ ΖΩΗ...https://www.blogger.com/profile/05091464180169010519noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-59093318500525873582018-05-21T09:09:40.268+03:002018-05-21T09:09:40.268+03:00Το αλουμινόχαρτο που βάζεις κρατά την υγρασία όσο ...Το αλουμινόχαρτο που βάζεις κρατά την υγρασία όσο είναι ζεστό όπου του δίνει λίγο ακόμα χρώμα και βοηθάει στο να μαλακώσει και να ξινισει?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13128351741640183280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-23641317749051602322018-03-06T17:48:17.542+02:002018-03-06T17:48:17.542+02:00Συγχαρητηρια! Μνημες...Συγχαρητηρια! Μνημες...kardimhttps://www.blogger.com/profile/06961214789980366721noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-395480384267182072018-01-14T17:04:48.449+02:002018-01-14T17:04:48.449+02:00Καλημερα,πολυ καιρο μετα την ερωτηση σας.επειδη τε...Καλημερα,πολυ καιρο μετα την ερωτηση σας.επειδη τελευταια φτιαχνω κι εγω ψωμι κι ειχα το ιδιο προβλημα,ισως ο φουρνος δεν εχει την καταλληλη υγρασια.μη ξεχασετε να χαραξετε το ψωμι σας και δοκιμαστε να ψησετε ως εξης:1.προθερμανετε το φουρνο σας στους 200 βαθμους για 10 λεπτα βαζοντας στη βαση του φουρνου ενα ταψακι η πυρεξ με νερο.2.ριξτε τη θερμοκρασια στους 190 βαλτε μονο κατω αντισταση,και τοποθετηστε το ταψι σας με το ψωμι.ψηστε για 23-25 λεπτα.κατοπιν αλλαξτε σε πανω αντισταση κ ψηστε για 32-35 λεπτα αφαιρωντας το δοχειο με το νερο.ψηστε για 3-4 λεπτα στο γκριλ τελος κλειστε το φουρνο κ αφηστε το ψωμι μεσα για 5 λεπτα ακομη το ψωμι σας θα γινει τελειο κ χωρις σκασιματα!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14164146937830526816noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-62607449809895054682017-10-15T14:07:07.271+03:002017-10-15T14:07:07.271+03:001 κιλο αλευρι κ 550 μλ νερο,ζυμωσετα κ αστα σε μια...1 κιλο αλευρι κ 550 μλ νερο,ζυμωσετα κ αστα σε μια λεκανη σκεπασμενη 24 ωρες,παρε 200 γρ αλευρι κ 110 νερο κ ξαναζυμωσε τα,αφησε αλλες 24 ωρες,πλεον εχεις προζυμι.αναλογια 22% επι του αλευρου που θα χρησιμοποιεις στο ψωμι σου.οποτε θες να ζωντανευευις το προζυμι σου θα το ταιζεις αλευρι κ νερο οπως παραπανω<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00035507787792310219noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-40708674797411142442017-08-28T15:13:58.525+03:002017-08-28T15:13:58.525+03:00Γειά σας, χρόνια προσπαθώ να πετύχω το προζύμι, αλ...Γειά σας, χρόνια προσπαθώ να πετύχω το προζύμι, αλλά ίσως να μου λείπει η υπομονή. Πώς μπορώ να πετύχω να είναι ξινό το ψωμίμε το προζύμι;; όσες φορές κι αν έφτιαξα, δεν ήταν ξινόUnknownhttps://www.blogger.com/profile/18375345575308179461noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-33436623273202782892016-12-15T01:41:49.538+02:002016-12-15T01:41:49.538+02:00ΜΑΡΙΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ...ΜΑΡΙΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑΑ. ΕΓΩ ΤΟ ΑΝΑΠΙΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟ ΖΥΜΩΝΩ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. ΔΗΛΑΔΗ Η ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΦΗΝΩ ΤΟ ΑΝΑΠΙΑΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 10 ΩΡΕΣ. ΕΣΥ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΜΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ. ΚΑΙ ΔΙΕΡΩΤΟΜΑΙ ΑΝ ΤΟ ΑΦΗΣΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΗΠΩΣ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-83059062059961268832016-12-14T12:29:50.535+02:002016-12-14T12:29:50.535+02:00Δεν υπάρχει ακριβώς ποσότητα προζυμιού γιατί παίζο...Δεν υπάρχει ακριβώς ποσότητα προζυμιού γιατί παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες όπως το πόσο "δυνατό " είναι το προζύμι σας. Θα έλεγα γενικά πως αν το προζύμι σας είναι όσο ένα μικρό πορτοκάλι είναι αρκετό για ένα κιλό αλεύρι....Μαρίαhttps://www.blogger.com/profile/10460216873336564837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-54427242420038281262016-12-14T12:28:06.624+02:002016-12-14T12:28:06.624+02:00Για να έχει την ξινίλα το ψωμί σας πρέπει να αφήσε...Για να έχει την ξινίλα το ψωμί σας πρέπει να αφήσετε το προζύμι που έχετε αναπιάσει περισσότερη ώρα...ίσως να το αναπιάσετε αποβραδίς και να ζυμώσετε τη μεθεπόμενη ημέρα το πρωί...Μαρίαhttps://www.blogger.com/profile/10460216873336564837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-25899227213859616122016-12-14T09:42:47.679+02:002016-12-14T09:42:47.679+02:00ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ...ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-68238018793481780752016-12-11T09:57:26.429+02:002016-12-11T09:57:26.429+02:00ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ...ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ; ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΟ . ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΘΑ ΤΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-1199798971207126742016-05-14T01:55:24.057+03:002016-05-14T01:55:24.057+03:00Ότι πιο κατατοπιστικό έχω δει στο διαδίκτυο!Συγχαρ...Ότι πιο κατατοπιστικό έχω δει στο διαδίκτυο!Συγχαρητήρια!Βρίσκομαι στην τρίτη μέρα παρασκευής προζυμιού και είναι η πρώτη φορά που θα φτιάξω ψωμί με προζύμι!Ωραίο απλό κατανοητό ότι υπάρχει εδώ!Ευχαριστώ πολύ.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18040022631313246982noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-8296600088918199182015-12-20T23:58:46.079+02:002015-12-20T23:58:46.079+02:00Ψαχνω να βρω μια συνταγη μπακλαβα,απο καποιο μερος...Ψαχνω να βρω μια συνταγη μπακλαβα,απο καποιο μερος του Πηλιου,δεν θυμαμαι ακριβως ποιο.ενω ητανε ψημενος τα φυλλα του ητανε σαν αψητα στο χρωμα.Ξερει κανεις μηπως πως γινεται αυτο?Μεγαλωσα στο Βολο,και μου εχει μεινει αυτος ο μπακλαβας.Μακαρι να βρουμε την τεχνικη του ψησιματος του.ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σε ολους!!!!!!!!Iωανναhttps://www.blogger.com/profile/10747237394703200290noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-28759649818033624032015-08-27T09:55:25.858+03:002015-08-27T09:55:25.858+03:00Καλημέρα με λένε Δήμητρα και τυχαία έπεσα πάνω στο...Καλημέρα με λένε Δήμητρα και τυχαία έπεσα πάνω στο blog σας και ξετρελάθηκα!!! Βέβαια είμαι άσχετη με τη χρήση των Blogs και δεν ξέρω αν τα μηνύματά μου φτάνουν στον "προορισμό" τους. Τέλος πάντων θα ήθελα να ρωτήσω κάποιες απορίες που έχω σχετικά με το ζύμωμα του πρόσφορου συγκεκριμένα. Ζυμώνω περίπου 2 χρόνια αλλά δεν είμαι ακόμα ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. Ξαναέστειλα και πριν 2-3 ημέρες μνμα αλλά δεν ξέρω αν το έστειλα σωστά. Αν θέλεις να επικοινωνήσεις σε παρακαλώ το mail μου είναι dimkek1@gmail.comAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-32208819052928734852014-11-27T22:05:12.325+02:002014-11-27T22:05:12.325+02:00Το blog σας είναι απλά υπέροχο!!! Έχω μάθει πολλά ...Το blog σας είναι απλά υπέροχο!!! Έχω μάθει πολλά από εσάς και σας ευχαριστώ γι' αυτό Έφτιαξα το ψωμάκι και μοσχοβόλησε η γειτονιά, το κασέρι ήταν υπέροχο και τα τυροπιτάκια κουρού ναστιμότατα! Ευχαριστώ! Σπυριδούλα.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-71435741872309074402014-06-26T14:07:36.846+03:002014-06-26T14:07:36.846+03:00Καλημέρα!!!Καλό είναι να έχετε βασιλικό από την εκ...Καλημέρα!!!Καλό είναι να έχετε βασιλικό από την εκκλησία,αλλά δοκιμάστε και με τον βασιλικό της γλάστρας σας...Το προζύμι από την κατάψυξη πρέπει να το βγάλετε μία μέρα πιο νωρίς και καλό θα ήταν να το αναπιάσετε δύο φορές ώστε να δυναμοποιηθεί ο μύκητας και να φουσκώσει καλά το προζύμι.Καλή επιτυχία!!!!Μαρίαhttps://www.blogger.com/profile/10460216873336564837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-5093772991285783252014-06-26T13:35:33.562+03:002014-06-26T13:35:33.562+03:00:) Σας ευχαριστώ και γω με τη σειρά μου για τις ω...:) Σας ευχαριστώ και γω με τη σειρά μου για τις ωραίες οδηγίες!<br />Έχω φυτέψει βασιλικό από του Σταυρού, είναι λετε ευλογημένο να πιάσω προζύμι με αυτό ή να περιμένω το Σεπτέμβρη πάλι;<br />Αν το έχω το προζύμι στη κατάψυξη, πάλι την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσω για το ανάπιασμα;<br />Ευχαριστώ από ΟλλανδίαΠαναγιώταhttp://komkomme.blogspot.nl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-46880993567004107392014-04-09T20:02:54.673+03:002014-04-09T20:02:54.673+03:00Σας ευχαπιστώ για τις πολύ καλές οδηγίες σχετικές ...Σας ευχαπιστώ για τις πολύ καλές οδηγίες σχετικές με το ψωμί.<br />Παρακαλώ,γιατί μου σκάει το ψωμί μου στα πλάγια?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-40394667533694097182014-04-03T22:15:47.479+03:002014-04-03T22:15:47.479+03:00Το ψωμί το χαράσσουμε πριν φουσκώσει.Οι χαρακιές ε...Το ψωμί το χαράσσουμε πριν φουσκώσει.Οι χαρακιές είναι τόσο βαθιές όσο περισσότερη κόρα θέλουμε να έχει το ψωμί.Αλλά και μετά να το χαράξεις και να πέσει το φούσκωμα δεν πειράζει.Θα φουσκώσει το ίδιο στο φούρνο...Το ψωμί με προζύμι τρίβεται ειδικά τις επόμενες μέρες από τότε που το ψήσαμε...Έτσι είναι το ζυμωτό ψωμί...Κάνει ψίχουλα...Μαρίαhttps://www.blogger.com/profile/10460216873336564837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-47813670845227405472014-04-03T15:57:07.273+03:002014-04-03T15:57:07.273+03:00Θα ήθελα να ρωτήσω ποτε χαραζω το ψωμί πριν φουσκώ...Θα ήθελα να ρωτήσω ποτε χαραζω το ψωμί πριν φουσκώσει ή μετά. Όταν το χαραξω πριν στο φούσκωμα χάνονται οι χαρακιές. Όταν το χαραξω μετά κάθεται το φούσκωμα. Το ψωμί είναι με προζύμι. Επίσης τι συμβαίνει όταν τρίβεται το ψωμί. ΕυχαριστώAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-53443922297352134012013-11-10T11:12:19.655+02:002013-11-10T11:12:19.655+02:00ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΠΡΩΤΟΥ ΦΥΓΩ ΕΙΠΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΝΑ ΔΩ ΚΑΙ ΤΟ Ψ...ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΠΡΩΤΟΥ ΦΥΓΩ ΕΙΠΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΝΑ ΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΣΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ.Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΛΥΚΙΣΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟΥ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΠΥΡΑ,ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΣΑΙ.ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ.<br />ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ,ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!<br />ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!giasminhttps://www.blogger.com/profile/09914908963518132783noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2233677002705118275.post-60962273445683886202013-07-19T19:35:02.760+03:002013-07-19T19:35:02.760+03:00Αυτό είναι κάτι που θα το δείτε στην πράξη αφού εξ...Αυτό είναι κάτι που θα το δείτε στην πράξη αφού εξαρτάται από τη δύναμη του προζυμιού...Πάντως για 3 κιλά αλεύρι εγώ βάζω περίπου μια χούφτα προζύμι...Μαρίαhttps://www.blogger.com/profile/10460216873336564837noreply@blogger.com