Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Πάστα φλώρα...η νηστίσιμη...



Η χιονόπτωση σταμάτησε και, ευτυχώς, επανασυνδέθηκε το τηλέφωνο και το internet.Κόντεψα να πάθω σύνδρομο στέρησης χωρίς...επικοινωνία.Είχε όμως και τα καλά της η απομόνωση αφού ξεκουραστήκαμε και ...μαγειρέψαμε.Χθες το βράδυ φτιάξαμε με την κόρη μου μια πάστα φλώρα νηστίσιμη,αφού έπρεπε να καταναλώσουμε τις καλοκαιρινές μαρμελάδες και να αρχίσουμε τις...φθινοπωρινές δηλαδή τα...άπειρα βάζα μαρμελάδας κυδώνι, που αναγκαστικά φτιάχνουμε σε μεγάλες δόσεις αφού η κυδωνιά μας είναι μεγάλη και οι καρποί της πολλοί.Η ζύμη είναι απλή και την είδαμε στο βιβλίο "Σαρακοστιανά" των Μ.Κοκκίνου και Γ.Κοφινά μόνο που προσθέσαμε κάποιες δικές μας ΄"πινελιές" ανάλογα με τα υλικά που διαθέταμε.
Σε μια λεκάνη,λοιπόν, ανακατέψαμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο (παρόλο που οι συνταγές το θεωρούν βαρύ λάδι και δεν το προτείνουν,εγώ χρησιμοποιώ μόνο ελαιόλαδο, γιατί το θεωρώ υγιεινό, και, άλλωστε, πρέπει να χρησιμοποιήσω την παραγωγή μας- που πέρυσι ήταν πλούσια),1/3 του φλυτζανιού του τσαγιού ζάχαρη,7 κουταλιές σούπας λικέρ κερασό(φτιαγμένο από τα χεράκια του πατέρα μου),7 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού,1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού,1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και 3και 1/4 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις.Τα ζυμώσαμε καλά και, αφού κόψαμε λίγο περισσότερο από τη μισή ζύμη, τη στρώσαμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι για τάρτες.

Κατόπιν στρώσαμε πάνω στη ζύμη 1 περίπου κούπα του τσαγιού μαρμελάδα δαμάσκηνο φτιαγμένη από το καλοκαίρι.Φροντίσαμε η μαρμελάδα να είναι ομοιόμορφα απλωμένη.

Ύστερα πλάσαμε την υπόλοιπη ζύμη σε κορδόνια πάχους ενός δακτύλου και τα τοποθετήσαμε πάνω στη μαρμελάδα καφασωτά,έτσι ώστε να σχηματιστούν ρόμβοι.




Την ψήσαμε στους 175 βαθμούς ( μέτρια θερμοκρασία για κουζίνα γκαζιού).Την κόψαμε μόνο όταν κρύωσε τελείως.




Είναι καταπληκτική για απογευματινό καφέ ή τσάι.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου