Δεν θυμάμαι από που βρήκα τη συνταγή γι αυτή τη νοστιμότατη σιμιγδαλόπιτα ώστε να το αναφέρω.. Πάντως εύχομαι ο εμπνευστής της να είναι καλά γιατί πολλές φορές με έχει σώσει από ..."υπογλυκαιμικό σοκ" κατά τη διάρκεια της νηστείας.Τότε δηλαδή που φτάνω να ονειρεύομαι -σχεδόν- φαγητά και γλυκά..."απαγορευμένα" η σιμιγδαλόπιτα μου θυμίζει πως ...και τα νηστίσιμα μπορεί να είναι νόστιμα...Η μυρωδιά ,η εμφάνιση και η γεύση της δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από τη μπουγάτσα, ενώ είναι πολύ υγιεινότερη από αυτή,ειδικά αν γίνει με φύλλα σπιτικά(όπως δηλαδή η γαλατόπιτα)...
Σήμερα όμως δεν είχα χρόνο και κουράγιο να ανοίξω φύλλα,κι έτσι την έφτιαξα με φύλλο σφολιάτας που είχα στην κατάψυξη.Θα την παρουσιάσω έτσι και θα ...διορθώσω την παρασπονδία όταν φτιάξω σιμιγδαλόπιτα με φύλλο σπιτικό(ελπίζω...πριν τελειώσει η νηστεία)...
Για την κρέμα έβαλα σε μια κατσαρόλα 4 κούπες του τσαγιού νερό και 1 1/2 κούπα ζάχαρη...
...ύστερα έβαλα την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακάτεψα,ώστε να λιώσει τελείως η ζάχαρη...
...και όταν αυτό έγινε έριξα μέσα σταδιακά 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό...
...το ξύσμα από 2 λεμόνια...
...και 5 βανίλιες...
...ανακάτεψα λίγο ακόμη έως ότου η κρέμα έπηξε...
...κατόπιν την έβγαλα από τη φωτιά,έριξα μέσα 2 κουταλιές της σούπας βιτάμ,ανακάτεψα και την άφησα στην άκρη.Πήρα ένα ταψί τετράγωνο το άλειψα με βιτάμ, έστρωσα το ένα φύλλο της σφολιάτας...
...και έριξα μέσα την κρέμα,στρώνοντάς την με ένα κουτάλι...
...κατόπιν σκέπασα την κρέμα με το άλλο φύλλο της σφολιάτας,το γύρισα στις άκρες,...
...χάραξα το πάνω φύλλο ελαφρά...
...το έβαλα στο φούρνο(γκαζιού)στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ελαφρώς από πάνω...
...το πασπάλισα με ζάχαρη άχνη και κανέλα...
... και-παρόλο που μου είχε "σπάσει τη μύτη" η μυρωδιά- έκανα υπομονή ώσπου να κρυώσει τ ε λ ε ί ω ς ,και να κόψω το πρώτο κομμάτι...
Είναι απλή,εύκολη και τόσο ,μα τόσο νόστιμη...
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Ωραία ιδέα, να σου πω αν αντί νερό βάλουμε πορτοκάλι ή μισό μισό πως σου φαίνεται η ιδέα;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
΄Γιατί όχι;Την επόμενη φορά θα τη δοκιμάσω.Πάντως σε αυτή την περίπτωση το ξύσμα θα είναι πορτοκαλιού γιατί τώρα είναι έντονη και της δίνει "χαρακτήρα" η μυρωδιά του λεμονιού...
ΔιαγραφήΕίναι τέλεια την έκανα όπως ακριβώς γράφεις την κράτησα στις νηστείσιμες συνταγές μου.Ενα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ
ΔιαγραφήΩραία φαίνεται, αλλά νηστίσιμη με φύλλο σφολιατας δεν γίνεται.
ΔιαγραφήΦαίνεται πεντανόστιμη Μαρία μου σίγουρα θα τη δοκιμάσω και θα κάνω και την παραλλαγή της Ξανθής!!!Φιλάκια!!!Να είσαι καλά και πάντα δημιουργική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣόφη,θα με θυμηθείς...Κι εγώ θα δοκιμάσω με πορτοκάλι...Μετά να ανταλλάξουμε απόψεις...Καλημέρα...
ΔιαγραφήΑμ, το έχω ξαναπεί...πως γι' αυτό πάνε δυό-δυό οι Χιώτες! Όχι ακριβώς για τον λόγο που θα σας αναλύσω βέβαια...και γω για γλυκάκι νηστίσιμο έψαχνα και τελικά κατέληξα σε φύλλα, μήλο και σιμιγδάλι. Έρχεσαι τώρα εσύ καλή μου Ostria με την σιμιγδαλόπιτα βάζει και η Ξανθή το πορτοκάλι και τα σχετικά και "δένει" το πράγμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες τι κάνει η συνεργασία...Μόλις γύρισα από τη δουλειά και δεν βρήκα ούτε ψίχουλο σιμιγδαλόπιτας...Και τη λιγουρευόμουν όλο το πρωί...Καιρός να φτιάξω τη μηλόπιτά σου...Καλό μεσημέρι...
ΔιαγραφήΕδώ να δεις πως μύρισε...μμμμμμμ...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα όστρια...
Καλημέρα ,mia,ελπίζω να είσαι καλύτερα,γιατί η Άνοιξη περιμένει...
Διαγραφήθα την δοκιμασω οπωσδηποτε!!εγω κανω και μηλοπιτακια με σφολιατα που ειναι του λεπτου ,νηστισιμα και τελεια !!αν ενδιαφερεστε θα σας γραψω την συνταγη ,αν και δεν ειναι τιποτα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω με ανυπομονησία...Εγώ όπου ακούω εύκολα,γρήγορα και νόστιμα είμαι μέσα(τι τεμπέλα!!!).Αφού είναι και νηστίσιμα...ένας λόγος παραπάνω...
Διαγραφή