Είναι η εποχή τους...Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρχίζει η...μάχη των αμπελόφυλλων.Η μητέρα μου δεν ησυχάζει αν δεν αποθηκεύσει στον καταψύκτη της τουλάχιστον 1000 φύλλα σε πακέτα των 50 ή 100... Έτσι όλους τους επόμενους μήνες μπορεί να φτιάχνει ντολμαδάκια(ονομαστά τα ντολμαδάκια της μητέρας μου,αν και μπελαλίδικα)ή να γεμίζει αμπελόφυλλα όταν φτιάχνει γεμιστά...Στα γεμιστά τα χρησιμοποιώ κι εγώ...Τα αμπελόφυλλα συντηρούνται με πολλούς τρόπους...Στην περιοχή μας τα συντηρούμε ή στην κατάψυξη ή σε πλαστικό μπουκάλι.Εγώ προτιμώ την κατάψυξη...Έτσι ή τα βάζω στην κατάψυξη όπως τα μαζεύω και αφού τα χωρίσω σε πακετάκια(και όταν τα χρειαστώ απλώς βάζω νερό να βράσει και τα ρίχνω μέσα παγωμένα έως ότου ξεπαγώσουν-πράγμα που γίνεται πολύ γρήγορα) ή τα ζεματίζω πρώτα,έτσι όπως κάνει χρόνια τώρα η μητέρα μου ...Πάντως όπως κι αν τα συντηρήσετε πρέπει να ξέρετε να τα μαζέψετε...Από τα καινούρια κλαδιά...
...διαλέξτε τα πρώτα μεγάλα και τρυφερά 2-3 ,που έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο(τα πρώτα μικρά φυλλαράκια θα τα μαζέψετε αργότερα,όταν μεγαλώσουν)..
...κόψτε το κοτσάνι των φύλλων σύριζα...
...και βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο...
...έτσι ώστε να σχηματίζουν "πακέτα" από όσα φύλλα χρησιμοποιείτε σε κάθε φαγητό...
...κατόπιν βάλτε τα σε λεκάνη με μπόλικο νερό και πλύντε τα...
...και ύστερα ρίξτε τα σε νερό που βράζει όλο μαζί το πακέτο...
...πιέστε με την κουτάλα ώστε να βρίσκονται όλα κάτω από το νερό μέχρι να αλλάξουν χρώμα-πράγμα που απαιτεί λιγότερο από ένα λεπτό...
...κατόπιν σε ένα ταψάκι βάλτε ανάποδα ένα πιάτο και πάνω του ακουμπήστε τα ζεματισμένα αμπελόφυλλα(το πακέτο)...
...κι όταν έχετε στραγγίσει όλα τα πακέτα και έχουν κρυώσει...
...βάλτε τα σε σακουλάκια και στην κατάψυξη...
...έτσι θα έχετε όλο το χρόνο φρέσκα αμπελόφυλλα για...καλά μαγειρέματα...
...διαλέξτε τα πρώτα μεγάλα και τρυφερά 2-3 ,που έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο(τα πρώτα μικρά φυλλαράκια θα τα μαζέψετε αργότερα,όταν μεγαλώσουν)..
...κόψτε το κοτσάνι των φύλλων σύριζα...
...και βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο...
...έτσι ώστε να σχηματίζουν "πακέτα" από όσα φύλλα χρησιμοποιείτε σε κάθε φαγητό...
...κατόπιν βάλτε τα σε λεκάνη με μπόλικο νερό και πλύντε τα...
...και ύστερα ρίξτε τα σε νερό που βράζει όλο μαζί το πακέτο...
...πιέστε με την κουτάλα ώστε να βρίσκονται όλα κάτω από το νερό μέχρι να αλλάξουν χρώμα-πράγμα που απαιτεί λιγότερο από ένα λεπτό...
...κατόπιν σε ένα ταψάκι βάλτε ανάποδα ένα πιάτο και πάνω του ακουμπήστε τα ζεματισμένα αμπελόφυλλα(το πακέτο)...
...και από πάνω βάλτε ένα άλλο πιάτο...
...και πιέστε το καλά ώστε να φύγει το περισσότερο νερό......κι όταν έχετε στραγγίσει όλα τα πακέτα και έχουν κρυώσει...
...βάλτε τα σε σακουλάκια και στην κατάψυξη...
Δεν είναι μόνο που κάνεις τόσα πράγματα, είναι που είσαι και πρώτης τάξεως blogger για δικό μας καλό. Ευχαριστούμε θερμά για όλες τις πληροφορίες!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Όστρια :-)
Είναι το...χαλαρωτικό μου...Ευχαριστώ πολύ,Μαργώ...Καλή μέρα και σε σένα...
ΔιαγραφήΌλοι αυτή τη δουλειά κάνουμε αυτή την εποχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου έκανε εντύπωση χτες στη λαϊκή που μου είπε μια κοπέλα που τα πουλούσε ότι κάποια κυρία αγόρασε 7 κιλά!!!!
Καλημέρα!!
Αν δεν ήξερα πως μάζεψε θα σου έλεγα ότι ήταν η μητέρα μου...Νιώθει ανασφάλεια αν δεν γεμίσει την κατάψυξη με αμπελόφυλλα...Καλό απόγευμα...
ΔιαγραφήΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΒΟΛΟ!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΟΙΠΟΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΚΑΝΩ ΚΙ ΕΓΩ...ΕΦΤΙΑΞΑ ΦΕΤΟΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ. ΕΓΙΝΑΝ ΥΠΕΡΟΧΑ, ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΜΑΡΑΘΟ..
Καλημέρα,Έφη...Προκομμένη βλέπω...Εγώ δεν αξιώθηκα ακόμη...Τους έχω ταράξει στο μακαρόνι...Μόνο το ασαββατοκύριακο αλλάζει κάπως το μενού...Πολλά φιλιά...
Διαγραφήκαλημεραα οταν λες τα βαζετε στα γεμιστα τι εννοεις??ντολμαδακια δεν τα κανετε παλι??οσο για το ζεματισμα εγω βρηκα πιο ευκολο τροπο !!σε βαθυ σκευος με νερο τα βαζω ολα μαζι το ενα πανω στο αλλο και τα βαζω στο μικροκυματων σκεπασμενα με ενα πιατο !!!ισως χρειαστει να τα γυρισω 1 φορα!!!!ετσι εγω τουλαχιστον γλυτωσα το να μπερδευονται στην κατσαρολα και να ιδρωνω για να τα απλωσω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλλα,για τον φούρνο μικροκυμάτων υπάρχουν αντιρρήσεις από τους...ειδήμονες(ο άντρας μου είχε κάνει ολόκληρη φασαρία στον παιδικό σταθμό της κόρης μου επειδή ζεσταίναν τα φαγητά σε φούρνο μικροκυμάτων).Πάντως στην κατσαρόλα δεν μπερδεύονται γιατί τα βουτάω και τα βγάζω σε πακέτα...Πολλά φιλιά...
Διαγραφή:-))) Ωραία πράγματα. Τα καλά της διαμονής στην ύπαιθρο Μαρία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε τόπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του,Πηνελόπη μου...Πάντως αυτό είναι από τα καλά..Έλα να με δεις όταν χιονίζει και κατεβαίνω 3 χιλιόμετρα με τα πόδια.Το χειρότερο δε είναι όταν ανεβαίνω κιόλας...φορτωμένη με βιβλία και παραπανίσια κιλά...Να γελάει το χείλι κάθε πικραμένου...Σε φιλώ...
ΔιαγραφήΠολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά μαγειρέματα!
Ευχαριστώ πολύ...Χαίρομαι που φαίνομαι χρήσιμη...Καλό απόγευμα...
ΔιαγραφήΚαλημέρα Όστρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ίδια διαδικασία κάνω κι εγώ. Το μόνο μου πρόβλημα είναι ότι όταν παγώσουν και μετά από καιρό παίρνω ένα πακετάκι να χρησιμοποιήσω πάντα οι άκρες είναι θρυμματισμένες.
Ίσως από το αδιαχώρητο της κατάψυξης...:)
Ζ.
Όταν παγώνουν σπάζουν με το στρίμωγμα...Θέλουν ...άνεση στην αποθήκευση...Και σε μένα συμβαίνει μερικές φορές.Καλό απόγευμα,Ζαμπία...
ΔιαγραφήΤι μας κάνεις βρε Μαρία μου με τα αμπελόφυλλα θέλω ντολμάδες... τώρα όμως και ποιος να μου τους φτιάξει που είναι και μπελαλίδικο φαγητό χα χα χα!!!Κάποια από αυτές τις μέρες όμως δεν θα μου γλυτώσουν και όπως είναι και τα φύλλα φρέσκα δεν έχω καλύτερο!!!!Φιλάκια και καλά μαγειρέματα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα φτιάξεις Σοφία θέλουμε κι εμείς...Μπελαλίγ=δικοι αλλά νόστιμοι...Κι εγώ σκέφτομαι να φτιάξω γεμιστά για να γεμίσω και αμπελόφυλλα...Πολλά φιλιά...
ΔιαγραφήΥπέροχη συμβουλή!! Δεν ήξερα πως χρησιμοποιούνται αμπελόφυλλα και στα γεμιστά! Θα το δοκιμάσω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι είναι νοστιμότατα...Θα φτιάξω σύντομα..Τα λιγουρεύτηκα...Καλό απόγευμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ Η ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΣΑΣ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΥΛΑΞΑ ΠΈΡΥΣΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΝΑ ΤΑ ΧΩΡΙΣΩ ΚΑΙ ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΟΛΑ ΜΑΖΙ......ΕΦΤΙΑΞΑ ΠΟΛΛΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ...ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΣΑ ΣΕ ΤΑΨΑΚΙΑ.
ΚΡΑΤΗΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΨΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ.
ΟΠΟΤΕ ΗΘΕΛΑ ΤΑ ΑΦΗΝΑ ΝΑ ΞΕΠΑΓΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΑ.
ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ
Σωστή κίνηση,Νένα...Δεν το είχα σκεφτεί...Όπως κάνω κι εγώ με τις πίτες...Τις φυλάω έτοιμες στην κατάψυξη και τις ψήνω όταν χρειάζεται...Πολλά φιλιά...
ΔιαγραφήΜαράκι πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου όλες!Έχω βάλει το Σάββατο αρκετά σε πακετάκια των 40 με τον ίδιο τρόπο στον καταψύκτη και γω απο τη κλιματαριά μας!!!Θα βάλω και στα γεμιστά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Θα σου αρέσουν,Ελένη...Καλύπτουν μαζί με τις πατατούλες τα...κενά...
ΔιαγραφήΧθες που πήγα στην μανούλα...μου είχε κρατήσει ντολμαδάκια γιαλαντζί...Κάθε χρόνο αποθηκεύει φύλλα...Καλησπέρα Όστρια μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ...Ωραίες ...έξυπνες και χρήσιμες αναρτήσεις ...Μπράβοοοοο...
Οι μανούλες είναι πάντα ίδιες...Γεμάτες αγάπη και φροντίδα για τα παιδιά τους...Να είσαι πάντα καλά,mia μου...Καλό βράδυ...
ΔιαγραφήΕπειδή θρυματίζονται εύκολα στην κατάψυξη τα συντηρώ με ένα πιο εύκολο και σίγουρο τρόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασε εδώ δοκίμασέ τον και θα με θυμηθείς.
Όπως και να έχει όμως καλοφάγωτα.
Καλημέρα,θαλασσένια μου...Με τον τρόπο αυτό τα συντηρούν και στην περιοχή μας,όμως μια γειτόνισσα μου είπε πως θρυμματίζονται όταν τα βγάζει από το μπουκάλι... Έτσι ακολουθώ τον τρόπο της μητέρας μου...Τι μπορεί να κάνει λάθος;Μήπως δεν τα ζεματίζει μετά;Περιμένω απάντηση γιατί ο τρόπος σου είναι ευκολότερος και δεν τρώει χώρο στην κατάψυξη...Επίσης που τα αποθηκεύεις;Σε σκοτεινό χώρο; Σε υπόγειο;Πολλά φιλιά.
ΔιαγραφήΝα δώσω κι εγώ έναν διαφορετικό τρόπο συντήρησης; Λοιπόν έχουμε και λέμε: μαζεύουμε, πλένουμε και στοιβάζουμε 10-15 περίπου φύλλα. Στο κέντρο τους βάζουμε μια κουταλιά αλάτι. Τα διπλώνουμε σε ρολό και τα τοποθετούμε όρθια σε βάζο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρις ότου γεμίσουμε το βάζο. Κατόπιν βράζουμε τόσο νερό ώστε να αρκεί να τα καλύψει. Το ρίχνουμε έτσι όπως είναι καυτό στο βάζο, αφήνουμε να κρυώσουν, τα κλείνουμε και τέλος τα αποστειρώνουμε με τον γνωστό τρόπο. Έτσι διατηρούνται πάνω από χρόνο στη συντήρηση του ψυγείου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως κι αν είναι πάντως, δίνουν πεντανόστιμο φαγάκι!!!
Πολύ χαίρομαι που έμαθα τόσους τρόπους(μπορεί να τους συνδυάσει κανείς)συντήρησης των αμπελόφυλλων...Όταν λες αποστείρωση εννοείς να βράσουμε τα βάζα σε κατσαρόλα;Γιατί εγώ τα αποστειρώνω στο φούρνο πριν βάλω μέσα το περιεχόμενο...Περιμένω απάντηση...Καλημέρα,Μαίρη...
ΔιαγραφήΚαλή μου Όστρια
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως γράφω και στην ανάρτηση, μαζεύουμε καθαρά και στεγνά φύλλα και όπως είναι φρέσκα -όχι ζεμαστισμένα- τα κάνουμε ρολάκια και τα βάζουμε σε μπουκάλια νερού, μικρά ή μεγάλα. Μπορούμε να τα μετρήσουμε ώστε να ξέρουμε και την ποσότητα. Κλείνουμε το καπάκι και σε 3-4 μέρες θα έχουν πάρει λαδοπράσινο χρώμα σαν να είναι ζεματισμένα. Τα αποθηκεύουμε όπου έχουμε χώρο, εγώ τα βάζω σε ράφι στο ημιυπόγειο και πριν την χρήση τα ζεματάμε και είναι σαν φρέσκα.
Με αυτό τον τρόπο -κενό αέρος- διατηρούνται πάρα πολύ καιρό εύκολα, ανώδυνα και ανέξοδα.
Καλή επιτυχία:)
Ευχαριστώ,Θαλασσένια...Υποθέτω πως τα δικά σου δεν θρυμματίζονται.Θα δοκιμάσω και βλέπουμε...Πολλά φιλιά...
Διαγραφήkoritsia akouo pollous tropous gia ta fylla ki mathaino tosa pragmata ap oles sas elega fetos na min mazepso polla tora alaksa gnomi tha mazepso kai go afou ta plino ta zematizo ta vazo se sakoulakia stin katapsiksi nai kai spane oi akres tous exo dei omos ki exo faei ntolmadakia apo fulla pou ta eixan valei se plastiko mpoukali ki eginan pantanostima ta ntolmadakia .kalo vradu koritsia ..
ΑπάντησηΔιαγραφή