Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Καλημέρα και σήμερα...


Ήρθε και το κίτρινο...Απότομα,σχεδόν σε μια μέρα...Το Φθινόπωρο είναι η εποχή των πολλών υποσχέσεων,του τρύγου,του λιομαζώματος,των ονομαστικών εορτών,της ετοιμασίας του σπιτιού για το Χειμώνα,της φωτιάς και των παραμυθιών...λίγο μελαγχολικό,τόσο όσο για να μας συγκεντρώσει στο σπίτι,εποχή νέων χρωμάτων-κίτρινο και κόκκινο και καφέ και γκρι(πρέπει να επισκεφτείτε το Πήλιο αυτή την εποχή)-αλλά και...
...νέων  γεύσεων,αφού μπαίνουν για μια φορά ακόμη στη ζωή μας τα κάστανα..(.Αν βρείτε κάστανα μεγάλα και καθαρά-χωρίς τρύπες ή σχισίματα-πάρτε λίγο περισσότερα και βάλτε τα στην κατάψυξη...Έτσι θα τα συντηρήσετε όλο το χρόνο...Θυμηθείτε μόνο πως πρέπει να τα ρίξετε έτσι παγωμένα σε νερό που βράζει,όταν τα χρειαστείτε...είναι πολύ σημαντικό το να μην τα ξεπαγώσετε)..
...αλλά και τα σταφύλια,γεμάτα σάκχαρα...
...έτοιμα πλέον να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή κρασιού...Εμείς κρασί δεν φτιάξαμε,όμως χρησιμοποιήσαμε ένα μικρό μέρος από τα σταφύλια για την παρασκευή μούστου...
...τα μαζέψαμε προσεκτικά σε ένα μεγάλο καλάθι,ώστε να μην λιώσουν...
...τα καθαρίσαμε από τα κλαδιά και τις σάπιες ρόγες-μπελαλίδικη δουλειά,που γίνεται ακόμη δυσκολότερη με τα κάθε λογής έντομα της περιοχής να βουίζουν γύρω από το κεφάλι μας διακδικώντας μερίδιο στη γλύκα των σταφυλιών-...
...κάτι τέτοιες στιγμές γυρίζω πίσω στα παιδικά μου χρόνια,στα παλιά νυχτέρια όπου όλοι οι γείτονες  μαζεμένοι σε σπίτια-πότε του ενός και πότε του άλλου-βοηθούσαμε στις επείγουσες δουλειές.Τόνους καλαμποκιού είχα ξεσπειρίσει...αν πεις δε για το βαμβάκι που βγάζαμε από τις "κοσιές"!!...η τεχνολογία ανύπαρκτη εκείνα τα χρόνια...όμως αυτή η δύσκολη για τα παιδικά χεράκια δουλειά έχει μείνει μέσα μου σαν γλυκειά,γεμάτη συντροφικότητα-και ούτε κατά διάνοια δυσάρεστη-ανάμνηση)...
...έτοιμη και η στάχτη για το "καθάρισμα" του μούστου(πρέπει να είναι στάχτη από ξύλο και όχι από άλλο υλικό.Η στάχτη κόβει το βρασμό του μούστου.Την ίδια δουλειά κάνει και το ασπρόχωμα...Ακούστε πως διηγείται το καθάρισμα του μούστου η κυρία Μαρία Κουτρούκη από τη Στενήμαχο Ανατολικής Ρωμυλίας(84 ετών)στο βιβλίο "Καλούδια" της Εύης Βουτσινά:"Όταν τρυγούσαν τα σταφύλια και πατούσαν για να κάμουν το κρασί,έδιναν στο σπίτι μούστο πολύ για να φτιάξουν οι γυναίκες μαρμελάδες,ρετσέλια,μουστολαμπάδες.Μπορεί να μας έφερναν και πεντακόσια κιλά μούστο.
Είχαμε έναν κάδο ξύλινο μεγάλο πιο στενό κάτω και πιο φαρδύ επάνω και τον σκεπάζαμε με μουσαμά.Μέσα καίγαμε "θειαφοκέρια"(λουρίδες πανιού βουτηγμένες σε λιωμένο θειάφι που τις βάζουν μέσα στα βαρέλια και καίγονται για να τα απολυμάνουν και να μην "ψυλλιάσει" το κρασί)και πέντε και έξι κομμάτια, και μετά ρίχναμε το μούστο,φρεσκοπατημένο και γινότανε ωραίο το χρώμα του.Εμείς δεν τον "κόβαμε" με στάχτη το μούστο αλλά μ' ένα χώμα που μας το έφερναν από τη Νάουσα.Ήταν ένα χώμα άσπρο,ψιλό σαν ασβέστης.Μερικές νοικοκυρές το έριχναν όπως ήταν,ενώ άλλες το ζέσταιναν στο τηγάνι.Κι εγώ έτσι το έκανα.Το έβαζα στο τηγάνι το ασπρόχωμα αυτό και το γύριζα με την κουτάλα μέχρι να ζεσταθεί καλά.Μετά το έριχνα στον κάδο και έκανε έναν ήχο σσστ! και άφριζε σαν μπύρα.Μετά σιγά σιγά,κατακάθιζε στον πάτο του κάδου,αλλά έκοβε τη βράση του μούστου.Το αφήναμε έτσι κάμποσες ώρες ή όλη τη νύχτα και μετά τραβούσαμε με τενεκέδες το μούστο,τον σουρώναμε και τον βάζαμε να βράσει για να κάνουμε πετιμέζι ή τα ρετσέλια...")
...-καλό είναι να βάλετε τη στάχτη ή το ασπρόχωμα σε ένα υφασμάτινο σακουλάκι σφιχτά δεμένο-..
...κι αφού "πατήσαμε τα σταφύλια(αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους...εμείς συνδυάσαμε τον αποχυμωτή με το πάτημα σε τρυπητό)βάλαμε το μούστο σε μια κατσαρόλα,δέσαμε και το σακουλάκι με τη στάχτη από το χερούλι της κατσαρόλας ώστε να αιωρείται μέσα στο μούστο...
...και το βάλαμε να βράσει...το ξαφρίζαμε συνεχώς καθ όλη τη διάρκεια του βρασμού...Συμβουλή της κυρίας Νίκης-της γειτόνισσας μας-ήταν να το αφήσω να βράσει τόσο ώστε να μείνει ο μισός μούστος...μόνο έτσι η μουσταλευριά θα είναι γλυκιά...όμως εγώ τον λυπήθηκα και τον άφησα να βράσει λιγότερο(η πράξη έδειξε πως κι έτσι είναι αρκετά γλυκό,μάλλον επειδή ήταν ώριμα τα σταφύλια)...
... βγάλαμε λίγα μπουκάλια αρκετά γλυκού μούστου που θα το συντηρήσουμε ή στο ψυγείο(για ένα χρόνο) ή στην κατάψυξη...έτοιμος για μουσταλευριές και μουστοκούλουρα(αν προλάβω,αφού που τα χάνω που τα βρίσκω τα παιδιά,στο ψυγείο να πίνουν)...
...κάναμε μάλιστα και την πρώτη μουσταλευριά,έτσι ...για το καλό.Σε μια κατσαρόλα βάλαμε 3 κούπες μούστου...
...σε ένα μπωλάκι 1 κούπα και σε ένα ποτηράκι ακόμη 1 κούπα...Στο μούστο που είχαμε στο μπωλάκι ρίξαμε λιγότερο από μία κούπα αλεύρι...
 ...ανακατέψαμε πολύ καλά,ώστε να γίνει ένας χυλός...
...τον οποίο "περάσαμε" από το σουρωτήρι για να λιώσουν όλα τα σγρουμπουλάκια...
 ...ξεπλένοντας το σουρωτήρι με το μούστο που είχαμε κρατήσει στο ποτηράκι...
 ...ώστε να πετύχουμε έναν λείο χυλό...
 ...κατόπιν βάλαμε την κατσαρόλα στη φωτιά...
...και μόλις πήρε βράση ρίξαμε το χυλό...
 ...ανακατεύοντας συνεχώς για μισή περίπου ώρα ώσπου να δέσει...
...και μόλις ήταν έτοιμη τη σερβίραμε...
 ...γαρνίροντας με φρεσκοσπασμένα καρύδια,καβουρντισμένο σουσάμι και κανέλα...
...τα καρύδια μαζεμένα από τις λίγες-μικρές ακόμη-καρυδιές που φυτέψαμε όπως και τα αμύγδαλα...
...που σπάσαμε...

...και τα μεν καρύδια τα θρυμματίσαμε και τα ρίξαμε στη μουσταλευριά...
...τα δε αμύγδαλα τα φτιάξαμε..."βραχάκια"....Τα κόψαμε στα δύο...
 ...τα καβουρδίσαμε λίγο στο φούρνο(δεν είναι απαραίτητο.Ακαβούρντιστα είναι πιο υγιεινά)...
 ...βάλαμε σε μια κατσαρολίτσα δύο πλάκες κουβερτούρα,μία κουταλιά βούτυρο,1 κουταλιά ζάχαρη άχνη(μας αρέσουν πολύ γλυκά) και ελάχιστο λικέρ κερασό...

...κι αφού τα λιώσαμε πάνω σε σιγανή φωτιά...
 ...΄ρίξαμε μέσα τα αμύγδαλα...
 ...τα ανακατέψαμε καλά...
 ...και τα βγάλαμε σε κουταλίτσες πάνω σε λαδόκολα...
 ..κι όταν κρύωσαν(αν είναι ζεστός ο καιρός,βάλτε τα λίγο στο ψυγείο)...
...τα...καταβροχθίσαμε(ειλικρινά μόνο η φωτογραφία έμεινε)...
...έφτασαν και τα μήλα,αλλά και τα κυδώνια(ώρα για μηλόπιτες και γλυκά του κουταλιού-πότε πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος!)....
...μέτρια η σοδειά  φέτος(καλό αυτό αν πιστέψουμε τους παλιότερους που λέγαν:"Πολλά κυδώνια,βαρύ χειμώνα"),όχι ακόμη ώριμα για μαρμελάδα,αλλά κατάλληλα για γλυκό του κουταλιού αν σας αρέσει το ανοιχτό χρώμα στο γλυκό κυδώνι...
...περιμένουμε να ωριμάσουν κι αυτά μαζί με τα ρόδια και τις ελιές....Έχω άδικο να αγαπώ και το Φθινόπωρο το ίδιο όπως όλες τις εποχές;Τίποτα άχρηστο δεν έφτιαξε ο Θεός...Όλα καλά καμωμένα...
Το μόνο δύσκολο είναι η κούραση αυτή την εποχή...Δουλειά και παιδιά και κτήμα είναι υπόθεση βαριά...Και μέσα σε όλα αυτά(μισά και ανέσωτα)...με έπιασαν οι...προκοπές...Είπα λοιπόν να φτιάξω έναν κουμπαρά για το παζάρι των Ελληνίδων bloggers...Κεντητό αποφάσισα γιατί μόνο έτσι προφταίνω(και αν...)Αλήθεια πότε τελειώνει η προσφορά;Τέλος Οκτώβρη ή τέλος Νοέμβρη;

...και φυσικά,καθυστερημένη-όπως πάντα-θέλω να ευχαριστήσω τις καλές μου φίλες που βράβευσαν το blog  μου με αγάπη πολύ...Ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη ανταπόκριση,αλλά πραγματικά κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και πάλι δεν τα καταφέρνω...Γέρασα κιόλας,δεν έχω τις πρότερες αντοχές...Ευχαριστώ πολύ λοιπόν τη φίλη http://daphnofila.blogspot.gr/ για την τιμή να με συμπεριλάβει στα ιστολόγια που αγαπά...

...και ανταποδίδω την αγάπη της με την ευχή...
...όπως επίσης και στη φίληhttp://armoniaart.blogspot.gr/ για τα καλά της λόγια και την μεγάλη καρδιά της που,κρίνοντας από τα λόγια της,μόνο με αρμονία μπορεί να είναι γεμάτη...
 ...και ανταποδίδω την αγάπη της με την ευχή...
...Μπερδεμένα κι όλα μαζί όσα ήθελα να πω...σκέψεις και μαγειρικές,δουλειές,αναδρομές και ευχαριστίες...Ανάκατα και αλληλοεξαρτώμενα όπως τα πάντα στη ζωή μας...και με αυτά σας αφήνω...Οι δουλειές δεν περιμένουν άλλο...Εύχομαι σε όλους...Καλημέρα και σήμερα... 

49 σχόλια:

  1. Τι ανάρτηση! Απ' όλα έχει και παραδοσιακά και σύγχρονα! Και του χρόνου να είστε καλά!
    Δεν χρειάζεται όταν κόβουμε το μούστο να αφήσουμε το μισό. Αρκεί να βράσει μέχρι να μη βγάζει πια αφρό. Η συμπύκνωση γίνεται στον κομμένο μούστο όταν φτιάχνουμε πετιμέζι. Κι εμείς με ασπρόχωμα ή στάχτη τον κόβουμε. Με ασπρόχωμα είναι πιο καλά, αλλά δεν το βρίσκεις εύκολα. Κάπου διάβασα ότι τον κόβουν και με μπαγιάτικο ψωμί.
    Ζήλεψα τη μουσταλευριά σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,Βαγγελιώ μου...Η κ.Νίκη επέμενε πως πρέπει να μείνει ο μισός για να γλυκάνει,αλλιώς θα χρειαστεί να ρίξω ζάχαρη.Όμως τελικά ήταν πολύ γλυκειά η μουσταλευριά.Επίσης μου έδωσε μια συνταγή για μουσταλευριά με σύκα..Ξέρεις κάτι εσύ;Θα προσπαθήσω να την φτιάξω με ξερά σύκα...Σε φιλώ...Έύχομαι μια ξεκούραστη Κυριακή...

      Διαγραφή
    2. Μαρία, είναι η λεγόμενη συκαλευριά...Εκχυλίζουν τα ξερά σύκα και φτιάχνουν με παρόμοιο τρόπο μια κρέμα όπως τη μουσταλευριά. Περιμένω τη συνταγή της κ. Νίκης παρουσιασμένη από σένα, με όλες τις λεπτομέρειες όπως πάντα! Καλή εβδομάδα να έχουμε...

      Διαγραφή
  2. Υπέροχη η μουσταλευριά σου!
    Ευχαριστούμε για την συνταγή βήμα-βήμα!
    Καλό Φθινόπωρο να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξελιγώθηκα......τι μυρωδιές....τι νοστιμιές.....πάντα ευχαριστιέμαι τις αναρτήσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,Κατερινάκι...Ύπέροχο το σπιτάκι με τα μανταλάκια...Καλό Φθινόπωρο να έχουμε...

      Διαγραφή
  4. Επιτελους!περιμενα μερες αναρτηση σου!ξεχνιεμαι(και μαθαινω!)διαβαζοντας σε!
    μην αργεις να γραφεις,μας κανεις καλο...
    καλο βραδυ
    Κατερινα Κομοτηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για όσα λες και γιατί από την καλή σου καρδιά δίνεις αξία στις ανοησίες μου...Παίρνω από εσάς...και νιώθω μικρή να ανταποδόσω...Σε φιλώ...Όμορφη Κυριακή να περάσεις...

      Διαγραφή
  5. Πολύ όμορφα πράγματα έφτιαξες και σήμερα. Είσαι τυχερή που ζεις σε κτήμα, γιατί έτσι καταλαβαίνεις τις εποχές και αυτά που σου προσφέρει η φύση.
    Εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ,Ελένη μου...Ναι,νιώθω τυχερή παρόλο τον κόπο...Δεν θα μπορούσα πουθενά αλλού να ζήσω...Θα είχα "λαλήσει" που λένε και τα παιδιά μου...Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι...

      Διαγραφή
  6. Πάλι έμαθα καινούργια πράγματα....την μουσταλευριά την είχα ακουστά αλλά δεν ήξερα τι ήταν....τώρα έμαθα... και πιστεύω πως θα μου άρεσε...Τα βραχάκια σου...υπέροχα!... συνηθίζω να τα φτιάχνω κι`εγώ..
    Όστρια τον κουμπαρά αν θέλεις μας τον δείχνεις όταν τον τελειώσεις......Τα βραβεία σου να τα χαρείς!...
    Όστρια σε προηγούμενη ανάρτηση με ρώτησες κάτι σχετικά με τα σαλιγκάρια...ρώτησα την μητέρα μου...και το συμπέρασμα είναι ότι δεν τα μαζεύουν αυτή την εποχή γιατί ετοιμάζονται να γεννήσουν...ο λόγος είναι να τα προστατέψουν...Αυτές τις ημέρες στην πλατεία Αριστοτέλους έχει υπαίθρια έκθεση με κρητικά προϊόντα...παραγωγοί απ`όλη την Κρήτη εκθέτουν και πωλούν τα προϊόντα τους....αγόρασα ένα βάζο με σαλιγκάρια μέσα σε άλμη για να τα δοκιμάσω....και ρώτησα τον παραγωγό αν αυτή την εποχή μαζεύουμε σαλιγκάρια...κι`αυτός μου απάντησε το ίδιο...ότι τώρα δεν τρώγονται γιατί ετοιμάζονται να γεννήσουν...
    Καλό βράδυ σου εύχομαι...και μια όμορφη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό δεν το ήξερα,Χρυσούλα μου...Στην Κρήτη τα μαζεύουμε καλοκαίρι...Θα μαζέψω πληροφορίες...Ο πατέρας μου μου είπε πως αυτή την εποχή συνευρίσκονται...όμως τα μαζεύει...θέλει ψάξιμο το πράγμα...Φιλιά και αγάπη σου στέλνω...

      Διαγραφή
  7. Εύγε!!! Και πάλι μπράβο για την υπέροχη μουσταλευριά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ,Σοφία μου...Είναι και υγιεινή όπως προτιμάς...χωρίς καθόλου ζάχαρη...Πολλά φιλιά...

      Διαγραφή
  8. Οι δουλειές δεν περιμένουν...ναι Όστρια....άλλα δεν μπορώ...να μην σε διαβάσω...Καλησπέρα σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΑ ΤΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ!!!!!!!
    ΠΟΣΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΛΙΓΗ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ!!!!!!
    ΤΑΞΙΔΕΨΑ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ!!!!!!
    ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΣΟΥ!!!!!!
    ΕΧΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΜΕΧΡΙ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ,Ρένα μου...Μα τη κακή συνήθεια είναι αυτή που έχω να μην μπορώ να ξεκινήσω κάτι αν δεν βγαίνει από μέσα μου σαν έμπνευση...Τώρα μου...ήρθε...Θα τρέξω να προλάβω...Σου εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο...Σε φιλώ...

      Διαγραφή
  10. Καθόλου μπερδεμένα και καθόλυ ανάκατα δεν μας τα είπες .Προσωπικά εγώ δεν ήθελα να τελειώσει η ανάρτησή σου. Είχες τόσα πολλά και τόσα όμορφα να μας διηγηθείς.
    Να είσαι καλά και να προλαβαίνεις να ασχολείσαι με ότι σε ευχαριστεί και αγαπάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ευχές και τα καλά σου λόγια...Να είσαι πάντα καλά,γερή δυνατή και με την γλυκύτητα που σε διακρίνει...Σε φιλώ...

      Διαγραφή
  11. Τι ομορφιά!
    Στις εικόνες, στις σκέψεις, στα κείμενα, στις αναμνήσεις, στην αξιοσύνη σου...

    Πάντα καλά να είσαι γλυκιά μου, με υγεία και χαρά ν' απολαμβάνεις αυτές τις χαρές της ζωής!

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα...Δεν ξέρω πως να ανταποδώσω τόσες ευχές και καλά λόγια...Εύχομαι υγεία και ευτυχία...Φιλιά και αγάπη στέλνω...

      Διαγραφή
  12. ΠΟΣΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΣΟΥ, ΓΕΜΑΤΟ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ!!!!
    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ,Νένα μου...Χαίρομαι που επικοινωνούμε...Εύχομαι να είσαι πάντα καλά...Σε φιλώ...

      Διαγραφή
  13. Τι πολλά καλούδια!! Βέβαια το μόνο που θα μπορουσα να κάνω απ όλα αυτά είναι να βάλω κάστανα στην κατάψυξη! Πολύ ωραία ιδέα!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα γλυκιά μου!Πόση απλότητα και καλοσύνη νιώθει όποιος άνθρωπος διαβάζει αυτές τις λέξεις σου.Όστρια να ΄σαι πάντα καλά χαρά μου και να μας προσφέρεις όλες αυτές τις γνώσεις κι εμπειρίες σου με τόσο απλά λόγια, απ΄ αυτά που θες ν΄ ακούς και δεν ακούς.Σήμερα μ΄ έμαθες πως γίνεται η μουσταλευριά.Δεν έτυχε να δοκιμάσω ποτέ(γιατί δε συναντηθήκαμε), αλλά τα ΄πες τόσο αναλυτικά κι υπέροχα, που με τις φωτογραφίες σου μ΄ άνοιξες την όρεξη και τώρα πρέπει να την αναζητήσω.Τα κάστανα πάλι μόλις χειμωνιάσει για τα καλά κι ανοίξω και το τζάκι(γιατί τα προτιμώ ψημένα) θα γίνουν το καθημερινό μας ορεκτικό.Χαρούμενη Κυριακή να περάσεις και καλή δύναμη να ΄χεις για να μας δείχνεις όλα αυτά τα ωραία που φτιάχνεις!:)
    Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ,Σοφία μου για τα λόγια σου που με συγκίνησαν...Να είσαι πάντα καλά...Χαίρομαι πολύ που επικοινωνώ με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε σύμπτωση απόψεων και συναισθημάτων...Πολλά φιλιά...

      Διαγραφή
  15. Μαρία μου, όπως πάντα η ανάρτησή σου, ένας θησαυρός...μετά από πολλά χρόνια είμαι σίγουρη πως το blog σου θα είναι στη σφαίρα της λαογραφικής έρευνας. Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας ελπίσουμε,Μαίρη μου όλα αυτά μετά από χρόνια να είναι μέρος της ζωής μας...Σε φιλώ...

      Διαγραφή
  16. ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΙΡΟΥΛΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΘΗΣΑΥΡΟΣ!!!ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ Ν ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΣΑ ΕΧΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!!!ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΠΡΑΒΟ ΚΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΙ ΕΓΩ ΠΩΣ Σ ΕΥΧΑΡΙΤΩ ΠΟΥ ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΛΙΓΟ.ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ,Νένα μου που λες πως βοηθάω λίγο να ονειρευτούμε μια ζωή πιο ανθρώπινη και ελληνική..Σε φιλά και σου εύχομαι καλό απόγευμα...

      Διαγραφή
  17. Ηρθα στον φιλόξενο χώρο σου και χόρτασα από χρώμα, γεύσεις και μεστό λόγο!!!κάθε λέξη ,κάθε συμβουλή κάθε πληροφορία ένας μικρός θησαυρός...Είσαι υπέροχη και εσύ και όλες οι αναρτήσεις σου....Πολλά φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην πραγματικότητα κι εγώ στην προσπάθεια είμαι,Έφη μου...Παλεύω καθημερινά με νύχια και με δόντια και νιώθω πολύ κουρασμένη...Όμως η φύση με ξεκουράζει και με δυναμώνει να μπω πάλι στον αγώνα...Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...Φιλιά και αγάπη...

      Διαγραφή
  18. Τι όμορφα όλα! Και οι εικόνες καταπληκτικές. Έχει την ομορφιά του το φθινόπωρο, τα χρώματα είναι υπέροχα και νιώθω ότι μας βάζει πάλι σε μια τάξη, την οποία είχαμε χάσει τους καλοκαιρινούς μήνες!
    Το μυστικό με τα κάστανα δεν το ήξερα και μου φάνηκε πολύ χρήσιμο, γιατί τα λατρεύω!!
    Έφτιαξες απ' όλα έτσι; Μπράβο. Καλή και δημιουργική συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ...Υπέροχο το Φθινόπωρο...Να το περάσουμε με υγεία...Πολλά φιλιά...

      Διαγραφή
  19. μετά από αυτή την ανάρτηση θέλω να φάω!!!! λατρεύω τα κάστανα, είναι τα αγαπημένα μου!!! μουσταλευριά έφαγα φέτος, μας έφερα, πολύ μου αρέσει!!! όσο για τα βραχάκια επίσης μου αρέσουν πολύ!!! πολύ λαχταριστή η ανάρτησή σου!! καλή εβδομάδα, φιλάκια!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά φιλιά κι από εμένα,Εβονίτα μου...Χαιρετισμούς στην Κρήτη...

      Διαγραφή
  20. Λατρεύω το blog σου! Το διαβάζω και νιώθω κάτι σαν γλυκιά νοσταλγία... σαν να έζησα και εγώ κάποτε σε χωριό και μέσα από τις αναρτήσεις σου σαν να ξαναγυρνώ πάλι σε αυτό....και νιώθω τη φύση γύρω μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που πέτυχα κάτι τόσο σημαντικό...Αυτό σημαίνει πως είσαι κι εσύ φίλη της φύσης άσχετα αν η τύχη σε κράτησε έως τώρα μακριά της...Εύχομαι να δώσει ο Θεός να δοκιμάσεις κι αυτόν τον τρόπο ζωής που σε συγκινεί...Φιλιά πολλά σου στέλνω...

      Διαγραφή
  21. Καλή μου Όστρια , καλό χειμώνα!Σ΄ευχαριστούμε για τον κόπο και την αγάπη σου να μας μάθεις τόσα πράγματα.
    Μου επιτρέπεις να προσθέσω ότι θα μπορούσες να περάσεις το αλεύρι για τη μουσταλευριά από ένα τηγανάκι να ψιλοκαβουρδιστεί ή και να το αντικαταστήσεις με νισεστέ (κορν φλάουρ).Γίνεται πιο διαφανής , όχι όμως τόσο γεμάτη η γεύση...
    Περιμένουμε και συνταγές για τα κυδώνια!!!!!!!!!!!!!!
    Τα κάστανα που έχεις στην κατάψυξη μπορούν να ψηθούν στο τζάκι;
    φιλάκια πολλά Φοίβη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ,Φοίβη μου για τις καινούργιες πληροφορίες...Με νισιστέ έφτιαχνα την μουσταλευριά παλιότερα...Καλή γινόταν όμως δεν εμπιστεύομαι πια το άμυλο καλαμποκιού γιατί φοβάμαι πως είναι μεταλλαγμένο...Για κυδώνια θα δούμε...Όλα είναι θέμα χρόνου...Σε φιλώ και σου στέλνω την αγάπη μου...

      Διαγραφή
  22. όμορφη ζωή στο χωριό'
    παλιές καλές ρομαντικές εποχές αυτό νοιώθω πάντα από αυτα΄που γραφεις
    συγχαρητήρια γαι τα βραβεία
    και μου άρεσεαν και οι ευχές που δίνεις στις δυο κοπέλες που σου έδωσαν τα βραβεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,Δελφινάκι μου...Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...Να είσαι πάντα καλά...Πολλά φιλιά και αγάπη...

      Διαγραφή
  23. Μαράκι μου τι ωραία πράγματα ετοιμάσες, μπράβο σε θαυμάζω!Τι να πρωτοσχολιάσω δεν ξέρω, πραγματικά όλα είναι καταπληκτικά!Γεια στα χέρια σου!Δεν ήθελα να τελειώσει η ανάρτησή σου, να σαι καλά για όλες τις όμορφες εικόνες που μας χαρίζεις κάθε φορά αλλά και για τις χρησιμότατες πληροφορίες!!!
    Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Για να ξέρουν οι αναγνώστες σου οτι για κάθε 5 κιλά μούτο χρειάζεται μιά κουταλιά της σούπας σταχτη κοσκινισμένη.Και του χρόνου καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καθόλου μπερδεμένα... Μια χαρά, υπέροχη ανάρτηση είναι!!!
    (Κι εμένα μου αρέσει να πίνω σκέτο το μούστο!!! Λιγάκι, για να μην φωνάζει και ο μπαμπάς!!!)
    ;-)
    Φιλάκια πολλά-πολλά!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αχ να σε είχα γειτόνισα πόσα θα μάθαινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή