Ένα καταπληκτικό κασέρι,φτιαγμένο στο σπίτι σας,από τα χέρια σας, είναι αυτό που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα...Γευστικό και με ιδιαίτερο άρωμα αρέσει σε όποιον το δοκιμάσει...Και-το κυριότερο-εύκολο να γίνει από όλους...Χρόνια έφτιαχνα αυτό το κασέρι όταν είχα τις κατσίκες και ήταν ο κυριότερος λόγος που λυπήθηκα όταν τις έδωσα(το γάλα δεν το πολυπίνουμε).... Μπορείτε να το βάλετε μέσα σε σάντουιτς ή να το τρίψετε πάνω σε μακαρόνια ή να συνοδεύσετε φαγητά όπως και με το κασέρι του εμπορίου(αν και είναι σίγουρο πως δεν θα θέλετε να το "χαλαλίσετε"...)Η συνταγή από τον ξάδελφό μου,τον Αλέκο,ο οποίος εξακολουθεί απτόητος να εκτρέφει ζώα,με τον πιο υποδειγματικό μάλιστα τρόπο...Αυτός μου έδωσε γάλα για να φτιάξω τούτο το τυράκι...
Για ένα μικρό κεφάλι κασέρι θα χρειαστείτε περίπου τρία κιλά γάλα...Εγώ χρησιμοποίησα γάλα πρόβειο μαζί με κατσικίσιο(μισό-μισό)...Βάζω,λοιπόν,το γάλα σε μια κατσαρόλα πάνω στη φωτιά για να πάρει βράση......και μέχρι να γίνει αυτό διαλύω σε ένα ποτήρι νερό 1 κουταλιά του γλυκού ξινό...
...και 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό(μέτρια αλατισμένο...εσείς μπορείτε να βάλετε περισσότερο)...
...το ανακατεύω ώστε να διαλυθούν καλά...
...και μόλις το γάλα αρχίσει να φουσκώνει...
...ρίχνω το διάλυμα(ο Αλέκος ρίχνει κατευθείαν το ξινό μέσα στο φουσκωμένο γάλα και μετά το αλάτι,εγώ όμως το έχω συνηθίσει έτσι)...
...και το ανακατώνω μέχρι να δω να κόβεται το γάλα,οπότε σβήνω τη φωτιά...
...και ρίχνω στην κατσαρόλα δύο ποτήρια νερό...
...κατόπιν σε ύφασμα τσαντίλα...
...δεμένο από τις δύο μεριές...
...ρίχνω το κομμένο τυρί...
...και σηκώνοντας την τσαντίλα το στραγγίζω(δεν χρειάζεται απαραίτητα να κρεμάσετε την τσαντίλα γιατί το τυρόγαλο δεν είναι παχύ όπως από τα τυριά με το άβραστο γάλα...
...αμέσως μετά στρίβω καλά το πάνω μέρος της τσαντίλας και ...
...καπακώνω το τυρί με ένα ταψάκι...
...κι από επάνω βάζω ένα πολύ βαρύ αντικείμενο..
...μετά από 1-2 ώρες περίπου ανοίγω την τσαντίλα(το τυρί είναι συμπαγές)...
...το βάζω σε σχάρα με ένα ταψάκι ή πιάτο από κάτω(πρέπει να παίρνει αέρα από όλες τις μεριές)...
...και το αλατίζω...
...από τις δύο μεριές με χοντρό αλάτι(την ποσότητα τη ρυθμίζετε ανάλογα με το πόσο αλατισμένο το τρώτε)...
...το σκεπάζω με σίτα ώστε να παίρνει αέρα σε μέρος σκιερό,μέσα στην κουζίνα και περιμένω υπομονετικά,γυρίζοντας το από καιρό σε καιρό,μέχρι να...κιτρινίσει...
...ενώ το τυρόγαλο δεν το πετάω αλλά το αποθηκεύω και το δίνω στα ζώα ανακατωμένο με πίτουρο(κότες,γουρούνια...)...
...την επόμενη μέρα το κασέρι έχει ήδη κιτρινίσει λίγο...
...και την επόμενη(δεύτερη μέρα) ακόμη περισσότερο...
...και την τρίτη μέρα το κασέρι είναι έτοιμο...
Μπορείτε να το συντηρήσετε στην κατάψυξη ή κερώνοντάς το(να επαναλάβω πως το κέρωμα πρέπει να είναι καλό χωρίς κενά)...Χρησιμοποιήστε το ...κατά βούληση...Σας εύχομαι...
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ....
Mαράκι μου καλημέρα!!!Τι ωραίο τυράκι είναι αυτό!!!Το σκέφτομαι μέσα σε τυρόπιτα και μου πέφτουν τα σάλια χα χα χα!!!Φιλάκια και να είσαι καλά με τις ωραίες συνταγές σου!!Καλή συνέχεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα,Σοφία μου,είναι νόστιμο και πολύ εύκολο τυράκι...Πολλά φιλιά και αγάπη...
ΔιαγραφήΜαρία μου σε ευχαριστώ για τη συνταγή να έχουμε ένα σπιτικό τυράκι!!
ΔιαγραφήΝα κάνω κι εδώ μια ερώτηση??? Επειδη δεν έχω ζώα για να μου δώσουν γάλα, μπορώ να χρησιμοποιήσω γάλα διαρκείας???
ΟΧΙ
Διαγραφήτις δελφινοκαλημερες μου με υγεια...
ΑπάντησηΔιαγραφήγενικως το τυρι μου αρεσει πολυ!!!!
Καλημέρα,Δελφινάκι...Άμα περάσεις από Βόλο σε περιμένω να σε κεράσω...Πολλά φιλιά...
ΔιαγραφήΌστρια...αυτό το κασέρι μου φάνηκε εύκολο...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι λέω.....λέω....όταν πάω στο χωριό να δω... να βρώ πρόβειο γάλα και να το προσπαθήσω.... δεν τόχω κάνει ποτέ!...καταπιάνομαι με διάφορα...αλλά με τυριά...κασέρια και τα σχετικά ποτέ...θα σου πω νέα!.... Καλή σου μέρα!
Μακάρι,Χρυσούλα μου,να καταπιαστείς...Το τυρί είναι βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής και αξίζει να ξέρουμε πως γίνεται...Σίγουρα θα το κάνεις τέλειο...Περιμένω νέα...
ΔιαγραφήΤο κάνεις να φαίνεται τόσο εύκολο... Είναι μερικά πράγματα στην παράδοσή μας όπως η παρασκευή τυριού, το ζύμωμα ψωμιού κ.ά. που μας φαντάζουν πολύ εξωτικά. Τα θεωρούμε δεδομένα ότι θα πάμε στο κατάστημα να τα πάρουμε από εκεί και γι' αυτό μας φαίνεται αδιανόητο να καθήσουμε να ασχοληθούμε με αυτά.. Ίσως η κρίση να τα καταφέρει και να μας φέρει τελικά ξανά πίσω στις ρίζες μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου!
Γι αυτό κι εγώ επιμένω...Η γνώση είναι δύναμη...Ειδικά σε καιρούς δύσκολους σαν τους σημερινούς...Και είναι εύκολο...τόσο όσο φαίνεται και ακόμη περισσότερο...Πολλά φιλιά,Εύα...
ΔιαγραφήΜαρία έτσι ακριβώς φτιάχνουμε το κρητικό τυροζούλι. Απλώς δεν το αλατίζουμε στο γάλα, αλλά στην εξωτερική του επιφάνεια ή ανάμεσα στα στρώματα του πήγματος αν το θέλουμε για διατήρηση.Στην σχετική ανάρτηση στο blog μου , μου γράφουν σε ένα σχόλιο ότι το χουμά (τυρόγαλο) τον χρησιμοποιεί για ζύμωμα ψωμιού και σκοπεύω να τον δοκιμάσω όταν ξαναφτιάξω τυρί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχες οι αναρτήσεις σου!
Σπεύδω να δω την ανάρτηση αυτή,Βαγγελιώ...Το τυρόγαλο δεν το έχω χρησιμοποιήσει στο ψωμί και θα το κάνω στο επόμενο ζύμωμα...Σίγουρα θα δώσει μια ξινίλα που μου αρέσει πολύ στο ψωμί(συνήθως αφήνω το προζύμι να ξινίσει λίγο για να πετύχω αυτή τη γεύση)...Πολλά φιλιά σου στέλνω και αγάπη...
ΔιαγραφήΚαλημερα,μα το Θεο θα το δοκιμασω,ομως με γαλα του εμποριου γινεται,γιατι εμεις εδω που να βρουμε κατσικισιο γαλα.Το γαλα που παιρνετε απο τα ζωα το παστεριωνετε η το χρησιμοποιειτε κατευθειαν ετσι?Το ξυνο,υπαρχει στα supermarkets η η πυτια?Γιαουρτι πως γινεται,δεν ξερω αν εχεις κανει αναρτηση.Αντε σε ζαλισα αλλα εμεις εδω που τρωμε τις σαβουρες,ειναι ευτυχημα ολο αυτον τον πλουτο που δειχνεις να τον μαθουμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝασαι καλα.
Λοιπόν,Μαρία δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με γάλα του εμπορίου και δεν ξέρω αν γίνεται...Μπορείς να δοκιμάσεις όμως με λίγο γάλα,να δεις αν κόβει...Εμείς το γάλα το χρησιμοποιούμε αμέσως από το ζώο,αφού το στραγγίξουμε...Η παστερίωση είναι διαδικασία που κάνουν μόνο οι γαλακτοβιομηχανίες και είναι επεξεργασία που στερεί το γάλα από πολλά θρεπτικά στοιχεία του...Ξινό και πυτιά μπορείς να βρεις στα σούπερ μάρκετ και στα μπακάλικα ή στα εδώδιμα-αποικιακά...Γιαούρτι θα φτιάξω και θα κάνω σχετική ανάρτηση...Είναι πανεύκολο και μου έχουν πει πως γίνεται και με γάλα του εμπορίου...Πολλά φιλιά σου στέλνω...
ΔιαγραφήΔοκίμασα εγώ με γάλα του εμπορίου αλλά δεν κατάφερα τίποτα. Δεν βγήκε στέρεη ποσότητα για τυρί, καθώς τα περισσότερα γάλατα είναι σκόνη+νερό.
ΔιαγραφήΜΕ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ...
ΔιαγραφήΓίνεται με γάλα του εμπορίου τύπου φρέσκο και αντί για ξινό μπορεί να μπει ένα μπουκαλάκι ξυνόγαλο, κόβει το γάλα ...τα υπόλοιπα όπως στη συνταγή .
ΔιαγραφήΚαλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ...νόστιμη ανάρτηση σήμερα! Μια ερώτηση: στην κατάψυξη πρέπει να το συντηρήσουμε, στη συντήρηση του ψυγείου θα χαλάσει;
Καλημέρα,Ελένη...Στη συντήρηση θα το φυλάξεις αν το καταναλώσεις σε λίγες ημέρες(10-11)...Για παραπάνω μέρες κόψτο και βάλτο σε κομμάτια στην κατάψυξη...Πολλά φιλιά...
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για την διευκρίνηση.
ΔιαγραφήΦιλάκια1
kalhspera mporeis na mou peis leptomeries gia to pos ginete to keroma?
ΔιαγραφήΦΙΛΗ ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΣΕΡΙ ΒΟΛΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ!!!!!!
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑ ΖΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ!!!!!!!!!!
ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΤΡΩΜΕ.....
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟ!!!!!!!!
Ευχαριστώ,Έφη μου για την καλή προαίρεση...Ελπίζω να σου αρέσει,αν το φτιάξεις...Φιλιά και αγάπη...
ΔιαγραφήΆλλη μια υπέροχη συνταγή τυριού!! Αυτή θα τη δοκιμάσω σίγουρα!! Είναι και λίγο το γάλα, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα!!! Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι όταν τη δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις...Καλό βράδυ,taelia...
ΔιαγραφήΚυρια Μαρία γρια σας .Ελπιζω να δειτε το μηνυμα μου .Εκανα τυρι με πιτια ολα καλα απι γαλα εμπορίου. Αλλα διαβασα πως δεν μπορω να το καταναλωσω μέχρι τρείς μηνες ωριμανση Εμενα μου αρέσει μαλακο .Εχετε εμπειρία Σας ευχαριστω παρα πολυ
ΔιαγραφήΜαρία μου καταπληκτικό τυράκι και μου αρέσει που έχεις βήμα- βήμα όλη τη διαδικασία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτο!
Φιλιά πολλά!!!
Ευχαριστώ,Ελένη μου...Ελπίζω να σου αρέσει και στη γεύση αν αποφασίσεις να το φτιάξεις...Καλό βράδυ...
ΔιαγραφήΚαλημέρα Όστρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα με ενδιαφέρον κι αυτή την ανάρτηση του κασεριού. Πάντα λεπτομερής και αναλυτική.
Αν το τυράκι μου δεν το έτρωγα φρέσκο και πασπαλισμένο με τα μυρωδικά του, θα μπορούσα να έφτιαχνα κασεράκι αλατίζοντάς το!
Αυτό θα κάνω την επόμενη φορά.
Άρχισαν οι διακοπές ή όχι ακόμα.
Ζ.
Μαρία μου, πόσο πολύτιμος ο χαρακτήρας σου που μοιράζεσαι μαζί μας τόσες γνώσεις...πολλά ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια,Μαίρη μου...Μακάρι να βοηθάω λιγάκι...Πολλά φιλιά...
ΔιαγραφήΑ! και κάτι άλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίνεται και με γάλα του εμπορίου, απλά η γεύση δεν θα είναι ίδια, αν είναι αγελαδινό, που κατά πλειονότητα είναι.
Ζ.
Ευχαριστώ για την πληροφορία,Ζαμπία μου...Πραγματικά ήμουν έτοιμη να δοκιμάσω...Πάντως στο Βόλο υπάρχει γάλα ντόπιο(ΕΒΟΛ),που το έχω δει και στην Αθήνα-στον Σκλαβενίτη-κατσικίσιο βιολογικό...Πολλά φιλιά σου στέλνω...
ΔιαγραφήΑπίστευτο!!! Το κάνεις να φαίνεται τόσο εύκολο που σε προκαλεί να δοκιμάσεις να φτιάξεις. Μια δοκιμή θα μας πείσει.Καλό ΣΚ εύχομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήγιασας κοριτσια αν θελετε την συνταγη μου για γιαουρτι μπορω να την μοιραστω μαζι σας.Αν εχουμε γαλα ντοπιο το βραζουμε καλα και το αφηνουμε να κρυωσει να ανεχεται το δαχτυλο μετρωντας ως το 10.αν το γαλα ειναι παστεριωμενο το ζεστενουμε στον ιδιο βαθμο.Διαλυουμε μια κουταλια της σουπας γιαουρτι σε ενα ποτυρακι γαλα και το ριχνουμε σε ολο το γαλα και το ανακατευουμε.το σκεπαζουμε με ενα φλις η κουβερτα και το αφηνουμε για 3 ωρες.το ξεσκεπαζουμε κρυωνει και στο ψυγειο.Ενας αλλος τροπος να πηξει ειναι να εχουμε ζεστανει τον φουρνο της κουζινας για μιση ωρα στους 50 βαθμους.βαζουμε το σκευος με το γαλα και την μαγια μεσα και το αφηνουμε ολη την νυχτα χωρις να ανηξουμε το φουρνο.το πρωι το γιαουρτι ειναι ετοιμο.καλη επιτυχια σε οσους το κανουν.ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σου οστρια..καταπληκτικο το μπλογκ σου..πραγματικα..
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλα αν αντι για τσαντιλα..χρησιμ κατι αλλο;;μαξιλαροθηκη ας πουμε η κατι σχετικο;;ξερεις;;σε ευχαριστω πολυ
Καλώς όρισες,pupetta...Προσπαθώ να γίνω μέλος στο blog σου αλλά δεν τα καταφέρνω...Κάτι συμβαίνει...Θα το βρω...Λοιπόν χρειάζεται ένα ύφασμα με αρκετές τρύπες ώστε να βγει το περισσότερο υγρό,όχι όμως τόσες πολλές ώστε να βγαίνει και το τυρί...Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο από την τσαντήλα...Ίσως γάζα ή πυκνό τούλι...Δοκίμασε...Πολλά φιλιά...
ΔιαγραφήΕγώ χρησιμοποιώ μαξιλαροθήκη μέχρι να βρω τσαντίλα. Πάντως τυρί βγαίνει. Η τσαντίλα βοηθάει γιατί δεν έχει ραφές να κρατάει το τυρί μέσα και πλένεται ευκολότερα. Ελάχιστη όμως η διαφορά.
Διαγραφήγεια σου οστρια..καταπληκτικο το μπλογκ σου..πραγματικα..
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλα αν αντι για τσαντιλα..χρησιμ κατι αλλο;;μαξιλαροθηκη ας πουμε η κατι σχετικο;;ξερεις;;σε ευχαριστω πολυ
σε ευχαριστω πολυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΦΤΙΑΞΑ ΤΟ ΚΑΣΕΡΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΛΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χαίρομαι που φάνηκα χρήσιμη...Ό,τι απορία έχετε και μπορώ να βοηθήσω είμαι στη διάθεσή σας...Καλό φθινόπωρο εύχομαι...
Διαγραφήοστρια....βοηθεια...λοιπον..πηρα απο τη λαικη 1,5 κιλο κατσικισιο και 1,5 κιλο αγερλαδινο απο σουπερ!το εκανα,ολα καλα..αλλα δε μου βγηκε η ποσοτητα που δειχνεις..και πρεπει να το εχασα στο τουλπανι..πηρα γαζα..κομπρεσα...ξερω οτι κανει..και στο λεω γιατι ολο το τυρι εκατσε στη κομπρεσα..ξεπλενα ξεπλενα και τελειωμο δεν ειχα..
ΑπάντησηΔιαγραφήερωτ πρωτη..απο που να παρω τσαντιλα αυθεντικη;;
ερωτη δευτ.και μετα πο ποση ωρα περιπου,αφοτου ριξεις το μειγμα αλατι-ξινο αρχιζει να κοβει το γαλα;;περιπου λεω!σορυ για το πρηξιμο..αλλα θελω να το κανω!!
Καλημέρα,puppeta...Τσαντίλα μπορείς να βρεις στα καταστήματα που πουλούν υφάσματα(ξέρω πως δεν υπάρχουν πολλά πια,αλλά σίγουρα κάποιο θα έχει μείνει.Αν δεν βρεις τέτοιο κατάστημα,πες μου να βρω εγώ εδώ στο Βόλο και να σου το στείλω).Όσο για το γάλα,κόβει αμέσως...Αν δεν κόψει αμέσως ρίξε κι άλλο ξινό...Μη στεναχωριέσαι ό,τι με ενοχλείς...Χαίρομαι με την επικοινωνία...Και χαίρομαι που επιμένεις...Ό,τι άλλο χρειαστείς είμαι στη διάθεσή σου...Καλημέρα...
Διαγραφήοστρια....βοηθεια...λοιπον..πηρα απο τη λαικη 1,5 κιλο κατσικισιο και 1,5 κιλο αγερλαδινο απο σουπερ!το εκανα,ολα καλα..αλλα δε μου βγηκε η ποσοτητα που δειχνεις..και πρεπει να το εχασα στο τουλπανι..πηρα γαζα..κομπρεσα...ξερω οτι κανει..και στο λεω γιατι ολο το τυρι εκατσε στη κομπρεσα..ξεπλενα ξεπλενα και τελειωμο δεν ειχα..
ΑπάντησηΔιαγραφήερωτ πρωτη..απο που να παρω τσαντιλα αυθεντικη;;
ερωτη δευτ.και μετα πο ποση ωρα περιπου,αφοτου ριξεις το μειγμα αλατι-ξινο αρχιζει να κοβει το γαλα;;περιπου λεω!σορυ για το πρηξιμο..αλλα θελω να το κανω!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΚΑΣΕΡΑΚΙ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ,ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΣΙΓΟΥΡΑ.ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΥΡΑΚΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΚΑΣΕΡΙ .ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΑΡΧΗ.ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΥΤΙΑ?????????ΜΕ ΤΙ ΠΗΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΞΙΝΟ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλώς όρισες...Το κασέρι δεν πήζει αλλά "κόβει",δηλαδή χωρίζεται το τυρί από το τυρόγαλο.Το τυρί το μαζεύουμε στη τσαντίλα...Πυτιά χρειάζεται η φέτα και το καλαθάκι-κεφαλοτύρι...Καλή επιτυχία...
Διαγραφήευχαριστω πολυ για την απαντηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήμολις μπορεσω να προμηθευτω γαλα θα το φτιαξω.......ελπιζω να μου πετυχει..
Μόλις το έκανα και πέτυχε. Εγινε συμπαγές. Και επειδή είναι το αγαπημενο μου τυρί το κασέρι, θα κάνω υπομονή τρεις μέρες ακόμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητηρια ,σευχαριστουμε για την συνταγη του τυριου .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντι για ξινο θα βαλω πιτια την προμηθευτικα απο το βολο .
Μου εστειλε αντικαταβολη πιτια και καλαθακι να βαλω το τυρι και θερμομετρο . Δεν ξερω σε ποσους βαθμους πρεπει να ειναι το γαλα για να ριξω την πιτια λ.Επισης μηπως ξερεις κανα καταστημα εκει σε σενα να προμηθευτω μερικες τσαντιλες να εχω ? πολλους χαιρετισμους σε ολους απο Καπανδριτη
Από πού ακριβώς μπορούμε με αντικαταβολή να προμηθευτούμε όλα αυτά τα πράγματα; πιτιά, καλαθάκι, θερμόμετρο...και καμμιά τσαντίλα;
ΔιαγραφήΜε πυτιά γίνεται η φέτα και το κεφαλοτύρι,όχι το κασέρι(από όσα ξέρω).Αν ξέρεις καμμιά άλλη συνταγή γράψε μου να μου πεις.Δεν ξέρω τι τυρί θα κάνεις για να σου πω για τους βαθμούς.Διευκρίνησε και θα σου απαντήσω.Τσαντήλα παίρνω από τα καταστήματα με υφάσματα.Αν δεν βρεις γράψε μου να ρωτήσω εδώ στο Βόλο...Χαιρετίσματα κι από εμάς...Να είστε πάντα καλά...
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν βαζουμε πυτια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι στο κασέρι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να σου πω! Ένα θαύμα είναι αυτά που μας λες. Μου έδωσες λύση για τους τόνους τυριά που καταναλώνουμε για το τοστ. Και έτοιμο σε τρει μέρες;(!!!!). Κάθε κλικ και έκπληξη στο μπλογκ σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά λόγια...Ας είναι καλά ο εξάδελφός μου που μου τα έμαθε πριν χρόνια...Φιλιά...
ΔιαγραφήΌστρια, έκανα ανακοίνωση της ανάρτησης αυτής στην σελίδα του φέις μπουκ της ομάδας ΠΕΛΙΤΙ και έγινε χαμός. Περιζήτητη. Το ιστολόγιό σου το θεώρησαν χρήσιμο και ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ,Ελένη μου...Έχει σχέση η ομάδα με τον Παναγιώτη Σαινατούδη;Τον ξέρω χρόνια΄από την εποχή που μαζευόμασταν στον Βλάση στον Όλυμπο(Κοκκινοπλός).Και τον Μανίκη επίσης...Χαίρομαι αν φάνηκα χρήσιμη...Καλό βράδυ εύχομαι...
ΔιαγραφήΣυγνώμη, μετά από τόσο καιρό τώρα είδα αυτή την απάντησή σου, Μαρία. Ναι, έχει σχέση η ομάδα με τον Παναγιώτη, αλλά δεν ξέρω πόσο κοντινή. Τον έχουν αναφέρει όμως αρκετές φορές.
ΔιαγραφήThank you for any other informative blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήWhere else could I get that type of information written in
such an ideal means? I've a undertaking that I'm just now working on, and I have been on the look out for
such information.
Feel free to surf my web blog - how to speed up your computer
Συγχαρηρηρια για την ωραια συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις την έφτιαξα και ανυπομωνώ να περάσουν οι 3 ημέρες για να γίνει...
Ευχαριστώ...Ελπίζω να σας αρέσει...
ΔιαγραφήThank you, I have recently been searching for info approximately this subject for ages and yours
ΑπάντησηΔιαγραφήis the best I've discovered so far. But, what concerning the conclusion? Are you sure concerning the supply?
Feel free to surf my weblog - work from home
Μαράκι Καλημέρα!! και καλή χρονιά εύχομαι... Είμαι ο Νίκος και σαν νέος μάγειρας (γιατί γίνομαι νέος μπαμπάς) ψάχνω πολύ το πως θα φτιάχνω όμορφες λιχουδιές μόνος μου, για την οικογένεια μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα σε παρακαλούσα λοιπόν εάν μπορούσες να μου απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις μου γιατί είμαι παντελώς άσχετος με το θέμα «παραγωγής τυριού»
1. Εγώ μένω στην Αθήνα και λογικό είναι να μην ξέρω από πού μπορώ να πάρω φρέσκο γάλα πρόβειο-κατσικίσιο απ ευθείας από παραγωγό… Σκέφτηκα λοιπόν μήπως πάρω γάλατα από το σουπερ μαρκετ ή από κανένα ψαγμένο μπακάλικο που όμως εάν και λέγονται «φρέσκα» έχουν υποστεί μια παστερίωση, πειράζει?. Εσύ έχεις να μου προτείνεις κάποια συγκεκριμένη εταιρεία γάλατος που να πάρω το γάλα ??? πχ ΕΒΟΛ ??
2. Με πόσο νερό διαλύω το ξινό και το χοντρό αλάτι πχ μισό νεροπότηρο ?? ή ένα??
3. Σε τι ένταση φωτιάς βάζουμε το γάλα? Μέτρια? Δυνατή? Και πως είμαστε σίγουρη ότι το γάλα δεν θα κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας μας??
4. Ενώ έχω το γάλα στην φωτιά και βράζει πώς θα καταλάβω ότι κόβει το γάλα ώστε να κλείσω την φωτιά???
5. Τσαντίλα ρώτησα στην αγορά της Αθήνας και δεν ήξερε κάποιος να μου πει, μήπως εσύ γνωρίζεις που μπορώ να την βρω ??? συγκεκριμένο μαγαζί εδώ στην πρωτεύουσα??? Εάν δεν ξέρεις υπάρχει κάποιο μαγαζί στον Βόλο να πάρω τηλ και να μου στείλουνε?? Την χρειάζομαι γιατί πέρα από το τυράκι που θα φτιάξω θα κάνω και αλλαντικά!!
6. Τέλος όταν γράφεις για το κέρωμα του τυριού αυτό πώς γίνετε? Υλικά που μπορώ να βρω καθώς και τον τρόπο που μπορεί να γίνει??
Συγχώρεσε με για τις τόσες πολλές ερωτήσεις που έχω αλλά είμαι παντελώς ανίδεος με το θέμα παραγωγής τυριού και γιαυτο σε ρωτάω. Επίσης μπορώ να έχω κάποιο εμαιλ σου ώστε να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε στοιχεία επικοινωνίας? Το μαιλ μου είναι το nsiderakis@gmail.com
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι!!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!
Καλησπέρα,Νίκο...Χαίρομαι που αν και νέος άνθρωπος ενδιαφέρεσαι για την παραδοσιακή τυροκομία...Θα κάνω ό,τι μπορώ να σου απαντήσω...Για γάλα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και του εμπορίου-όπως άλλοι έχουν κάνει-αλλά δεν ξέρω τι γεύση θα έχει...Τώρα για καλό γάλα...πονεμένη ιστορία.Εγώ συντηρώ αρκετό γάλα κατσικίσιο στον καταψύκτη κι έτσι έχω για την περίοδο εγκυμοσύνης και γαλουχίας των ζώων.Όταν δεν μου φτάνει παίρνω ΕΒΟΛ γιατί είναι ντόπιο και μπορώ στοιχειωδώς να ελέγξω τις παραγωγικές μονάδες(φίλοι μου στους οποίους έχω εμπιστοσύνη δίνουν το γάλα τους στο ΕΒΟΛ.Βέβαια δεν ξέρω αν είναι όλο το γάλα όπως το λένε.)ΕΒΟΛ έχω βρει και στην Αθήνα,Βέβαια δεν ξέρω αν έχεις τη δυνατότητα-πράγμα που θα ήταν ευχής έργο-να πετάγεσαι σε μαντριά ή κτηνοτροφικές μονάδες έξω από την Αθήνα(από το Πάσχα και μετά)και να προμηθεύεσαι αρκετό γάλα που ή το πήζεις ή το καταψύχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή2.Ένα ποτήρι νερό είναι καλά...
3.Εγώ το βάζω σε δυνατή φωτιά και το ανακατεύω από καιρό σε καιρό.Αλλά αν δεν θες να ανακατώνεις βάλτο σε μέτρια φωτιά...
4.Το κόψιμο του γάλακτος θα το καταλάβεις αμέσως αφού χωρίζει το τυρόγαλο από τα τυρί που κολυμπάει σε τρίμματα στην επιφάνεια...Θα το δεις αμέσως.Τότε θα κλείσεις και τη φωτιά.
5.Τσαντίλα πουλούν στα καταστήματα με υφάσματα.Αν δεν βρεις τότε θα ρωτήσω εδώ στο Βόλο και θα σου στείλω.Εγώ τις έχω πολλά χρόνια,το κατάστημα από όπου τις πήρα έχει κλείσει,αλλά πιστεύω πως κάπου θα βρω...
6.Το κέρωμα γίνεται απλά αν λιώσεις κερί και βουτήξεις μέσα το τυρί.Πρόσεξε μόνο να πάει παντού το κερί.Δεν πρέπει να υπάρχει τρύπα.
Το μειλ στο οποίο μπορείς να μου γράψεις είναι το ίδιο με αυτό του μπλογκ vasanakia@gmail.com.Για όποια άλλη διευκρίνηση είμαι στη διάθεσή σου.Καλή χρονιά εύχομαι...Καλή επιτυχία...
Μαράκι σε ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σου!!!! Νίκος
ΔιαγραφήΓεια σου και σε ευχαριστούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τριήμερη ωρίμανση να γίνει μέσα στο σπίτι στην ζέστη 21 βαθμοί ή έξω στο κρύο 10-15 βαθμοί.
Ευχαριστώ
Ιορδάνης
Ιορδάνη καλημέρα κι από εμένα...Η ωρίμανση γίνεται στην κουζίνα μας ή όπου αλλού θέλουμε...Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν έχω παρατηρήσει να παίζει κάποιο ρόλο...
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό χθές το βράδυ πάντως βρίσκεται ένα κομμάτι στο αίθριο και ωριμάζει.
Εντυπώσεις μάλλον το Σάββατο.
Περιμένω τις εντυπώσεις...Καλη επιτυχία...
ΔιαγραφήΚαλημέρα, σε όλους.
ΔιαγραφήΣήμερα επισκέφθηκα πρώτη φορά την τόσο χρήσιμη και καλαίσθητη ιστοσελίδα σας, και η υπέροχη συντροφιά σας με ώθησε - μάλλον με είλκυσε ώστε να αναφέρω κάποιες πληροφορίες από τη δική μου εμπειρία σχετικά με την παρασκευή σπιτικού τυριού.
Η μητέρα μου το έφτιαχνε με πυτιά. Όταν έμεινα μακριά από το σπίτι, και δεν είχα πυτιά για να παρασκευάσω τυρί, η μητέρα μου μου είπε ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω ξύδι ή λεμόνι. Πολλά χρόνια τώρα παρασκευάζω τυρί με αυτόν τον τρόπο – δυστυχώς όταν έχω χρόνο.
Χρησιμοποιώ γάλα βιολογικό (από σουπερμάρκετ ή καταστήματα βιολογικών προϊόντων) και μόλις αρχίσει να βράζει και πριν φουσκώσει, σύμφωνα με τις υποδείξεις της μητέρας μου, ρίχνω μέσα το ξύδι (προτιμώ το άσπρο αλλά το σκούρο μου φαίνεται ότι είναι πιο αποτελεσματικό) ή το λεμόνι. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα σβήνω τη φωτιά. Το γάλα κόβει αμέσως. Το μαζεύω σε λευκό τουλουπάνι (λεπτό βαμβακερό ύφασμα από το οποίο φτιάχνουμε και καλοκαιρινές κουρτίνες), το στρίβω και το σφίγγω απαλά στο πάνω μέρος και το ακουμπάω σε πλαστικό σουρωτήρι. Καθώς φεύγει ο ορός, έτσι νομίζω ότι ονομάζεται το υγρό που τρέχει από το τουλουπάνι, σφίγγω απαλά το τουλουπάνι όλο και περισσότερο, ώσπου μένει ένα μικρό - σχεδόν στρογγυλό τυρί. Τότε το αλατίζω ελαφρώς γύρω– γύρω και το αφήνω δύο με τρεις ημέρες σε ευάερο μέρος να πάρει κίτρινο χρώμα. Πολλές φορές όμως δεν το αλατίζω καθόλου. Το διατηρώ τρεις με τέσσερις ημέρες στο ψυγείο. Όσο περισσότερο προχωρά το κίτρινο στο εσωτερικό, τόσο πιο σκληρό γίνεται το τυρί γιατί ξεραίνεται. Η μητέρα μου το στράγγιζε σε καλαθάκια φτιαγμένα από κλαδί που τα κρεμούσε σε εξωτερικό χώρο, και μετά από δύο ημέρες το έκοβε σε κομμάτια περίπου τέσσερα επί τέσσερα εκατοστά και τα διατηρούσε σε αλατισμένο νερό. Η αλμύρα του νερού (άρμη) ήταν τόση όσο να επιπλέει ένα αυγό και το πάνω μέρος του να μένει ακάλυπτο όσο ένα ευρώ (παλιά όσο μία δραχμή). Με αυτό τον τρόπο το τυρί μπορεί να διατηρηθεί αρκετά. Το δικό μας το καταναλώναμε το πολύ σε ένα μήνα. Ίσως κρατά και περισσότερο.
Σήμερα που καταγράφω τη συνταγή, συνειδητοποίησα ότι βάζω εμπειρικά την ποσότητα λεμονιού ή ξυδιού στο γάλα. Βάζω περίπου τον χυμό από ένα μικρό λεμόνι ή τέσσερις κουταλιές σούπας ξύδι ( ή και λίγο περισσότερο – μπορείτε να κάνετε τις δικές σας δοκιμές) για τρία λίτρα γάλα. Το έχω φτιάξει με γάλα αγελάδας, προβάτου, κατσίκας ξεχωριστά ή ανακατωμένα, πλήρες ή ελαφρύ. Ήταν πάντα επιτυχημένο και το κάθε τυρί ανάλογα με το συνδυασμό είχε διαφορετική φυσιογνωμία. Φίλοι που χρησιμοποίησαν τη συνταγή μου είπαν ότι ήταν υπέροχο με βρώσιμα αρωματικά φυτά που έβαλαν μέσα. Εμένα μου αρέσει ραντισμένο με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με τριμμένο θυμάρι ή ρίγανη.
Το υγρό που μένει το έχω χρησιμοποιήσει για την Παρασκευή κέικ και ήταν πολύ νόστιμο.
Σας αφήνω για να προλάβω τη λαϊκή. Εύχομαι οι πληροφορίες μου να σας φανούν χρήσιμες.
Να είστε καλά.
Πραγματικά θησαυρός τα όσα μας γράφεις...Τα καταγράφω και θα τα εφαρμόσω...Σε ευχαριστώ πολύ που τα μοιράστηκες μαζί μας....Ελπίζω πως θα μας γράψεις κι άλλα παλιά και πολύτιμα. Το υγρό που χρησιμοποιείς στα κέικ είναι το τυρόγαλο;Εγώ ρίχνω και αλάτι στο γάλα μαζί με το ξινό γι αυτό δεν ταιριάζει σε γλυκό.Όμως εσύ βάζεις μόνο το λεμόνι οπότε γίνεται...Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά.Και πάλι σε ευχαριστούμε πολύ...
ΔιαγραφήΕίστε πολύ ευγενικοί που με ευχαριστείτε για τις πληροφορίες, αλλά είναι χαρά μου να τις μοιράζομαι με άλλους, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να διακινούνται και φυσικά να ελέγχεται η ορθότητά τους ώστε να τρώμε όσο πιο υγιεινά είναι δυνατόν και να αισθανόμαστε τη χαρά της δημιουργίας.
ΔιαγραφήΔεν θυμάμαι τη λέξη που χρησιμοποιούσε η μητέρα μου για να αναφερθεί στο υγρό που έμενε όταν έκοβε το γάλα. Πιθανόν να είναι το τυρόγαλο. Το έχω χρησιμοποιήσει στο κέικ, μόνο του ή ανακατωμένο με γάλα, και φίλοι μου είπαν ότι το χρησιμοποίησαν επιτυχημένα στο ζύμωμα του ψωμιού, όπως αναφέρετε και εσείς σε αυτήν την ιστοσελίδα, αν δεν κάνω λάθος. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, επειδή το ψωμί συνοδεύει το φαγητό, ίσως οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία στο συνδυασμό γάλα-ψάρι, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί μπορεί να θεωρούν ότι δεν πρόκειται για γάλα, ενώ στην πραγματικότητα είναι στοιχείο του γάλακτος. Πιθανόν το υγρό αυτό να μην τους επηρεάζει όπως το γάλα σε συνδυασμό με ψάρι, όμως είναι καλό να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι προέρχεται από το γάλα και να προσέχουν.
Σας στέλνω τους χαιρετισμούς μου.
Και πάλι σας ευχαριστούμε και περιμένουμε κι άλλες παρατηρήσεις που μπορεί να αποτελέσουν κοινό κτήμα όλων,είτε εδώ είτε σε άλλες αναρτήσεις...Καλό βράδυ εύχομαι...
ΔιαγραφήΠολύ ωραίες και πολύτιμες πληροφορίες όλες αυτές. Σε ευχαριστούμε και εμείς, Ανώνυμε (κρίμα να μην σε γνωρίζουμε επώνυμα)
Διαγραφή΄
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ.
Καλό βράδυ σε όλους !
Δεν ξέρω, Μαρία, αν όταν λες να ρίξουμε το ξυνό μόλις "φουσκώσει" εννοείς μόλις αρχίσει να βράζει, οπότε συνεχίζουμε ανακατεύοντας και αυτό συνεχίζει να ψιλοβράζει ή εννοείς ότι το χουμε σε τέτοια θερμοκρασία ώστε απλά να φτάσει μόλις πάνω στον βρασμό, σε χαμηλότερη επομένως φωτιά. Τέλος πάντων, εγώ το έβρασα κανονικά. Τώρα το έχω στην τσαντίλα και περιμένω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα με ενδιέφερε όμως να φτιάξω και ψωμί με το τυρόγαλο, αν εν τω μεταξύ το εχεις δοκιμάσει και έχεις συνταγή.
Ευχαριστώ για τις ωραίες συνταγές σου. Θα δοκιμάσω και άλλες σιγά σιγά.
Μόλις φουσκώσει κυριολεκτικά...Μόλις αρχίζει να φουσκώνει,τότε ρίχνουμε το ξινό...Όσο για το ψωμί χρησιμοποίησε τυρόγαλο για το ζύμωμα αντί για νερό...
ΔιαγραφήΤο αποτέλεσμα από το γάλα που έβρασα καλά καλά, βγήκε μία πολύ ωραία μυζήθρα (τρελλαίνομαι!).
ΔιαγραφήΤην επόμενη μέρα, καθώς μου περίσσεψε γάλα, ξαναπροσπάθησα και τελικά έφαγα το πρώτο δικό μου κασέρι. Σήμερα η προσπάθεια δεν ήταν καν προσπάθεια αφού η συνταγή είναι τόσο εύκολη και την θυμόμουν απέξω. Τσάκα τσάκα που λέμε.
Ήδη φάγαμε δύο φορές σαγανάκι με την μυζήθρα, δύο δόσεις χωριάτικης μακαρονάδας, σαγανάκι με κασέρι, τοστ με κασέρι...Όλα ήταν θαυμάσια.
Σε ευχαριστούμε, Μαρία, καθώς και όλους εδώ για τις βοηθητικές παρατηρήσεις τους και τα σχόλιά τους.
Καλησπέρα σας! Διάβασα κάποια πράγματα και είπα να σας διορθώσω!
ΑπάντησηΔιαγραφή1)''Η παστερίωση είναι διαδικασία που κάνουν μόνο οι γαλακτοβιομηχανίες και είναι επεξεργασία που στερεί το γάλα από πολλά θρεπτικά στοιχεία του''--ΟΧΙ!είναι λάθος, στην διαδικασία που αναφέρεις οχι μόνο δεν παστεριώνεις αλλα βράζεις το γάλα πάνω απο τους 90 (γιαυτό και φουσκώνει)και φυσικά καταστρέφεις πολύ μεγάλο ποσοστό του ασβεστίου και θρεπτικών συστατικών!
2) Το γάλα εφόσον το παίρνετε από ζώα θα το ζεσταίνετε είτε στους 65 για 30 λεπτά ή 72 για 30 δευτερόλεπτα. Αυτή είναι η παστερίωση.Εαν το αγοράζετε παστεριωμένο απλά ζεστάνετε το στους 37.
3)Μετά την παστερίωση κρυώνετε στους 35 και προσθέσετε γιαούρτι παραδοσιακό με πέτσα ώστε να αναπληρώσετε μικροοργανισμούς ωφέλιμους για την ωρίμανση.Αφήστε 20 λεπτά να αναπτυχθούν και Πήξατε με πυτιά και ακολουθήστε την διαδικασία..
Το τυρί που περιγράφεις είναι ενα γρήγορο τυρί της φωτιάς μιας και έτσι αναφέρεται βιβλιογραφικά και γίνεται σε πολλά μέρη.
Ευχαριστώ πολύ και συνέχισε να μοιράζεις γνώση !
ξινο ειναι το ξυδι??
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι,μια άσπρη σκόνη είναι το ξινό,όπως φαίνεται και στην φωτογραφία...
ΔιαγραφήΜαρια μου,Καλο μηνα,και ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ θελω να ρωτησω κατι σχετικα με το κασερι,επειδη θελω να βγαλω μετα και μυζηθρα αντι για ξυνο μπορω να βαλω πυτια?η το κασερι γινεται μονο με ξυνο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπισης μπορω να προσθεσω στο γαλα και γιαουρτι?
Εαν ναι,ποση ποσοτητα πυτιας,και γιαουρτιου να βαλω σε 10λιτρα γαλα?
5 λιτρα προβιο,και 5 λιτρα κατσικισιο?
Επειδη αυριο θα μου φερουν το γαλα,περιμενω με αγωνια την απαντηση σου.Φιλια σε σενα και στον ομορφο Βολο (εκει μεγαλωσα,και εχω πολους συγγενεις στο Βολο που αγαπω πολυ)
Καλημέρα,Ιωάννα....Από όσα ξέρω εγώ η μυζήθρα βγαίνει από το τυρόγαλο της φέτας και όχι του κασεριού....Επίσης το κασέρι γίνεται με ξινό από όσα ξέρω...Δεν έχω ακούσει για γιαούρτι στο γάλα...Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει...Απλά εγώ δεν ξέρω...Καλή επιτυχία εύχομαι ό,τι κι αν φτιάξεις...
Διαγραφήτο κέρωμα στο κασέρι πως γίνεται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, μόλις έφτιαξα τη συνταγή της Όστριας και έχω να πω τα εξής:
ΑπάντησηΔιαγραφή1.Αντί για τσαντίλα, χρησιμοποίησα πλαστικά καλαθάκια τυροκομίας και είχα πολύ καλό αποτέλεσμα
2. Ως εκ τούτου, θα ακολουθήσω τον τρόπο αλατίσματος που έχεις δώσει στην ανάρτηση για το κεφαλοτύρι
3. Δοκίμασα λίγο από το "χλωρό" και έχει πολύ καλή γεύση, που οφείλεται βέβαια στην ποιότητα του γάλακτος
Όστρια ευχαριστώ πολύ που με έβαλες στη διαδικασία να φτιάξω (και) τυρί.
ΥΓ. Παιδιά, πριν ρωτήσετε κάτι για τη συνταγή, μπείτε στον κόπο και διαβάστε τα σχόλια! Οι περισσότερες ερωτήσεις σας έχουν ήδη απαντηθεί, το θέμα ξεχειλώνει πολύ και οι μελλοντικοί αναγνώστες βαριούνται να τα διαβάσουν όλα.
Φιλικά...
καλή σας ημέρα και πολλά πολλά συγχαρητήρια για όλα αυτά που μας παραθέτονται στη σελίδα σας!!!
ΔιαγραφήΕδώ και κάποιες μέρες που μελετάω όλα τα σχετικά με το τυρί έχω την ακόλουθη απορία: το γάλα που συντηρείται στον καταψύκτη, το βάζετε αφού το βράσετε ή όπως είναι φρέσκο?
Αυτό το ρωτώ γιατί βρήκα μόνο κατσικίσιο γάλα και θέλω να κρατήσω κάποια ποσότητα για να φτιάξω φέτα όταν βρω πρόβειο.
Ελπίζω το κασεράκι μου να βγει νόστιμο μόνο με το κατσικίσιο!!
Καλή μου επιτυχία λοιπόν και συνεχίστε την υπέροχη δουλειά σας ...κάνει καλό στην υγεία μας.!!!!
Καλημέρα...Συνήθως το βάζω στον καταψύκτη αφού πρώτα το βράσω...Έτσι σιγουρεύομαι πως δεν θα κόψει όταν το ξεπαγώσω...
ΔιαγραφήΚαλημέρα,τη ποσότητα του νερού που ρίχνουμε όταν κόψει το γάλα (2 ποτήρια), την αυξάνουμε ανάλογα με τη ποσότητα του γάλακτος ή όχι..;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλύτερα να ρίχνετε περισσότερο νερό σε περισσότερο γάλα...Καλό απόγευμα και καλή επιτυχία!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστω πολύ!Βαγγέλης
ΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΚΑΣΕΡΙ ? ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΟΥΜΕ ΚΕΡΙ Η ΠΑΡΑΦΙΝΗ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΡΩΜΑ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ?
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραια η συνταγή σου θα τη δοκιμασω .ελπιζω να τη πετυχω . ευχαριστω καλη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραια η συνταγή σου θα τη δοκιμασω
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΣΕΡΑΚΙ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήχαιρεται και απο μενα.εγω φτιαχνω κασερι και με λεμονι σαν το δικο σου αλλα θελω να το δοκιμασω και αυτο γιατι ξυνο βρισκεις ολο το χρονο αλλα καλα λεμονια οχι παντα.και ειναι και πιο οικονομικο.οσο για την τσαντιλα και που κολαει θα ηθελα να πω στους φιλους οτι για να μην κολαει το υφασμα (και μπορειτε να παρετε και απο την λαικη ενα κομματι βαμβακερο σεντονοπανο ασπρο κανει την δουλεια) πρεπει να το βρεχετε καλα πριν ριξετε το κομμενο γαλα μεσα .αυτο που θελω να σε ρωτησω ειναι κανα δυο φορες προσπαθωντσς να το φτιαξω αντι να κοψει το γαλα σε κομματια οπως συνηθως εκοψε γενικως δηλαδη δεν εγινα και το πεταξα.μηπως ξερεις γιατι νπορει να εγινε αυτο?να σου πω οτι το γαλα μου ειναι ολο κατσικισιο απο δικη μου κατσικα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους,πολύ ωραία τα λέτε κατατοπιστικά και με φωτογραφίες αλλά όταν τα πιάνουμε εμείς στα χέρια μας όλα παν στραβά. αγόρασα κατσικίσιο γάλα Ροδόπης αλλά δεν έκοψε. μετά πήρα αγελαδινό Όλυμπος 2L κιαι έκοψε θαυμάσια αλλά και με λίγο ξύδι βγήκε μια ποσότητα 350 γρ. έβαλα και αλάτι παντού και το άφησα σε μια σχάρα, τρίτη μέρα και δεν άλλαξε χρώμα έχει ρουφίξει όλο το αλάτι και με υγρασία επάνω του και η όψη σαν μυτζήθρα το έκοψα στη μέση για να δοκιμάσω και ήταν λύσσα μυρίζει και λίγο απο το ξύδι, το έβαλα στο νερό μπας και φύγει το αλάτι και βλέπουμε. πάντος κασέρι δεν παίρνεις από αγελαδινό γάλα απ' ότι κατάλαβα. θα προσπαθήσω και τα ξαναλέμε. Γιώργος
ΑπάντησηΔιαγραφήγειασας το κασερι γινετε τελειο με προβειο και γιδισιο γαλα το εχω κανει αλλα θα ηθελα να μαθω πως γινετε το κερωμα για να διατηρησω το κασερι ευχαριστω !
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ξινο ειναι η σκονη που δενει το τυρι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητηρια κι απο εμενα,επιτυχημενες και οι 3 προσπαθειες,που εισαι Οστρια,που χαθηκες τωρα που ξεκινησα να ασχολουμαι εντατικα με την οικιακη τυροκομαι?ευχομαι να εισαι καλα και να εχουμε νεα σου συντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα Μαρια.εκανα ακριβως τη συνταγη οπως τη βλεπω εδω αλλα με αγελαδινο γαλα του εμποριου.εγινε νοστιμοτατο αλλα δεν..κιτρινισε κα8ολου.αυτο λες να οφειλετε στο οτι το γαλα ηταν αγελαδινο?ευχαριστω πολυ!Γιαννης
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητηρια για τη σελιδα σας, η παραδοση δεν πρεπει να χανεται ειναι οι ριζες μας. Την συνταγη την εφτιαξα κ ειναι υπεροχη, ευχςριστουμε που τις μοιραζεστε μαζι μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΚΑΣΕΡΑΚΙ, ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΕΙΟ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους. Ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται με γαλα κεφιρ. Επίσης αυτή η ποσότητα πόσα γραμμάρια τυριού βγαίνει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα εγώ έχω ακριβώς την ίδια συνταγή αλλά βάζω και τυρομαγιά.... για κάθε κιλό μία σταγόνα μαγιά και το κασέρι βγαίνει πιο πολύ και πιο νόστιμο .... δοκιμάστετο άν θέλετε
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκινησα να κανω κασερι μεχρι και το μπασκι παω καλα οταν ομως βαζω το μπασκι αφου το τεμαχισω στο νερο σε θερμοκρεσια 80 βαθμους αυτο δεν λειωνει για να το ζυμωσω αλλα θρυμματιζετε δεν λειωνει τι φταιει.Να πω οτο το μπασκι το αφηνω γυρω στις 12 ωρες να στραγγιξει και να ζυμωθει μηπως θελει περισσοτερες ωρες
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραια συνταγη και φαινεται ευκολη.Θα δοκιμασω συντομα.Ευχαριστουμε που τη μοιραζεστε μαζι μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήτην εφτιαξα την συνταγη περυσι και σημερα με προβειο γαλα...περυσι εγινε καλο αλλα η δοσολογια στο αλατι ειναι λιγη, μου βγηκε αναλατο και δεν μου αρεσε ...σημερα εριξα αρκετα χοντρο αλατι και πιστευω να το πετυχα...σε λιγο θα το βαλω στην σχαρα να ωριμασει....ευχαριστω για την γνωση....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ το έφτιαξα σήμερα. Έχουμε ζώα βλέπεις. Είμαι στη διαδικασία πλακωματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητη Οστρια, αναζητώντας πληροφοριες για την παρασκευη τυριού, βρήκα την δίκη σου ανάρτηση μετα απο τοσα Χρονια. Με τις δικές σου οδηγίες και τις παρατηρήσεις των σχολιαστών, εμπλούτισα τις γνώσεις μου, σας Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα το έφτιαξα το τυράκι και ξετρελαθηκαμε!!! να ρωτήσω κάτι ομ ως αυτή η άγρια πέτσα τρώγεται; Δεν ήξερα και την έκοψα σιγά σιγά και την πέταξα...
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλημέρα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστική συνταγή την έχω κανει δυο φορές τη μια με γαλα απο στανη και την αλλη με φρεσκο εμπορίου. Και τις δυο φορές με αγελαδινό και τις δυο βγήκε πολύ ωραίο. Ένα μικρό tip.. αφήνοντας το γάλα στο βράσιμο πέντε εως δέκα λεπτά παραπάνω λίγο πρίν ριξουμε το ξυνό κερδίζουμε λιγο περισσότερο τυρί. Δοκιμασμένο σε πολλές συνταγές τυριού και σε αυτή με το φρέσκο εμπορίου. Με αναλογία 1/10 υπό κανονικό βρασμο σε αυτή τηνν περίπτωση πηρα 1/8!προσπαθηστε το και θα έχετε παραπάνω ποσοτητα.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΑΛΑ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια γαλα αγελαδας (3.5% λιπαρά) ποσα λιτρα θα χρειαστώ για να εχω ενα κιλό κασερι;
ΑπάντησηΔιαγραφή