Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Κερασό...ένα σπιτικό λικέρ...

 Το πιο...διάσημο σπιτικό λικέρ είναι το κερασό...Το όνομα...παραπλανητικό,αφού δε γίνεται με κεράσια αλλά με τα ξαδέλφια αυτών τα βύσσινα...Δεν υπήρχε σπίτι παλιότερα που να μην έφτιαχνε τέτοια εποχή το αρωματικό αυτό λικεράκι που όχι μόνο έβγαζε ασπροπρόσωπη τη νοικοκυρά στις ονομαστικές εορτές του σπιτιού αλλά και αποτελούσε πρώτης τάξεως γιατρικό για όσους αντιμετώπιζαν στομαχικά ή κοιλιακά...προβλήματα(ίσως επειδή δημιουργούσε αίσθημα ζέστης και ήταν ανακουφιστικό)...Είναι τόσο απλό στην παρασκευή του και τόσο φθηνά τα υλικά του ώστε παράλογο μου φαίνεται το να μην προσπαθήσει ο καθένας να το φτιάξει...Φέτος τα βύσσινα ήταν δώρο από αγαπημένα συγγενικά πρόσωπα...Τα δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά αφού οι πολλές βροχές που έπεσαν το Μάιο έκαναν τα βύσσινα δυσεύρετα...Τα χωρίσαμε σε δύο μέρη ...Το ένα για γλυκό και βυσσινάδα και το άλλο για το κερασό...
 Σε ένα βάζο γυάλινο βάζουμε 1 κιλό βύσσινα πλυμένα και χωρίς τα κοτσάνια τους...
 ...παρέα με 1 κιλό ζάχαρη...
 ...και ένα κιλό κονιάκ...
 ...για άρωμα δε, προσθέτουμε 4-5 γαρύφαλλα...
 ...μαζί με 2 ξυλάκια κανέλας...
 ...κλείνουμε το βάζο και αναδεύουμε ώστε να ανακατευτούν λίγο τα υλικά(μην ανησυχήσετε που η ζάχαρη δεν θα λιώσει αλλά θα συγκεντρωθεί στον πάτο.Μετά από 1-2 ημέρες θα λιώσει από τον ήλιο)...Κατόπιν ξεσφίγγουμε λίγο το καπάκι(να είναι κλειστό αλλά όχι σφιγμένο)...
 ...και το βάζουμε στον ήλιο.Εκεί το αφήνουμε για 40 ημέρες...Από καιρό σε καιρό το ανακινούμε ή το ανακατεύουμε με μια κουτάλα...Μετά το σαρανταήμερο το ανοίγουμε,το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μπουκάλια,έτοιμο προς χρήση...Φτιάξτε αρκετό γιατί είμαι σίγουρη πως θα γίνει ανάρπαστο...Εκτός από στολίδι της κουζίνας σας μπορεί να αποτελέσει και ένα αξιοπρεπές δώρο προς τους...μερακλήδες φίλους σας,που ξέρουν να εκτιμούν τα ωραία πράγματα...
                                                          
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

35 σχόλια:

  1. Σήμερα σχεδίαζα να φτιάξω κερασό και η συνταγή σου ήρθε πάνω στην ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι, παλιά δεν υπήρχε σπίτι που να μην έφτιαχνε το λικέρ αυτό.Το τέλειο κέρασμα αλλά και φάρμακο.Στην υγειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στη δική σου την υγεία...Άραγε είχαν δίκιο για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του λικέρ;

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα
    Το ποτό αυτό το έφτιαχνε η πεθερά μου. Είναι ωραίο. Δεν ήξερα όμως πως το λένε κερασό! Ως λικέρ βύσσινο το ήξερα.
    Καλόπιοτο εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όστριά μου... πολύ ωραία... το ποτό αυτό είναι πραγματικά πολύ καλό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ...Είναι παραδοσιακό και πολύ αρωματικό...Αξίζει...

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O πατέρας μου φτιάχνει με ρόδια και επίσης με πικραμύγδαλα...Η συνταγή με την αμπαρόριζα πρώτότυπη.. Θα δοκιμάσω να το φτιάξω...Ευχαριστώ πολύ για όλα...Είσαι πολύ καλή...

      Διαγραφή
    2. 40 ωμά κουκούτσια από βερίκοκα μέσα σε 1 λίτρο κονιάκ μέχρι να μουλιάσει το φλούδι και να ξεφλουδίζεται. Σούρωμα και αν θέλεις βράζεις πηχτό σιρόπι(νερό+ζάχαρη). Εγώ δεν βάζω σιρόπι και ρίχνω λίγο στα σοκολατένια μου γλυκά (πχ. κορμός) και στη ζύμη μπισκότων. Δες και Amaretto...
      Για την αμπαρόριζα δεν το πίστευα και όταν δοκίμασα έπαθα πλάκα, ρετσίνα ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ η βάση.
      Να μας πεις και για το ρόδι...

      Διαγραφή
    3. 1κιλό ζάχαρη,1 1/2 κιλό κονιάκ,2 μεγάλα κυδώνια κομμένα μέτρια κομμάτια,1 μεγάλο ρόδι(τα σπόρια του),κανέλα,γαρύφαλλα...Όλα μαζί σε βάζο όπου τα αφήνουμε 2 μήνες(όχι στον ήλιο)...Καλή επιτυχία...

      Διαγραφή
    4. Καλό φαίνεται και θα έχει ωραίο χρώμα κόκκινο αλλά δεν είναι τώρα η εποχή του. Να μας το θυμίσεις, με φωτογραφίες, όποτε γίνουν τα κυδώνια (φθινόπωρο) και κάνεις για σένα. Φιλιά στην κόρη σου!!!

      Διαγραφή
  6. Πόσο ωραία είναι αυτα τα λικερακια,ιδανικό κερασμα και τώρα το καλοκαιράκι με ένα παγάκι. Έχεις δίκιο ότι είναι το πιο ευκολο λικέρ. Κι εγώ το φτιάχνω όποτε κάνουν βυσσινα οι βυσσινιές μας και με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και αναλογίες φτιάχνω λικέρ βατόμουρο.
    Τωρα που το θυμήθηκα θα ανεβάσω τις επόμενες μέρες τη συνταγη για το βερυκοκο, που γίνεται από τα κουκούτσια.
    Καλό βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tην περιμένω...Πολλά καινούργια πράγματα 'εμαθα σήμερα...Σας ευχαριστώ όλους πολύ...Καλό βράδυ,Νίκη...

      Διαγραφή
  7. Πολύ μου αρέσει αυτό το λικέρ!! Από τα αγαπημένα μου μετά το βατόμουρο και το μήλο!! Δεν έχω δοκιμάσει όμως να το φτιάξω! Καιρός είναι! χαχα! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήξερα πως γίνεται λικέρ με μήλο...Περιμένω συνταγή...Καλημέρα...Φιλιά...

      Διαγραφή
  8. Πέρσι έκανα με βύσσινα, κράνα και πορτοκάλι. Εκτός από το βύσσινο που μας τελείωσε γιατί ήταν λίγο σχετικά, τα άλλα ακόμη υπάρχουν και ώρες-ώρες λέω να τα κοπανήσω μόνη μου, Όστριά μου, μιας και δεν βρίσκω πολλούς εθελοντές.
    Και τώρα καθώς καλοκαίριασε το ποτάκι με μέτρο. Τέλειο σου έγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι άλλο καινούριο μαθαίνω...Με πορτοκάλι;Η ίδια διαδικασία;Π¨αντως αν κάποια χρονιά μου περισσέψει κερασό το χρησιμοποιώ στα γλυκά αντί για κονιάκ...Καλό απόγευμα,Πηνελόπη μου...

      Διαγραφή
  9. Μου αρέσει να το πίνω αλλά δεν έχω φτιάξει ποτέ. Μέχρι τώρα το έχω αφήσει στη μητέρα μου. Μάλλον ήρθε η στιγμή να το δοκιμάσω κι εγώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κερασό να υπάρχει κι ας το φτιάχνει οποιοσδήποτε...Καλό απόγευμα,Κατερινάκι...

      Διαγραφή
  10. Μαρία μου τα σπιτικά λικεράκια είναι καταπληκτικά. Φτιάχνω και γω κάθε χρόνο διάφορα μου αρέσουν πολύ!Μπράβο σου!!!
    Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ,Ελένη μου...Καλό απόγευμα...Φιλιά και αγάπη...

      Διαγραφή
  11. Δεν το έχω δοκιμάσει...άντε στην υγειά μας...καλησπέρα Όστρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αύριο το πρωί...πάραυτα...από το αυτί και στην κουζίνα να το ετοιμάσεις...Χάνεις που δεν το δοκίμασες ακόμη...Φιλιά ,mia...

      Διαγραφή
  12. η ανάρτηση σου υπέροχη και επίκαιρη!!!Θαυμάσιο ποτό κάνω κάθε χρόνο αρκετή ποσότητα και τα αξιοποιώ ολα.Δυσκολεύομαι να τα βρίσκω ειχαμε δικη μας βυσσινιά μα χάλασε,Χρησιμοποιώ πολύ το λικέρ όταν κάνω τον κορμό ψυγείου μέσα στον οποίο βάζω και βύσσινο γλυκό!!!Τα βύσσινα από το απόσταγμα τους θα βάζω στο ψυγείο και προς τον Δεκέμβριο τα βουτώ σε ζεστή σοκολάτα και τα προσφέρω με οδοντογλυφιδες μπιγμένες σε πορτοκάλι τυλιγμένο σε ασημόχαρτο!!!!Καλό βράδυ....
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τη αποδοχή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραίες οι ιδέες για την αξιοποίηση των βύσσινων...Εγώ συνήθως τα έτρωγα,έτσι όπως τα έβγαζα από το ποτό...Θα τα δοκιμάσω όμως με τον δικό σου τρόπο...Καλώς όρισες...Χαίρομαι που σε γνωρίζω...

      Διαγραφή
  13. Το λατρεύω..μου θυμίζει ..γιαγιά..Καλημερα όλη μέρα γλυκιά μου!Πρωινά φιλάκια Αχτιδένια με το καφέ στο χέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ανταποδίδω,Αχτίδα μου...Κι εγώ καφέ πίνω και κάνω παρέα με την κόρη μου...Οι δουλειές...πάνε πιο πίσω...Καλημέρα εύχομαι...

      Διαγραφή
  14. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΒΥΣΣΙΝΟ, Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ. ΖΑΧΑΡΗ,ΒΥΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΤΑ ΑΦΗΝΕ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ 40 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕ ΤΟ ΚΟΝΙΑΚ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΣΕ ΤΟ ΒΑΖΟ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΓΙΑ 10 ΜΕΡΕΣ. ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το χρώμα πώς γίνεται τόσο διαυγές καθαρό βυσσινί ?? Το δικό μου έγινα θολό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή