Το πιο...διάσημο σπιτικό λικέρ είναι το κερασό...Το όνομα...παραπλανητικό,αφού δε γίνεται με κεράσια αλλά με τα ξαδέλφια αυτών τα βύσσινα...Δεν υπήρχε σπίτι παλιότερα που να μην έφτιαχνε τέτοια εποχή το αρωματικό αυτό λικεράκι που όχι μόνο έβγαζε ασπροπρόσωπη τη νοικοκυρά στις ονομαστικές εορτές του σπιτιού αλλά και αποτελούσε πρώτης τάξεως γιατρικό για όσους αντιμετώπιζαν στομαχικά ή κοιλιακά...προβλήματα(ίσως επειδή δημιουργούσε αίσθημα ζέστης και ήταν ανακουφιστικό)...Είναι τόσο απλό στην παρασκευή του και τόσο φθηνά τα υλικά του ώστε παράλογο μου φαίνεται το να μην προσπαθήσει ο καθένας να το φτιάξει...Φέτος τα βύσσινα ήταν δώρο από αγαπημένα συγγενικά πρόσωπα...Τα δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά αφού οι πολλές βροχές που έπεσαν το Μάιο έκαναν τα βύσσινα δυσεύρετα...Τα χωρίσαμε σε δύο μέρη ...Το ένα για γλυκό και βυσσινάδα και το άλλο για το κερασό...
Σε ένα βάζο γυάλινο βάζουμε 1 κιλό βύσσινα πλυμένα και χωρίς τα κοτσάνια τους...
...παρέα με 1 κιλό ζάχαρη...
...και ένα κιλό κονιάκ...
...για άρωμα δε, προσθέτουμε 4-5 γαρύφαλλα...
...μαζί με 2 ξυλάκια κανέλας...
...κλείνουμε το βάζο και αναδεύουμε ώστε να ανακατευτούν λίγο τα υλικά(μην ανησυχήσετε που η ζάχαρη δεν θα λιώσει αλλά θα συγκεντρωθεί στον πάτο.Μετά από 1-2 ημέρες θα λιώσει από τον ήλιο)...Κατόπιν ξεσφίγγουμε λίγο το καπάκι(να είναι κλειστό αλλά όχι σφιγμένο)...
...και το βάζουμε στον ήλιο.Εκεί το αφήνουμε για 40 ημέρες...Από καιρό σε καιρό το ανακινούμε ή το ανακατεύουμε με μια κουτάλα...Μετά το σαρανταήμερο το ανοίγουμε,το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μπουκάλια,έτοιμο προς χρήση...Φτιάξτε αρκετό γιατί είμαι σίγουρη πως θα γίνει ανάρπαστο...Εκτός από στολίδι της κουζίνας σας μπορεί να αποτελέσει και ένα αξιοπρεπές δώρο προς τους...μερακλήδες φίλους σας,που ξέρουν να εκτιμούν τα ωραία πράγματα...
Σε ένα βάζο γυάλινο βάζουμε 1 κιλό βύσσινα πλυμένα και χωρίς τα κοτσάνια τους...
...παρέα με 1 κιλό ζάχαρη...
...και ένα κιλό κονιάκ...
...για άρωμα δε, προσθέτουμε 4-5 γαρύφαλλα...
...μαζί με 2 ξυλάκια κανέλας...
...κλείνουμε το βάζο και αναδεύουμε ώστε να ανακατευτούν λίγο τα υλικά(μην ανησυχήσετε που η ζάχαρη δεν θα λιώσει αλλά θα συγκεντρωθεί στον πάτο.Μετά από 1-2 ημέρες θα λιώσει από τον ήλιο)...Κατόπιν ξεσφίγγουμε λίγο το καπάκι(να είναι κλειστό αλλά όχι σφιγμένο)...
...και το βάζουμε στον ήλιο.Εκεί το αφήνουμε για 40 ημέρες...Από καιρό σε καιρό το ανακινούμε ή το ανακατεύουμε με μια κουτάλα...Μετά το σαρανταήμερο το ανοίγουμε,το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μπουκάλια,έτοιμο προς χρήση...Φτιάξτε αρκετό γιατί είμαι σίγουρη πως θα γίνει ανάρπαστο...Εκτός από στολίδι της κουζίνας σας μπορεί να αποτελέσει και ένα αξιοπρεπές δώρο προς τους...μερακλήδες φίλους σας,που ξέρουν να εκτιμούν τα ωραία πράγματα...
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Σήμερα σχεδίαζα να φτιάξω κερασό και η συνταγή σου ήρθε πάνω στην ώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι,Νάσια...Ελπίζω να σου αρέσει...
ΔιαγραφήΠράγματι, παλιά δεν υπήρχε σπίτι που να μην έφτιαχνε το λικέρ αυτό.Το τέλειο κέρασμα αλλά και φάρμακο.Στην υγειά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι στη δική σου την υγεία...Άραγε είχαν δίκιο για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του λικέρ;
ΔιαγραφήΚαλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ποτό αυτό το έφτιαχνε η πεθερά μου. Είναι ωραίο. Δεν ήξερα όμως πως το λένε κερασό! Ως λικέρ βύσσινο το ήξερα.
Καλόπιοτο εύχομαι!
Ευχαριστούμε,Ελένη μου...κόπιασε να σε κεράσουμε...
ΔιαγραφήΌστριά μου... πολύ ωραία... το ποτό αυτό είναι πραγματικά πολύ καλό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ...Είναι παραδοσιακό και πολύ αρωματικό...Αξίζει...
ΔιαγραφήΤΙ ΩΡΑΙΟ!!!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ,Νένα μου...Πολλά φιλιά...
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήO πατέρας μου φτιάχνει με ρόδια και επίσης με πικραμύγδαλα...Η συνταγή με την αμπαρόριζα πρώτότυπη.. Θα δοκιμάσω να το φτιάξω...Ευχαριστώ πολύ για όλα...Είσαι πολύ καλή...
Διαγραφή40 ωμά κουκούτσια από βερίκοκα μέσα σε 1 λίτρο κονιάκ μέχρι να μουλιάσει το φλούδι και να ξεφλουδίζεται. Σούρωμα και αν θέλεις βράζεις πηχτό σιρόπι(νερό+ζάχαρη). Εγώ δεν βάζω σιρόπι και ρίχνω λίγο στα σοκολατένια μου γλυκά (πχ. κορμός) και στη ζύμη μπισκότων. Δες και Amaretto...
ΔιαγραφήΓια την αμπαρόριζα δεν το πίστευα και όταν δοκίμασα έπαθα πλάκα, ρετσίνα ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ η βάση.
Να μας πεις και για το ρόδι...
1κιλό ζάχαρη,1 1/2 κιλό κονιάκ,2 μεγάλα κυδώνια κομμένα μέτρια κομμάτια,1 μεγάλο ρόδι(τα σπόρια του),κανέλα,γαρύφαλλα...Όλα μαζί σε βάζο όπου τα αφήνουμε 2 μήνες(όχι στον ήλιο)...Καλή επιτυχία...
ΔιαγραφήΚαλό φαίνεται και θα έχει ωραίο χρώμα κόκκινο αλλά δεν είναι τώρα η εποχή του. Να μας το θυμίσεις, με φωτογραφίες, όποτε γίνουν τα κυδώνια (φθινόπωρο) και κάνεις για σένα. Φιλιά στην κόρη σου!!!
ΔιαγραφήΠόσο ωραία είναι αυτα τα λικερακια,ιδανικό κερασμα και τώρα το καλοκαιράκι με ένα παγάκι. Έχεις δίκιο ότι είναι το πιο ευκολο λικέρ. Κι εγώ το φτιάχνω όποτε κάνουν βυσσινα οι βυσσινιές μας και με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και αναλογίες φτιάχνω λικέρ βατόμουρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤωρα που το θυμήθηκα θα ανεβάσω τις επόμενες μέρες τη συνταγη για το βερυκοκο, που γίνεται από τα κουκούτσια.
Καλό βραδυ!
Tην περιμένω...Πολλά καινούργια πράγματα 'εμαθα σήμερα...Σας ευχαριστώ όλους πολύ...Καλό βράδυ,Νίκη...
ΔιαγραφήΠολύ μου αρέσει αυτό το λικέρ!! Από τα αγαπημένα μου μετά το βατόμουρο και το μήλο!! Δεν έχω δοκιμάσει όμως να το φτιάξω! Καιρός είναι! χαχα! Φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ήξερα πως γίνεται λικέρ με μήλο...Περιμένω συνταγή...Καλημέρα...Φιλιά...
ΔιαγραφήΠέρσι έκανα με βύσσινα, κράνα και πορτοκάλι. Εκτός από το βύσσινο που μας τελείωσε γιατί ήταν λίγο σχετικά, τα άλλα ακόμη υπάρχουν και ώρες-ώρες λέω να τα κοπανήσω μόνη μου, Όστριά μου, μιας και δεν βρίσκω πολλούς εθελοντές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τώρα καθώς καλοκαίριασε το ποτάκι με μέτρο. Τέλειο σου έγινε.
Κι άλλο καινούριο μαθαίνω...Με πορτοκάλι;Η ίδια διαδικασία;Π¨αντως αν κάποια χρονιά μου περισσέψει κερασό το χρησιμοποιώ στα γλυκά αντί για κονιάκ...Καλό απόγευμα,Πηνελόπη μου...
ΔιαγραφήΜου αρέσει να το πίνω αλλά δεν έχω φτιάξει ποτέ. Μέχρι τώρα το έχω αφήσει στη μητέρα μου. Μάλλον ήρθε η στιγμή να το δοκιμάσω κι εγώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚερασό να υπάρχει κι ας το φτιάχνει οποιοσδήποτε...Καλό απόγευμα,Κατερινάκι...
ΔιαγραφήΜαρία μου τα σπιτικά λικεράκια είναι καταπληκτικά. Φτιάχνω και γω κάθε χρόνο διάφορα μου αρέσουν πολύ!Μπράβο σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!!
Ευχαριστώ,Ελένη μου...Καλό απόγευμα...Φιλιά και αγάπη...
ΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει...άντε στην υγειά μας...καλησπέρα Όστρια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύριο το πρωί...πάραυτα...από το αυτί και στην κουζίνα να το ετοιμάσεις...Χάνεις που δεν το δοκίμασες ακόμη...Φιλιά ,mia...
ΔιαγραφήΠΟΛΥ ΕΥΓΕΥΣΤΟ!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΙΑ!
Φιλιά κι από εμένα,Έφη...
Διαγραφήη ανάρτηση σου υπέροχη και επίκαιρη!!!Θαυμάσιο ποτό κάνω κάθε χρόνο αρκετή ποσότητα και τα αξιοποιώ ολα.Δυσκολεύομαι να τα βρίσκω ειχαμε δικη μας βυσσινιά μα χάλασε,Χρησιμοποιώ πολύ το λικέρ όταν κάνω τον κορμό ψυγείου μέσα στον οποίο βάζω και βύσσινο γλυκό!!!Τα βύσσινα από το απόσταγμα τους θα βάζω στο ψυγείο και προς τον Δεκέμβριο τα βουτώ σε ζεστή σοκολάτα και τα προσφέρω με οδοντογλυφιδες μπιγμένες σε πορτοκάλι τυλιγμένο σε ασημόχαρτο!!!!Καλό βράδυ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τη αποδοχή σου
Πολύ ωραίες οι ιδέες για την αξιοποίηση των βύσσινων...Εγώ συνήθως τα έτρωγα,έτσι όπως τα έβγαζα από το ποτό...Θα τα δοκιμάσω όμως με τον δικό σου τρόπο...Καλώς όρισες...Χαίρομαι που σε γνωρίζω...
ΔιαγραφήΤο λατρεύω..μου θυμίζει ..γιαγιά..Καλημερα όλη μέρα γλυκιά μου!Πρωινά φιλάκια Αχτιδένια με το καφέ στο χέρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ανταποδίδω,Αχτίδα μου...Κι εγώ καφέ πίνω και κάνω παρέα με την κόρη μου...Οι δουλειές...πάνε πιο πίσω...Καλημέρα εύχομαι...
ΔιαγραφήΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΒΥΣΣΙΝΟ, Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ. ΖΑΧΑΡΗ,ΒΥΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΤΑ ΑΦΗΝΕ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ 40 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕ ΤΟ ΚΟΝΙΑΚ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΣΕ ΤΟ ΒΑΖΟ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΓΙΑ 10 ΜΕΡΕΣ. ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χρώμα πώς γίνεται τόσο διαυγές καθαρό βυσσινί ?? Το δικό μου έγινα θολό...
ΑπάντησηΔιαγραφή