Φτάσαμε και στη μέση του Νοέμβρη...Στη γιορτή της Παναγίας της Μισοσπορίτισσας(ή Παναγιάς Πολυσπορίτισσας ή Παναγιάς Μπουρμπουρελούς) δηλαδή στα Εισόδια της Θεοτόκου,στις 21 Νοεμβρίου...Εκτός από μεγάλη γιορτή είναι και η αφετηρία της χειμερινής σποράς...Γι αυτό το έθιμο(έχει τις ρίζες του στην αρχαία εποχή αυτή της πανσπερμίας)προστάζει να βράζουμε κάθε χρόνο αυτή τη μέρα πολυσπόρια πολλά όσπρια και δημητριακά μαζί ώστε να ευλογήσει η Παναγία τον καινούργιο σπόρο που θα πέσει στη γη και να βοηθήσει να έχουν οι καλλιεργητές καλή σοδειά.Τα ονόματα της Παναγίας προέρχονται από το γεγονός ότι την εποχή αυτή οι προμήθειες των αγροτικών νοικοκυριών σε σιτηρά ήταν ήδη μειωμένες στο μισό,αφού ένα μέρος του σταριού χρησιμοποιούνταν σαν σπόρος.Η ρήση του λαού για την ημέρα των Εισοδίων της Παναγίας λέει: "Μισά 'φαγα, μισά 'σπειρα, μισά 'χω στη σεντούκα". Φτιάξαμε και τα δικά μας πολυσπόρια φέτος...Σε μια λεκάνη βάλαμε μια σέσουλα ρεβύθια...
...μια σέσουλα φασόλια άσπρα...
...μια σέσουλα φασόλια μαυρομάτικα...
...μια σέσουλα κουκιά...
...μια σέσουλα φακές...
...μια σέσουλα φάβα...
μια σέσουλα ρύζι ανεπεξέργαστο...
...μια σέσουλα καλαμπόκι...
...και μια σέσουλα σιτάρι(μπορείτε να βάλετε και άλλα όπως μπιζέλια,κόκκινα φασόλια κ.α.)...
...τα οποία βάλαμε αποβραδίς στο νερό...
...και την επόμενη ημέρα(μια φίλη μου έγραψε πως στα μέρη της τα έφτιαχναν την παραμονή της γιορτής,εμείς το συνηθίζαμε ανήμερα)τα βάλαμε σε κατσαρόλα με νερό και μόλις πήραν βράση αδειάσαμε το πρώτο νερό και προσθέσαμε καθαρό που όμως ήταν(και πρέπει να είναι) καυτό...
...κατόπιν το βράσαμε σε σιγανή φωτιά...
...μόλις χύλωσε(το σύνηθες είναι να έχουν και λίγο ζουμί τα πολυσπόρια,αλλά εμείς τα προτιμούμε χυλωμένα)τα σερβίραμε σε πιάτα...
...και τα απολαύσαμε με μέλι...
...ή με ζάχαρη(μπορείτε να τα φάτε και ρίχνοντας λίγο λάδι αν δεν σας αρέσουν γλυκά)...
Ο καιρός εδώ,στα μέρη μας,άρχισε να δείχνει το...φθινοπωρινό του πρόσωπο...Περίεργο για εμάς τους μεγαλύτερους που δεν έχει έρθει ακόμη ο Χειμώνας...Άλλοτε θυμάμαι πως από τον Οκτώβριο στα Χάνια Πηλίου είχαμε χιόνια...Τέλος πάντων...Κάλλιο αργά,παρά ποτέ...
Μας έκλεισε στο σπίτι η βροχή...ασταμάτητη,αρκετές μέρες τώρα...Ευεργετική-δεν χωράει αμφιβολία-όμως δημιουργεί τα...προβλήματά της...Όταν τα παιδιά μου βρίσκονται μέσα στο σπίτι,μεταμορφώνονται σε θηρία...τρέχουν συνεχώς,μαλώνουν, πειράζονται...σκέτη... κόλαση...Όμως η πείρα με έχει διδάξει τρόπους να αντιμετωπίζω τέτοιες...έκτακτες καταστάσεις...ανάγκης...Μια δόση κουλουράκια με πετιμέζι μπορεί να με σώσει...Σας τη συνιστώ...
Αν θέλετε,λοιπόν,να περάσετε ένα δημιουργικό απόγευμα παρέα με τα παιδιά σας,νομίζω πως τα μουστοκούλουρα θα...σας βοηθήσουν...Κι αυτό γιατί-εκτός από το ότι είναι πολύ υγιεινά,αφού περιέχουν ελάχιστη ζάχαρη- η ζύμη τους μοιάζει πολύ με πλαστελίνη,δεν ανοίγει κι έτσι τα παιδιά διασκεδάζουν τη διαδικασία του..."πλάθω κουλουράκια" αλλά και μπισκοτάκια...Για τα μουστοκούλουρα λοιπόν...
...θα χρειαστεί να βάλετε σε μια λεκάνη 1 ποτήρι πετιμέζι(μου έφερε ένα μεγάλο βάζο ο γείτονάς μας,ο κυρ-Κώστας-να είναι καλά)και μισό ποτήρι ζάχαρη...
...1 ποτήρι νερό και δύο ποτήρια λάδι...
...2 κουταλιές της σούπας σόδα και ένα κοφτό κουταλάκι γαρύφαλλο...
...και τέλος αλεύρι,όσο παρει...
...ώστε μετά από καλό ζύμωμα...
...να γίνει μια ζύμη...
μαλακή,που να μην κολλάει στα χέρια...
...κι όταν είναι έτοιμη...αρχίζει το πανηγύρι...Χεράκια σε δράση και προσωπάκια όλο χαμόγελο...
...για κουλουράκια...
...αλλά και ό,τι άλλο η φαντασία δημιουργήσει...
...μπισκοτάκια χριστουγιεννιάτικα,της προσμονής...
...που με λίγη κανελίτσα(μας φάνηκε πως ταίριαζε και την προσθέσαμε μετά)απέκτησαν το δικό τους άρωμα...
...όπως και σχήμα...
...η συνταγή από το περιοδικό "Προς τη νίκη"...
...και η απόλαυση όλη δική μας...Τα μουστοκούλουρα δεν είναι πολύ γλυκά.Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο της Ε.Βουτσινά "Γεύση ελληνική":"Τα αυθεντικά μουστοκούλουρα δεν είναι πάρα πολύ γλυκά.Έχουν μια φυσική γλύκα όπως η μουσταλευριά,το πετιμέζι κ.τ.λ.Αυτοί που τα προτιμούσαν γλυκύτερα έβραζαν μούστο ή πετιμέζι και τα βουτούσαν για λίγο,όπως μελώνουμε τα μελομακάρονα,και απορροφούσαν πετιμέζι,μαλάκωναν κάπως και γίνονταν πιο γλυκά."
...το έκοψα στη μέση και το χτύπησα με ένα σφυράκι από την πίσω πλευρά...
πραγματικά ευφυές...δοκιμάστε το...
Τέλος θα ήθελα πριν σας αφήσω να ευχαριστήσω για μια φορά ακόμη όλους τους φίλους που έσπευσαν να με βοηθήσουν όταν ζήτησα βοήθεια...είτε με τις συμβουλές τους(πολύτιμες),είτε με τη συμπαράστασή τους,είτε με τις ευχές τους,είτε απλά με τη σκέψη τους που για μια στιγμή μου χάρισαν...Μου έδωσαν μεγάλη χαρά κι αυτό έχει ξεχωριστή αξία αφού στις εποχές μας η χαρά είναι...ακριβοθώρητη...Σας είμαι ευγνώμων...
...μια σέσουλα φασόλια άσπρα...
...μια σέσουλα φασόλια μαυρομάτικα...
...μια σέσουλα κουκιά...
...μια σέσουλα φακές...
...μια σέσουλα φάβα...
μια σέσουλα ρύζι ανεπεξέργαστο...
...μια σέσουλα καλαμπόκι...
...και μια σέσουλα σιτάρι(μπορείτε να βάλετε και άλλα όπως μπιζέλια,κόκκινα φασόλια κ.α.)...
...τα οποία βάλαμε αποβραδίς στο νερό...
...και την επόμενη ημέρα(μια φίλη μου έγραψε πως στα μέρη της τα έφτιαχναν την παραμονή της γιορτής,εμείς το συνηθίζαμε ανήμερα)τα βάλαμε σε κατσαρόλα με νερό και μόλις πήραν βράση αδειάσαμε το πρώτο νερό και προσθέσαμε καθαρό που όμως ήταν(και πρέπει να είναι) καυτό...
...κατόπιν το βράσαμε σε σιγανή φωτιά...
...μόλις χύλωσε(το σύνηθες είναι να έχουν και λίγο ζουμί τα πολυσπόρια,αλλά εμείς τα προτιμούμε χυλωμένα)τα σερβίραμε σε πιάτα...
...και τα απολαύσαμε με μέλι...
...ή με ζάχαρη(μπορείτε να τα φάτε και ρίχνοντας λίγο λάδι αν δεν σας αρέσουν γλυκά)...
Ο καιρός εδώ,στα μέρη μας,άρχισε να δείχνει το...φθινοπωρινό του πρόσωπο...Περίεργο για εμάς τους μεγαλύτερους που δεν έχει έρθει ακόμη ο Χειμώνας...Άλλοτε θυμάμαι πως από τον Οκτώβριο στα Χάνια Πηλίου είχαμε χιόνια...Τέλος πάντων...Κάλλιο αργά,παρά ποτέ...
Μας έκλεισε στο σπίτι η βροχή...ασταμάτητη,αρκετές μέρες τώρα...Ευεργετική-δεν χωράει αμφιβολία-όμως δημιουργεί τα...προβλήματά της...Όταν τα παιδιά μου βρίσκονται μέσα στο σπίτι,μεταμορφώνονται σε θηρία...τρέχουν συνεχώς,μαλώνουν, πειράζονται...σκέτη... κόλαση...Όμως η πείρα με έχει διδάξει τρόπους να αντιμετωπίζω τέτοιες...έκτακτες καταστάσεις...ανάγκης...Μια δόση κουλουράκια με πετιμέζι μπορεί να με σώσει...Σας τη συνιστώ...
Αν θέλετε,λοιπόν,να περάσετε ένα δημιουργικό απόγευμα παρέα με τα παιδιά σας,νομίζω πως τα μουστοκούλουρα θα...σας βοηθήσουν...Κι αυτό γιατί-εκτός από το ότι είναι πολύ υγιεινά,αφού περιέχουν ελάχιστη ζάχαρη- η ζύμη τους μοιάζει πολύ με πλαστελίνη,δεν ανοίγει κι έτσι τα παιδιά διασκεδάζουν τη διαδικασία του..."πλάθω κουλουράκια" αλλά και μπισκοτάκια...Για τα μουστοκούλουρα λοιπόν...
...θα χρειαστεί να βάλετε σε μια λεκάνη 1 ποτήρι πετιμέζι(μου έφερε ένα μεγάλο βάζο ο γείτονάς μας,ο κυρ-Κώστας-να είναι καλά)και μισό ποτήρι ζάχαρη...
...1 ποτήρι νερό και δύο ποτήρια λάδι...
...2 κουταλιές της σούπας σόδα και ένα κοφτό κουταλάκι γαρύφαλλο...
...και τέλος αλεύρι,όσο παρει...
...ώστε μετά από καλό ζύμωμα...
...να γίνει μια ζύμη...
μαλακή,που να μην κολλάει στα χέρια...
...κι όταν είναι έτοιμη...αρχίζει το πανηγύρι...Χεράκια σε δράση και προσωπάκια όλο χαμόγελο...
...για κουλουράκια...
...αλλά και ό,τι άλλο η φαντασία δημιουργήσει...
...μπισκοτάκια χριστουγιεννιάτικα,της προσμονής...
...που με λίγη κανελίτσα(μας φάνηκε πως ταίριαζε και την προσθέσαμε μετά)απέκτησαν το δικό τους άρωμα...
...όπως και σχήμα...
...η συνταγή από το περιοδικό "Προς τη νίκη"...
...και η απόλαυση όλη δική μας...Τα μουστοκούλουρα δεν είναι πολύ γλυκά.Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο της Ε.Βουτσινά "Γεύση ελληνική":"Τα αυθεντικά μουστοκούλουρα δεν είναι πάρα πολύ γλυκά.Έχουν μια φυσική γλύκα όπως η μουσταλευριά,το πετιμέζι κ.τ.λ.Αυτοί που τα προτιμούσαν γλυκύτερα έβραζαν μούστο ή πετιμέζι και τα βουτούσαν για λίγο,όπως μελώνουμε τα μελομακάρονα,και απορροφούσαν πετιμέζι,μαλάκωναν κάπως και γίνονταν πιο γλυκά."
...φυλάξτε τα σε μεταλικό κουτί...
...και μια πρακτική συμβουλή,όχι από εμένα αλλά από μια εξαιρετική κυρία,πρεσβυτέρα, υπερπολύτεκνη,αλλά κυρίως γλυκύτατο άνθρωπο,γεμάτο χαρά,που μου είπε έναν απλό τρόπο ώστε να καθαρίζεται γρήγορα και εύκολα το ρόδι...Πρεσβυτέρα μου,έχετε δίκιο...Πήρα το ρόδι,το γύρισα λίγο πάνω στον πάγκο(όπως κάνουμε με τα λεμόνια πριν τα στίψουμε)......το έκοψα στη μέση και το χτύπησα με ένα σφυράκι από την πίσω πλευρά...
πραγματικά ευφυές...δοκιμάστε το...
Τέλος θα ήθελα πριν σας αφήσω να ευχαριστήσω για μια φορά ακόμη όλους τους φίλους που έσπευσαν να με βοηθήσουν όταν ζήτησα βοήθεια...είτε με τις συμβουλές τους(πολύτιμες),είτε με τη συμπαράστασή τους,είτε με τις ευχές τους,είτε απλά με τη σκέψη τους που για μια στιγμή μου χάρισαν...Μου έδωσαν μεγάλη χαρά κι αυτό έχει ξεχωριστή αξία αφού στις εποχές μας η χαρά είναι...ακριβοθώρητη...Σας είμαι ευγνώμων...
Διάβασα πρώτα για την βοήθεια αλλά δηστυχώς και εμένα οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες.Ωραία έθιμα έχετε στον τόπο σας.Όσο για τα μουστοκούλουρα τί να σου πώ πάντα και τα τρία παιδιά μου έκαναν πάρτυ.Πάντα σχεδόν φυλάω μούστο και κάνω πετιμέζι για να φτιάχνουμε μουστοκούλουρα.Φέτος μάλιστα μετά την τόση δηστυχία που έπεσε στα μελίσσια μου θα τρώμε τηγανίτες με πετιμέζι.Να είσαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικές οι τηγανίτες με το πετιμέζι!!!Πάντως και ο αδελφός μου που έχει μελίσσια παραπονιέται πως φετος είναι κακή χρονιά...Πολύ λίγο το μέλι.Εύχομαι η επόμενη χρονιά να είναι καλύτερη για όλους...Ευχαριστώ και για τη σκέψη της προσφοράς βοήθειας...Κι εγώ δεν ξέρω πολλά...Τα...εντελώς βασικά...Να είστε καλά...Καλό βράδυ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΙΑΒΑΖΩ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΠΟΛΘ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!!!!
ΝΑ ΕΙΣΙΑ ΚΑΛΑ!!!!!!1
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!
Καλημέρα,Ρένα μου...Ευχαριστώ και για τα καλά λόγια και για τη βοήθεια που μου πρόσφερες χθες...Σήμερα θα πω στο γιό μου να με βάλει στο google+.Καλημέρα σου εύχομαι και καλό κουράγιο στο δύσκολο έργο σου...
ΔιαγραφήΔεν το ήξερα το έθιμο με τα σπόρια αλλά πρέπει να είναι πολύ ωραία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το δοκιμάσω...
Είναι νοστιμότατα- εκτός από τη σημασία τους...Ευχαριστώ για την επίσκεψη χθες...Να είσαι πάντα καλά...
ΔιαγραφήΔεν πρόλαβα να σου γράψω για την βοήθεια που ζήτησες αλλά βλέπω ότι επανήλθες με πολλές φωτογραφίες. Να υποθέσω ότι το έλυσες το πρόβλημα με τις οδηγίες που σου έδωσαν? Εάν χρειάζεσαι κάτι άλλο, ευχαρίστως να σου πώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ανάρτησή σου, όπως πάντα απολαυστική! Θα χαρώ εάν περάσεις κι από μένα κάποια στιγμή!
Κοίταξε παρακάτω...Τα μπέρδεψα λίγο...
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που μαθαίνω τα έθιμά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κουλουράκια υπέροχα κι η συμβουλή της πρεσβυτέρας για το ρόδι πολύτιμη!
Καλή σου μέρα γλυκιά μου!
Όντως πολύτιμη...Μου έλυσε τα χέρια...Πολλά φιλιά και αγάπη,Μαίρη...
ΔιαγραφήΠέρασα,Μαριάννα μου...Ευχαριστώ πολύ για την καλή διάθεση...Πολλά φιλιά για καλημέρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα. Οπως παντα ενδιαφερουσα, ομορφη αναρτηση. Εμεις εδω δεν τα κανουμε αυτα τα μουστοκουλουρα δεν εχουμε ετσι εθιμο. Καλη μέρα να έχετε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα,Δελφινάκι...Χαιρετίσματα στην όμορφη Κύπρο.Πρόσφατα μετακόμισαν εκεί φίλοι και τους αρέσει πολύ...
ΔιαγραφήΌστρια ....βλέπουμε την ζωή...από την ίδια γωνιά...Είναι πολύτιμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ ξεκουράζομαι...και μαθαίνω τρόπους ...να βλέπω την ζωή πιο γλυκιά...Να είσαι καλά....
Χαίρομαι που νιώθεις άνετα εδώ,Μια μου...Και που έχουμε την ίδια γωνία για να βλέπουμε τα πράγματα...Γιατί σε εκτιμώ πολύ...Την αγάπη μου σου στέλνω...
ΔιαγραφήΜου αρέσει το σπιτικό σου γιατί πάντα έχεις να μας προσφέρεις κάτι καλό. Σε ευχαριστούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Σε ευχαριστώ πολύ,Ελένη μου...Σου εύχομαι Καλή Σαρακοστή...Καλή πορεία προς τη Θεία Γέννηση...
ΔιαγραφήΜου άρεσε πολύ η ανάρτησή σου...Παναγιά Πολυσπορίτισσα τη λέμε εμείς κι έχουμε το ίδιο έθιμο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου!!
Επίσης,Μαρία...Καλή Σαρακοστή.Αλήθεια σε πιο μέρος λέτε έτσι την Παναγία;
ΔιαγραφήΠΟΛΥ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕΣ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,,,,,ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!!!ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ:::)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα με ένα γλυκό λόγο στα χείλη,Νένα μου...Να είσαι κι εσύ καλά...Καλή Σαρακοστή...
Διαγραφήπρώτη φορά το ακούω ότι βράζεις έτσι όλα τα όσπρια μαζί και ρίχνεις ζάχαρη ή μέλι!!! δεν ξέρω αν θα το δοκίμαζα πάντως, σίγουρα θα δοκιμάσω όμως τα κουλουράκια!!! μιαμ μιαμ, πολύ ωραία τα φτιάξατε!!! ευχαριστούμε και για τις συμβουλές πολύ!! :) φιλάκια πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σου αρέσουν,είμαι σίγουρη...Και τα πολυσπόρια είναι ιδιαίτερα...Αξίζει να τα δοκιμάσεις...Πολλά φιλιά,Εβονίτα μου...
ΔιαγραφήΘυμάμαι την μητέρα μου που έφτιαχνε τα πολύσπορα ,
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ δεν τα έχω φτιάξει ποτέ αν και τρώμε πολύ όσπριο
τον χειμώνα!! Και μου άρεσε η συνταγή σου για τα
μουστοκούλουρα, φέτος έφτιαξα αρκετό πετιμέζι και είναι
απίστευτη γεύση επάνω σε ψωμί ή σε μπισκοτάκια!
Να είσαι καλά :))
Και σε τηγανίτες μου έγραψε χθες ένας φίλος...Τέλειο το πετιμέζι όπου κι αν το χρησιμοποιήσεις...Καλημέρα εύχομαι ...Καλή Σαρακοστή...
ΔιαγραφήΆλλη μια δυνατή δημοσίευσή σου καλή μου Όστρια, απ΄ αυτές που μας έχεις συνηθίσει άλλωστε.Την ονομασία Παναγία Πολυσπορίτισσα τη χρησιμοποιούμε κι εμείς εδώ στη δυτική Ελλάδα.Παρότι εδώ που μένω ο τόπος βγάζει καλή φακή, αυτό όμως μ΄ όλα τα όσπρια μαζί δεν το ΄χω ξαναδεί.Ίσως κάπου να χάθηκε αυτό το έθιμο, αλλά έτσι πως μας έκαναν θα τα ξαναβγάλουμε όλα πάλι.αχαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜουστοκούλουρα μας αρέσουν και πιο πολύ τρώει η μικρότερη κόρη μου, όπου μάλιστα το ΄χαν και στο σχολείο της μάθημα.
Πολύ έξυπνο πάλι αυτό με το καθάρισμα του ροδιού.Μ΄ έσωσες!
Χάρηκα πάρα πολύ που ΄φτιαξε ο υπολογιστής σου και θα σ΄ έχουμε να διαβάζουμε αυτές τις υπέροχες δημοσιεύσεις σου, για να μας ενημερώνεις γι΄ αυτά που ΄χαμε κάποτε παλιά και τα χάσαμε στις μέρες μας.
Το πήρα το μηνυματάκι σου γλυκιά μου και σ΄ ευχαριστώ πολύ!Δεν το μελέτησα ακόμα κι αν βρω δυσκολία θα σε ξαναενοχλήσω!Τα γράφεις βέβαια αναλυτικά, αλλά από τεχνολογία εγώ δεν... ευτυχώς έχω τα παιδιά που ελπίζω να ξέρουν.Να ΄σαι πάντα καλά!
Πολλά φιλιά!:)
απίθανα!!!! όλα!!!! και υπέροχα... ούτε που τα γνωρίζαμε αυτά!!...
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά αυτή η σέσουλα!! τι μου θύμισε! μπράβο ΟΣΤΡΙΑ! αξίζεις πολλά!
Τα αρώματα αυτής της ανάρτησης, είναι τόσο υπέροχα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιλικρινά, θαυμάσια είναι όλα!!!
Πολλά φιλιά!!!
Καλή εβδομάδα!!!
Καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν έχεις ακόμη πρόβλημα με τις φωτογραφίες, μπορείς να πας σε μια ανάρτηση που έχει το blog της Καλλιάνειρας http://kallianira-artlover.blogspot.gr/2012/11/blog-post_25.html και εκεί θα δεις αναλυτικές οδηγίες για το πως μπορείς να μικρύνεις τις φωτογραφίες για να μην πιάνουν χώρο.
Καλή εβδομάδα!