Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Κανταΐφι γιαννιώτικο...με πολλές πολλές ευχές...

 
 Τα Χριστούγεννα ήταν -από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου-σε άμεση σχέση με το γλυκό αυτό.Δεν ξέρω από που πήρε τη συνήθεια αυτή η μητέρα μου-αφού δεν είχε καμιά σχέση με τα Γιάννενα και φυσικά τον καιρό εκείνο οι πληροφορίες δεν μεταδίδονταν τόσο εύκολα όσο σήμερα-άλλωστε ούτε αυτή θυμάται μετά από τόσα χρόνια...Πάντως αυτό το γλυκό αντικατέστησε στο σπίτι μας τον μπακλαβά που και πιο δύσκολος είναι και-κατά την άποψή μου-όχι τόσο εύγευστος και ευωδιαστός... Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί(κουζίνας)...

...για τη γέμιση μισό κιλό καρυδόψιχα "περασμένη" στο multi ή κοπανισμένη ελαφρώς στο γουδί...
...δέκα φρυγανιές κι αυτές καλοτριμμένες που τις προσθέτουμε στο πιάτο με την καρυδόψιχα...
...όπου επίσης προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα...
...1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο...
...και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη...
...τα ανακατεύουμε καλά(εγώ συνήθως τα χωρίζω σε πέντε μπωλάκια ώστε να είμαι σίγουρη πως θα φτάσει ...
...σε ένα μπωλάκι βάζουμε φρέσκο βούτυρο και το αφήνουμε πάνω στη σόμπα ώστε να λιώσει...
...και παράλληλα χωρίζουμε το κανταΐφι(από 800 γραμμάρια έως 1 κιλό) σε πέντε μέρη...
...και στην άκρη του τραπεζιού έχουμε ανοιγμένα και σκεπασμένα με νάυλον-ώστε να μην στεγνώσουν-τα φύλλα για κανταΐφι(10 φύλλα δηλαδή περίπου μισό κιλό)...Κι όταν όλα ετοιμαστούν είμαστε έτοιμοι για το...εγχείρημα...
...απλώνουμε ένα φύλλο πάνω στο τραπέζι...
...το βουτυρώνουμε(μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιτάμ ή και λάδι για να γίνουν νηστίσιμα)...
...κατόπιν βάζουμε ένα φύλλο ακόμη πάνω από το πρώτο...
...βουτυρώνουμε καλά τη μία άκρη...
...στην απέναντι άκρη απλώνουμε το κανταΐφι καλά απλωμένο...
...και στη μέση από το κανταΐφι μια γραμμή γέμιση...
...κατόπιν αρχίζουμε να το γυρίζουμε σε ρολό...
...προσπαθώντας να είναι όσο πιο σφικτό γίνεται...
...κι όταν ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά και κολλήσει στην άκρη το ρολό...
...το κόβουμε σε μικρά κομμάτια...
...που τα τοποθετούμε στο ταψί προσεκτικά με το κανταΐφι να φαίνεται από πάνω...
...κι όταν το ταψί γεμίσει...
...καίμε στη φωτιά λάδι (πρέπει να βγάλει καπνό)...
...και ρίχνουμε από μια κουταλιά της σούπας πάνω από κάθε ένα κομμάτι...
...κι αμέσως μετά...
...το ψήνουμε στο φούρνο,σε μέτρια φωτιά,όπως ψήνουμε τα κέικ,τουλάχιστον τρία τέταρτα και οπωσδήποτε μέχρι...
...να ροδίσει...Κατόπιν το αφήνουμε να κρυώσει καλά...
...και όταν κρυώσει ετοιμάζουμε το σιρόπι.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 1/2 κιλά ζάχαρη...
...4 ποτήρια νερό...
...και το χυμό ενός λεμονιού...
...το βράζουμε για 10 λεπτά...
...και ύστερα σιροπιάζουμε προσεκτικά το γλυκό...
...και το αφήνουμε τουλάχιστον ένα βράδυ σκεπασμένο να ρουφήξει το σιρόπι...
...είναι καταπληκτικό γλυκό...Σας το συνιστούμε...

Κι έτσι γλυκά λοιπόν θα θέλαμε να σας στείλουμε τις ευχές μας  για το 2013...Ευχόμαστε υγεία, ευημερία, υπομονή, κουράγιο, πίστη και αγάπη για τον καινούργιο χρόνο...Ο Άγιος Βασίλειος να μας φωτίζει το δρόμο πάντα προς το συμφέρον μας...Να φέρει δώρα πολλά που να γεμίσουν τις ψυχές μας,να φωτίσουν τα παιδιά μας,να σώσουν την πατρίδα μας...Μακάρι του χρόνου τέτοιον καιρό όλοι να είμαστε καλύτεροι...



34 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΗ!
    ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΛΥΚΟ ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΕ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΓΛΥΚΑΝΕΙΣ ΠΑΛΙ,ΦΙΛΑΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία σας εύχομαι ότι καλύτερο και γλυκό σαν το γιαννιώτικό σου να είναι το 2013.Με ελπίδα για μιά καλύτερη ζωή σε όλους μας χωρίς μιζέρια και σισσίτια της Αρχιεπισκοπής λες και είμαστε στο'40.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ 2013 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΧΡΟΝΙΑ.ΦΙΛΙΑ ,ΙΩΑΝΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!!!!
    ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΣ!!!!!
    ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ!!!!
    ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακάρι, ας προσπαθήσουμε! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μμμμ τι κανταιφάκια είναι αυτά !!!!!
    Καλή Χρονιά με Yγεία και Αγάπη, Χαρά κι Αισιοδοξία
    και πολλές ευτυχισμένες στιγμές οικογενειακής ευτυχία !!!!!
    Χρόνια Πολλά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εύχομαι Καλή Χρόνια με υγεία και αγάπη.
    Υ.Γ. Δοκιμάστε αντί για ζάχαρη να βάλετε λίγο ανθόμελο γίνεται νοστιμότερο .
    Έτσι θα ξοδέψουμε και μείς τα μέλια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταπληκτικό γλυκό, ετσι γλυκος ευχομαι να είναι κι ο καινουριος χρονος!
    Οι οδηγίες απολύτως κατατοπιστικές!
    Όσο για του χρόνου, πιστεύω ότι οι δυσκολίες πραγματικά θα μας έχουν κάνει καλυτερους ανθρωπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία εύχομαι!! υπέροχη η συνταγή που μας έδωσες, φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή Χρονιά, Χρόνια Γλυκά με υγεία και χαρούμενα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aααα, τρελλάθηκα ! Και μου φάνηκε σχετικά εύκολο,
    σε εμπιστεύομαι, θα δοκιμάσω να το κάνω !
    Τις ευχές μου σου στέλνω για μια χρονιά γεμάτη
    υγεία και αισιοδοξία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν ήξερα που μένεις θα ερχόμουν σίγουρα να πάρω ένα κομμάτι, μη σου πω και δύο.
    Χρόνια πολλά και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καρποφόρα και δημιουργική η νέα χρονιά. Με σύνεση και ψυχραιμία, με υπομονή και αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια σου πολλά.
    Καλή και γλυκιά νέα χρονιά να έχεις-με υγεία-σαν το γλυκό που μας κερνάς.
    Να χαίρεσαι την οικογένεια και να συνεχίζεις να τηρείς τις παραδόσεις όπως έκανες μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!!!Ωραιο το γλυκο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η τελευταία φωτογραφία που είναι έτοιμο και σιροπιασμένο κάμπτει όλες τις αντιστάσεις.. θα το επιχειρήσω :-)

    Καλή χρονιά Όστρια καλύτερη να είναι για όλους και όλα!
    Να είσαι καλά εσύ και η οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαλή χρονιά, με υγεία,αγάπη και ευτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή χρονιά Μαρία μου. Με αγάπη, ευτυχία, υγεία και ό,τι άλλο επιθυμείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλή Χρονιά Όστρια.
    Με γιαννιώτικο ή μπακλαβά... ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια "γλυκιά" χρονιά για σένα και την οικογένειά σου πρώτα, αλλά και για όλους μας!
    Χρόνια Πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλή Χρονιά Όστρια!...Νά`ναι Ευλογημένο το 2013!...Όλες οι ευχές σου είναι και δικές μου...
    Το γιαννιώτικο μου αρέσει πολύ!....και οι οδηγίες σου είναι πολύ κατατοπιστικές....Να περνάς όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλή χρονιά με υγεία!! Υπέροχο το γλυκάκι , νομίζω πως θα το δοκιμάσω σύντομα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλή χρονιά με υγεία και αγάπη!!
    Ας είναι το 2013 μια γλυκιά χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλή χρονιά με αγάπη και υγεία και καλύτερες στιγμές στις χώρες μας
    Καλή και ευτυχισμένη χρονιά να έχουμε και η blogoγειτονιά μας να μας χαρίσει κι αυτό τον χρόνο όμορφες στιγμές και όμορφες αναρτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα !!!! Καλή χρονιά σε όλους !!!! Το γλυκάκι το συνηθίζουμε κι εμείς χωρίς όμως καταϊφι στο κέντρο. Έτσι κι αλλιώς είναι υπέροχο και πανεύκολο. Υπάρχει κάποιο μυστικό για το σιρόπι; πολλές φορές αν και χρησιμοποιώ λεμόνι ή γλυκόζη μετά από 3-4 μέρες ζαχαρώνει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όστρια μου...Υγεία ...και ελπίδα ...απο την καρδιά μου...εύχομαι...γλυκαμένη να είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εύχομαι να έχεις μια γλυκιά χρονιά, όπως είναι και το γλυκό σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Επιτέλους ήρθα να δω τις ομορφιές των έργων και των λόγων σου.
    Για το γλυκάκι δεν έχω κουβέντα!! μου θυμίζει το μπακλαβά που κάνω, αφού η γέμιση είναι ίδια.
    Αυτό που χαίρομαι είναι τα χεράκια που συμμετέχουν σε κάθε ετοιμασία:))
    Καλή Χρονιά να έχετε με υγεία και αγάπη.

    Φιλιά θαλασσένια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλή χρονιά και καλώς σε βρήκα!! υπέροχο το γλυκάκι σου έψαχνα συνταγή Γιαννιώτικο και με εντυπωσίασε η φώτο σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αχ, μοσχομύρισε ο τόπος!!!
    Καλή χρονιά!!!
    Γεμάτη υγεία κ' πολλές, μικρές μαγικές στιγμές καθημερινότητας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μαράκι μου πολύ ωραίο γλυκό, φαίνεται πόσο νόστιμο είναι!
    Ό,τι καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου εύχομαι!

    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. πολύ κατατοπιστική ανάρτηση...και φαίνεται υπεροχο το γλυκό!!
    χρόνια πολλά και καλά σου εύχομαι... καλή σου χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά Όστριά μου να περάσεις με την οικογένειά σου με υγεία, πολύ αγάπη, χαρά κι ευτυχία και σήμερα που ΄ναι τα Θεοφάνια, ο Θεός να σου δίνει φώτιση και δύναμη σ΄ όλη σου τη ζωή!
    Θαυμάσια η συνταγούλα σου όπως κι ολόκληρο το ιστολόγιό σου!Να ΄σαι γερή κι έτσι το ίδιο να συνεχίσεις κι αυτήν τη χρονιά καλή μου!
    Πολλά φιλιά!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. We must test your prodacts about give decide for delicıous,have a good job,regards

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τι να κάνω εδώ που είμαι και δεν βρίσκω φύλλα; Αχ, άτιμη ξενιθιά.. όλους μας δοκιμάζεις! Μαζί με την ξενιθιά, και οι φωτογραφίες σου. Ας είναι.. Χαιρετισμούς από την μακρινή Μελβούρνη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή