...για τη γέμιση μισό κιλό καρυδόψιχα "περασμένη" στο multi ή κοπανισμένη ελαφρώς στο γουδί...
...δέκα φρυγανιές κι αυτές καλοτριμμένες που τις προσθέτουμε στο πιάτο με την καρυδόψιχα...
...όπου επίσης προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα...
...1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο...
...και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη...
...τα ανακατεύουμε καλά(εγώ συνήθως τα χωρίζω σε πέντε μπωλάκια ώστε να είμαι σίγουρη πως θα φτάσει ...
...σε ένα μπωλάκι βάζουμε φρέσκο βούτυρο και το αφήνουμε πάνω στη σόμπα ώστε να λιώσει...
...και παράλληλα χωρίζουμε το κανταΐφι(από 800 γραμμάρια έως 1 κιλό) σε πέντε μέρη...
...και στην άκρη του τραπεζιού έχουμε ανοιγμένα και σκεπασμένα με νάυλον-ώστε να μην στεγνώσουν-τα φύλλα για κανταΐφι(10 φύλλα δηλαδή περίπου μισό κιλό)...Κι όταν όλα ετοιμαστούν είμαστε έτοιμοι για το...εγχείρημα...
...απλώνουμε ένα φύλλο πάνω στο τραπέζι...
...το βουτυρώνουμε(μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιτάμ ή και λάδι για να γίνουν νηστίσιμα)...
...κατόπιν βάζουμε ένα φύλλο ακόμη πάνω από το πρώτο...
...βουτυρώνουμε καλά τη μία άκρη...
...στην απέναντι άκρη απλώνουμε το κανταΐφι καλά απλωμένο...
...και στη μέση από το κανταΐφι μια γραμμή γέμιση...
...κατόπιν αρχίζουμε να το γυρίζουμε σε ρολό...
...προσπαθώντας να είναι όσο πιο σφικτό γίνεται...
...κι όταν ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά και κολλήσει στην άκρη το ρολό...
...το κόβουμε σε μικρά κομμάτια...
...που τα τοποθετούμε στο ταψί προσεκτικά με το κανταΐφι να φαίνεται από πάνω...
...κι όταν το ταψί γεμίσει...
...καίμε στη φωτιά λάδι (πρέπει να βγάλει καπνό)...
...και ρίχνουμε από μια κουταλιά της σούπας πάνω από κάθε ένα κομμάτι...
...κι αμέσως μετά...
...το ψήνουμε στο φούρνο,σε μέτρια φωτιά,όπως ψήνουμε τα κέικ,τουλάχιστον τρία τέταρτα και οπωσδήποτε μέχρι...
...να ροδίσει...Κατόπιν το αφήνουμε να κρυώσει καλά...
...και όταν κρυώσει ετοιμάζουμε το σιρόπι.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 1/2 κιλά ζάχαρη...
...4 ποτήρια νερό...
...και το χυμό ενός λεμονιού...
...το βράζουμε για 10 λεπτά......και ύστερα σιροπιάζουμε προσεκτικά το γλυκό...
...και το αφήνουμε τουλάχιστον ένα βράδυ σκεπασμένο να ρουφήξει το σιρόπι...
...είναι καταπληκτικό γλυκό...Σας το συνιστούμε...
Κι έτσι γλυκά λοιπόν θα θέλαμε να σας στείλουμε τις ευχές μας για το 2013...Ευχόμαστε υγεία, ευημερία, υπομονή, κουράγιο, πίστη και αγάπη για τον καινούργιο χρόνο...Ο Άγιος Βασίλειος να μας φωτίζει το δρόμο πάντα προς το συμφέρον μας...Να φέρει δώρα πολλά που να γεμίσουν τις ψυχές μας,να φωτίσουν τα παιδιά μας,να σώσουν την πατρίδα μας...Μακάρι του χρόνου τέτοιον καιρό όλοι να είμαστε καλύτεροι...
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΗ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΠΕΡΟΧΟ ΓΛΥΚΟ ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΕ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΓΛΥΚΑΝΕΙΣ ΠΑΛΙ,ΦΙΛΑΚΙΑ.
Μαρία σας εύχομαι ότι καλύτερο και γλυκό σαν το γιαννιώτικό σου να είναι το 2013.Με ελπίδα για μιά καλύτερη ζωή σε όλους μας χωρίς μιζέρια και σισσίτια της Αρχιεπισκοπής λες και είμαστε στο'40.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ 2013 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΧΡΟΝΙΑ.ΦΙΛΙΑ ,ΙΩΑΝΝΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΣ!!!!!
ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ!!!!
ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!!!!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!
Μακάρι, ας προσπαθήσουμε! Καλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμ τι κανταιφάκια είναι αυτά !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά με Yγεία και Αγάπη, Χαρά κι Αισιοδοξία
και πολλές ευτυχισμένες στιγμές οικογενειακής ευτυχία !!!!!
Χρόνια Πολλά !!!!
Εύχομαι Καλή Χρόνια με υγεία και αγάπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Δοκιμάστε αντί για ζάχαρη να βάλετε λίγο ανθόμελο γίνεται νοστιμότερο .
Έτσι θα ξοδέψουμε και μείς τα μέλια μας.
Καταπληκτικό γλυκό, ετσι γλυκος ευχομαι να είναι κι ο καινουριος χρονος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι οδηγίες απολύτως κατατοπιστικές!
Όσο για του χρόνου, πιστεύω ότι οι δυσκολίες πραγματικά θα μας έχουν κάνει καλυτερους ανθρωπους!
Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία εύχομαι!! υπέροχη η συνταγή που μας έδωσες, φιλάκια πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά, Χρόνια Γλυκά με υγεία και χαρούμενα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAααα, τρελλάθηκα ! Και μου φάνηκε σχετικά εύκολο,
ΑπάντησηΔιαγραφήσε εμπιστεύομαι, θα δοκιμάσω να το κάνω !
Τις ευχές μου σου στέλνω για μια χρονιά γεμάτη
υγεία και αισιοδοξία !!!
Αν ήξερα που μένεις θα ερχόμουν σίγουρα να πάρω ένα κομμάτι, μη σου πω και δύο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και πάλι.
Καρποφόρα και δημιουργική η νέα χρονιά. Με σύνεση και ψυχραιμία, με υπομονή και αγάπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια σου πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και γλυκιά νέα χρονιά να έχεις-με υγεία-σαν το γλυκό που μας κερνάς.
Να χαίρεσαι την οικογένεια και να συνεχίζεις να τηρείς τις παραδόσεις όπως έκανες μέχρι σήμερα.
Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!!!Ωραιο το γλυκο σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τελευταία φωτογραφία που είναι έτοιμο και σιροπιασμένο κάμπτει όλες τις αντιστάσεις.. θα το επιχειρήσω :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά Όστρια καλύτερη να είναι για όλους και όλα!
Να είσαι καλά εσύ και η οικογένειά σου!
Kαλή χρονιά, με υγεία,αγάπη και ευτυχία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά Μαρία μου. Με αγάπη, ευτυχία, υγεία και ό,τι άλλο επιθυμείς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά Όστρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε γιαννιώτικο ή μπακλαβά... ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια "γλυκιά" χρονιά για σένα και την οικογένειά σου πρώτα, αλλά και για όλους μας!
Χρόνια Πολλά.
Καλή Χρονιά Όστρια!...Νά`ναι Ευλογημένο το 2013!...Όλες οι ευχές σου είναι και δικές μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γιαννιώτικο μου αρέσει πολύ!....και οι οδηγίες σου είναι πολύ κατατοπιστικές....Να περνάς όμορφα!
Καλή χρονιά με υγεία!! Υπέροχο το γλυκάκι , νομίζω πως θα το δοκιμάσω σύντομα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά με υγεία και αγάπη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς είναι το 2013 μια γλυκιά χρονιά!!
Καλή χρονιά με αγάπη και υγεία και καλύτερες στιγμές στις χώρες μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και ευτυχισμένη χρονιά να έχουμε και η blogoγειτονιά μας να μας χαρίσει κι αυτό τον χρόνο όμορφες στιγμές και όμορφες αναρτήσεις.
Καλημέρα !!!! Καλή χρονιά σε όλους !!!! Το γλυκάκι το συνηθίζουμε κι εμείς χωρίς όμως καταϊφι στο κέντρο. Έτσι κι αλλιώς είναι υπέροχο και πανεύκολο. Υπάρχει κάποιο μυστικό για το σιρόπι; πολλές φορές αν και χρησιμοποιώ λεμόνι ή γλυκόζη μετά από 3-4 μέρες ζαχαρώνει.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΌστρια μου...Υγεία ...και ελπίδα ...απο την καρδιά μου...εύχομαι...γλυκαμένη να είσαι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να έχεις μια γλυκιά χρονιά, όπως είναι και το γλυκό σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Επιτέλους ήρθα να δω τις ομορφιές των έργων και των λόγων σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το γλυκάκι δεν έχω κουβέντα!! μου θυμίζει το μπακλαβά που κάνω, αφού η γέμιση είναι ίδια.
Αυτό που χαίρομαι είναι τα χεράκια που συμμετέχουν σε κάθε ετοιμασία:))
Καλή Χρονιά να έχετε με υγεία και αγάπη.
Φιλιά θαλασσένια
Καλή χρονιά και καλώς σε βρήκα!! υπέροχο το γλυκάκι σου έψαχνα συνταγή Γιαννιώτικο και με εντυπωσίασε η φώτο σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, μοσχομύρισε ο τόπος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά!!!
Γεμάτη υγεία κ' πολλές, μικρές μαγικές στιγμές καθημερινότητας!!!
Μαράκι μου πολύ ωραίο γλυκό, φαίνεται πόσο νόστιμο είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌ,τι καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου εύχομαι!
Φιλιά πολλά!!!
πολύ κατατοπιστική ανάρτηση...και φαίνεται υπεροχο το γλυκό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχρόνια πολλά και καλά σου εύχομαι... καλή σου χρονιά!
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά Όστριά μου να περάσεις με την οικογένειά σου με υγεία, πολύ αγάπη, χαρά κι ευτυχία και σήμερα που ΄ναι τα Θεοφάνια, ο Θεός να σου δίνει φώτιση και δύναμη σ΄ όλη σου τη ζωή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαυμάσια η συνταγούλα σου όπως κι ολόκληρο το ιστολόγιό σου!Να ΄σαι γερή κι έτσι το ίδιο να συνεχίσεις κι αυτήν τη χρονιά καλή μου!
Πολλά φιλιά!:)
We must test your prodacts about give decide for delicıous,have a good job,regards
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνω εδώ που είμαι και δεν βρίσκω φύλλα; Αχ, άτιμη ξενιθιά.. όλους μας δοκιμάζεις! Μαζί με την ξενιθιά, και οι φωτογραφίες σου. Ας είναι.. Χαιρετισμούς από την μακρινή Μελβούρνη :)
ΑπάντησηΔιαγραφή