Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ταχινόσουπα μοναστηριακή...αλάδωτη...

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και αρχή αγώνα πνευματικού...Γι αυτό και παλιότερα οι άνθρωποι συνήθιζαν αυτή τη μέρα, και για τις επόμενες δύο(οι περίφημες "τρίτες"),να μην τρώνε τίποτα και πολλές φορές ούτε καν να πίνουν νερό.Ύστερα, και για όλη την Τεσσαρακοστή, έτρωγαν φαγητά αλάδωτα εκτός από τα Σάββατα και τις Κυριακές (τότε επιτρεπόταν το λάδι και το κρασί).Θυμάμαι(και μου το επιβεβαίωσε η μητέρα μου πως...καλά θυμάμαι) ότι στο χωριό μου αυτή τη μέρα οι νοικοκυρές έβγαζαν όλα τα κατσαρολικά τους από την κουζίνα και τα έπλεναν πολύ καλά με στάχτη και νερό ώστε να μην υπάρχει ούτε ίχνος αρτύσιμου υλικού πάνω τους...Σήμερα βέβαια,εποχή του ευδαιμονισμού,αυτά μας φαίνονται παρωχημένα και -στην καλύτερη περίπτωση- ακατόρθωτα.Μόνο η Καθαρά Δευτέρα έχει μείνει να μας θυμίζει αυτά που...χάσαμε...Έτσι συνήθως τρώμε ξηρά τροφή(ψωμί,χαλβά,ελιές...).Επειδή όμως με αυτά είναι αδύνατον να θρέψω το...λόχο  μου(που αυτή τη μέρα ο πειρασμός τους βάζει να πεινάνε περισσότερο από τις υπόλοιπες), συνηθίζω την Καθαρά Δευτέρα να φτιάχνω...ταχινόσουπα
Η συνταγή είναι αγιορείτικη(μεγάλη ιστορία πως βρέθηκε στα χέρια μου) και φυσικά...αλάδωτη...Την ίδια ταχινόσουπα έφαγα και σε μοναστήρι της περιοχής μου, το Μεγάλο Σάββατο, μετά την πρώτη Ανάσταση....
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα κόβω πολύ μικρούς κύβους από κολοκυθάκια...
...καρότα...

...κρεμμυδάκια φρέσκα...

...μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο...
...κρεμμύδια ξερά και καρότα λιωμένα στο μπλέντερ(με λίγο νερό)
...μπόλικες πατάτες...
...όσπρια(φασόλια,ρεβίθια...)βρασμένα και λιωμένα στο μπλέντερ(συνήθως βράζω πολλά,τα λιώνω και τα φυλάω στην κατάψυξη σε μερίδες)...
 ...μια-δυο χούφτες ρύζι αναποφλοίωτο...
...αλατάκι,μπαχαρικά(αν σας αρέσουν)...
...νερό...
...και τα αφήνω να σιγοβράσουν ανακατεύοντας από ώρα σε ώρα για να μην κολλήσουν.Όταν έχουν γίνει τα λαχανικά και έχουν χυλώσει(όσο μπορούν να χυλώσουν χωρίς λάδι)ρίχνω 2-3 χούφτες ζυμαρικό(αστεράκι) ...
...κι ενώ αυτό ψήνεται(ανακατεύω συχνά γιατί κολλάει)χτυπάω  2 κουταλιές της σούπας ταχίνι με λίγο χλιαρό νερό ώστε να ασπρίσει...
...προσθέτω το ζουμί 2-3 λεμονιών και χτυπάω ξανά
Κατόπιν παίρνω από τη σούπα που βράζει με την κουτάλα και τη ρίχνω μέσα στο ταχίνι ανακατεύοντας συνεχώς ώστε το ταχίνι να πάρει τη θερμοκρασία της σούπας χωρίς να "κόψει" (ακριβώς όπως αυγοκόβουμε)...
...και τέλος,αφού σβήσω τη φωτιά ρίχνω το ταχίνι μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς...
...σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω την ταχινόσουπα να τραβήξει τα πολλά υγρά.
Τέλος,αφού κρυώσει αρκετά και χυλώσει, ανακατεύω και σερβίρω.

Είναι πολύ νόστιμη.Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην τη βράσετε ξανά ούτε να τη ζεστάνετε πολύ γιατί τότε το ταχίνι μπορεί να "κόψει".Καλή Σαρακοστή και καλό αγώνα από όποιο μετερίζι είναι ταγμένος ο καθένας.Ας κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε ελπίζοντας τα υπόλοιπα να τα φροντίσει το έλεος του καλού Θεού...

10 σχόλια:

  1. Μόλις τώρα η δική μου μητέρα δια τηλεφώνου , με ρωτούσε τι έθιμα τηρήσαμε σήμερα ... Η σούπα μοιάζει πεντανόστιμη !Με μπόλικα λαχανικά , ζυμαρικά και μυρωδικά .Χρόνια Πολλά και Καλή Σαρακοστή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και του χρόνου!
    εγώ κανω ταχινόσουπα με μαρούλι φρέσκο κρεμμυδάκι μανιταρια και λιγο ρυζακι.
    φέτος θα δοκιμάσω τη δική σου.
    καλόπνευματικό αγώνα να ευχηθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έχω απορία! δε γλυκίζει με το ταχίνι??? δε την έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά ούτε την έχω ακούσει ξανά.. να έχεις μια όμορφη Καθαρά Δευτέρα και εβδομάδα!! φιλάκια!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εξαιρετική δεν την ήξερα να σαι καλά καλή σαρακοστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. poly kalh h soupa kai gia thn Megalh ebdomada tha einai xrhsimh.mou arese epishs h kyra sarakosth.zo sto exoteriko kai didasko se ellhniko sxoleio kai exo skopo na ftiaxoume ayth thn evdomada gia na mboresoume na kopsoume to proto podaraki to erxomeno sabato.gia thn korh mou eftiaxa me zymari egine poly kalh.kalh sarakosth se sena kai thn oikogeneiasou.fotoula.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑΧΙΝΙ...ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαράκι μου, πρώτη φορά βλέπω αυτή τη σούπα και σίγουρα θα τη δοκιμάσω. Συνηθίζω την ταχινόσουπα με κουσκουσάκι μόνο και λίγο παραπάνω ταχίνι.
    Κι εμείς την Καθαρή Δευτέρα ξηροφαγία και φασολάδα νερόβραστη για τους πολύ πεινασμένους, η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής είναι αυστηρή.

    Καλή δύναμη εύχομαι, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή