Πότε πέρασε ένας χρόνος!!!Και αύριο θα φτιάξω κόλλυβα...Για όσους βιάζονται όμως...η περσινή ανάρτηση...Καλή Ανάσταση στους αγαπημένους που "κοιμήθηκαν"... αλλά δεν ξεχάστηκαν...
Ψυχοσάββατο σήμερα και θυμήθηκα πάλι τη γιαγιά μου που έλεγε πως έπρεπε οπωσδήποτε να φτιάχνουμε κόλλυβα αυτή τη μέρα ( και το άλλο ψυχοσάββατο, της Πεντηκοστής)γιατί οι νεκροί μας περιμένουν και αν δεν τους θυμηθούμε φεύγουν παραπονεμένοι στον Άδη.Η εικόνα των ψυχών που αγάπησα να με κοιτούν με παράπονο εντυπώθηκε στη μνήμη μου (είχαν οι παλιοί,αγράμματοι άνθρωποι τρόπους υπέροχους,ποιητικούς να διδάσκουν) και από τότε κάθε ψυχοσάββατο το θεωρώ μεγάλη παράλειψη να μην ετοιμάσω κόλλυβα για τους νεκρούς μου...Έχω μνήμες από τις γυναίκες του χωριού που τα Ψυχοσάββατα τρέχαν στο νεκροταφείο με ένα πιατάκι σιτάρι στο χέρι.Καθάριζαν τους τάφους των δικών τους,άναβαν τα καντήλια-και όσων τάφων δεν είχαν κάποιον να τους περιποιηθεί-και κουβεντιάζοντας-πόνος μοιρασμένος μισός πόνος-περίμεναν τον ιερέα να ψάλει τρισάγιο.Και,φυσικά, τα κόλλυβα ήταν φτιαγμένα στο σπίτι,με κόπο, φόρο τιμής και μνήμης στους ανθρώπους που αγάπησαν.
Η συνταγή για τα κόλλυβα που φτιάχνω αλλάζει από εποχή σε εποχή ανάλογα με τα προιόντα που υπάρχουν στο εμπόριο(όταν είναι η εποχή του ροδιού δεν λείπει ποτέ από τα κόλλυβά μου)ή αυτά που έχω στο ντουλάπι μου.Πάντως φρόντίζω να μη λείπουν ποτέ οι ξηροί καρποί,αφού τους θεωρώ,μαζί με το σιτάρι, τη βάση των κολλύβων.
Βράζω το σιτάρι(αν είναι με το φλοιό του καλό είναι να το μουσκέψετε αποβραδίς) καλά και το στραγγίζω(μπορείτε να το ξεπλύνετε και με κρύο νερό) .
Κατόπιν τα απλώνω σε μια πετσέτα για να φύγει το νερό.Στην πετσέτα το αφήνω όσο περισσότερο μπορώ(όλο τα βράδυ αν πρόκειται να το ετοιμάσω το πρωί).
Κατόπιν στο μύλο του καφέ(ηλεκτρικός) κάνω αλεύρι από μαλακά στραγάλια
και τα απλώνω με το σουρωτήρι πάνω από τα κόλλυβα.Το στρώνω με ένα
κομμάτι λαδόκολλας.
Ύστερα ρίχνω με το σουρωτήρι ζάχαρη άχνη(για μισό κιλό σιτάρι βάζω λίγο
λιγότερο από μισό κιλό ζάχαρη άχνη).Το στρώνω επίσης καλά με το κομμάτι
της λαδόκολλας που είπα πιο πάνω.
Τέλος στολίζω με κουφετάκια,σταφίδες,ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο θέλει η φαντασία της νοικοκυράς.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ...
Ψυχοσάββατο σήμερα και θυμήθηκα πάλι τη γιαγιά μου που έλεγε πως έπρεπε οπωσδήποτε να φτιάχνουμε κόλλυβα αυτή τη μέρα ( και το άλλο ψυχοσάββατο, της Πεντηκοστής)γιατί οι νεκροί μας περιμένουν και αν δεν τους θυμηθούμε φεύγουν παραπονεμένοι στον Άδη.Η εικόνα των ψυχών που αγάπησα να με κοιτούν με παράπονο εντυπώθηκε στη μνήμη μου (είχαν οι παλιοί,αγράμματοι άνθρωποι τρόπους υπέροχους,ποιητικούς να διδάσκουν) και από τότε κάθε ψυχοσάββατο το θεωρώ μεγάλη παράλειψη να μην ετοιμάσω κόλλυβα για τους νεκρούς μου...Έχω μνήμες από τις γυναίκες του χωριού που τα Ψυχοσάββατα τρέχαν στο νεκροταφείο με ένα πιατάκι σιτάρι στο χέρι.Καθάριζαν τους τάφους των δικών τους,άναβαν τα καντήλια-και όσων τάφων δεν είχαν κάποιον να τους περιποιηθεί-και κουβεντιάζοντας-πόνος μοιρασμένος μισός πόνος-περίμεναν τον ιερέα να ψάλει τρισάγιο.Και,φυσικά, τα κόλλυβα ήταν φτιαγμένα στο σπίτι,με κόπο, φόρο τιμής και μνήμης στους ανθρώπους που αγάπησαν.
Η συνταγή για τα κόλλυβα που φτιάχνω αλλάζει από εποχή σε εποχή ανάλογα με τα προιόντα που υπάρχουν στο εμπόριο(όταν είναι η εποχή του ροδιού δεν λείπει ποτέ από τα κόλλυβά μου)ή αυτά που έχω στο ντουλάπι μου.Πάντως φρόντίζω να μη λείπουν ποτέ οι ξηροί καρποί,αφού τους θεωρώ,μαζί με το σιτάρι, τη βάση των κολλύβων.
Βράζω το σιτάρι(αν είναι με το φλοιό του καλό είναι να το μουσκέψετε αποβραδίς) καλά και το στραγγίζω(μπορείτε να το ξεπλύνετε και με κρύο νερό) .
Κατόπιν τα απλώνω σε μια πετσέτα για να φύγει το νερό.Στην πετσέτα το αφήνω όσο περισσότερο μπορώ(όλο τα βράδυ αν πρόκειται να το ετοιμάσω το πρωί).
Λίγο πριν φύγω για την εκκλησία,ανακατεύω το σιτάρι με τα υπόλοιπα υλικά
δηλαδή:σουσάμι καβουρδισμένο,καρύδια,αμύγδαλα( κανονικά άσπρα αφού
συμβολίζουν τα "οστά τα γεγυμνωμένα"),φουντούκια-όλοι οι ξηροί
καρποί χοντροκομμένοι-σταφίδες μαύρες και ξανθές,ξύσμα από λεμόνι ή
πορτοκάλι(αν έχω ρόδι,ρίχνω από αυτό αντί για ξύσμα),λίγο
μαιντανό(συμβολίζει τον "τόπον χλοερόν"),λίγη κανέλα και λίγες κουταλιές
τριμμένη φρυγανιά(άλλες φορές ρίχνω τριμμένα μπισκότα).
Στη συνέχεια τα βάζω σε μια πιατέλα και τα στρώνω καλά πατώντας τα με το κουτάλι.
Τέλος στολίζω με κουφετάκια,σταφίδες,ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο θέλει η φαντασία της νοικοκυράς.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ...
Με συγκίνησες πολύ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θέλω να σου κάνω κάποιο σχόλιο...
Μόνο μια μεγάλη, ζεστή αγκαλιά!!!
♥ ♥ ♥
Ευχαριστώ πολύ...Μια αγκαλιά είναι πάντα ευπρόσδεκτη...
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση στις ψυχές που φύγανε από κοντά μας...Καλόν Παράδεισο να έχουνε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κόλλυβα μου αρέσουνε και τα τρώω πολύ!...
Όστρια όταν τα παιδιά μου ήτανε μικρά και ήθελα να τους κρατήσω νηστεία από λάδι για να κοινωνήσουνε...τους έβραζα σιτάρι,έβαζα καρύδια σταφίδες,ζάχαρη,κανέλα,κι`ότι άλλους ξηρούς καρπούς είχα και τρελαίνονταν...πως και πως το περίμεναν αντί να βαρυγκομήσουν (γιατί συνήθως τ`αλάδωτα φαγητά δεν τους άρεσαν)...κι`εγώ ήμουν ευχαριστημένη γιατί ήξερα ότι έτρωγαν καλά...και δεν θα είχαν πρόβλημα.
Η συνταγή σου Όστρια τα έχει όλα...και σίγουρα τα κόλλυβά σου θα είναι γευστικότατα! Με τις οδηγίες βήμα-βήμα σίγουρα βοηθάς πολύ κάποιον που θα τα κάνει για πρώτη φορά...
Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι!
Χρυσούλα μου,το ίδιο κάνω κι εγώ αλλά για...μένα...Πάντα τρώω κόλλυβα πριν τα διαβάσω με ζαχαρίτσα...Δεν μπορώ να αντισταθώ...Φιλιά και αγάπη...
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση Μαρία μου... κι εγώ εχθές το βράδυ τα πήγα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση στους νεκρούς μας...
Διαγραφήγια αλλη μια φορα μας εβαλες τα γυαλια........αυτο για τα αμυγδαλα κ το μαϊντανο δεν το ηξερα......φαινονται πεντανοστιμα.....τι ειναι το κοκκινο στο σταυρο?
ΑπάντησηΔιαγραφήθελω κ γω να δοκιμασω μια φορα αλλα ακομα δεν τολμω γιατι ειναι διπλα η πεθερα.........αλλα στο επομενο ψυχοσαββατο ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ θα το επιχειρησω Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ..........
Κι εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,Σοφία...Τι έγιναν τα κοτοπουλάκια;;;
ΔιαγραφήΤο κόκκινο είναι γλυκό κυδώνι...Βάζω ρόδι όταν έχω κι όταν δεν έχω κυδώνι...
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση Μαρία μου ...υπέροχη ανάρτηση τα κόλλυβα και πολύ νόστιμα!! Συγκινήθηκα πολύ με τα γραφόμενά σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Ευχαριστώ πολύ...Καλή Ανάσταση στους αγαπημένους μας...
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση!! Κόλλυβα δεν φτιάξαμε εμείς! Ζούνε οι παππούδες μου, οπότε τα κόλλυβα τα φτιάχνει η γιαγιά! Εμείς κουλουράκια πήγαμε σήμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή σου, τα έχει όλα! Τίποτα δεν σου λείπει, μπράβο!
Καλό σ/κο να έχεις!
Πάντα έτσι γίνεται...Οι παλιότερες παραδ'ιδουν στους νεότερους...Σε φιλώ...
ΔιαγραφήΜαρία μου υπέροχη η ανάρτησή σου, όπως πάντα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγελιώ μου,το ότι το λες εσύ με τιμά ιδιαίτερα...Να είσαι καλά πάντα...
Διαγραφήτα κολλυβα μου αρσεουν πολυ, με αγχωσες λιγο δεν φτιαξαμε με μαμα σημερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ομορφα τα δικα σου παντως.
Ευχαριστώ πολύ...Να είσαι καλά...
ΔιαγραφήΓια άλλη μια φορά δείχνεις πόσο ολοκληρωμένο είναι το μπλογκ σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, να θυμάσαι και να τιμάς τους αγαπημένους σου που "κοιμήθηκαν".
Δεν ήξερα τον συμβολισμό των αμυγδάλων.
Επειδή δεν υπάρχει γιαγιά ούτε μαμά να τα ετοιμάζει, έχω συνδέσει τα Ψυχοσάββατα με την Καθαρά Δευτέρα και με την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Έτσι θυμάμαι δύο φορές τον χρόνο να δίνω "την άχνα του σταριού που βράζει" στις ψυχές που την περιμένουν για να πάνε στον τόπο τους, όπως έλεγε η μαμά -σαν άλλη γιαγιά-
Επίκαιρη και συγκινητική ανάρτηση .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και σήμερα.
Μαρία νου πόσο με άγγιξε αυτή σου η ανάρτηση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε συγκίνησες πάρα πολύ!!!
Δεν έχω κάτι άλλο να πω, γιατί νομίζω θα χαθεί η γλύκα που μου άφησες στην ψυχή!
Σε ευχαριστώ!!!
Με την αγάπη μου!!
Kaι εμένα με συγκίνησε πολυ η ανάρτηση σου οπος πάντα με την παράδοση
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το site σας!!!Όλα τα πράγματα είναι πάρα πολύ ωραία και πολύ καλά τα εξηγείτε!!! Όστρια θα ήθελα μόνο κάποια βοήθεια σε κάποιες απορίες που έχω.θα ήταν εύκολο να σου τις ρωτήσω κάπως???Κ αν ναι με ποιόν τρόπο????Ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!Βάσω
ΑπάντησηΔιαγραφήΆφησε το μέιλ σου στα σχόλια και δεν θα το δημοσιεύσω...Θα σου αφήσω εκεί τηλέφωνο...Καλημέρα και Καλή Σαρακοστή...
ΔιαγραφήΆρτια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια μεγάλη αγκαλιά!
Ζ
Καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλησιάζουν τα 3 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα μου. Τι πιθανότητες έχω να δοκιμα΄σω να φτιάξω μόνη μου τα κόλλυβα για το μνημόσυνο; Παρακαλώ σημειώστε ότι είμαι πολλή καλή μαγείρισσα.
Όλες τις πιθανότητες του κόσμου!!!Είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρετε πολύ καλά και όλοι θα σας δώσουν τα εύσημα...Καλό Παράδεισο στον πατέρα σας...
Διαγραφή