Καλώς ορίσατε

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Καλημέρα και σήμερα...

 
Καλημέρα και σήμερα,φίλοι μου και καλό μήνα....Επιτέλους το Φθινόπωρο έγινε...Φθινόπωρο!!! Το κρύο μας μάζεψε στο σπίτι και οι βροχές μας έκλεισαν μέσα...Ευκαιρία για δουλειές του σπιτιού... Ήρθε η ώρα της τακτοποίησης των καλοκαιρινών σπόρων και της προετοιμασίας για την ανταλλαγή ή αποστολή τους...
...πριν τους αποθηκεύσετε σε βαζάκια φροντίστε να σιγουρευτείτε ότι οι σπόροι έχουν στεγνώσει καλά...Βάλτε με προσοχή τις ετικέτες στα βάζα με την ονομασία και τα χαρακτηριστικά του σπόρου όπως τον τόπο προέλευσης ή το είδος του καρπού τους...
..φυλάξτε τα σε μέρος ξηρό...Εγώ τα βάζω στη βιβλιοθήκη μου πλάι στα βιβλία που αγαπώ πολύ για λόγους κυρίως σημειολογίας...θέλοντας δηλαδή να δηλώσω πως οι σπόροι μαζί με τα βιβλία είναι οι θησαυροί μου...κι αυτό είναι αλήθεια....
...και φυσικά χαρίστε όσους σπόρους σας περισσεύουν σε φίλους και γνωστούς...γιατί έτσι θα βοηθήσετε στη στροφή προς τη γη,την αυτάρκεια και την ελευθερία όλων μας...
...αυτός είναι και ο καιρός του τρύγου για όσους καλλιεργούν το ευλογημένο σταφύλι...Ο τρύγος πρέπει να γίνεται στην ώρα του...όταν δηλαδή τα σταφύλια έχουν ανεβάσει όλα τα σάκχαρά τους... Από εκεί έλεγε ο λαός το "Θέρος,τρύγος,πόλεμος"...όλα θέλουν την ώρα τους...Έτσι κι εμείς ευτυχώς προλάβαμε να μαζέψουμε τα περισσότερα σταφύλια πριν πιάσουν οι βροχές...Τα πρώτα τα ετοιμάσαμε για κρασί και ξύδι...
 ...τα πατήσαμε με την πολύ βολική μέθοδο της σακούλας...

 ...τα ρίξαμε σε ένα βαρέλι μαζί με τα τσάμπουρα(πολλοί τα βγάζουν ) ώστε να πάρει χρώμα το κρασί...
 ...κι αφού γεμίσαμε σχεδόν ένα μεγάλο βαρέλι με κάνουλα...
 ...η μυρωδιά του μούστου που βράζει...φανταστική...
 ...μετρήσαμε τους βαθμούς του...Ανάμεσα 11,5 και 12,5 είναι καλά σύμφωνα με τα βιβλία...αν και ο πατέρας μου επιμένει πως το καλό κρασί πρέπει να αρχίζει τη ζύμωση ανάμεσα στους 12,9 και 13,1 βαθμούς...Έτσι έκαναν πάντα στο χωριό του...
...λίγες μέρες μετά τραβήξαμε το μούστο από τα τσάμπουρα(τα τσάμπουρα μπορείτε να τα κάνετε κόμποστ ή να τα δώσετε σε φίλους που φτιάχνουν τσίπουρο)...
 ...καλό το χρώμα του μούστου...για ροδίτη...
 ...και το ρίξαμε μέσα σε ένα βαρελάκι...εκεί το αφήσαμε να...βράζει στο ζουμί του...θα το αφήσουμε εκεί μέχρι να τελειώσει ο βρασμός...οπότε θα το μεταγγίσουμε σε γυάλινα δοχεία....
 
 ...μεγάλο πανηγύρι το πλύσιμο του δοχείου...
...τη δεύτερη δόση σταφυλιών την κάναμε μούστο συμπυκνωμένο για μουσταλευριά, μουστοκούλουρα ή ό,τι άλλο...Η μέθοδος η ίδια...Τα πατήσαμε με τη σακούλα,στραγγίξαμε αμέσως και πήραμε το μούστο(είναι σημαντικό ο μούστος να "κοπεί" και να καθαρίσει αμέσως,πριν αρχίσει η ζύμωση),τον βάλαμε σε κατσαρόλες και αρχίσαμε να τον βράζουμε(φέτος δε χρησιμοποιήσαμε στάχτη)...Ξαφρίσαμε καλά το μούστο μέχρι να μη βγάζει άλλο αφρό...
Κατόπιν περάσαμε το μούστο από τουλπάνι και -καθαρό πια-αρχίσαμε να τον συμπυκνώνουμε...Τον σιγοβράσαμε για μιάμιση ώρα ώσπου να μείνει το ένα τρίτο της αρχικής ποσότητας... Το χρώμα του πρέπει να είναι ανοιχτό καφετί...
...τέλος τον βάλαμε σε μπουκάλια και στην κατάψυξη ώστε να έχουμε για το χειμώνα...Φυσικά φτιάξαμε-για το καλό- και την παραδοσιακή μουσταλευριά...
...τα ζώα του κτήματος αυξάνονται...
 
...νέες φιλίες πλάθονται(η Βάλια και ο Δαρείος...μεγάλη αγάπη κι ας πρόκειται για σκύλο και γάτα)...
...νέα μέλη,η γατούλα μας,η...Ταρζάν...τη βρήκαμε στο δρόμο...
...ο βροχερός καιρός βοήθησε και τα εργόχειρα...Ξεκαθάρισμα ρούχων και κόψιμο όσων δε φοριούνται σε κουρέλια...Δουλειά του χειμώνα έλεγε η γιαγιά μου,αφού τότε έβρισκε χρόνο να ετοιμάζει τα κουρέλια για τον αργαλειό που έστηνε το καλοκαίρι...
...αλλά εγώ βρήκα την ευκαιρία και έφτιαξα ήδη με κουρέλια μια τσαντούλα για...πολλές χρήσεις...
...και μια ψευτοκουρελού που ...ετοιμάζεται και θα σας τη δείξω μόλις τελειώσει...
...και η ζωή κυλάει γεμάτη νέες ημέρες,νέες συγκινήσεις,νέες ασχολίες...με περιμένουν πολλά ακόμη για τη υποδοχή του χειμώνα...όπως η άσπρη κολοκύθα που μου χάρισαν και που πρέπει με τη σειρά της να γίνει γλυκό του κουταλιού...
...το άσπρισμα του κοτετσιού και η σπορά κι άλλων λαχανικών...
...πάντα υπάρχουν δουλειές στο αγρόκτημα...αλλά είναι δουλειές που μου δίνουν χαρά... δεν με κουράζουν...το αντίθετο ...δίνουν νόημα στη ζωή μου...είναι υπέροχη η αίσθηση της ξεκούρασης μετά από μια κοπιαστική μέρα κοντά στη φύση...ένας καφές γλυκός μαζί με ένα κομμάτι ζεστού χαλβά με μπόλικη κανέλα και ζάχαρη...

...κοπιάστε,φίλοι μου...εύχομαι να είναι τόσο γλυκιά η ζωή μας...δε λέω να μην υπάρχουν θλίψεις... λέω να έχουμε κουράγιο και αγαπημένους ανθρώπους γύρω μας όταν τις αντιμετωπίζουμε... τότε και οι θλίψεις λυτρώνουν...





21 σχόλια:

  1. Καλησπέρα που χάθηκες;; Σε σκεφτόμουν σήμερα θα βρεθώ στα μέρη σας την επόμενη εβδομάδα.
    Καλό Φθινόπωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eδώ είμαι,Ξανθή μου,αλλά τρέχω σαν τον τιραμόλα...Πολλές οι δουλειές αυτή την εποχή...Το κρύο θα μας κλείσει μέσα...Με το καλό να έρθετε...Ποια μέρη θα επισκεφθείτε;;

      Διαγραφή
  2. Μπηκα στο σπιτι σου απο της Νικολ και μαγευτηκα, δεν ξερω πού ζεις αλλα νομιζω οτι ετσι πρεπει να ζουμε ολοι μακαρι να ειχαμε την ευκαιρια , τα σταφυλια πολυ ομορφα μου αρεσε που κανετε μουστο , περσι προσπαθησα να φτιαξω γιατι μου ειχαν φερει πολλα σταφυλια αλλα μαλλον δεν τα καταφερα , μου αρεσει γενικα ο παλιος ανθρωπινος τροπος ζωης μπραβο, θα σε επισκεπτομαι συχνά, φιλιά Μαιρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες...Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια...Κι εμένα μου άρεσε το ιστολόγιό σου...Θα επικοινωνούμε...

      Διαγραφή
  3. Μα πόση χαρά δίνει η συγκομιδή, πόσο γλυκιά η κούραση από τις ετοιμασίες!
    Όταν είσαι κοντά στη γη, όταν βλέπεις τη φυση να χαρίζει τους θησαυρούς της, νιώθεις μέρος της Δημιουργίας. Πριν από λίγο καιρό βρεθήκαμε στη Ζάκυνθο, σε ένα ταβερνάκι δοκιμάσαμε το πιο νόστιμο μοσχαράκι που έχω φάει ποτέ μου, κι όταν ρώτησα την κοπέλα που μας το έφερε αν είναι ντόπιο, μου είπε με απίστευτη τρυφερότητα στη φωνή: "ναι, μόνοι μας τ' ανασταίνουμε!"
    Δεν είναι καταπληκτικό; Σε ό,τι κι αν προσφέρεις αγάπη θα στην ανταποδώσει!
    Καλοφάγωτα όλα και καλόπιοτο το κρασάκι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο και αληθινό,Νίκη μου...Έτσι είναι!!!Καλό χειμώνα να έχουμε!!!!

      Διαγραφή
  4. Η ανάρτησή σου είναι άκρως μεθυστική και γεμάτη αγάπη και ζεστασιά, όπως πάντα!!!
    (Τα ζωάκια σας, όσο πάνε και ομορφαίνουν!!! Και οι νέες παρουσίες... κουκλιά!!!)
    Καλό Φθινόπωρο, καλή μου!!!
    Φιλιά πολλά!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι όμορφες εικόνες μας μεταφέρεις !!!
    Είσαι πολύ τυχερή που μπορείς και απολαμβάνεις τη φύση και
    όλα τα καλά που προσφέρει !!
    Καλόπιοτο το κρασί σας και καλές δημιουργίες με τα κουρελάκια
    που είναι πολύ χρήσιμα...δεν υπάρχει αμφιβολία !!!
    Καλό Σαββατοκύριακο και καλό φθινόπωρο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Φθινόπωρο σε όλους μας...Με υγεία και ψυχική δύναμη!!!!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Μαρία και καλό...Χεινώπορο.
    Καλά κρασά και πολύ υγεία να έχετε.Δεν κατάλαβα τα γράδα του κρασιού αν εννοείς οτι είναι δυό διαφορετικοί μούστοι καλώς γιατί ή θα είναι 11,5 ή 12,5.
    Το δικό μου κρασί (είναι έτοιμο) είναι 12,5 .Ελαφρύ μεν αλλά γευστικότατο μιά και έχει μέσα πολλές ποικιλίες.Το δικό σας είναι σκέτος ροδίτης;
    Το αγρόκτημα έχει πάντα δουλιές κούραση,αλλά όταν είναι η ώρα της συγκομιδής κανείς αν δεν είναι παραγωγός δεν μπορεί να σε καταλάβει.
    Καλοφάγωτα και πάλι.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,Μάρκο...Καλό Φθινόπωρο να έχουμε...Έλεγα λοιπόν πως ανάμεσα στους 11,5 και 12,5 είναι καλά για το κρασί...Το δικό μας είναι 11,5 βαθμοί και ρίξαμε και λίγο μέλι μέσα από φόβο μήπως χαλάσει...Έχουμε μόνο ροδίτη για κρασί και δεν βάλαμε φέτος τίποτα άλλο...Εσύ πως τα πας με τα μελίσσια;Ο αδελφός μου λέει δύσκολη χρονιά εφέτος...

      Διαγραφή
  7. kalo xeimona.aytes oi douleies einai panyguri.xara theou na zeis se tetoio meros.Den exo ellhniko prhktrologio sygnomh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης καλό χειμώνα ...Δεν πειράζει για το πληκτρολόγιο...Καταλαβαίνω και τα γράμματα και την καλή καλή διάθεση...

      Διαγραφή
  8. Και του χρόνου να είστε καλά! Οι εικόνες σου μας ταξιδεύουν στον χώρο και στο χρόνο! Σ' ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,Βαγγελιώ μου...Καλό Χειμώνα να έχουμε...Πάντα καλά να είσαι να μας ταξιδεύεις με τις συνταγές σου...

      Διαγραφή
  9. πολύ ωραία όλα..η ζωή στο χωριο ειναι πιο ομορφη...ηρεμία,ησυχια,καθαρος αερας.... Καλή ΚΥριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα και σήμερα .
    Πάντα επίκαιρη με ωραίες εικόνες που θυμίζουν και παλιές εποχές.
    Αν περισσεύει κανένας σπόρος και δεν σου κάνει κόπο μου κρατάς .
    Για την μελισσοχρονιά ο Βαγγέλης έχει δίκαιο μετά τον έλατο που χαμογελάσαμε λίγο φέτος όλοι οι στεριανοί είμαστε για κλάματα πόσο μάλλον οι νησιώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,Θεοδόση...Από όλα τα σποράκια θα σου κρατήσω και θα σου τα στείλω με το Βαγγέλη...Εύχομαι καλύτερη χρονιά από την περσινή και Καλό Χειμώνα να έχουμε....

      Διαγραφή
  11. Όπως πάντα μία απολαυστική ανάρτηση γεμάτη απο την καθημερινότητα του κτήματος !
    Εύχομαι καλή ευκολία στις φθινοπωρινές δουλειές σας και τις χειμωνιάτικες προετοιμασίες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή