Καλώς ορίσατε

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Υφασματοποιήματα...3ο

 
 Άργησα...αλλά...κάλλιο αργά παρά ποτέ...Τα υφασματοποιήματα συνεχίζονται με το "ρίξιμο" του υφαδιού-βάσης του υφαντού....

Είχαμε μείνει λοιπόν στην κατασκευή του αργαλειού-πλαισίου και στο στήσιμό του(μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος της ανάρτησης ( http://vasanakia.blogspot.gr/2012/04/2.html  και http://vasanakia.blogspot.gr/2012/04/2.html)Προχωρούμε λοιπόν στο τρίτο μέρος που αφορά την τεχνική της ύφανσης...Θα προσπαθήσω να την εξηγήσω όσο μπορώ καλύτερα και...ο Θεός βοηθός...
 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΡΑΒΔΩΝ:
Αφού γίνει η ρύθμιση της τάσης του στημονιού μπαίνουν οι δύο οριζόντιες ράβδοι.Οι ράβδοι κρατούν τις κλωστές σε τάξη οριζόντια και διευκολύνουν την ύφανση.Επίσης σχηματίζουν ένα χρήσιμο φράγμα επάνω στο οποίο υφαίνει κανείς.Οι δύο ράβδοι τοποθετούνται κοντά στα καρφιά στο κάτω μέρος του πλαισίου.
-Πάρτε την πρώτη ράβδο και βάλτε τις δυο πρώτες κλωστές(της ούγιας)από πάνω.Δεν έχει σημασία από πια πλευρά αρχίζετε.
-Η επόμενη μία κλωστή πηγαίνει κάτω από τη ράβδο,η επόμενη πάνω και κατά τον ίδιο τρόπο σε όλο το πλάτος του στημονιού.Οι μονές κλωστές του στημονιού είναι τώρα πάνω από τη ράβδο και οι ζυγές από κάτω.(ΠΡΟΣΟΧΗ: Δύο κλωστές στις άκρες για στέρεη ούγια).


-Η δεύτερη ράβδος μπαίνει κατά τρόπο που οι μονές και οι ζυγές κλωστές(στημόνια) να βρίσκονται αντίθετες από πριν,ώστε οι κλωστές να σχηματίζουν σταυρό ανάμεσα στις δύο ράβδους όταν τις βλέπει κανείς από το πλάι.Χρειάζεται προσοχή ώστε οι κλωστές να μη χάνουν την ακολουθία τους όταν μπαίνουν οι ράβδοι.(Μπορείτε να βάλετε μόνο την πρώτη ράβδο,όπως εξηγώ στο βιντεάκι)
Ο αργαλειός είναι τώρα έτοιμος.Εξοπλιστείτε με νήματα(καλύτερα για αρχή) και ας δούμε πως μπορούμε να υφάνουμε.Ξαναλέω πως θα περιγράψω πως υφαίνουμε ένα χοντρό ύφασμα,μια ταπισερί τοίχου,και όχι λεπτό(π.χ. κουρτίνες),γιατί αυτό είναι ευκολότερο για όσους βρίσκονται στην αρχή(γι αυτό άλλωστε και το στημόνι που βάλαμε στον αργαλειό-πλαίσιο είναι χοντρό).

 Πριν αρχίσετε να υφαίνετε κάτι πολύπλοκο,όπως π.χ. ένα χαλάκι τοίχου με γεωμετρικά σχέδια ή παραστάσεις,καλό είναι να εξασκηθείτε λίγο στη χρήση του αργαλειού πλαισίου,φτιάχνοντας κάτι απλό,όπως ένα ριγέ χαλάκι.Έτσι,θα μάθετε καλά τη βασική τεχνική και,άλλωστε,παίζοντας με τα χρώματα,μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι απλό,μα όμορφο.
 ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ
-Νήματα για υφάδι: Αυτά μπορεί να είναι μάλλινα ή βαμβακερά ή κουρέλια(στενές λουρίδες υφάσματος που θα κόψετε στο ίδιο πάχος,από παλιά ρούχα) ή οτιδήποτε άλλο έχετε περίσσιο στο σπίτι σας.Για το ριγέ χαλάκι δεν μας ενοχλεί αν τα νήματα είναι διαφορετικού πάχους.Όταν όμως θα φτιάχνετε υφαντά με σχέδια και θα έχετε πολλά νήματα στην ίδια σειρά,τα νήματα αυτά πρέπει να είναι περίπου του ίδιου πάχους.
-Νήματα στημονιού: Θα χρειαστείτε λίγο χοντρό βαμβακερό νήμα,αυτό δηλαδή που χρησιμοποιήσατε για να φτιάξετε το πλέγμα του πλαισίου.Με αυτό θα υφάνετε λίγες σειρές στην αρχή και λίγες στο τέλος του υφαντού,ώστε να είναι σταθερό όταν το ξετελαρώσετε και δέσετε τα στημόνια.
-Ένα χτένι: Υπάρχουν βέβαια στο εμπόριο και ειδικά βαριά χτένια για ταπισερί,όμως και μια κοινή πιρούνα(αυτή που χρησιμοποιούμε για το χτένισμα σγουρών μαλλιών) είναι αρκετή στην αρχή.
ΤΟ ΞΥΛΙΝΟ ΧΤΕΝΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΑΠΌ ΦΙΛΟ ΠΑΛΙΟ.ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΑΩ ΩΣ ΚΟΡΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΥ...ΘΕΟΔΟΣΗ ΜΗΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
-Μια σακοράφα: Αυτή είναι μια μεγάλη βελόνα με τη μυτερή της πλευρά πεπλατυσμένη.Θα τη χρειαστείτε αν δεν θέλετε να σηκώνετε τα στημόνια με τα δάχτυλα σας(είναι θέμα προτίμησης).
Πιο κάτω θα διευκρινίσω τρεις όρους που θα χρησιμοποιήσω στην περιγραφή,ώστε να λέμε και να καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα.
Υφάδι: Το νήμα με το οποίο υφαίνουμε(κινείται κατά την ύφανση).
Στημόνι: Το νήμα του σταθερού πλαισίου(δεν κινείται κατά την ύφανση).
"Ρίχνω":Περνώ το υφάδι ώστε να σχηματιστεί μια σειρά.
Επίσης,θα ήταν καλό,νήματα με τα οποία θα υφαίνετε να τα τυλίγετε σε κουβαράκια με ρομβοειδές σχήμα ώστε να περνούν ευκολότερα από το "άνοιγμα" των στημονιών.
 Τέλος θα πω κάτι ακόμα πριν αρχίσουμε την ύφανση:Όπως πολλά πράγματα στη ζωή μου τα κάνω στραβά,έτσι κι όταν υφαίνω.Αρχίζω πάντα τα υφαντά μου με την πρώτη σειρά από αριστερά προς τα δεξιά,ενώ είναι σωστότερο να αρχίζει κανείς από δεξιά προς αριστερά.Αυτό δεν παίζει βέβαια κανέναν ουσιαστικό ρόλο,αλλά εγώ θα σας περιγράψω τον κλασικό τρόπο ύφανσης ελπίζοντας στο τέλος να ακολουθήσετε όποιον σας ταιριάζει (ή και άλλον αν ανακαλύψετε).

ΥΦΑΝΣΗ
Πρώτη σειρά-Υφαίνοντας από δεξιά προς τα αριστερά: Για να  αρχίσετε το υφαντό σας,κρατήστε το κουβαράκι με το στημόνι στο δεξί σας χέρι και χρησιμοποιήστε το αριστερό σας χέρι για να "κάνετε άνοιγμα"(να σηκώσετε τα στημόνια εναλλάξ,ώστε να χωρίσουν και να περάσει το υφάδι ανάμεσά τους).Για να κάνετε το άνοιγμα αρχίστε περίπου 5 cm μέσα από τη δεξιά ούγια και προχωρήστε προς την ούγια σηκώνοντας κάθε δεύτερη κλωστή στημονιού(αυτές δηλαδή που είναι κάτω από τη δεύτερη ξύλινη ράβδο) με τον αντίχειρα και το δείκτη του αριστερού χεριού σας.Οι δύο τελευταίες κλωστές θεωρούνται σαν μία,γιατί θα σχηματίσουν την ούγια.Κατόπιν, σπρώχνοντας το αριστερό σας χέρι πίσω από αυτές τις κλωστές και σε οριζόντια θέση, δημιουργείται ένας χώρος (το άνοιγμα) ανάμεσα στα στημόνια που βρίσκονται πάνω από το χέρι και από εκείνα που βρίσκονται κάτω από αυτό.
 Περάστε το κουβαράκι μέσα από το κενό που δημιουργήθηκε  με κατεύθυνση από δεξιά προς τα αριστερά.

Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία υφαίνοντας μικρά τμήματα μέχρις ότου φτάσετε στην αριστερή πλευρά.


Οι δύο τελευταίες κλωστές θεωρούνται σαν μία,γιατί θα σχηματίσουν την ούγια.
   Τέντωμα: Όταν το υφάδι σας έχει περαστεί ως την άκρη,μην το τραβήξετε να σφίξει αλλά σχηματίστε μια μικρή καμπύλη.(σχ.4α)
Έχει σημασία να αφήσετε αυτή τη μικρή καμπύλη πριν χτυπήσετε το υφάδι προς τα κάτω,γιατί αν το υφάδι σας γίνει σφιχτό,οι άκρες του υφαντού θα γυρίσουν προς τα μέσα.Από την άλλη πάλι πλευρά, αν αφήσετε πάρα πολύ μεγάλη καμπύλη, το πλάτος του στημονιού θα μεγαλώσει και θα εξέχουν θηλιές από την επιφάνεια του υφαντού σας. Πόσο χαλαρό ακριβώς πρέπει να είναι το υφάδι σας, θα το μάθετε με την εξάσκηση. Αφού σχηματίσετε την καμπύλη, χτυπήστε το υφάδι προς τα κάτω με τη μύτη της σακοράφας ή με το δάχτυλό σας, όπως βλέπετε στα σχέδια 4β και 4γ.
Κατόπιν χτυπήστε το υφάδι με το χτένι, ώστε να πάει στη θέση του.
-Δεύτερη σειρά:- Υφαίνοντας από αριστερά προς τα δεξιά:
Με τα δάχτυλα του δεξιού χεριού σηκώστε τις άκρες του στημονιού που βρίσκονται κάτω από το υφάδι (τις αντίθετες δηλαδή από την προηγούμενη σειρά). Κάντε το άνοιγμα περνώντας οριζόντια το χέρι σας όπως προηγουμένως και περάστε το κουβάρι ανάμεσα από αριστερά προς τα δεξιά.
 
 



Ξαναγυρίζοντας, και πάλι «ρίχνετε» 4-6 σειρές στημόνι και αφού το χτυπήσετε καλά με το χτένι, είστε έτοιμοι να αρχίσετε το υφαντό σας χρησιμοποιώντας ό,τι νήμα θέλετε και κάνοντας σειρές με τον ίδιο τρόπο.
 Οι άκρες του παλιού υφαδιού, αφήνονται να κρέμονται  5 cm και καλό είναι, αν οι άκρες αυτές βρίσκονται στην άκρη,όπως στην περίπτωση των ριγέ υφαντών, να τις γυρίζετε και να τις περνάτε κάτω από το δεύτερο στημόνι (κάτω από το υφάδι) ώστε να στερεώνονται (σχ.5). Αργότερα μπορείτε να κόψετε τα νήματα αυτά που περισσεύουν.
Κατά την ύφανση, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο να διατηρούνται οι ούγιες σταθερές και ίδιες. Μετά από κάθε 1,5 cm ύφανσης, περάστε το υφάδι δύο φορές γύρω από κάθε ούγια (σχ.6). Αυτό είναι απαραίτητο γιατί το υφάδι έχει την τάση να κλείνει προς τα μέσα στην ούγια, ενώ έτσι πετυχαίνουμε εξισορρόπηση.
Tα παρακάτω βίντεο από το κανάλι μου στο Youtube( http://www.youtube.com/channel/UCpl3VJ8Wr8dgiQVB-HT4Glw )...Θα επιστρέψω με την ύφανση και το κέντημα στον αργαλειό-τελάρο...Μέχρι τότε...Καλή επιτυχία!!!!




23 σχόλια:

  1. Το σημερινό σου μάθημα το θυμάμαι από τότε που ήμουν μικρή και ο νονός μου μου είχε κάνει δώρο έναν μικρό αργαλειό. Είχα υφάνει τότε μικρά χαλάκια και αρκετά μικρά ταγάρια με απλά σχέδια.
    Ανυπομονώ να διαβάσω την συνέχεια, και πώς υφαίνεις τα σπιτάκια!!!!
    Ευχαριστούμε για τις εξηγήσεις σου!!!
    Καλή εβδομάδα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα να είσαι καλά εύχομαι...Θα προσπαθήσω να τελειώσω την ανάρτηση το γρηγορότερο!!!

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται εύκολη και ευχάριστη δουλειά. Θα ήθελα να δοκιμάσω....
    Θυμάμαι τον αργαλειό της γιαγιάς, ξέρεις εκείνο το ξύλινο κατασκεύασμα σαν σκελετός δωματίου :) Ντακ ντούκ σε κάθε πέρασμα του νήματος.

    Γεια στα χέρια σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!!!Μακάρι να βοηθήσω σε κάτι για να αρχίσεις την ενασχόληση...Σου στέλνω την αγάπη μου...

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ για το μάθημα σημερα ..πολύ θα ήθελα να μάθω ....
    Ανυπομονώ και εγώ σαν την Μαριάννα την συνεχεία ..
    καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα και σε εσένα...Θα κάνω όσο πιο γρήγορα μπορώ...

      Διαγραφή
  4. Αχ, τί όμορφα!!! Η μαμά μου ξέρει από αργαλειό, εδώ τώρα παλεύω με το βελονάκι!!! Έχω... μέλλον ακόμα!!!
    ;-)
    Φιλάκια, χρυσοχέρα μου!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πόσο πολύ μου αρέσει ο αργαλιός!! έχει η μια αδερφή της γιαγιάς μου και μου είπε αν μάθω να μου τον δώσει!! το βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον, οι οδηγίες σου είναι πολύ καλές.. θέλω να τις μελετήσω καλύτερα και να μαζέψω απορίες!! το βιντεάκι θα είναι πολύ καλή λύση! ευχαριστούμε πολύ!!!! καλή εβδομάδα, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά,Εβονίτα μου...Μακάρι εσείς οι νεότεροι να ασχοληθείτε με τις παραδοσιακές τεχνικές...

      Διαγραφή
  6. So nice to meet you! What a lovely site you have and I love love your beautiful pieces.
    How creative you are! Looking forward to getting to know you and visiting your wonderful site.
    Thanks for finding my little humble site and joining me.
    Maggie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θησαυρός αυτή η ανάρτηση, Μαρία! Την καλημέρα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,Εύα μου...Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και σου στέλνω την αγάπη μου...

      Διαγραφή
  8. Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να ασχοληθώ με το θέμα αργαλειός και αυτές οι αναρτήσεις ήρθαν πάνω στην ώρα. Όμως αν δεν το δω και στην πράξη ( ή αν δεν το εφαρμόσω) μου φαίνεται δύσκολο. Πάντα νόμιζα ότι το νήμα το περνάμε μέσα - έξω εναλλάξ από τα στημόνια και τα υφάδια και όχι μία και καλή από τα δεξιά προς τα αριστερα. Και όταν θέλουμε να αλλάξουμε χρώμα τι κάνουμε; Πώς χειριζόμαστε όχι μία κλωστή αλλά πολλές διαφόρων χρωμάτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη,θα αναρτήσω και άλλες οδηγίες όπως επίσης και βιντεάκια...

      Διαγραφή
  9. Ευχαριστούμε για όλα όσα μοιράζεσαι μαζί μας. Καταπληκτικές οι αναρτήσεις σου Μαρία. Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Μαρία!!!
    Η ιδέα σου για τον αργαλειό είναι υπέροχη και σε ευχαριστούμε πολύ που την μοιράζεσαι μαζί μας!!
    Έφτιαξα έναν αργαλειό σαν τον δικό σου και πέρασα νήμα για να κάνω το στημόνι, έπειτα πέρασα αντί το πλατύ ξύλο που έβαλες εσύ για να σφίξεις το στημόνι πέρασα το ξύλο το κυλινδρικό που ανοίγουμε φύλλο για πίτες και ξεκίνησα να υφαίνω με τον τρόπο που μας είπες αλλά είναι λίγο κουραστικό και θα ήθελα να κάνω
    μια ερώτηση, υπάρχει καμία καλύτερη ιδέα να περνάμε το υφάδι μας από το στημόνι χωρίς να σηκώνουμε λίγο λίγο με τα δάχτυλα και να περνάμε την μεγάλη σακοράφα??? για να βγαίνει κάπως πιο ξεκούραστα η κάθε σειρά???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα,Λίζα.Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα-δένεις τα στημόνια σε συστάδες και τα σηκώνεις πολλά μαζί(όχι όλα αν το στημόνι είναι πολύ φαρδύ)αλλά ευκολύνει μόνο αν πρόκειται να υφάνεις σε λωρίδες.Δεν εφαρμόζεται στο κέντημα...Εκεί μόνο η σακοράφα μπορεί να κάνει δουλειά ή τα δάχτυλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαρία μου, οκ το κατάλαβα, αλλά ξέρεις τι με κούρασε σε αυτό? ότι τα στημόνια μου τα έκανα πολύ κοντινά μεταξύ τους και είναι σκέτη στραβομάρα και χάνομαι κάπες φορές και δεν μου βγαίνει ένα παρά ένα και αναγκάζομαι η να το ξηλώσω να δω που έγινε το λάθος ή να συνεχίσω παραβλέποντας το λάθος και να βγάλω την επόμενη σειρά πιο σωστή όσο μπορώ, δηλαδή χάνω την μπάλα και το θέμα είναι ότι έχω είδει ξεκινήσει κάμποσες σειρές. Θέλω να το τελειώσω αυτό και μετά θα βάλω στο επόμενο λίγο πιο αραιά τα στημόνια μου.
    Δες μια αυτό το βίντεο που έχει βάλει δυο βέργες στη μέση αλλά δεν μας δείχνει πως γυρίζει τα στημόνια.https://www.youtube.com/watch?v=S7RdkI5PVKU
    Σε ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα λάθη είναι φυσικά για αρχή.Η υφαντική θέλει πολλή υπομονή...Με πυκνά στημόνια μπορείς να κεντήσεις ό,τι θέλεις με λεπτομέρειες.Για απλές ρίγες μπορεί τα στημόνια να γίνουν αραιότερα...Όσο για το βιντεάκι,με τις δύο λεπτές βέργες κρατάει τη σταύρωση(αυτό το κάνουμε και στον καθιστό αργαλειό)και με το μεγάλο θα έλεγα πως αρχικά κρατάει τεντωμένα τα στημόνια.Πρέπει όμως να ψάξεις βιντεάκι για το πως υφαίνει με αυτή την τεχνική.Δεν είναι το ίδιο με το τελάρο γιατί στο τελάρο όλα τα στημόνια τα έχεις στην ίδια σειρά ενώ στον αργαλειό από το βιντεάκι σταυρώνει τα στημόνια από την αρχή.Παρατήρησε πως ρίχνει τα στημόνια.Μια το περνάει πάνω από τη βέργα και μια από κάτω.Ο τρόπος αυτός είναι ίδιος με τον τρόπο που ρίχνουμε στημόνι στον μεγάλο καθιστό αργαλειό...Θα το μελετήσω μόλις βρω χρόνο και αν μάθω περισσότερα θα σου στείλω μήνυμα..Για κάποιο λόγο δεν μπορώ να δημοσιεύσω το σχόλιο στο τυρί κι έτσι σου απαντώ από εδώ.Δεν έχω δοκιμάσει με γάλα εμπορίου αλλά αν έχεις υπομονή να διαβάσεις τα σχόλια νομίζω πως κάποιος γράφει πως γίνεται με την ίδια επιτυχία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=BQgr2CQlgT4Δες κι εδώ πως κρατάει ανοιχτά τα στημόνια έχοντας όμως τη σταύρωση...

      Διαγραφή
    2. https://www.youtube.com/watch?v=k95x2Tu-gQA Κι εδώ φαίνεται καθαρά πως ρίχνει τα στημόνια σταυρώνοντάς τα...

      Διαγραφή