Καλώς ορίσατε

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Κοτόπουλο χωριάτικο με...τραχανά...

Όποιος μεγάλωσε σε χωριό είμαι σίγουρη πως θυμάται το φαγητό αυτό...Γιατί δεν υπήρχε σπίτι που να μην έκανε κάθε καλοκαίρι τις προμήθειές του σε τραχανά(και όχι ένα ή δύο βαζάκια,αλλά μεγάλα και πολλά πάνινα σακούλια,φυλαγμένα για όλο το χειμώνα ανάμεσα από τα ρούχα της "θηκιαστής),όπως επίσης και σπίτι χωρίς κοτέτσι...Το κοτόπουλο με τραχανά,λοιπόν,βρίσκονταν οπωσδήποτε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα κάθε νοικοκυριού αφού οι εναλλακτικές λύσεις ήταν πολύ λίγες,αλλά και η νοστιμιά του τόσο μεγάλη που κανέναν δε δυσαρεστούσε η επανάληψη του συγκεκριμένου εδέσματος...Δεν ξέρω αν είναι οι μνήμες ή η νοστιμιά του που με κάνει κι εμένα να μαγειρεύω συχνά έτσι το κοτόπουλο...Για το φαγητό αυτό χρειάστηκε ένα κοτόπουλο χωριάτικο(μου φαίνεται πως είναι απαραίτητη η προϋπόθεση του κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής για το...χωριάτικο αυτό φαγάκι...)που εγώ έβγαλα από τον καταψύκτη και το έβρασα κατευθείαν,χωρίς ξεπάγωμα,στη χύτρα...
...και όταν έβρασε(χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα)...
...στράγγισα το ζωμό του σε άλλη κατσαρόλα(αυτό γίνεται ώστε να μη βρεθεί στη σούπα κόκκαλο από το βρασμένο κοτόπουλο)...
...και κατόπιν-για κάθε πιάτο φαγητού που θέλω να φτιάξω μετράω 2 κούπες του τσαγιού ζωμό(αν δεν φτάνει ο ζωμός,συμπληρώνω με νερό)-...
...μέτρησα λοιπόν 14 φλυτζάνια ζωμό(για 7 πιάτα τραχανά)...
...και έριξα μέσα ένα βαζάκι σάλτσα ντομάτα(απομεινάρια από το προηγούμενο καλοκαίρι)...
...αλάτι δεν βάζω καθόλου γιατί έφτιαξα αλατισμένο τον τραχανά..
...και κατόπιν έβαλα την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει βράση...
...εν τω μεταξύ μέτρησα τον τραχανά(πληγουρίσιος,γλυκός) που θα χρησιμοποιήσω(για κάθε πιάτο φαγητού μετράω τέσσερις γεμάτες κουταλιές τραχανά)...
...έβαλα λοιπόν 28 κουταλιές τραχανά, για τα 7 πιάτα φαγητού, να περιμένουν...
....και καταπιάστηκα να καθαρίζω το κοτόπουλο(αφαιρώ τα λίπη,τις πέτσες,και τα περισσότερα κόκαλα)...
...και όταν ο ζωμός πήρε βράση,έριξα τον τραχανά...
...ανακάτεψα καλά...
...και έβαλα την κατσαρόλα να βράζει στο μικρό μάτι της κουζίνας(είναι σημαντικό ο τραχανάς να σιγοβράσει,ώστε να μην κολλήσει)...
...ενώ πολύ συχνά ανακάτευα το χυλό(χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα να σιγοβράσει ώστε να χυλώσει)...
...κι όταν είχε σχεδόν χυλώσει,έριξα μέσα το κοτόπουλο..
...κι αφού πήρε 1-2 βράσεις το έσβησα...
...και σκέπασα την κατσαρόλα με μια πετσέτα μέχρι την ώρα...
...του σερβιρίσματος...
Δοκιμάστε το εύκολο και νόστιμο αυτό φαγητό και θα ...το ξαναδοκιμάσετε...

                                                        ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

30 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΄Οστρια, καταπληκτικό φαγητό. Πόσο αλλιώτικο
    το χωριάτικο κοτόπουλο!
    Φτιάχνω και εγώ κάτι παρόμοιο, αλλά με πληγούρι!
    Αυτό πάντως φαίνεται πεντανόστιμο!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,Σοφία μου...Ο γλυκός τραχανάς γίνεται με πληγούρι...Θα φτιάξω σύντομα και θα κάνω ανάρτηση...Πολλά φιλιά...

      Διαγραφή
  3. Aυτό δεν είναι φαγητό, είναι το μάνα της Όστρια!!!
    Ο τραχανάς απαραίτητη προετοιμασία του καλοκαιριού κυρίως για τα "μαγειρέματα του χειμώνα".
    Η παρασκευή του εύκολη.....στο κοτόπουλο κολλάμε μιας και δεν έχουμε κοτέτσι.
    Κλασική η συνταγή σου και πετυχημένος συνδιασμός.
    Θα χαρώ να ρίξεις μια ματιά εδώ και εδώ.
    Τον άλλο μήνα θα γίνει η ετοιμασία:)
    Μου αρέσει η λεπτομερής παρουσίαση.

    Φιλιά θαλασσένια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,Θαλασσένια μου...Τον τραχανά τον κάνουμε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο...Κους κους δεν έχω φτιάξει.Μου άρεσε η ιδέα και θέλω να προσπαθήσω...

      Διαγραφή
  4. πωπω τι μου θύμισες!!! και γω σε χωριό μεγάλωσα με σπιτικό τραχανά και σπιτικές χυλοπίτες, κοτούλες στο κοτέτσι... είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά και οι οδηγίες σου είναι πολύ τέλειες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπότε ξέρεις τη νοστιμιά αυτού του φαγητού...Πολλά φιλιά,evonita και καλημέρα...

      Διαγραφή
  5. Καλημερα!Η μοσχοβολια του εφτασε μεχρι εδω!Πολυ ωραια συνταγη!Σας ζηλευω,περνατε ωραια στο χωριο,λεω να φτιαξω και εγω τραχανα αλευρενιο εφετος.Εχης συνταγη?Πολλα φιλακια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,Dimi...Σύντομα θα φτιάξω τραχανάδες και θα κάνω λεπτομερή ανάρτηση...Για τον πληγουρίσιο τραχανά έχει αναρτήσει συνταγή η Θαλασσένια(κοίτα στα προηγούμενα σχόλια)...Για τον ζυμαρίσιο,με αλεύρι,περίμενε λίγο και ελπίζω να σε βοηθήσω...Πολλά φιλιά...

      Διαγραφή
  6. Χθες παρέλαβα κι' εγώ πεσκέσια τραχανά (δεύτερη δόση) και χυλοπίτες από το πεθεροχώρι μας!
    Σκέφτηκα αμέσως μια δόση κοτόπουλο με τραχανά και φρέσκια ντομάτα, Όστριά μου και τώρα που είδα το δικό σου, δικαιώνομαι κι ας το φάω τελικά μόνη μου! Όπως άλλωστε και τις μελιτζάνες με τραχανά που τόσο μου αρέσουν.
    Δεν πειράζει θα τα φτιάξω κι ας μην φάνε οι άντρες!
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου έτσι να κάνεις...Και μόλις μπορέσεις πες μου και πως φτιάχνεις τις μελιτζάνες με τον τραχανά γιατί δεν την ξέρω αυτή τη συνταγή...Καλημέρα και φιλιά...

      Διαγραφή
  7. Α! αγαπημένο φαγητό Όστρια! Εγώ το φτιάχνω με χόντρο, δηλαδή με σπασμένο στάρι (το έχω βάλει και στο blog ).
    Ετοιμάζομαι κι εγώ για ξινόχοντρο, νά χουμε για τις χειμωνιάτικες σούπες και όχι μόνο. Τραχανά πανωμερίτικο έφτιαξα πέρυσι με τη συνταγή της Ξανθής που είχε την καλοσύνη να μου στείλει και το απαραίτητο κόσκινο. Περιμένω και τη δική σου συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,Βαγγελιώ μου...Ωραίος ο ξινόχοντρος...Τη συνταγή με χόντρο θα την ψάξω...Σύντομα θα κάνω ανάρτηση και ελπίζω να σου αρέσει ο τραχανάς του κάμπου...Πολλά φιλιά σου στέλνω...

      Διαγραφή
  8. Αααααα!!!! Αυτό το φαγητό δεν το γνώριζα, μα σύντομα θα το δοκιμάσω!!! Αλλά και η νοστιμιά του τραχανά με τις μελιτζάνες που λέει και η Πηνελόπη είναι ανεπανάληπτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορίτσια πως είναι επιτέλους αυτό το φαγητό;Ας το φτιάξει κάποια να δούμε...Πολλά φιλιά,Μαίρη μου...

      Διαγραφή
  9. Μαράκι αγαπημένο φαγητό, κάθε χρόνο φτιάχνουμε τραχανά με τη μητέρα μου.Και γλυκό και ξυνό. Μας αρέσει πολύ, κάνουμε πίτες, σούπες και άλλα πολλά φαγητά με τραχανά!Καταπληκτικό το πιάτο σου, με φοβερή νοστιμιά!!!Μπράβο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ,Ελένη μου...Είναι δυνατόν κάμπος και να έχει σπίτι χωρίς τραχανάδες;Υπέροχος ο τραχανάς και απαραίτητος...Πολλά φιλιά...

      Διαγραφή
  10. Καλό μήνα!!!!!!!!!
    Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο!!!!!Για χειμώνα σούπερ!!!!!
    Τώρα θα το προτιμούσα με χυλοπιτούλες!!!!!!!!!
    Κρατώ πάντως την συνταγή!!!!!!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο είναι και με χυλοπίτες...Πρέπει να φτιάξουμε και από αυτές τώρα το καλοκαίρι...Πολλά φιλιά,Έφη μου...

      Διαγραφή
  11. Ο ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ...ΤΟΝ ΕΜΑΘΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΘΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ!!!!ΦΙΛΑΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά φιλιά κι από εμένα,Νένα μου...Πως κάνει το φαγητό αυτό με τα λουκάνικα;Περιμένω συνταγή....

      Διαγραφή
  12. wow..dear beautiful pictures! i enjoyed seeing it !


    If you have a minute, please check out my blog and follow me if you liked it. I'll appreciate it so much! Thanks!


    $30 RIRE giveaway on my blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες,Priscilla...Μα είμαι ήδη μέλος στο μπλογκοσπιτάκι σου...Χαίρομαι που θα κάνουμε παρέα...

      Διαγραφή
    2. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΟΣΤΡΙΑ!!!!
      ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ!!!
      ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ!!!!!
      ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΩΝ
      ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ!!!
      ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ,
      ΠΑΝΕ ΠΑΝΩ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΠΑΤΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ, ΜΕΤΑ ΞΑΝΑΠΑΤΑΣ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ ΔΕΞΙ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΩΣ.
      ΤΩΡΑ ΠΑΣ ΣΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΔΙΑΤΑΞΗ, ΠΡΟΣΘΗΚΗ GADGET,ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΜΕ ΤΑ GADGETS ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΒΡΕΙΣ, ΠΑΤΑΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗ ΛΕΞΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ, ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ.
      ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΤΙ , ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΛΕΖΑΝΤΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
      http://drasigreekblogger.blogspot.gr/2012/06/blog-post_4596.html
      ΠΡΩΤΑ ΟΜΩΣ ΣΒΗΣΕ ΤΟ http ΓΙΑΤΙ ΥΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΜΑΖΙ ΟΤΑΝ ΒΑΛΕΙΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!!
      ΤΑ ΕΓΡΑΨΑ ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΓΙΝΟΤΑΝ, ΑΝ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΜΑΙΛ.
      ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΚΙ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΠΟΛΛΑ, ΜΑΘΑΙΝΩ ΡΩΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΑΙΝΙΑ!!!
      ΦΙΛΑΚΙΑ !!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ...Τα κατάφερα...Θα αφήσω μήνυμα και στο blog σας...

      Διαγραφή
  13. γεια σου ακόμη περιμένουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο vnikolaos@in.gr
    η συντακτική ομάδα του
    ΕΙΣΑΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επικοινώνησα αμέσως,αλλά μάλλον το μήνυμα δεν έφτασε...Έστειλα ξανά τώρα απάντηση...Αν και τώρα δεν φτάσει...ειδοποιήστε με ξανά...Ευχαριστώ και ελπίζω αυτή τη φορά να τα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε...Καλό βράδυ...

      Διαγραφή
  14. Είναι ένα πιάτο που μου φέρνει θύμησες από τα παιδικά μου χρόνια, όταν πήγαινα για διακοπές στη γιαγιά μου στο χωριό. Τη θυμάμαι που άπλωνε τον τραχανά (άλλες φορές τις χυλοπίτες) πάνω σε λευκά βαμβακερά σεντόνια για να στεγνώσει και που τον έβαζε σταθερό συστατικό σε πολλά από τα φαγητά της..
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλως σε βρηκα!Τι ωραιες μυρωδιες ειναι αυτες?Καταπληκτικο φαγητο!Συνηθιζω να το κανω τον χειμωνα.Φιλια Αναστασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή