Καλώς ορίσατε

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Κολοκυθόπιτα γλυκιά...

Από τις πιο αγαπημένες μου πίτες...ειδικά τις ημέρες της Σαρακοστής είναι αυτή η γλυκιά,νηστίσιμη κολοκυθόπιτα...Τη φτιάχνω ακολουθώντας κατά γράμμα τη συνταγή της μητέρας μου και της γιαγιάς μου...Οι κολοκύθες είναι πάντα πολλές στα αγροτικά σπίτια αφού έχουν το προτέρημα να διατηρούνται εκτός ψυγείου όλο το χρόνο...
Μια τέτοια κολοκύθα θα χρειαστεί να "θυσιάσετε"...(μεγάλη η σημερινή θυσία για εμένα αφού αυτή η κολοκύθα ήταν η αγαπημένη μου και την άνοιξα τελευταία και από ανάγκη... για να πάρω κυρίως τους σπόρους για το φετινό σπορείο)...Όμως το αποτέλεσμα αξίζει τη θυσία...

...ας αρχίσουμε,λοιπόν...Κόψτε την κολοκύθα σε κομμάτια...
...κρατήστε τους σπόρους της για την επόμενη φορά που θα σπείρετε...
...ξεπλένοντάς τους καλά και στεγνώνοντάς τους με επιμέλεια ώστε να μην μουχλιάσουν...
...κατόπιν τρίψτε την κολοκύθα...
...ρίξτε πάνω μία κουταλίτσα αλάτι...
...και μία χούφτα ρύζι καρολίνα και αφήστε τα στην άκρη για-τουλάχιστον-μισή ώρα...
...εν τω μεταξύ....ετοιμάστε τη ζύμη για τα φύλλα...Βάλτε τα υλικά σε λεκανίτσα(αλεύρι,λάδι,αλάτι και νερό) και ζυμώστε ώστε να έχετε μια μάλλον μαλακή ζύμη...
...χωρίστε την σε κομάτια και...αφήστε τα να..."ξεκουραστούν"...
...ξαναγυρίστε στην τριμμένη κολοκύθα και στύψτε την καλά ώστε να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά...
...ρίξτε μέσα στη λεκάνη κανέλα(κι αν σας αρέσει βανίλια ή και ζάχαρη αν θέλετε την πίτα πολύ γλυκιά-εγώ την αφήνω με τη γλύκα της κολοκύθας και είναι καταπληκτική)...
...λαδώστε ένα ταψάκι...
...και ανοίξτε το δικό σας φύλλο...

...τινάξτε το ώστε να φύγει το περίσσιο αλεύρι...
...ρίξτε πάνω του μια κουταλιά ζάχαρη...
...λίγα τριμμένα καρύδια...
...λαδάκι...
...και το μείγμα της κολοκύθας με το ρύζι...
...κατόπιν τυλίξτε το φύλλο σε ρολό
...και τοποθετήστε το στο ταψί...
...συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο έως ότου τελειώσουν όλα τα φύλλα...
...χαράξτε την πίτα...
...ρίξτε λαδάκι και ψήστε την στους 200 βαθμούς(κουζίνα γκαζιού)ή όπου ψήνετε όλες τις πίτες...
...όταν πάρει χρώμα βγάλτε την,αφήστε να κρυώσει και...απολαύστε την!!!!
Καλή επιτυχία...Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή!!!!

8 σχόλια:

  1. Καλή Σαρακοστή! Ευκαιρία τωρα με τη νηστεία να γίνουμε πιο εφευρετικοί με τα γλυκα, οχι όλο κεικ κτλ! Η κολοκυθόπιτα φαίνεται τέλεια αν και με φοβίζει λίγο το άνοιγμα φυλλου...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ Μαρία, θα την κάνω το ταχύτερο δυνατόν.
    Ευλογημένη Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια φαίνεται!!! Καλοφάγωτη να είναι!!
    Πάω να φτιάξω μία κι εγώ!!!
    Καλό μεσημέρι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμμμ φαίνεται καταπληκτική !!!!
    Καλοφάγωτη και καλή Σαρακοστή !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mε την όμορφη και εύκολη συνταγή σου ήρθε η ώρα της κολοκύθας μου. Αν και οι υπόλοιποι δεν την προτιμούν, εγώ θα την φτιάξω γιατί μου αρέσει. Έτσι την έκανε και η μαμά αλλά έβαζε τα φύλλα σε στρώσεις και όχι σε μπομπάρι.

    Υγ. Έφτιαξα πριν μέρες κυδώνι πελτέ και παστοκύδωνο με την συνταγή σου. Το δεύτερο έγινε πολύ καλό, αλλά τον πελτέ τον ξέχασα για λίγο στο μάτι και έγινε μαντζούνι. Έτσι το έκανα υπέροχα λουκούμια για να μη πάει χαμένο και ....πού θα μου πάει, θα ξαναφτιάξω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αχ τι μου'κανες τώρα!! τρελαίνομαι για γλυκιά κολοκυθόπιτα!!!! φαίνεται πεντανόστιμη η δική σου!!! φιλάκια πολλά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαίνεται υπέροχη!!!! καλοφάγωτη.
    Μαρία, πριν καιρό ρωτησες για νήματα βαμένα με φυτικές βαφές. μια γνωστή μου ασχολείται . αν ενδιαφέρεσαι επειδή δεν ξέρω και καλά τον υπολογιστή στείλε μου μαιηλ για να σου δωσω το τηλ της..
    Φιλιά. καλο σ/κ
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία πρέπει να είναι......την Κυριακή θα την κάνω και θα σας πω.....;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή