Καλώς ορίσατε

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Φανουρόπιτα...

 Πριν καιρό ήταν ένα κουνελάκι που χάθηκε και βρέθηκε δύο μέρες μετά...Αργότερα το αγαπημένο παιχνίδι του Αντρέα μας...Φάγαμε τον τόπο να το βρούμε και όταν πια είχαμε απογοητευτεί θυμηθήκαμε τον Άγιο Φανούριο...Προχθές ήταν το κινητό του Ιωσήφ μας...Περπάτησε όλη την παραλία του Βόλου να το βρει και στην επιστροφή...νάτο μπροστά του σαν από...θαύμα!!!"Θαύμα του Αγίου Φανουρίου" μου είπε όταν γύρισε γεμάτος χαρά και βάλαμε μπροστά την πίτα του για μια ακόμη φορά...Άγιος του οποίου την ύπαρξη πολλοί αμφισβητούν,αφού δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συναξαριστές.'Ομως στην πίστη του λαού κατέχει εξέχουσα θέση...όπως και στη δική μας ζωή...
Η φανουρόπιτα που συνήθως φτιάχνουμε είναι η παραδοσιακή της Κρήτης...Στο νησί την ετοιμάζουν την παραμονή της εορτής του Αγίου(27 Αυγούστου)και την πηγαίνουν στην εκκλησία σαν δώρο ευγνωμοσύνης προς τον Άγιο που τους βοηθά να βρίσκουν τα απωλεσθέντα αντικείμενά τους...Μετά τη Θεία Λειτουργία τη μοιράζουν στο εκκλησίασμα...Τη συνταγή πήραμε από το εξαιρετικό βιβλίο του Νίκου και της Μαρίας Ψιλάκη "Κρητική παραδοσιακή κουζίνα"...Σε μια λεκάνη,λοιπόν,βάλαμε 1 ποτήρι λάδι...
...και 1 ποτήρι ζάχαρη...
...τα οποία χτυπήσαμε καλά...
κατόπιν σε ένα μπωλάκι βάλαμε 4 κουταλιές κονιάκ(μπορείτε να βάλετε και ρακί)...
...και μια κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ...
...που,αφού τα ανακατέψαμε καλά...
...τα ρίξαμε στη λεκάνη...
...κατόπιν σε ένα ποτήρι πορτοκαλόζουμο ρίξαμε και ανακατέψαμε ένα κουταλάκι σόδα(προσοχή γιατί φουσκώνει)...
...και το βάλαμε κι αυτό στη λεκάνη...
...το μείγμα συμπληρώσαμε με 1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλλα...
...μισό ποτήρι σταφίδες...
...μισό ποτήρι μήλο ή άλλο φρούτο τριμμένο ή περασμένο στο μπλέντερ...
...μισό ποτήρι καρύδια...
...και αλεύρι για όλες τις χρήσεις...τόσο όσο για να γίνει...
...μια ζύμη όπως των κέικς...
...κατόπιν λαδώσαμε ένα ταψάκι...
...ρίξαμε μέσα το μείγμα...
...και από πάνω ρίξαμε...
...μπόλικο σουσάμι...
...την ψήσαμε όπως το κέικ για μια ώρα...
...και την ξεφορμάραμε πάνω σε μια πιατέλα με την οποία την πήγαμε στην εκκλησία...

Ο Άγιος Φανούριος να είναι βοήθειά μας...
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ήχος δ΄. Βασίλειον διάδημα
Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς, επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς Αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις, ευφημούσι τους άθλους, κάτωθεν Εκκλησία την ουράνιον δόξαν. ην εύρες πόνοις και άθλοις τοις σοις, Φανούριε ένδοξε.

ΚΟΝΤΑΚΙΟΝ
Ήχος γ΄. Η Παρθένος σήμερον

Ιερείς διέσωσας αιχμαλωσίας αθέου και δεσμά συνέθλασας δυνάμει Θεία, Θεόφρον, ήσχυνας τυράννων θράση γενναιοφρόνως, ηύφρανας Αγγέλων τάξεις Μεγαλομάρτυς, δια τούτο σε τιμώμεν, θείε οπλίτα, Φανούριε ένδοξε.

ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ

Τους ασπαζομένους την σην σεπτήν εικόνα εν πίστει και αιτούντας σην αρωγήν, Μάρτυς, κληρονόμους της Θείας Βασιλείας, Φανούριε, λιταίς σου πάντας ανάδειξον.

24 σχόλια:

  1. Καλημέρα.
    Τί μου θύμησες τώρα Μαρία.Θυμάμαι την σχωρεμένη την μάνα μου που όταν έχανε κάτι έταζε στον Αγιο Φανούριο να του φτιάξει Φανουρόπιτα.
    Μιά φορά μάλλον είχε ξεχάσει που είχε βάλει τα λίγα χρησαφικά που είχε."Φάγαμε"όλο το σπίτι και δεν βρέθηκαν.Αφού έταξε στον Αγιο Φανούριο λοιπόν και κατά την ώρα που έφτιαχνε την πίτα θυμήθηκε οτι τα είχε βάλει μέσα σε μιά μαξιλαροθήκη!!!!!!!
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,Μάρκο...Ό,τι και να λένε εγώ τον Άγιο Φανούριο επικαλούμαι βοηθό...Κάτι ήξεραν οι παλιοί..

      Διαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια οι δοξασίες για τον άγιο Φανούριο, ο αρχιμανδρίτης μας φέτος στη γιορτή του έβαλε τις φωνές σε όσες έφερναν πίτες και τις δέχθηκε μόνο ως γιορτινό κερασμα χωρίς άλλη σημασία. Πάντως η συγκεκριμένη πίτα είναι ένα ευκολο και πολύ υγιεινό κέικ και θα τη δοκιμάσουμε σίγουρα.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει σύγχιση στους ιερείς για τον Άγιο Φανούριο...Ο δικός μας ιερέας-αγαθός λευίτης κυριολεκτικά και υπέργηρος-τις "διαβάζει"...Η παράδοση υποστηρίζει τον Άγιο...Υπάρχουν και στοιχεία για τη ζωή του...Να είσαι κι εσύ καλά,Νίκη μου...

      Διαγραφή
  3. Στ΄ αλήθεια αυτή η ανάρτηση ξυπνά και σε εμένα αναμνήσεις,
    δεν έχω κάνει ποτέ, η δική σου μοιάζει να είναι εύκολη.....
    Την καλημέρα μου σου στέλνω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,Σοφία μου...Ο Άγιος Φανούριος να μας φωτίζει το νου...Φιλιά...

      Διαγραφή
  4. Μεγάλη η Χάρη Του.Βοήθεια μας.Από ότι ξέρω κόβουν 7 κομμάτια και τα πέρνουν σε 7 μονοστέφανα σπίτια και οταν την δίνουν λένε ο θεός μακαρίσει τη μητέρα του Αγίου
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την βοήθειά Του και την προστασία Του να έχετε!!!!
    Ο *μικρός μου* 19 χρονών τώρα, γεννήθηκε πρόωρος την μέρα του αγίου Φανουρίου και για να τον τιμήσουμε του δώσαμε και δεύτερο όνομα.......Έτσι κάθε 27 Αυγούστου είναι απαραίτητη η φανουρόπιτα!!!
    Φέτος θα δοκιμάσω την δική σου συνταγή!!!! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με γύρισες πολλά πολλά χρόνια πίσω... όταν η γιαγιά, η μαμά και η θεία μου "έταζαν"... και πηγαίναμε οικογενειακώς στον Άγιο Φανούριο, στη Δραπετσώνα... Ολόκληρο ταξίδι, ακόμη και με ΙΧ.
    Πάντα πίστευα ότι αυτή η πίτα, η φτιαγμένη με τόση αγάπη και από τις τρεις τους και διαβασμένη, είχε άλλη γεύση και άλλη χάρη!

    Σ' ευχαριστώ για το κείμενό σου και την θαυμάσια συνταγή της πίτας, που μοιράστηκες μαζί μας... και για τις όμορφες αναμνήσεις που μου ξύπνησες!...

    Καλό βράδυ και, να είσαι καλά!... ❀~✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπερα!και γω φτιαχνω την Φανουροπιτα και θεωρω μεγα και θαυματουργο τον Αγιο Φανουριο και δω υπαρχει η συνηθεια την πιτα Του να την μοιραζωμε στα σπιτια του χωριου για να συγχωρεσουν την μανα του Αγιου Φανουριου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πόσο μυρωδάτη φανουρόπιτα!!!! μπορεί να γίνει και χωρίς καρύδια και σταφίδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι εγώ βρέθηκα τον Αύγουστο, για πρώτη φορά, στο τεράστιο πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου στην Δραπετσώνα και πραγματικά 'τα έχασα' με τις αμέτρητες φανουρόπιτες που είχαν φτιάξει και κερνούσαν τους πιστούς. Βοήθειά σας/μας να είναι πάντα ο 'Αγιος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για τον Άγιο Φανούριο και τη φανουρόπιτα έχω ακουστά, χωρίς να ΄χω δοκιμάσει ή να πάω σε κάποια εκκλησία με τ΄ όνομά του!Ίσως είναι σπάνιος αυτός ο Άγιος ή αυτό που λες για τις διχογνωμίες!
    Από σένα έμαθα πως γίνεται αυτή η πίτα και δεν το γνώριζα!Είναι περίπου σαν το κέικ τελικά!
    Να περνάς πάντα καλά και να βοηθάει ο Άγιος όλους τους ανθρώπους!<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχη η συνταγή σου για τη Φανουρόπιτα! Δεν θυμάμαι εμείς σαν οικογένεια να είχαμε φτιάξει ποτέ! Πάντως κι εμένα, μου μοιάζει σαν πολύ πολύ πλούσιο κέικ! Θα το έχω στα υπ' όψιν! :)
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξέρω για την πίστη που έχουν πολλοί στον Άγιο να εμφανίζει τα χαμένα.
    Δεν έχω κάνει ποτέ φανουρόπιτα στο όνομά του αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα να τον τιμήσω, γι αυτό παίρνω την συνταγή σου.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΣΗΝ Β




    ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ 9 ΥΛΙΚΑ
    ΟΙ ΑΝΑΡΤΙΣΕΙΣ ΣΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΗΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΞΕΡΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΑΝΑΣΤΗΣΟΥΜΕ[με τι κουραγιο αραγε]
    ΜΙΝΑ ΕΥΒΟΙΑ








    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μεγάλη η χἀρη τού Αγίου καί βοήθειά σας. Κι άν δέν έχει φανερώση...ούκ ολίγα!
    Δ πχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ BLOG!!!
    ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Διάβασα πως δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τον βίο του συγκεκριμένου Αγίου και το γεγονός πως υποτίθεται πως φανερώνει χαμένα αντικείμενα έχει βγει λόγω του ονόματός του αλλά δεν ισχύει.Όπως δεν ισχύει και το γεγονός πως η μητέρα του ήταν μια κακιά αμαρτωλή όπου πήγε στην κόλαση κι εμείς φτιάχνουμε την φανουρόπιτα για την ψυχή της.
    Η φανουρόπιτα γίνεται προς τιμήν του Αγίου μας και όχι για να μας βρει χαμένα αντικείμενα ή οτιδήποτε άλλο !
    Ο συγκεκριμένος Άγιος βρέθηκε στη Ρόδο (η εικόνα του) και δυστυχώς δεν υπάρχουν πληροφορίες γι'Αυτόν.Το ότι ονομάζεται Φανούριος δε σημαίνει πως "φανερώνει" !Είναι καλό να τον τιμούμε και να του κάνουμε φανουρόπιτες αλλά όχι με αντάλλαγμα να μας βρει κάτι που έχουμε χάσει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΟΤΑΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΣΟΥ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φαίνεται να είναι νοστιμότατη!!Θα την φτιάξω,ο Άγιος Φανούριος ας φωτίζει το νου και την 💓 μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φαίνεται να είναι νοστιμότατη!!Θα την φτιάξω,ο Άγιος Φανούριος ας φωτίζει το νου και την 💓 μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θα ήθελα και εγώ απλά να πω προσκυνώ τη χάρη του και εννοείται πως πιστεύω από παιδί στα 50ντα μου σας λέω βοήθεια ααα μας μεγάλη η χάρη του!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή