Καλώς ορίσατε

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Κόλλυβα...

Πότε πέρασε ένας χρόνος!!!Και αύριο θα φτιάξω κόλλυβα...Για όσους βιάζονται όμως...η περσινή ανάρτηση...Καλή Ανάσταση στους αγαπημένους που "κοιμήθηκαν"... αλλά δεν ξεχάστηκαν...
Ψυχοσάββατο σήμερα και θυμήθηκα πάλι  τη γιαγιά μου που έλεγε πως έπρεπε οπωσδήποτε να φτιάχνουμε κόλλυβα αυτή τη μέρα ( και το άλλο ψυχοσάββατο, της Πεντηκοστής)γιατί οι νεκροί μας περιμένουν και αν δεν τους θυμηθούμε φεύγουν παραπονεμένοι στον Άδη.Η εικόνα των ψυχών που αγάπησα να με κοιτούν με παράπονο εντυπώθηκε στη μνήμη μου (είχαν οι παλιοί,αγράμματοι άνθρωποι τρόπους υπέροχους,ποιητικούς να διδάσκουν) και από τότε κάθε ψυχοσάββατο  το θεωρώ μεγάλη παράλειψη να μην ετοιμάσω κόλλυβα για τους νεκρούς μου...Έχω μνήμες  από τις γυναίκες του χωριού που τα Ψυχοσάββατα τρέχαν στο νεκροταφείο με ένα πιατάκι σιτάρι στο χέρι.Καθάριζαν τους τάφους των δικών τους,άναβαν τα καντήλια-και όσων τάφων δεν είχαν κάποιον να τους περιποιηθεί-και κουβεντιάζοντας-πόνος μοιρασμένος μισός πόνος-περίμεναν τον ιερέα να ψάλει τρισάγιο.Και,φυσικά, τα κόλλυβα ήταν φτιαγμένα στο σπίτι,με κόπο, φόρο τιμής και μνήμης στους ανθρώπους που αγάπησαν.
Η συνταγή για τα κόλλυβα που φτιάχνω αλλάζει από εποχή σε εποχή ανάλογα με τα προιόντα που υπάρχουν στο εμπόριο(όταν είναι η εποχή του ροδιού δεν λείπει ποτέ από τα κόλλυβά μου)ή αυτά που έχω στο ντουλάπι μου.Πάντως φρόντίζω να μη λείπουν ποτέ οι ξηροί καρποί,αφού τους θεωρώ,μαζί με το σιτάρι, τη βάση των κολλύβων.
Βράζω το σιτάρι(αν είναι με το φλοιό του καλό είναι να το μουσκέψετε αποβραδίς) καλά και το στραγγίζω(μπορείτε να το ξεπλύνετε και με κρύο νερό) .
Κατόπιν τα απλώνω σε μια πετσέτα για να φύγει το νερό.Στην πετσέτα το αφήνω όσο περισσότερο μπορώ(όλο τα βράδυ αν πρόκειται να το ετοιμάσω το πρωί).
Λίγο πριν φύγω για την εκκλησία,ανακατεύω το σιτάρι με τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή:σουσάμι καβουρδισμένο,καρύδια,αμύγδαλα( κανονικά άσπρα αφού συμβολίζουν τα "οστά τα γεγυμνωμένα"),φουντούκια-όλοι οι ξηροί καρποί χοντροκομμένοι-σταφίδες μαύρες και ξανθές,ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι(αν έχω ρόδι,ρίχνω από αυτό αντί για ξύσμα),λίγο μαιντανό(συμβολίζει τον "τόπον χλοερόν"),λίγη κανέλα και λίγες κουταλιές τριμμένη φρυγανιά(άλλες φορές ρίχνω τριμμένα μπισκότα).
Στη συνέχεια τα  βάζω σε μια πιατέλα και τα στρώνω καλά πατώντας τα με το κουτάλι.
Κατόπιν στο μύλο του καφέ(ηλεκτρικός) κάνω αλεύρι από μαλακά στραγάλια και τα απλώνω με το σουρωτήρι πάνω από τα κόλλυβα.Το στρώνω με ένα κομμάτι λαδόκολλας.                                                                                                                               
Ύστερα ρίχνω με το σουρωτήρι ζάχαρη άχνη(για μισό κιλό σιτάρι βάζω λίγο λιγότερο από μισό κιλό ζάχαρη άχνη).Το στρώνω επίσης καλά με το κομμάτι της λαδόκολλας που είπα πιο πάνω.
Τέλος στολίζω με κουφετάκια,σταφίδες,ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο θέλει η φαντασία της νοικοκυράς.
ΚΑΛΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ...

26 σχόλια:

  1. Με συγκίνησες πολύ...
    Δεν θέλω να σου κάνω κάποιο σχόλιο...
    Μόνο μια μεγάλη, ζεστή αγκαλιά!!!
    ♥ ♥ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ...Μια αγκαλιά είναι πάντα ευπρόσδεκτη...

      Διαγραφή
  2. Καλή Ανάσταση στις ψυχές που φύγανε από κοντά μας...Καλόν Παράδεισο να έχουνε...
    Τα κόλλυβα μου αρέσουνε και τα τρώω πολύ!...
    Όστρια όταν τα παιδιά μου ήτανε μικρά και ήθελα να τους κρατήσω νηστεία από λάδι για να κοινωνήσουνε...τους έβραζα σιτάρι,έβαζα καρύδια σταφίδες,ζάχαρη,κανέλα,κι`ότι άλλους ξηρούς καρπούς είχα και τρελαίνονταν...πως και πως το περίμεναν αντί να βαρυγκομήσουν (γιατί συνήθως τ`αλάδωτα φαγητά δεν τους άρεσαν)...κι`εγώ ήμουν ευχαριστημένη γιατί ήξερα ότι έτρωγαν καλά...και δεν θα είχαν πρόβλημα.
    Η συνταγή σου Όστρια τα έχει όλα...και σίγουρα τα κόλλυβά σου θα είναι γευστικότατα! Με τις οδηγίες βήμα-βήμα σίγουρα βοηθάς πολύ κάποιον που θα τα κάνει για πρώτη φορά...
    Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσούλα μου,το ίδιο κάνω κι εγώ αλλά για...μένα...Πάντα τρώω κόλλυβα πριν τα διαβάσω με ζαχαρίτσα...Δεν μπορώ να αντισταθώ...Φιλιά και αγάπη...

      Διαγραφή
  3. Καλή Ανάσταση Μαρία μου... κι εγώ εχθές το βράδυ τα πήγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για αλλη μια φορα μας εβαλες τα γυαλια........αυτο για τα αμυγδαλα κ το μαϊντανο δεν το ηξερα......φαινονται πεντανοστιμα.....τι ειναι το κοκκινο στο σταυρο?
    θελω κ γω να δοκιμασω μια φορα αλλα ακομα δεν τολμω γιατι ειναι διπλα η πεθερα.........αλλα στο επομενο ψυχοσαββατο ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ θα το επιχειρησω Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,Σοφία...Τι έγιναν τα κοτοπουλάκια;;;

      Διαγραφή
    2. Το κόκκινο είναι γλυκό κυδώνι...Βάζω ρόδι όταν έχω κι όταν δεν έχω κυδώνι...

      Διαγραφή
  5. Καλή Ανάσταση Μαρία μου ...υπέροχη ανάρτηση τα κόλλυβα και πολύ νόστιμα!! Συγκινήθηκα πολύ με τα γραφόμενά σου!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ...Καλή Ανάσταση στους αγαπημένους μας...

      Διαγραφή
  6. Καλή Ανάσταση!! Κόλλυβα δεν φτιάξαμε εμείς! Ζούνε οι παππούδες μου, οπότε τα κόλλυβα τα φτιάχνει η γιαγιά! Εμείς κουλουράκια πήγαμε σήμερα!
    Η συνταγή σου, τα έχει όλα! Τίποτα δεν σου λείπει, μπράβο!
    Καλό σ/κο να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα έτσι γίνεται...Οι παλιότερες παραδ'ιδουν στους νεότερους...Σε φιλώ...

      Διαγραφή
  7. Μαρία μου υπέροχη η ανάρτησή σου, όπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγελιώ μου,το ότι το λες εσύ με τιμά ιδιαίτερα...Να είσαι καλά πάντα...

      Διαγραφή
  8. τα κολλυβα μου αρσεουν πολυ, με αγχωσες λιγο δεν φτιαξαμε με μαμα σημερα.
    Πολυ ομορφα τα δικα σου παντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για άλλη μια φορά δείχνεις πόσο ολοκληρωμένο είναι το μπλογκ σου.
    Να είσαι καλά, να θυμάσαι και να τιμάς τους αγαπημένους σου που "κοιμήθηκαν".
    Δεν ήξερα τον συμβολισμό των αμυγδάλων.
    Επειδή δεν υπάρχει γιαγιά ούτε μαμά να τα ετοιμάζει, έχω συνδέσει τα Ψυχοσάββατα με την Καθαρά Δευτέρα και με την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Έτσι θυμάμαι δύο φορές τον χρόνο να δίνω "την άχνα του σταριού που βράζει" στις ψυχές που την περιμένουν για να πάνε στον τόπο τους, όπως έλεγε η μαμά -σαν άλλη γιαγιά-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επίκαιρη και συγκινητική ανάρτηση .
    Καλημέρα και σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαρία νου πόσο με άγγιξε αυτή σου η ανάρτηση!!!!
    Με συγκίνησες πάρα πολύ!!!
    Δεν έχω κάτι άλλο να πω, γιατί νομίζω θα χαθεί η γλύκα που μου άφησες στην ψυχή!
    Σε ευχαριστώ!!!
    Με την αγάπη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kaι εμένα με συγκίνησε πολυ η ανάρτηση σου οπος πάντα με την παράδοση


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραίο το site σας!!!Όλα τα πράγματα είναι πάρα πολύ ωραία και πολύ καλά τα εξηγείτε!!! Όστρια θα ήθελα μόνο κάποια βοήθεια σε κάποιες απορίες που έχω.θα ήταν εύκολο να σου τις ρωτήσω κάπως???Κ αν ναι με ποιόν τρόπο????Ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!Βάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άφησε το μέιλ σου στα σχόλια και δεν θα το δημοσιεύσω...Θα σου αφήσω εκεί τηλέφωνο...Καλημέρα και Καλή Σαρακοστή...

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα
    Πλησιάζουν τα 3 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα μου. Τι πιθανότητες έχω να δοκιμα΄σω να φτιάξω μόνη μου τα κόλλυβα για το μνημόσυνο; Παρακαλώ σημειώστε ότι είμαι πολλή καλή μαγείρισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες τις πιθανότητες του κόσμου!!!Είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρετε πολύ καλά και όλοι θα σας δώσουν τα εύσημα...Καλό Παράδεισο στον πατέρα σας...

      Διαγραφή