Καλώς ορίσατε

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Ένα τσαντάκι...υφαντό ...και...πορτοκαλί...

 
"Βελόνες και αδράχτια,ρόκες και αργαλειοί,βαμβάκι και μαλλί είναι προορισμένα για τα χέρια της γυναίκας:Το διαλαλούν τα μυθολογικά αρχέτυπα,οι θρησκείες,οι παραδόσεις,οι λαϊκές αφηγήσεις.
Υφάντρες θεές και μιτοκρατούσες θνητές,που αντλούν τη δύναμή τους από τη δεξιότητα των χεριών τους:Αριάδνη,Αράχνη,Αθηνά,Πηνελόπη...κόρες της νύχτας και της ανάγκης,η Κλωθώ,η Λάχεσις και η Άτροπος,οι τρεις αδυσώπητες Μοίρες του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου..
η αιωνίως πενθούσα τον Όσιρι μητέρα-θεά Ίσις των αρχαίων Αιγυπτίων,που θα διδάξει στις ομόφυλές της την άλεση του σιταριού,το γνέσιμο του λιναριού και την υφαντική..η όμορφη και μοιραία Ραχήλ,πρώτη γυναίκα-βοσκός της Παλαιάς Διαθήκης.
Πιο βόρεια,στη χώρα των Κελτών,η Μπρίζιτ,τριπλή θεά της φωτιάς,του φωτός και των βάρδων που υφαίνει άχυρα και βγάζει χρυσάφι,όπως η κόρη του μυλωνά στο παλιό παραμύθι Ρουμπελστίνσκιν.
Πιο ανατολικά,η Μάγια-Σάκτι των ινδουιστών,θεά των ψευδαισθήσεων που πλέκει και ξηλώνει την ίδια την πραγματικότητα..πιο δυτικά,στους ινδιάνους Ναβάχο,η Μητέρα-Αράχνη,η Υφάντρα των κόσμων..και στη χριστιανοσύνη οι αφοσιωμένες στο πλεκτό τους Μαντόνες που απεικόνισαν τον 14ο αιώνα ο Αμπρόζιο Λορεντζέττι της Σιένας,ο Βιτάλε ντελι έκουι της Μπολόνιας,ο Τομάζο ντα Μοντένα και ο Μάιστερ Μπέρτραμ του Μίντεν-Μαντόνες της ταπεινοφροσύνης....
(Από το βιβλίο της Κατερίνας Σχινά, "Καλή και ανάποδη-ο πολιτισμός του πλεκτού")

8 σχόλια:

  1. Όπως πάντα μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση !! Είναι βέβαιο ότι μας ομορφαίνεις τη γειτονιά και με τα γραφούμενα και με τα έργα σου !! Πολύ όμορφο το υφαντό τσαντάκι και πολύ ωραίο χρώμα !!!! Καλή Κυριακή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θαυμάζοντας το υπέροχο τσαντάκι με το ζεστό χρώμα, μαθαίνουμε κι ενα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα. Καλή σου μερα Μαρία.
    Φιλιά
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι κι'εγώ αλλότρια, μα όχι μόνο των καιρών μας....Σκωτσέζα είμαι της οποίας η πατρίδα η πνευματική είναι το Πήλιο... παρόλο που έκατσα μόνο 3 χρόνια εκεί. Τα ελληνικά μου τα έμαθα από μεράκι, κι'ευτυχώς, γι'αυτό, τα θυμάμαι αρκετά για να να μπορέσω να επικοινωνήσω λιγάκι. Your site is lovely, your creations beautiful and your writing truly poetic, but this post almost made me cry with joy. I visited to enjoy your craft , but your words and photos took me home. Ευχαριστώ. Θα ξανάρθω, να βελτιώσω τα καημένα τα ελληνικά μου και να χαρώ η ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι σε πράσινο της ελπίδας της Άνοιξης, της Ανάστασης και της Ζωής, υπάρχει;
    Μια Κατερίνα, κοντά στο Πήλιο που αγαπήσατε...

    Πολύ μείναμε στο πορτοκαλί.
    Πάμε κατευθείαν πράσινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για το ΚΑΛΟ όλων μας!
    Ευχαριστώ!
    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟλύ ωραια δουλεία!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταπληκτική δουλειά σας παρακολουθώ εδώ και ένα χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή