Καλώς ορίσατε

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Γαλατόπιτα γλυκιά,η...γιορτινή...

Η γλυκιά γαλατόπιτα ήταν πάντα η γιορτινή πίτα των σπιτιών του κάμπου...Δεν θυμάμαι Πάσχα που να μην είχε στο τραπέζι του την υπέροχη αυτή πίτα...Το Πάσχα τρώγαμε την πρώτη γαλατόπιτα της χρονιάς,αφού με το σφάξιμο των αρνιών και κατσικιών η νοικοκυρά είχε πλέον γάλα άφθονο να φτιάξει ό,τι ήθελε και συνήθως-τουλάχιστον η γιαγιά και η μητέρα μου-ξεκινούσαν από τη γλυκιά γαλατόπιτα που εκτός των άλλων πρωτοτυπεί και στο ότι είναι "ανοιχτή",έχει δηλαδή φύλλα μόνο από κάτω...Έτσι,όταν χθες το απόγευμα η φίλη και γειτόνισσα μου,η Ιφιγένεια,μου έδωσε γάλα φρέσκο από τις κατσίκες της αμέσως αποφάσισα να τη φτιάξω....Βέβαια δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε γάλα κατσικίσιο...Πολύ καλή δουλειά κάνει και το γάλα του εμπορίου-πολλές φορές χρησιμοποιώ γάλα σε μπουκάλι και συγκεκριμένα το ντόπιο γάλα του Βόλου,το ΕΒΟΛ,στη συσκευασία των 590 ml...
Άρχισα,λοιπόν τη διαδικασία φτιάχνοντας την κρέμα...Σε μια μεγάλη σχετικά κατσαρόλα έβαλα 2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη...
 ...1 κούπα του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι...
 ...1 1/2 κούπες του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό...
 ...2-3 κουταλιές της σούπας γεμάτες βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ...
 ...και 2,4 κιλά γάλα(όταν χρησιμοποιώ του εμπορίου βάζω 4 μπουκάλια της συσκευασίας των 590ml το καθένα)...
,,,κατόπιν το έβαλα πάνω σε φωτιά φροντίζοντας να ανακατεύω συνεχώς...
 ...με υπομονή...
 ...έως ότου έπηξε...
...κι ενώ εγώ ανακάτευα η κόρη μου χτύπησε 5 αυγά(η μητέρα μου βάζει2-3,απλά σε εμένα αρέσει το χρώμα της κρέμας με περισσότερα αυγά)
 ...και μόλις κατέβασα την κρέμα από τη φωτιά,έριξα μέσα τα αυγά ...
 ...ανακατεύοντας πολύ γρήγορα(κι όταν λέμε γρήγορα εννοούμε...γρήγορα ώστε να μη βράσει το αυγό) ώστε να ενσωματωθούν τα αυγά στην κρέμα...
 ...και μόλις αυτό έγινε σκέπασα την κρέμα και την άφησα στην άκρη...
..κατόπιν σε μια λεκανίτσα έβαλα αλεύρι για 4 φύλλα...
 ...λίγο αλάτι...
 ...λίγο λάδι...
 ...και όσο νερό χρειάστηκε...
 ...και ζύμωσα ώστε να έχω μια ζύμη μαλακή κατάλληλη για το άνοιγμα φύλλου...
 ...την οποία χώρισα σε 4 κομμάτια...
 ...ύστερα έριξα λάδι στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού...
...και βάλθηκα να ...ανοίγω φύλλο...

 ...το πρώτο...
 ... που έστρωσα στο λαδωμένο ταψί...
 ...το ράντισα με λάδι,έριξα λίγα ψιλοκομμένα καρύδια...
 ...κανέλα και ζάχαρη...
 ...το δεύτερο που πέρασε από την ίδια διαδικασία...


 ...το τρίτο...


 ...και το τέταρτο...
 ...αυτό δηλαδή που...
 ...υποδέχθηκε την κρέμα...
...την οποία η κόρη μου έστρωσε καλά και....
 ...αφού γύρισα τους "κώθρους"...ήταν έτοιμη...
...κατόπιν χτύπησα τους κρόκους 2 αυγών με λίγο λάδι...
 ...το άπλωσα με πινέλο πάνω από την κρέμα...
 ...κι αφού έριξα λίγο ακόμη λάδι στους "κώθρους",το έβαλα να ψηθεί(σε θερμοκρασία που ψήνετε τις πίτες)...
...και μετά από μία περίπου ώρα και αφού η πίτα "πήρε χρώμα" ήταν έτοιμη...
 ...την άφησα να κρυώσει πολύ καλά πριν κόψω το πρώτο κομμάτι...
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ...

29 σχόλια:

  1. Μαρία μου καλημέρα!!!Τι μας έχεις κάνει με αυτές τις υπέροχες συνταγές!!!Φαίνεται πεντανόστιμη!!Μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που τις περιγράφεις και οι φωτογραφίες που μας δείχνουν βήμα βήμα τον τρόπο παρασκευής τους!!!Ευχαριστούμε πολύ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ,Σοφία,πάντα με τον καλό λόγο...Πολλά φιλιά...

      Διαγραφή
  2. Και με λίγη κανέλα από πάνω μούρλια!!
    Τη σκέπτομαι μέρες αυτή την πίτα αλλά επειδή θα φάω πολύ την αναβάλω.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως γίνεται σκοτωμός,Ξανθή...Την ίδια μέρα φαγώθηκε...Καλημέρα εύχομαι...

      Διαγραφή
  3. Aγαπημένο γλυκάκι!!! Η δική μας παραλλαγή όμως, είναι δίχως φύλλο. Είτε με φύλλο όμως, είτε χωρίς, πάντα λαχταριστό είναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,γίνεται κι έτσι αφού η κρέμα στέκεται καλά μόλις κρυώσει...Καλό απόγευμα,Μαίρη...

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα .. δεν ήξερα ότι υπάρχει γαλατόπιτα, πρώτη φορά ακούω..φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Δελφινάκι...άξίζει τον κόπο...Καλό απόγευμα εύχομαι...

      Διαγραφή
  5. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι από εμένα πολλά φιλιά,Έφη...Καλό απόγευμα...

      Διαγραφή
  6. Διαβάζω πάντα τις συνταγές για γαλατόπιτα αλλά έτσι όπως την έφτιαχνε η μαμά δεν έχω δει πουθενά. Το κακό είναι ότι δεν θυμάμαι ακριβώς αναλογίες αλλά θυμάμαι πώς την έφτιαχνε.
    Θα το προγραμματίσω να την κάνω έτσι για να υπάρχει ο τρόπος παρασκευής. Η κρέμα είναι σαν αυτή που έφτιαξες με πολλά περισσότερα αυγά. Καλοφάγωτη:))

    Φιλιά θαλασσένια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,Θαλασσένια...Η παλιά συνταγή ήθελε πιο λίγα αυγά από όσα έβαλα...Και μάλιστα η μητέρα μου με μαλώνει για την...καινοτομία...Που να ακούσει και για περισσότερα από 5.Περιμένω να ακούσω τη δική σας εκδοχή...Πολλά φιλια...

      Διαγραφή
  7. πω πω..κοριτσι ειναι πραμα..μας εφτιαξες το απογευμα..να σε καλα γλυκια μου..πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λογια...Πολλά φιλιά και από εμένα...

      Διαγραφή
  8. Μαράκι υπέροχη, έτσι τη κάνει περίπου η μαμά μου!Τέλεια την έφτιαξες, γεια στα χέρια σου και συγχαρητήρια στη βοηθό!!!Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη,είναι που καταγόμαστε από μέρη κοντινά...Κι αυτή την πίτα την κάνουν στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου...Θα μεταφέρω τα συγχαρητήρια...Πολλά φιλιά...

      Διαγραφή
  9. Kαλησπέρα Όστρια ...γαλατόπιτα δεν έχω φτιάξει...γαλακτομπούρεκο ναι...την ζήλεψα την κρέμα ....Προτού πέσουν τα αυγά την δοκιμάζω.(τρώω...με το κουτάλι...χα)...Ωραία ιδέα για ένα γλυκάκι ...το ΣΚ.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Κι εγώ πάντα αφήνω-τάχα τυχαία-στην κατσαρόλα και μετά το τρώω για να μην πάει χαμένο,mia.Έτσι οι ευθύνες μετατοπίζονται...Η γαλατόπιτα είναι ελαφρότερη και πιο παραδοσιακη από το γαλακτομπούρεκο...ΠΟλλά φιλιά...

      Διαγραφή
  10. Ουάου!!!!Η πίτα μου!!!!Και καθόσον Θεσσαλιώτιδα (Λάρισα) μου ξύπνησες αναμνήσεις !!Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου !Χαίρομαι που ανταμώσαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ χαίρομαι που βρήκα ακόμη μια συντοπίτισσα...Καλό μας ταξίδι λοιπον,διαδικτυακό...

      Διαγραφή
  11. Mαρακι,παλι μας γλυκανες,ωραια η γαλατοπιτα,σουρχεται να τη φας κι απ'τις φωτογραφιες!!!!!!Μπραβο Μαριω με τις πιτες σου!!!!
    Φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ...Κοπιάστε να σας κεράσω...Πολλά φιλιά...

      Διαγραφή
  12. Θα τη δοκιμάσουμε σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να μην σας απογοητεύσει...Καλό απόγευμα...

      Διαγραφή
  13. δεν χρειαζεται καθολου ζαχαρη στην κρεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. patriotissa .teleia h galatopita etsi thn kanei kai h mama mou.kaeditsa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τι ωραία που φαίνεται... θέλω να τη φτιάξω... αλλά είμαι τόσο άσχετη με τα φύλλα... μπορείς να μου πεις πόσο αλεύρι έβαλες για τα 4 φύλλα, πόσο λάδι και πόσο νερό και το ταψί τι διάμετρο έχει; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιβή,δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να σου πει ακριβείς δοσολογίες...Με το μάτι κανονίζω και έως ότου πετύχω την υφή που θέλω...Κάνε δοκιμές και μην τα παρατάς!!!

      Διαγραφή
  16. Πεντανόστιμη συνταγή!! Συγχαρητήρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή