Καλώς ορίσατε

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού...


Εκείνο το υπέροχο τραγανό γλυκάκι που με κερνούσε η θεία-Μαρία στην αυλή του σπιτιού της,κάτω από την πυκνή κληματαριά,κάθε φορά που την επισκεπτόμουν-παιδί ακόμα-...που με την πρώτη δαγκωνιά γέμιζε το στόμα μου σιρόπι και υπέροχες μυρωδιές...ποτέ δεν το ξέχασα και ήρθε η ώρα του...
 Αφορμή μια μεγάλη κολοκύθα λευκή που μου χάρισε ο εξάδελφός μου από τον κήπο του το Φθινόπωρο...Τόσο καιρό δεν μου πήγαινε η καρδιά να την κόψω...μου άρεσε μόνο να τη βλέπω...Όμως, προκειμένου να πάρω τους σπόρους για το ανοιξιάτικο σπορείο, πήρα την απόφαση να τη...θυσιάσω...
Την έκοψα λοιπόν στη μέση-με κάποια δυσκολία είναι αλήθεια-και καθάρισα το εσωτερικό από τους σπόρους...
...τους οποίους βέβαια φύλαξα αφού τους έπλυνα καλά...
...ύστερα έβγαλα την εξωτερική φλούδα(ξεφλούδισμα με το μαχαίρι με αρκετή δυσκολία λόγω του σκληρού περιβλήματος) και προσπάθησα να κόψω κομμάτια με το ειδικό εργαλείο που το λένε αρίδι...
...τα κατάφερα και πραγματικά ενθουσιάστηκα από την τελειότητα των ελατηρίων,όπως επίσης θαύμασα την υπομονή των παλιότερων γυναικών-μεταξύ των οποίων και της θείας μου-που έκοβαν όλη την κολοκύθα με το αρίδι...
...και κατόπιν το άφησα στην άκρη(δεν είναι για όλους τόση αξιοσύνη)και έκοψα την κολοκύθα κομμάτια μέτρια σαν πατάτες τηγανητές(εκ των υστέρων διαπίστωσα πως όσο πιο λεπτά είναι τα κομμάτια τόσο πιο τραγανό το γλυκό)...
...η συνταγή που ακολούθησα είναι σε γενικές γραμμές αυτή της γιαγιάς Δόμνας (http://grandmadomna.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html) και μπορώ να σας βεβαιώσω πως είναι εκείνη η παλιά της θείας μου...Η ίδια αίσθηση στο στόμα,το ίδιο άρωμα και -κυρίως- το ίδιο τραγανό με εκείνο....Έβαλα λοιπόν τα κομμάτια σε ασβεστόνερο και τα άφησα λίγο περισσότερο από τις δύο ώρες της συνταγής,περίπου 4-5 ώρες(άλλοι με βεβαίωσαν πως αν τα άφηνα όλο το βράδυ θα ήταν ακόμη καλύτερα!!!)...
...ύστερα τα ξέπλυνα πολύ καλά με χλιαρό νερό...
...και τα έβαλα σε νερό όπου τα άφησα να πάρουν μια βράση...Κατόπιν πέταξα το νερό και επανέλαβα τη διαδικασία άλλη μια φορά(η συνταγή έλεγε τρεις φορές αλλά το φοβήθηκα γιατί μου φάνηκε πως η κολοκύθα μαλάκωσε)...
...και αφού τα στράγγιξα καλά...
...άρχισα να τα τρυπάω τρεις-τέσσερις φορές με μεγάλη σακοράφα...
...εδώ μάλλον πρέπει να επιστρατεύσετε όλη την οικογένεια...Αν τρυπούσα μόνη μου πέντε κιλά κολοκύθα θα χρειαζόμουν ένα μεροκάματο...
...κι ενώ το τρύπημα συνεχίζονταν,παράλληλα έβραζα το νερό με τη ζάχαρη(για πέντε κιλά καθαρισμένης κολοκύθας έβαλα πέντε κιλά ζάχαρη)έτσι ώστε να δέσει...
...κι όταν αυτό έγινε έριξα μέσα την κολοκύθα και την άφησα να πάρει μια βράση...Έσβησα τη φωτιά και άφησα το γλυκό μέσα στην κατσαρόλα τρεις ημέρες....
...κατόπιν πρόσθεσα τα μυρωδικά(κανέλα και αμπαρόριζα) και έδεσα το γλυκό κανονικά...
...το έβαλα σε καλά πλυμένα βάζα αφού κρύωσε (έτσι ελέγχω καλύτερα αν έδεσε καλά ώστε να μην είναι κομπόστα ή αν παραέδεσε ώστε να ζαχαρώσει).Επειδή το σιρόπι δεν έφτανε για να καλύψει όλο το γλυκό έβρασα κι άλλο σιρόπι που το προσθεσα στα βάζα.Ύστερα αποστείρωσα τα βάζα με το γλυκό βάζοντάς τα στο φούρνο μέσα σε ταψί στους 150 βαθμούς για μισή ώρα(το γλυκό να μην φτάνει μέχρι το χείλος του βάζου,τα καπάκια να μην είναι καλά βιδωμένα και τα βάζα να μην ακουμπούν μεταξύ τους).Όταν τα έβγαλα τα βίδωσα καλά και τα έβαλα ανάποδα να κρυώσουν...
...το χρώμα του γλυκού είναι το βαθύ κίτρινο....Η γεύση του καταπληκτική...Είναι ίσως το νοστιμότερο γλυκό του κουταλιού και αξίζει τον κόπο του ....
Η ανάρτηση αυτή ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ...Σήμερα το πρωί στην εκκλησία μας μαζί με τον καφέ μας κέρασε η κυρία-Πάτρα και γλυκό κολοκύθα...Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο!!!Ακόμη πιο τραγανό από το δικό μου!!!!Δεν έχασα την ευκαιρία...Άρπαξα χαρτί και μολύβι και σας μεταφέρω τη δική της εκδοχή...Έτσι το έφτιαχνε πάντα η μητέρα της,μου είπε...Καθαρίζει με τον ίδιο τρόπο την κολοκύθα και τη βάζει στο ασβεστόνερο όπου την αφήνει ένα ολόκληρο βράδυ...Το πρωί την ξεπλένει πολύ καλά και τη βάζει σε λεκάνη όπου ρίχνει μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή ξινό.Εκεί το αφήνει μια ώρα...Κατόπιν το ξεπλένει καλά και το βάζει στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη(για 40 περίπου κομμάτια βάζει περίπου 1,5 κιλό ζάχαρη-περισσότερο με το μάτι).Το αφήνει εκεί όλη τη μέρα και το βράδυ το δένει...Η συνταγή μου φάνηκε ευκολότερη από τη δική μου και όλοι οι συνενορίτες μου με διαβεβαίωσαν πως έτσι ακριβώς τη θυμούνται από τις μανάδες και γιαγιάδες τους... Την επόμενη φορά αυτή τη συνταγή θα εφαρμόσω...Για όσους το τολμήσουν εύχομαι...ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!

29 σχόλια:

  1. φαινεται καταπληκτικο μαρια μου!!! καλοφαγωτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία φοβερή δουλειά και η συνταγή θα εκτελεστεί ανυπερθέτως! Εχω πάνω στο τραπέζι μου 5 κολοκύθες μπορεί δηλαδή να είναι και 25 κιλά όλες μαζί που δεν μαγείρεψα ακόμα, ούτε χάρισα και πρέπει σιγά σιγά να αξιοποιήσω και να προσφέρω τα γλυκάκια. Δεν είναι λευκόσαρκες όμως ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά και δεν ξέρω αν θα πετύχει το γλυκό. Είναι κίτρινες μέσα και κάποιες είναι πράσινες εξωτερικά (μια ρώσικη ποικιλία). Θα γίνουν λες? Επίσης θα ήθελα να ανταλλάξουμε σπόρους αν σ' ενδιαφέρει. Εγώ φύτεψα ήδη τα φιντανάκια μου για φέτος. Δες εδώ πέρυσι τι έβαλα http://profanws8adunatisw.blogspot.gr/2013/06/blog-post_15.html. Να είσαι καλά και πολλά μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα...Για τις κίτρινες κολοκύθες ξέρω πως κάποιοι τις κάνουν γλυκό.Το καλύτερο θα ήταν να δοκιμάσεις σε ένα κιλό (μία κολοκύθα)γιατί κάποιες ποικιλίες δεν είναι κατάλληλες ...Αυτή που κάνει σίγουρα είναι η λευκή κολοκύθα...Σπόρους ευχαρίστως να ανταλλάξουμε....Γράψε μου το μέιλ σου ή το τηλέφωνο σε μήνυμα που δεν θα δημοσιεύσω ώστε να συνεννοηθούμε!!!!Είδα την ανάρτηση και μου άρεσε πολύ το πνεύμα της καθώς και οι φωτογραφίες...Περιμένω μήνυμα...

      Διαγραφή
  3. Νόμιζα πως κανένα γλυκό κουταλιού δεν ξεπερνά σε δυσκολία το γλυκό φυστίκι, αλλά και η κολοκύθα απ' ό,τι βλέπω, δεν πάει πίσω τελικά!!!
    Φαίνεται υπέροχο!!!
    Μπράβο, κορίτσι μου! Και του χρόνου!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. λαχταριστό το βρίσκω!!!! πρώτη φορά μαθαίνω πως γίνεται γλυκό από κολοκύθα!!!!!! :) ευχαριστούμε για τη συνταγή!! φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα γλυκό, που μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια και τη γιαγιά μου. Η δυσκολία της παρασκευής του μπορεί να σε αποθαρρύνει προς στιγμή, αλλά το αποτέλεσμα είναι υπέροχο και σε αποζημιώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχεις δίκιο ότι είναι ίσως το πιο ωραίο γλυκό του κουταλιού !!! Το φτιάχνω κι εγώ όταν βρίσκω άσπρη κολοκύθα και εάν θες θα σου δώσω και μία άλλη εκδοχή διαφορετική για να την δοκιμάσεις ..... Κόβω ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο τα κομματάκια (σαν τηγανητή πατάτα) και χωρίς την διαδικασία του ασβέστη τα βάζω κατ ευθείαν στην κατσαρόλα με ζάχαρη και μέλι .... στο 1 κιλό κολοκύθι, 1/2 ζάχαρη και 1/2 μέλι. Βάζω πρώτα την ζάχαρη και ανακατεύω να διαλυθεί καλά και κατόπιν προσθέτω το μέλι. Ξαφρίζω ελαφρά και συνεχίζω το βράσιμο για να δέσει το σιρόπι (δεν θέλει και πάρα πολύ ώρα και μένει τραγανό). Όταν είναι έτοιμο προσθέτω μία βανίλια και λίγα αμύγδαλα (προσοχή, όχι καβουρντισμένα, μόνο ασπρισμένα) και έτοιμο !!!Με αυτόν τον τρόπο το φτιάχνουν στη Μήλο και το λένε κουφέτο γιατί το κερνάνε στους γάμους... με άσπρη κολοκύθα βέβαια !!! Συγνώμη αν κούρασα, αλλά είναι πολύ ωραία συνταγή και άμα την δοκιμάσεις θα περιμένω νέα !!! Καλοφάγωτο το δικό σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνταγή!!!Θα το φτιάξω κι έτσι να το δοκιμάσω!!!Καλή Ανάσταση!!!!

      Διαγραφή
  7. Μαρία μου βάζεις ιδέες να θυσιάσω τις διακοσμητικές κολοκύθες !! Το γλυκό φαίνεται τραγανό και νόστιμο ,κουράστηκες πραγματικά αλλά χαλάλι του ! Δεν είχα συνταγή ,την κρατώ για όταν αποφασίσω να "πέσουν " οι κολοκύθες στο βωμό της γλυκιάς γαστρονομίας ! Καλοφάγοτο το γλυκό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα πόνεσε η ψυχή μου που τις έκοψα αλλά....Καλή Ανάσταση!!!Καλό Πάσχα!!!

      Διαγραφή
  8. Και τι δεν έχω μάθει από σένα Μαρία μου . Τόσα που αφού δεν έζησα εδώ πως να τα μάθω!!! Και εγώ 2 κίτρινες κολοκύθες έχω και αυτές τις κάνω πίττα γλυκιά η κεφτέδες . Δύσκολο να βρώ τώρα αλλά επειδή αγαπάω πολύ τα γλυκά κουταλιού θα γράψω τη συνταγή σου .
    Καλό μήνα με υγεία και αγάπη για την παράδοση του τόπου μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Ανάσταση,Νικόλ μου!!!Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!!

      Διαγραφή
  9. Υπέροχο φαίνεται !!!!!! Θα κρατήσω το link της συνταγής !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν μας γράφεις τις ποσοτητες κολοκυθας ,ζαχαρης,νερου.
    Εγω την ωρα που το ζηματαω βαζω 1κοφτο κ.γ.λεμοντουζο για να μη ζαχαρωνη και να εχει ωραιο χρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι γιατί παραπέμπω σε άλλη συνταγή όπου αναγράφονται οι δοσολογίες!!!

      Διαγραφή
  11. Μαρια μου καλη σου μερα ....κι εγω τις λυπαμαι τις κολοκυθες γιατι μου αρεσει να τις βλεπω αλλα το γλυκο φαιναται τελειο!!! τελικα ο ασβεστης το κανει τραγανο , με τον ιδιο τροπο και η πεθερα μου εφτιαχνε τραγανο γλυκο βερυκκοκο, να εισαι καλα που μας δινεις τετοιες ωραιες συνταγες , καλη ξεκουραση τωρα ! φιλιά πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γειά σου πατρίδα,
    Περνάω συχνά καί "αθόρυβα" καί θαυμάζω, μαθαίνω, θυμάμαι..
    Σήμερα πέρασα νά Σάς ευχυθώ Καλή Ανάσταση.
    Φιλικά, D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Ανάσταση στις ψυχές μας!!!Σου στέλνω την αγάπη μου!!!!

      Διαγραφή
  13. Πολυ καλο γλυκο!!!Εφαγα σε μια φιλη της μητερας μου.Πέρασα οπως κάνω παντα στους φιλους για ν αφησω τις ευχες μου.Πασχαλινες δεχτείτε ευχες απο την καρδια βγαλμένες,ολες οι μέρες της ζωής σας να είναι αναστημένες.Καλη Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
    ░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆Απολυθηκα και ξαναγυρισα στη γειτονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Ανάσταση!!!Ο Αναστημένος Χριστός να σε ευλογεί!!!!

      Διαγραφή
  14. Απλά Τ Ε Λ Ε Ί Ο ! Σε ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαρία γεια σου πόσο νερό βάζεις στο ένα κιλό ζάχαρη;για το σιρόπι

    ΑπάντησηΔιαγραφή