Η φέτα είναι το πιο υγιεινό από τα τυριά.Κι αυτό επειδή το γάλα δεν βράζει κατά την παραγωγή της κι έτσι διατηρεί όλη του τη θρεπτική αξία...Κι όταν μιλάμε στην οικογένειά μου για φέτα εννοούμε τη φέτα που φτιάχνει ο εξάδελφός μου,ο Αλέκος...Ένα τυρί που θυμίζει αυτό που τρώγαμε στα χωριά μας αρκετά χρόνια πριν,που το έφτιαχναν οι άνθρωποι στα σπίτια τους για να το καταναλώσουν οι ίδιοι,οι φίλοι τους και οι συγγενείς τους...Τον τρόπο,λοιπόν, με τον οποίο φτιάχνει τη φέτα ο Αλέκος θα σας παρουσιάσουμε με την ελπίδα ότι η γνώση αυτή δεν θα χαθεί,θα παραδοθεί ως παρακαταθήκη στους επόμενους απαραίτητη προϋπόθεση της αυτάρκειας κάθε ελληνικού σπιτιού...
Η φέτα του εμπορίου περιέχει πρόβειο και κατσικίσιο γάλα σε αναλογία 3:1.Ο Αλέκος όμως τη φτιάχνει με μισό πρόβειο και μισό κατσικίσιο γάλα κι έτσι γίνεται πιο σκληρή,ενώ συγχρόνως είναι πιο υγιεινή αφού το κατσικίσιο γάλα περιέχει πολύ λιγότερα λιπαρά από το πρόβειο(αν χρησιμοποιήσετε μόνο πρόβειο γάλα τότε η φέτα θα γίνει πολύ μαλακή,ενώ με μόνο κατσικίσιο το τυρί θα γίνει πολύ σκληρό).
Και η διαδικασία της παραγωγής της φέτας αρχίζει από...το άρμεγμα...Μένει έκπληκτος κανείς όταν βλέπει τα ..."άλογα" γιδοπρόβατα να μπαίνουν με τη σειρά στο στάβλο όταν τα φωνάζει...
...πρώτα τα πρόβατα,έτοιμα για άρμεγμα...
...και κατόπιν οι κατσίκες ...
...το γάλα συλλέγεται στην καρδάρα(έτσι λέγεται το μεταλλικό δοχείο της φωτογραφίας)...
...και από εκεί το ρίχνει σε μια μεγαλύτερη καρδάρα αφού το στραγγίξει καλά με πανί ώστε να απομακρυνθούν οι τρίχες ή ό,τι άλλο και να μείνει καθαρό το γάλα...
...αν το γάλα είναι φρεσκοαρμεγμένο τότε βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία για πήξιμο.Στην περίπτωσή μας όμως ο Αλέκος έπηξε μαζί και το γάλα της προηγούμενης ημέρας κι έτσι χρειάστηκε να βάλει την καρδάρα στη φωτιά,ώστε να αποκτήσει την απαιτούμενη θερμοκρασία των 38-40 βαθμών Κελσίου...
...ύστερα έριξε μέσα στο γάλα πυτιά(φυσικό υλικό που προέρχεται από το στομάχι των ζώων).....
...για τα 30 περίπου κιλά γάλα που έπηξε έριξε το 1/3 κοφτής κουταλιάς της σούπας...
...και 1 φουσκωτή κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό...
...το ανακάτεψε...
...το σκέπασε και το άφησε να πήξει(χρειάζεται 1 ώρα)...
...μετά από 1 ώρα το τυρί έχει πήξει.Τότε το έκοψε με το μαχαίρι οριζόντια και κάθετα σε κύβους των 2 περίπου εκατοστών...
...ώστε το τυρί να έχει αυτή τη μορφή...
...κατόπιν έβρεξε την τσαντίλα( το ειδικό για στράγγισμα πανί που,με την ευκαιρία,κάθε εβδομάδα πρέπει να το βράζουμε όπως και το πανί που χρησιμοποιούμε για στράγγισμα,ώστε να μην αναπτύσσονται μικρόβια) -ώστε να μην κολλάει το τυρί πάνω της-και την άπλωσε σε μια κατασκευή που παρήγγειλε και του έφτιαξαν (συνήθως το τυρί το στραγγίζουν με την τσαντίλα κρεμασμένη,αλλά καλύτερα είναι να στραγγίζεται ανοιχτό γιατί τότε δεν αναπτύσσει μύκητες και δεν κάνει τρύπες,δεν αποκτά χρώμα και δεν χαλάει).Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε μικρή ποσότητα τυριού μπορείτε να το απλώσετε ίσως στο νεροχύτη για να στραγγίξει.Αξίζει να προσέξετε τη σχάρα στον πάτο της κατασκευής που κρατάει το τυρί ψηλότερα ώστε να στραγγίζει εύκολα και φυσικά το λούκι από όπου απομακρύνεται το τυρόγαλο(δεν το πετάμε γιατί με αυτό θα φτιάξουμε μυζήθρα)...
...κατόπιν έριξε το πηγμένο τυρί στην τσαντίλα...
...και το βοηθούσε να στραγγίξει γρήγορα(πρέπει να σφίξει σε 15-20 λεπτά)...
...όταν άρχισε να σφίγγει το έκοβε με την ανάποδη του μαχαιριού...
...κι όταν το τυρί έσφιξε μάζεψε την τσαντίλα...
...έβγαλε τις σχάρες και έβαλε την τσαντίλα με το τυρί σε ειδικό καλούπι...
...κατόπιν άνοιξε την τσαντίλα και έστρωσε καλά το τυρί...
...ύστερα έκλεισε πάλι την τσαντίλα...
...και έβαλε πάνω της ένα κομμάτι μάρμαρο κομμένο ακριβώς στα μέτρα του καλουπιού..
...κι ακόμη ένα βάρος και το άφησε να στραγγίξει καλά(όταν η ροή του τυρόγαλου από το λούκι γίνεται σταγόνα τότε είναι έτοιμο το τυρί να βγει από το πλαίσιο)...
...μετά από 10 λεπτά έβγαλε το μάρμαρο και το καλούπι...
...άνοιξε την τσαντίλα...
...έκοψε το τυρί σε πέντε κομμάτια...
...και το κάθε κομμάτι στη μέση(το κάθε κομμάτι δεν πρέπει να έχει πάχος πάνω από 3-4 εκατοστά για να το "πιάσει" το αλάτι)...
...τα έστρωσε σε καθαρό τενεκέ...
...και μόλις συμπληρώθηκε η πρώτη στρώση...
...έριξε μέσα ένα"πλόχερο" χοντρό αλάτι(θέλει πολύ αλάτι για να συντηρηθεί στην αρχή,πρέπει το τυρί να "καίει" στο στόμα)...
...κατόπιν έστρωσε τη δεύτερη σειρά...
...και ξανά αλάτι...
...και όταν έστρωσε όλα τα κομμάτια έκλεισε τον τενεκέ και τον έβαλε στο ψυγείο.Θα μείνει εκεί μέχρι να γεμίσει και μια μέρα παραπάνω...Κατόπιν θα τον βάλει σε δροσερό μέρος-κατά προτίμηση σε υπόγειο-και θα το αφήσει τόσο όσο να σφίξει καλά(από 15 έως 30 ημέρες).Ύστερα θα αδειάσει το γάρο που θα έχει βγάλει το τυρί,θα συμπληρώσει τον τενεκέ και με άλλα κομμάτια τυριού(έχει αδειάσει λίγο αφού το τυρί έσφιξε),θα τα σφηνώσει καλά ώστε να έχει ελάχιστα κενά και θα ρίξει μέσα νερό που το έχει βράσει και το έχει κρυώσει σε θερμοκρασία ψυγείου(4 βαθμοί Κελσίου).Και μόλις περάσουν 3 μήνες από την ημέρα της παρασκευής του είναι έτοιμο για κατανάλωση...
Εν τω μεταξύ το τυρόγαλο που έβγαλε το τυρί το έβαλε σε κατσαρόλα και στη φωτιά...
...και όταν άρχισε να βράζει το έσβησε και το σκέπασε με το καπάκι...
...την επόμενη μέρα το πρωί (το περιβάλλον των φωτογραφιών αλλάζει αφού συνέχισα στο σπίτι μου με τυρόγαλο που πήρα από τον Αλέκο)...
...έβαλα την τσαντίλα σε μια λεκάνη...
...έριξα μέσα το "κομμένο""τυρόγαλο...
...μάζεψα την τσαντίλα...
...και την κρέμασα να στραγγίξει(από ώρα σε ώρα βοηθούσα το στράγγισμα κουνώντας την τσαντίλα)...
...όταν πλέον δεν έβγαζε καθόλου υγρό(ούτε καν έσταζε) το κατέβασα,το άνοιξα το αλάτισα ελαφρώς με ψιλό αλάτι και το απολαύσαμε όλη η οικογένεια(η μυζήθρα πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα,γιατί δεν έχει πολύ αλάτι και χαλάει εύκολα)...
Υ.Γ.Θυμόσαστε τη χήνα που κλωσσούσε στην προηγούμενη ανάρτηση;Την επόμενη μέρα καμάρωνε για τα χηνάκια της που δυστυχώς τα φωτογράφισα βράδυ και δεν μπόρεσα να σας δείξω πόσο όμορφα είναι...
Η φέτα του εμπορίου περιέχει πρόβειο και κατσικίσιο γάλα σε αναλογία 3:1.Ο Αλέκος όμως τη φτιάχνει με μισό πρόβειο και μισό κατσικίσιο γάλα κι έτσι γίνεται πιο σκληρή,ενώ συγχρόνως είναι πιο υγιεινή αφού το κατσικίσιο γάλα περιέχει πολύ λιγότερα λιπαρά από το πρόβειο(αν χρησιμοποιήσετε μόνο πρόβειο γάλα τότε η φέτα θα γίνει πολύ μαλακή,ενώ με μόνο κατσικίσιο το τυρί θα γίνει πολύ σκληρό).
Και η διαδικασία της παραγωγής της φέτας αρχίζει από...το άρμεγμα...Μένει έκπληκτος κανείς όταν βλέπει τα ..."άλογα" γιδοπρόβατα να μπαίνουν με τη σειρά στο στάβλο όταν τα φωνάζει...
...πρώτα τα πρόβατα,έτοιμα για άρμεγμα...
...και κατόπιν οι κατσίκες ...
...το γάλα συλλέγεται στην καρδάρα(έτσι λέγεται το μεταλλικό δοχείο της φωτογραφίας)...
...και από εκεί το ρίχνει σε μια μεγαλύτερη καρδάρα αφού το στραγγίξει καλά με πανί ώστε να απομακρυνθούν οι τρίχες ή ό,τι άλλο και να μείνει καθαρό το γάλα...
...αν το γάλα είναι φρεσκοαρμεγμένο τότε βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία για πήξιμο.Στην περίπτωσή μας όμως ο Αλέκος έπηξε μαζί και το γάλα της προηγούμενης ημέρας κι έτσι χρειάστηκε να βάλει την καρδάρα στη φωτιά,ώστε να αποκτήσει την απαιτούμενη θερμοκρασία των 38-40 βαθμών Κελσίου...
...ύστερα έριξε μέσα στο γάλα πυτιά(φυσικό υλικό που προέρχεται από το στομάχι των ζώων).....
...για τα 30 περίπου κιλά γάλα που έπηξε έριξε το 1/3 κοφτής κουταλιάς της σούπας...
...και 1 φουσκωτή κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό...
...το ανακάτεψε...
...το σκέπασε και το άφησε να πήξει(χρειάζεται 1 ώρα)...
...μετά από 1 ώρα το τυρί έχει πήξει.Τότε το έκοψε με το μαχαίρι οριζόντια και κάθετα σε κύβους των 2 περίπου εκατοστών...
...ώστε το τυρί να έχει αυτή τη μορφή...
...κατόπιν έβρεξε την τσαντίλα( το ειδικό για στράγγισμα πανί που,με την ευκαιρία,κάθε εβδομάδα πρέπει να το βράζουμε όπως και το πανί που χρησιμοποιούμε για στράγγισμα,ώστε να μην αναπτύσσονται μικρόβια) -ώστε να μην κολλάει το τυρί πάνω της-και την άπλωσε σε μια κατασκευή που παρήγγειλε και του έφτιαξαν (συνήθως το τυρί το στραγγίζουν με την τσαντίλα κρεμασμένη,αλλά καλύτερα είναι να στραγγίζεται ανοιχτό γιατί τότε δεν αναπτύσσει μύκητες και δεν κάνει τρύπες,δεν αποκτά χρώμα και δεν χαλάει).Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε μικρή ποσότητα τυριού μπορείτε να το απλώσετε ίσως στο νεροχύτη για να στραγγίξει.Αξίζει να προσέξετε τη σχάρα στον πάτο της κατασκευής που κρατάει το τυρί ψηλότερα ώστε να στραγγίζει εύκολα και φυσικά το λούκι από όπου απομακρύνεται το τυρόγαλο(δεν το πετάμε γιατί με αυτό θα φτιάξουμε μυζήθρα)...
...κατόπιν έριξε το πηγμένο τυρί στην τσαντίλα...
...και το βοηθούσε να στραγγίξει γρήγορα(πρέπει να σφίξει σε 15-20 λεπτά)...
...όταν άρχισε να σφίγγει το έκοβε με την ανάποδη του μαχαιριού...
...κι όταν το τυρί έσφιξε μάζεψε την τσαντίλα...
...έβγαλε τις σχάρες και έβαλε την τσαντίλα με το τυρί σε ειδικό καλούπι...
...ύστερα έκλεισε πάλι την τσαντίλα...
...και έβαλε πάνω της ένα κομμάτι μάρμαρο κομμένο ακριβώς στα μέτρα του καλουπιού..
...μετά από 10 λεπτά έβγαλε το μάρμαρο και το καλούπι...
...άνοιξε την τσαντίλα...
...έκοψε το τυρί σε πέντε κομμάτια...
...και το κάθε κομμάτι στη μέση(το κάθε κομμάτι δεν πρέπει να έχει πάχος πάνω από 3-4 εκατοστά για να το "πιάσει" το αλάτι)...
...τα έστρωσε σε καθαρό τενεκέ...
...και μόλις συμπληρώθηκε η πρώτη στρώση...
...έριξε μέσα ένα"πλόχερο" χοντρό αλάτι(θέλει πολύ αλάτι για να συντηρηθεί στην αρχή,πρέπει το τυρί να "καίει" στο στόμα)...
...κατόπιν έστρωσε τη δεύτερη σειρά...
...και ξανά αλάτι...
...και όταν έστρωσε όλα τα κομμάτια έκλεισε τον τενεκέ και τον έβαλε στο ψυγείο.Θα μείνει εκεί μέχρι να γεμίσει και μια μέρα παραπάνω...Κατόπιν θα τον βάλει σε δροσερό μέρος-κατά προτίμηση σε υπόγειο-και θα το αφήσει τόσο όσο να σφίξει καλά(από 15 έως 30 ημέρες).Ύστερα θα αδειάσει το γάρο που θα έχει βγάλει το τυρί,θα συμπληρώσει τον τενεκέ και με άλλα κομμάτια τυριού(έχει αδειάσει λίγο αφού το τυρί έσφιξε),θα τα σφηνώσει καλά ώστε να έχει ελάχιστα κενά και θα ρίξει μέσα νερό που το έχει βράσει και το έχει κρυώσει σε θερμοκρασία ψυγείου(4 βαθμοί Κελσίου).Και μόλις περάσουν 3 μήνες από την ημέρα της παρασκευής του είναι έτοιμο για κατανάλωση...
Εν τω μεταξύ το τυρόγαλο που έβγαλε το τυρί το έβαλε σε κατσαρόλα και στη φωτιά...
...την επόμενη μέρα το πρωί (το περιβάλλον των φωτογραφιών αλλάζει αφού συνέχισα στο σπίτι μου με τυρόγαλο που πήρα από τον Αλέκο)...
...έβαλα την τσαντίλα σε μια λεκάνη...
...έριξα μέσα το "κομμένο""τυρόγαλο...
...μάζεψα την τσαντίλα...
...και την κρέμασα να στραγγίξει(από ώρα σε ώρα βοηθούσα το στράγγισμα κουνώντας την τσαντίλα)...
...όταν πλέον δεν έβγαζε καθόλου υγρό(ούτε καν έσταζε) το κατέβασα,το άνοιξα το αλάτισα ελαφρώς με ψιλό αλάτι και το απολαύσαμε όλη η οικογένεια(η μυζήθρα πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα,γιατί δεν έχει πολύ αλάτι και χαλάει εύκολα)...
Υ.Γ.Θυμόσαστε τη χήνα που κλωσσούσε στην προηγούμενη ανάρτηση;Την επόμενη μέρα καμάρωνε για τα χηνάκια της που δυστυχώς τα φωτογράφισα βράδυ και δεν μπόρεσα να σας δείξω πόσο όμορφα είναι...
Πω πω , οι αναρτήσεις σου είναι απολαυστικές και ιδίωσ αυτή η τελευταία θα έλεγα και χορταστική. Φαντάζομαι ζεις κάπου έξω από τον Βόλο, με τόση άπλα που βλέπω. Ξέρω κι άλλη μια από το μέρη μας. Είναι η Βιολέτα από το www.ploumidi.blogspot.com
ΑπάντησηΔιαγραφήΖω στο φυτόκου...Ξέρεις εσύ...Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τις πληροφορίες.Θα επισκεφτώ και το Πλουμίδι...Καλό απόγευμα...
ΔιαγραφήΠολύ ωραία ανάρτηση Όστρια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμήθηκα τον πατέρα μου ...όλο τέτοια έφτιαχνε....
Ευχαριστώ,mia...Τελικά είσαι παιδί της υπαίθρου κι εσύ,αφού εκτιμάς αυτή τη ζωή...Σε φιλώ...
ΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΟΥ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ ΒΗΜΑ -ΒΗΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΥΓΙΕΙΝΟΥ ΤΥΡΙΟΥ!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑ ΣΟΥ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΗΝΑΚΙΑ!!!!!!!!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!
Ευχαριστώ,Έφη.Από υπομονή έχω(απέκτησα την ικανότητα,γιατί από τη φύση μου είμαι εξαιρετικά ανυπόμονη)...Τα χηνάκια είναι υπέροχα...Καλό βράδυ...
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Όστρια!!!Μπράβο σου φοβερή ανάρτηση. Έφτιαχνε συνέχεια η γιαγιά μου τυρί, δε συγκρίνεται με τίποτε!!!Να σου ζήσουν τα χηνάκια είναι πολύ γλυκά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Καλησπέρα,Ελένη.Αν θυμάσαι πως έφτιαχνε το τυρί η γιαγιά σου οι πληροφορίες είναι πολύτιμες...Τις περιμένουμε...Τα χηνάκια είναι όντως πολύ γλυκά...Καλό βράδυ...
Διαγραφήκαταπληκτικη διαδικασια!!χαρας την υπομονη σου μαρια μου να βγαλεις τοσες φωτογραφιες και να τις αναρτησεις !!!εχεις υλικο για ολοκληρο βιβλιο με τοσο λεπτομερεις αναρτησεις και οδηγιες!!τα χηνακια ειναι κουκλια να σου ζησουν!!καποια στιγμη θα μου πεις το μυστικο πως τα καταφερνεις ολα !!!φιλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα,Στέλλα...Ξεφεύγει λίγο ο νους μου από τις φωνές των παιδιών και την καθημερινή ρουτίνα...Και δεν τα καταφέρνω όλα...Απλά τα απαραίτητα(όσα βλέπει η πεθερά όπως έλεγε η γιαγιά μου...Πολλά φιλιά...
ΔιαγραφήΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΘΑΥΜΑΖΩ ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ..ΑΠΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ!!!ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα,Νένα...Ευχαριστώ για τα καλά λόγια...
Διαγραφήαυτες ειναι παραδοσεις που δε πρεπει να χανονται.... μου αρεσει και το τυρι και η φετα.... οχι ομως αυτα που μυριζουν χωριο οπως τα λεω εγω :) που ειναι λιγο πιο του εργοστασιου .... :))
ΑπάντησηΔιαγραφήδελφινοφιλουθκια
Κανέναν δε συμφέρει να χαθούν τρόποι παλιοί για την τροφή μας,και ειδικά τροφών καθαρά ελληνικών...Καλό απόγευμα,Δελφινάκι...
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Όστρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους!
Μια τέλεια ανάρτηση παρασκευής τυριού Φέτας!
Τα συγχαρητήριά μου στον τυροκόμο και στον φωτορεπόρτερ! Αυτό το εγχείρημα και η διαδικασία αξίζει να ανέβει σε video στο youtube!
Τα εργαλεία, τα οποία κατά παραγγελία έφτιαξε, είναι πολύ πρακτικά και "έξυπνα"!
Είδες η μυζιθρούλα πόσο νόστιμη γίνεται; Μ΄αρέσει χλιαρή και γλυκίζουσα...με τις μαρμελάδες μου παρέα.:)
Θα φτιάξω και εγώ ξανά. Ζήλεψα. :)
Φιλιά στο μικρό σου.
Ζ.
* Την ανάρτησή σου την είδα νωρίς το πρωί αλλά όλο το πρωινό μου το πέρασα εκτός γραφείου.
Καλησπέρα,Ζαμπία.Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση,γιατί εσένα είχα στο νου μου όταν σκεφτόμουν να την οργανώσω...Η μυζήθρα τέλεια...Δεν έμεινε μπουκιά μέχρι το βράδυ...Σε φιλώ...
ΔιαγραφήΟι αναρτήσεις σου έχουν πάρει πλέον διαστάσεις κοινωνικού έργου. Οι οδηγίες παρασκευής του τυριού κατατοπιστικότατες και ανεκτίμητες. Αναρωτιέμαι αν τέτοιου είδους εργαλεία μπορούν να βρεθούν και στην Αθήνα.. Με ξεσήκωσες όμως, και ίσως το επιχειρήσω, καθότι ένα προβατάκι είναι ήδη καθ' οδόν και ίσως αποφασίσω και για κατσικάκι! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλύτερο που θα κάνεις...Η κατασκευή έγινε μετά από παραγγελία σε κατάστημα που φτιάχνει και πουλάει χωνιά,σόμπες,ψησταριές(σίγουρα θα υπάρχει κάτι ανάλογο στην Αθήνα).Αν δεν έχει ξαναφτιάξει εξήγησέ του ή δείξε τη φωτογραφία...Και δεν είναι ανάγκη να είναι τόσο μεγάλο...Καλό απόγευμα,Εύα...
ΔιαγραφήΠολύ ωραία ανάρτηση. Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σχετικά άσχετη μ' αυτά. Να σε ρωτήσω κάτι θα ήθελα κι, αν ξέρεις, μου απαντάς. Συνήθως πήζω γιαούρτι και γίνεται πολύ καλό. Πρόσφατα παράβρασα ίσως το γάλα (πρόβειο) και "έκοψε", έκανε γρουμπούλια. Ελπίζω να το περιγράφω επαρκώς. Μάζεψα το υλικό αυτό σε ένα τούλι και το έβαλα να στραγγίσει. Έριξα ένα ίχνος αλάτι. Στην όψη θυμίζει μυζήθρα και όταν το δοκιμάσαμε είδαμε πως είναι νοστιμότατο. Τι βγήκε, δεν ξέρω. Είναι μυζήθρα; Είναι βούτυρο; Να το φάμε ή απλώς το πετάμε; Τουλάχιστον να αποκτήσω τη γνώση για το μέλλον!
Περιμένω τα...φώτα σου!
ris
Αυτό(αν κατάλαβα καλά έκοψε το γιαούρτι και όχι το γάλα)έγινε γιατί το έπηξες ενώ το γάλα ήταν σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από την κανονική.Τώρα που το στράγγιξες μάλλον θα το λέγαμε στραγγιστό γιαούρτι.Αν είναι νόστιμο δεν παθαίνετε τίποτα αν το φάτε...Αν πάλι σας φαίνεται περίεργο μπορείς να το βάλεις σε τυρόπιτες...Ελπίζω να βοήθησα...Καλό απόγευμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον το blog σου.. θα αφιερώσω χρόνο για να περιηγηθώ... οι πληροφορίες σου για το τυρί θα χρησιμοποιηθούν κάποια στιγμή και θα σου πω το αποτέλεσμα!! φιλιά πολλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς όρισες...Χαίρομαι που σε γνωρίζω...Περιμένω σχόλια για το τυρί...Καλό απόγευμα...
Διαγραφήευχαριστουμε για τις οδηγιες ,πραγματι ειναι απολαυστικες οι φωτογραφιες .
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είστε καλά...Ελπίζω να βοήθησα...Καλό βράδυ...
ΔιαγραφήΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Τι υπέροχη η διαδικασία της παρασκεύης τυριού!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθώ κι εγώ με τα πενιχρά μέσα που διαθέτω να φτιάξω και είναι μια καταπληκτική εμπειρία.
Εδώ στο νησί που κατοικώ ,δυστυχώς βρίσκω μόνο αγελαδινό γάλα,
σίγουρα δεν δίνει την γεύση του κατσικίσιου ,αλλά κάνει και αυτό την δουλειά του!
Εύχομαι καλή συνέχεια , και καλώς ορίσαμε η μια στο blog της άλλης!
Καλώς όρισες,Σοφία...Χαίρομαι που σε γνωρίζω και που θα επικοινωνούμε...Καλό μας ταξίδι...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα ειμαι απο αθηνα με λενε γιοτα προσπαθο εδο και κατη μερεσ να φιαξο φετα φυσικα με γαλα του εμποριου επειδη οποσ καταλαβενεται δε μπορο να βρο φρεσκο τελικα δεν τα εχο καταφερη μπορειται να με βοηθησαι ευχαριστο πολυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαρίστως να βοηθήσω,αρκεί να μου πείτε που ακριβώς βρήκατε δυσκολία.Θα περιμένω διευκρινήσεις...Καλό βράδυ...
ΔιαγραφήΚαλησπερα και απο μενα και ενα μεγαλο μπραβο. Μενω στη Θεσσαλονικη και σημερα εφαγα οοοοολο τον τοπο να βρω πυτια αλλα τιποτα. Μηπως ξερει κανεις που μπορω να βρω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και καλώς όρισες...Πυτιά στο Βόλο βρίσκω σε ένα κατάστημα που πουλά αλάτι,σε καταστήματα εδώδιμων αποικιακών αλλά και σε super market παλιότερα...Αν δε βρεις εκεί ψάξε μέσω διαδικτύου...Ελπίζω να βοήθησα.Καλή επιτυχία...
ΔιαγραφήΕγώ την παίρνω απ' το φαρμακείο (περιοχή Σπάτα, όπου υπάρχουν κτηνοτρόφοι).
ΔιαγραφήΚαλησπερα και απο μενα. Σημερα εφαγα ολο τον τοπο να βρω πυτια και δεν τα καταφερα. Μηπως ξερετε που μπορω να βρω? Μενω Θεσσαλονικη. Ευχαριστω. Συγχαρητηρια και για την δουλεια που κανετε εδω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα, τελικα βρηκα πυτια εχθες στο χωριο(Φουστανι, Αριδαια) σε ενα μπακαλικο.Αυριο θα προσπαθησω να κανω τυρι. Καλη μου επιτυχια :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία εύχομαι...
ΔιαγραφήΠρωτη φορα αποτυχια. Δεν πηζει με τιποτα. Ακολουθησα μια συνταγη με 2 λιτρα γαλα, πυτια και αλατι. Μηπως πρεπει να αγορασω ενα θερμομετρο για να πετυχω σωστη θερμοκρασια στο γαλα? Τι αλλο μπορει να φταιει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα απο Κρητη, ακολουθησα τις οδηγιες σου αλλα μια βδομαδα απο τη παρασκευη της φεταw παρατηρησα κιτρινα σηναδια στην επιφανια της σαν να φτιαχνει μυκητα. Δεν εχω βαλει τα κομματια σε τενεκε αλλα σε μπολ και τα εχω στο υπογειο του σπιτιου μου. Τι μπορει να φταιει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τυρί πρέπει να είναι σκεπασμένο με υγρό γάρο που βγάζειμόνο του.Αν δεν βρίσκονται μέσα στο νερό τότε βράστε νερό και σκεπάστε τα.Αν είναι μέσα σε γάρο,τότε μάλλον δεν έχετε βάλει αρκετό αλάτι και την επόμενη φορά πρέπει να βάλετε περισσότερο...Ελπίζω να βοήθησα.Καλό απογευμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το ξεκαθαριζες πιο πανω αυτο (ενω πραγματικά ειναι ολες οι αναρτησεις σου κατατοπιστικοτατες!!!) τα κομματια τα εκοψα τα εστρωσα στο μπολ και προσθεσα αλατι. αυτα βγαλαν γαρο που σκεπασε τα 2/3 του μπολ και μια βδομαδαμετα κιτρισαν τα πανω πανω. σωζετε; με το ζεστο νερο εννοω, και οταν σφηξει το τυρι πρεπει να το αδειασω; να φτιαξω αλμη ή μονο ζεστο νερο που το παω σε θερμοκρασια ψυγειου; (αν σε ζαλησα συγγνωμη)
ΔιαγραφήΣυνήθως ο γάρος που βγάζει το τυρί το σκεπάζει.Τώρα ρίξε νερό βρασμένο και σε θερμοκρασία ψυγείου.Ίσως δεν πρέπει να το στεγνώνεις πολύ όταν βάζεις το βάρος πάνω του...Κάνε δοκιμές και θα βρεις την ισορροπία...
ΔιαγραφήΊσως η ποσότητα του γάρου εξαρτάται και από το γάλα, αν είναι μόνο πρόβειο ή κατσικίσιο ή μίγμα και σε τι αναλογίες. Μια υπόθεση κάνω, δεν ξέρω.
ΔιαγραφήΚαλημερα και συγχαρητηρια για την αναρτηση σου.Θα ηθελα πολυ να κανω τυρι γιατι τα παιδια μου ζουν με τυρι και θα ηθελα να τους προσφερω δικο μου.Θα ηθελα μερικες διευκρινησεις.Καταρχην αν βαλουμε γαλα εμποριου αλλα κατσικισιο και προβειο πετυχαινει;;; Δευτερον ποση πυτια βαζουμε σε ενα λιτρο γαλα;;; Οταν το βαζουμε σε δοχειο πρεπει να ριξουμε εμεις γαρο η' θα βγαλει απο μονο του;; και αν θα βγαλει πως ξερουμε αν θα το καλυψει για να μη κιτρινισει;;; Γαρο δεν εννοεις το ζουμι που θα βγαλει το ιδιο το τυρι οταν το στραγγιζουμε ε;;; ενννοεις γαρο απο το σουπερ μαρκετ;;; Και αν δεν εχουμε δοχειο τενεκεδενιο πειραζει αν το βαλουμε σε γυαλινο ταπερ;; Συγνωμη αν σε κουρασα αλλ θα ηθελα πολυ να κανω τυρι.Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα ...Με γάλα του εμπορίου δεν ξέρω αν γίνεται γιατί δεν έχω δοκιμάσει ποτέ.Βάλε μια μικρή ποσότητα να δεις αν θα πήξει...Την πυτιά θα την υπολογίσεις με βάση τις αναλογίες που δίνω στη συνταγή...Γάρο θα βγάλει μόνο του...Φρόντισε να μην το στραγγίξεις πολύ για να βγάλει αρκετό γάρο...Αν δεν έχει παρ' όλα αυτά τότε βράσε νερό και συμπλήρωσε ώστε να σκεπάζεται..Όχι γάρο από σούπερ μάρκετ!!!Πιστεύω πως και το τάπερ καλό θα είναι αν και καλύτερα να μην είναι διαφανές...Καλό απόγευμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε, Όστρια, γι αυτή την τόσο λεπτομερή και αξιόλογη ανάρτηση. Πού μπορούμε να βρούμε αυτή την πυτιά ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΑ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ που είμαι, μακριά από την πόλη, βρήκα μόνο από το Φαρμακείο υγρή πυτιά. Δεν ξέρω αν το αποτελεσμα ειναι το ιδιο.
Καλημέρα,Ελένη μου...Τη ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΑ την παίρνω από το σούπερ μάρκετ...Δεν την ξέρω την υγρή πυτιά,όμως δοκίμασε σε μικρή ποσότητα και θα δεις αν γίνεται...Για τσαντήλα και καλαθάκι να συννενοηθούμε μήπως ψάξω εδώ στο Βόλο και σου τα στείλω...Φιλιά...
ΔιαγραφήΚαλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο γάλα από την προηγούμενη μέρα το έχειβράσει πριν το φυλάξει στο ψυγείο για να το πήξει μαζί με αυτό της επόμενης;
Πολύ καλή προσπάθεια, ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.
Όχι,Μαρουσώ...Η φέτα θέλει γάλα άβραστο..
ΔιαγραφήΚαλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ κατατοπιστικό και σας ευχαριστώ κι εγώ για τις πληροφορίες.
έχω τρεις κατσίκες και θα το δοκιμάσω. όμως θέλω να ρωτήσω το τυροπηγμα έχει σκληρή ή μαλαακή υφή;
ακόμη θέλω να βάζω μαζί και το γάλα της προηγούμενης μέρας. πρέπει να το βράσω ή να το φυλάξω άβραστο στο ψυγείο;
ευχαριστώ και θα επανέλθω όταν θα φτιάξω...
η συνταγη ειναι τελεια και το αποτελεσμα ψυχεδελεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήνασαι καλα - παντα τετοια.
Τελειο blog συνχαρητηρια για τις κατατοπιστικες οδηγιες σε ολα τα θεματα(δεν αφησα ουτε ενα αδιαβαστο)εδω και αρκετες μερες τα διαβαζω ξανα και ξανα,ουτε εξετασεις να εδινα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτησω θα ηθελα, για το καλουπι της φετας,κανει να χρησιμοποιησω πλαστικο σκευος?το οποιο θα κανω αρκετες τρυπες για καλο στραγγισμα.
Επισης εκανα το μπασκι(βγηκε τελειο)αλλα οταν εβρασα το τυρογαλο δεν εβγαλε μυζηθρα καθολου.μηπως γινετε μονο απο την πυτια, και οχι οταν εχει ξινο?
Μενω Θεσσαλονικη και η πυτια βλαχα δεν υπαρχει μου ειπαν απο την εταιρια που τους πηρα τηλ.στην Αθηνα.
Δοκιμασε κανεις την ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ(αυτη ειναι το εργοστασιο στην Θεσσαλονικη.)
Περιμενω με αγωνια τις απαντησεις σου.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!!!!!!
Καλημέρα,Ιωάννα και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια... Για το καλούπι θα μπορούσες να το κάνεις κι έτσι,μόνο που το πλαστικό δεν είναι τόσο υγιεινό...Η μυζήθρα βγαίνει μόνο από το τυρόγαλο από τη φέτα...Το τυρόγαλο από το μπασκί το δίνω στα ζώα ...Όσο για την πυτιά η καλύτερη είναι όντως η Βλάχα,αλλά αν δεν βρεις δοκίμασε και άλλες...Εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει άλλη και δεν ξέρω...Καλή επιτυχία εύχομαι σε ό,τι δοκιμάζεις...Σου στέλνω την αγάπη μου..
ΔιαγραφήΤελειο blog και κατατοπιστικοτατο σε ολα τα θεματα,τα διαβασα ολα,δεν αφησα κανενα αδιαβαστο (εδω και αρκετες μερες τα διαβαζω ξανα και ξανα,ουτε εξετασεις να εδινα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκανα το μπασκι και βγηκε τελειο,αλλα οταν εβρασα το τυρογαλο δεν εβγαλε καθολου μυζηθρα,μηπως φταιει το ξινο?μηπως βγαινει μονο απο την πυτια μυζηθρα?
Θελω να ρωτησω για το καλουπι της φετας μπορω να χρησιμοποιησω πλαστικο σκευος,στο οποιο θα κανω πολλες τρυπες για το στραγγισμα?
Επισης δοκιμασε κανεις την πυτια ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ?(το εργοστασιο ειναι στην Θεσσαλονικη.)
Πηρα τηλ.στο εργοστασιο στην Αθηνα για την Βλαχα και μου ειπαν πως δεν συνεργαζοντε με Θεσσαλονικη.
Περιμενω με αγωνια την απαντηση σου.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!!!!!
Φετος το καλοκαιρι, επιτελους...... θακανω το δικο μου τυρι!που ομως;χμμ!στη μακρυνη Νιγηρια!εκει παω καθε καλοκαιρι,λογω δουλειας,αλλα φετα δεν τρωω καθολου και μετα απο λιγες μερες παθαινω μια στερηση ανευ προηγουμενου!μεχρι και ονειρο βλεπω στον υπνο μου,ταχα τρωω φετα με γεμιστα,αλλη φορα ταχα τρωω χωριατικη....και να μια κομματαρα φετας στην σαλατα πανω-πανω!δεν υπαρχει η φετα εκει,δεν την ξερουν και εκτος απο μια υποκιτρινη,τυπου φετας που κυκλοφορει(φετα Λιβανου),που δεν αξιζει καθολου,εγω στερουμαι αυτο που μ αρεσει υπερβολικα!θα εφοδιαστω λοιπον με ενα κουτακι,δυο το πολυ,πυτια απο το εμποριο και ειμαι σιγουρη οτι το φετινο καλοκαιρι θαναι διαφορερικο!ευχαριστω για τις καταπληκτικες οδηγιες,περι βρασμου και πηξης της φετας!χιλια ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό καλοκαίρι...Πολύ θα ήθελα να ταξιδέψω σε εκείνα τα μέρη...
ΔιαγραφήΜα αν δε βράσει το γάλα πώς είμαστε σίγουροι ότι έχουν σκοτωθεί τα μικρόβια; Δεν είναι ο βρασμός απαραίτητη διαδικασία; Λέτε για 35 βαθμούς .. Πώς αποκλείομε την πολυομυελίτιδα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν είστε σίγουροι πως τα ζώα σας είναι υγιή πρέπει να καταναλώσετε το τυρί αφού περάσουν τουλάχιστον 3 μήνες...Τα μικρόβια αυτά δεν ζουν πάνω από αυτό το διάστημα...Και με το τυρί του εμπορίου έσι γίνεται(αν υπάρχει ευσυνειδησία)...
ΔιαγραφήΑν δεν βράσουμε το γάλα πώς αποκλείομε τις ασθένειες που συνοδεύουν το άβραστο γάλα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΤΥΡΙ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΩ ΤΟ ΒΡΑΣΜΕΝΟ-ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ. ΘΕΛΩ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ, ΑΛΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΑΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΕ ΣΑΛΑΜΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΑΝΕ, ΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ? ΠΟΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί το τυρί βγάζει αρκετά υγρά από μόνο του καθώς σφίγγει.Αν το βάλετε σε νερό θα μαλακώσει πολύ...Βέβαια επειδή δεν έχω δοκιμάσει τον άλλο τρόπο ίσως πρέπει να δοκιμάσετε και τους δύο για να βρείτε τον σωστότερο...Και μετά πείτε μας τα αποτελέσματα...Καλημέρα εύχομαι...
ΔιαγραφήΤέλεια η σελίδα σου Μαρία και πολύ κατατοπιστική.Σ'ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τις γνώσεις σου μ'εμας.Συνέχισε να μας μαθαίνεις πράγματα,για να τα μαθαίνουμε και στα δικά μας παιδιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήγειά σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝά ρωτήσω κι΄ ἐγώ γιά τήν σαλαμούρα. Ὄντως, στό ζεστό/παγωμένο νερό δέν προστίθεται ἀλάτι; Θά διατηρηθεῖ ἔτσι τό τυρί, μόνο μέ τό ἀνάλατο νερό καί ὅτι ἀλάτι περιέχουν τά κομμάτια τοῦ τυριοῦ ἀπό τό ἀλάτισμα πού τούς γίνεται ὅταν μπαίνουν στόν τενεκέ;
Εὐχαριστῶ.
καλημερα σας, τι να πω μπραβω σας πολλυ ωραια εινε ολα αυτα ποθ διαβαζω, χτες εκανα και εγω τυρι φετα και εγεινε ωραια.
ΑπάντησηΔιαγραφήπου μπορω στην Αθηνα να βρω πιτια Βλαχοπουλα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα θα βρείτε αλλά δυστυχώς δεν ξέρω που...Αρχίστε από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ...Ευχαριστώ για τα καλά λόγια...
ΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ για τις πληροφοριες ολους σας....
ΔιαγραφήΜπραβο σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήγια την προσπαθεια σας
να μας επαναφερετε σε μοναδικες στιγμες δημιουργιας...........
ΑΝ ΔΕ ΒΡΕΙΤΕ ΠΥΤΙΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΑ ,ΠΑΡΤΕ ΗΠΕΙΡΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιγο δυσκολο απο Αθηνα....
ΔιαγραφήΠυτιά Βλαχοπούλα στην Αθήνα, θα βρείτε στον Μπαταγιάννη Σωκράτους 22 (κοντά στο Μοναστηράκι)
ΔιαγραφήΑν θέλετε (και επιτρέπεται στο blog) μπορώ να σας δώσω και τηλέφωνο...
Πυτια ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΑ βρηκα στην Αθηνα,στην διευθυνση Κολωνου 14 καθως και διαφορα εξαρτηματα απαραιτητα για κατασκευη τυριου
ΔιαγραφήΠυτιά στην αθήνα (κέντρο) θα βρείτε στον Καρατζα, Αθηνάς 57 (τυροκομείο). Δεν ξέρω όμως αν έχει την Βλαχοπούλα.
ΔιαγραφήΚαλώς βρεθήκαμε! Πολύ ωραία ανάρτηση, αναλυτική και κατανοητή! Εχω φτιάξει όπως ίσως είδες και την καρφιτσώνω στις αγαπημένες μου! Καλώς βρεθήκαμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς όρισες!!!Χαίρομαι που σε γνωρίζω!!!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα χαίρομαι που βρήκα επιτέλους έναν άνθρωπο που φτιάχνει τυρί ψωμί με τα χέρια. πρόσφατα γνώρισα και άλλη μία κοπέλα και χάρηκα ιδιαίτερα. Διάβασα και την ανάρτησή σου για το γιαούρτι. Να σε διορθώσω όμως όσον αφορά το κατσικίσιο γιαούρτι που διάβασα ότι δεν γίνεται τόσο πηχτό όσο το πρόβειο. Όταν έχω μόνο κατσικίσιο γάλα δεν το αφήνω να φουσκώσει αλλά το σβήνω γύρω στους 80-83 βαθμούς. ρίχνω τη γιαουρτοπυτιά στους 50 και σκεπάζω. Αφού γίνει και το βάλω στο ψυγείο σταθεροποιείται πλήρως! Στο λέω εκ πείρας καθ' ότι με τον άντρα μου έχουμε δικά μας πρόβατα και κατσίκια (προτιμώ τον όρο γίδια αλλά πολλοί κοροϊδεύουν) και τα φτιάχνω μόνη μου με διαδικασία που ακολουθείτε πιστή από τον παππού του άντρα μου ( και για το τυρί και τη μυζήθρα και για βούτυρο). Χάρηκα πολύ και ελπίζω να τα λέμε συχνά να ανταλλάζουμε απόψεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την πληροφορία την οποία θα εφαρμόσω!!!!Ο όρος γίδια αρέσει και σε εμένα πολύ...Χαίρομαι που σε γνωρίζω και που ασχολείσαι με όσα κι εγώ αγαπώ!!!Θα τα λέμε!!!
ΔιαγραφήΜέ πόσα ζώα καλύπτετε τίς ἀνάγκες σας σέ τύρί; Ρωτάω γιατί σκεφτόμαστε κι΄ ἐμεῖς νά βάλουμε στό κτῆμα μερικά ζώα. Εὐχαριστῶ.
ΔιαγραφήΕξαρτάται από τα άτομα και το πόσο τυρί καταναλώνουν...Ας πούμε πως σε μια οικογένεια σαν τη δικιά μου που αποτελείται από 6 άτομα...φαγανά πιστεύω πως 2-3 πρόβατα και άλλα τόσα κατσίκια είναι παραπάνω από αρκετά...Καλημέρα εύχομαι...
ΔιαγραφήΠῆρα μιά ἰδέα, εὐχαριστῶ :)
ΔιαγραφήΚαλησπέρα! Σήμερα το πρωί μου καθώς έπηζα γιαούρτι μου ήρθε φλας! το δικό μου γιαούρτι γίνεται όπως το πρόβειο γιατί το γάλα που έχουμε έχει παραπάνω λιπαρά από ότι το άλλο γίδινο. Έχουμε μία ισπανική ράτσα (αμούθια αν έχεις ακουστά) που τα λιπαρά στο γάλα τους μπορεί να φτάσουν παραπάνω από 5%. οπότε λογικά με το κοινό γίδινο θα γίνεται όντως πιο αραιό το γιαούρτι. Σόρρυ για την παραπληροφόρηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο Μπλόγκ συγχαρητήρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι νέος στο "άθλημα" και παίρνω το γάλα μόνο απο μια προβατίνα.
Μου είπαν πως μπορώ να το μαζέυω στην κατάψυξη και να το κάνω τυρί, θα δείξει..
Είμαστε και γείτονες (περίπου) μένω στην Γεωπονική σχολή.
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, να σαι καλά.
Kαλημέρα!!!Χαίρομαι που γνωρίζω ένα γείτονα και εύχομαι να τα πούμε και από κοντά!!!!
ΔιαγραφήΕυχαρίστως.
ΔιαγραφήΟταν λες μετα αδειαζει τον γαρο και βαζει νερο βρασμενο εννοεις χωρις αλατι και τον γαρο δεν τον ξανασυμπληρωνει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο και πολύ ενημερωτικό το blog σας απλά θα ήθελα να ρωτήσω τι χρειάζεται για να γίνουν οι τρύπες στο τυρί;
ΑπάντησηΔιαγραφήπου μπορω στην Θεσσαλονικη να βρω πυτια
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα εχω ξεκινησει και προσπαθω ν φτιαξω την συνταγη της φετας,μεχρι στιγμης θελω ν πιστευω οτι τ παω πολλη καλα τ εχω κανει ολα κατα γραμμα.εχω δυο αποριες ομως 1)μετα απο 15μερες που ειδη εχω ριξει αλατι η φετα πρεπει ν σφιξει αρκετα? Και 2) τ γαρο που βγαζει γιατι πρεπει ν τ αφαιρεσουμε και μετα ν ριξουμε μονο νερο ποιος ο λογος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα κι από μένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανα την όλη διαδικασία και αντί για τσαντίλα έβαλα τούλι και ρίχνοντας τα τετραγωνάκια μέσα για να στραγγίξουν, αυτά μετατρέπονταν σε "κρέμα" και σιγά-σιγά πέρασε όλο μέσα από το τούλι και κατέληξε στην λεκάνη. Πήρα μία τσαντίλα και ξαναέριξα την λεκάνη με την "κρέμα" μέσα για να στραγγίξεί και να μου μείνει η φέτα.
Μετά από 24(!!!) ώρες, ΔΕΝ έχει σκληρύνει ακόμη!!!!
Έχει μια υφή σαν... τυροσαλάτα!
Τι έφταιξε ;;
Μπορώ να το σώσω;; ή να την κάνω, όντος, τυροσαλάτα;;; χα-χα-χα-χα
Καλημέρα.Σε κάποιο σημείο της περιγραφής σας λέτε:Θα μείνει εκεί μέχρι να γεμίσει και μια μέρα παραπάνω...Πως ακριβώς και με τι να γεμίσει;;Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤίποτα δεν συγκρίνεται με την αυθεντική σπιτική φέτα,γιατί ότι βγαίνει στο εμπόριο έχει σκοπό μόνο το κέρδος,,
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πολύ ωραίο το τυρί !! Εγώ θα ήθελα να ρώτησα αν κάποιος γνωρίζει ποιος πουλάει πίτια στην Αθήνα ;
ΑπάντησηΔιαγραφή