Καλώς ορίσατε

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ο κούκος ή κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Χθες το απόγευμα άκουσα επιτέλους τη φωνή του κούκου-πρώτη φορά τη φετινή Άνοιξη."Κάλλιο αργά παρά ποτέ" σκέφτηκα και από τη χαρά μου άρχισα να γράφω λίγα λόγια για το πουλί που ο ερχομός του έχει ταυτιστεί-τουλάχιστον στα μέρη μας με τον ερχομό της άνοιξης...Από το βιβλίο,λοιπόν του Σεραφείμ Τσιτσά "Άγρια τετράποδα και φτερωτά" μαθαίνουμε για τον κούκο...
"...Η φωνή του θεωρείται σε μερικά μέρη προφητική.Όταν τον πρωτακούσουν τον ρωτούν:
                                                          Κούκο μου,κουκάκι μου
                                                          πόσα τα χρονάκια μου;
Όσες φορές επαναλάβει το κού-κου όσο να σταματήσει,τόσα χρόνια θα ζήση αυτός που τον ρωτάει ή αν είναι κορίτσι ανύπαντρο,θα του πει σε πόσα χρόνια θα παντρευτεί.
Για όλα αυτά η λαϊκή δοξασία κρατάει στα χέρια της τον κούκο.Άλλοι φτερωτοί υπηρέτες τον κουβαλούν την άνοιξη από τις θερμές χώρες στον τόπο μας,άλλοι του κλωσσούν τα αυγά του,ταΐζουν και μεγαλώνουν τα ξεπεταρούδια του.Το αεροσκάφος του είναι ένα μεγάλο άσπρο πουλί που το ονομάζουν κουκάλογο....
Ειδικό επίσης αγριολούλουδο,το "σταφύλι του κούκου"(ένα όμορφο μπλε λούλουδο)ανθίζει την εποχή αυτή στα βουνά μας για να θρέψει τον κούκο...Τα αυγά του μόλις τα γεννήσει,τα εκθέτει σαν μερικά εξώγαμα νόθα,στις ξένες φροντίδες.Αναζητεί ξένες φωλιές,όπως της ζιάκας,της σιταρίθρας,της τσίχλας,του φλώρου κι άλλων μικρών πουλιών.Αυτά δεν αντιλαμβάνονται την απάτη και τα κλωσσούν με τα δικά τους.Σύμφωνα με μια λαϊκή παράδοση τα μικρά του ανατρέφει η κουκουβάγια.Γι' αυτό πήρε το όνομα αυτό:Του κούκου  βάγια,δηλαδή νταντά.Αυτή όμως η έκθεση των αυγών του έχει συνέπειες σε βάρος των απογόνων.Τα περισσότερα αυγά κλουβιάζουν.Εκκολάπτονται ελάχιστα,όσων δηλαδή τύχει η εκκόλαψη να συγχρονίζεται με των αυγών της ξένης φωλιάς.Γι αυτό ακριβώς είναι και τόσο σπάνια πουλιά οι κούκοι.Σε περιοχή από χιλιάδες στρέμματα μόλις απαντάται ένας ή δύο κούκοι που προδίδονται πάντοτε από το σημαδιακό τους λάλημα.Κι οι ολίγοι αυτοί αρέσκονται στην μοναξιά.Γι' αυτό βγήκε η παροιμία:πάει μοναχός "σαν τον κούκο" ή ¨τρεις κι ο κούκος"."Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη" και "κόστισε ο κούκος αηδόνι" είναι επίσης λαϊκές παροιμίες για τον κούκο......
...Σύμφωνα με μια λαϊκή παράδοση(Ευρυτανία) ο κούκος είχε ένα μικρό αδελφό που τον έχασε μια μέρα που έπαιζαν κρυφτούλι.Ο κούκος νομίζοντας πως ο αδελφός του κρύβεται ακόμα εξακολουθεί να τον φωνάζει:Κούκου-κούκου!Τη φωνή του αυτή χρησιμοποιούν στο κρυφτούλι τους οι μικροί στα χωριά της Πίνδου.....
...Όταν το περιστέρι ρωτάει την κούκενα γιατί δεν κάθεται κι αυτή να κλωσήσει όπως τα άλλα πουλιά,απαντάει:
Δεν είμαι τόσο ανόητη δια να αποφασίσω
τ΄άνθος της ηλικίας μου αδίκως να μαράνω
δια να κτίζω φωλεάν κ΄εκεί αφού καθήσω
ακίνητη,ωσάν νεκρά,τ'αυγά μου να θερμάνω
Θέλουνε δε της μητρικής στοργής να συμμεθέξω
το εν αυγό μου γέννησα εις φωλεάν σπουργίτου
...ρίψασα το ιδικόν του έξω
και ΄τ' άλλο εις την φωλεάν γλαυκός της ανοήτου
-Λοιπόν λέγει η περιστερά,αφού τοιαύτη είσαι
δικαίως και τα τέκνα σου σε φεύγουν,σε μισούσι,
ουτ' έχεις το δικαίωμα μητέρα να καλείσαι...
Άλλη όμως πρέπει να είναι η αλήθεια όλης αυτής της ιστορίας.Ούτε στην τεμπελιά του κούκου,ούτε στην κοκεταρία του οφείλεται η διατροφή των πουλιών του από ξένους γονείς.Για όλα φταίει η κατασκευή του ράμφους της μύτης του.Είναι κυρτή και πλατειά,μυτερή στη βάση της σαν του αητού.Έτσι μονάχα μεγάλους σπόρους και μεγάλα έντομα μπορεί να πιάσει,που δεν είναι κατάλληλη τροφή για το αδύναμο στομάχι των "νεοσσών"....
Πάντως ο κούκος είναι ωφελιμότατο πουλί στη δίωξη της κάμπιας των πεύκων..."
Αυτά για τον κούκο,το πουλί που φέρνει την άνοιξη και που επιτέλους ακούστηκε και φέτος στα μέρη μας...

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Καλημέρα και σήμερα...

Ήρθε χθες ο βαφτισιμιός μου και -εκτός από την κουλούρα(έργο χειρός της κουμπαρούλας μου) την οποία τιμήσαμε δεόντως(γι αυτό δεν υπάρχει και η σχετική φωτογραφία)-μου έφερε κι αυτό το καταπληκτικό καραβάκι φτιαγμένο από ξύλα ξεβρασμένα από τη θάλασσα...Μου άρεσε τόσο πολύ που-πιστεύω πως η ομορφιά πρέπει να μοιράζεται-θέλησα να το δείξω...Συγχαρητήρια στον καλλιτέχνη που πήρε υλικά ευτελή και τα μετέτρεψε σε έργο τέχνης...Και ευχαριστώ πολύ τον βαφτισιμιό μου, που με ξέρει καλά...

Κατά τα άλλα,πέρασε κι αυτό το Πάσχα,κάναμε την αυτοκριτική μας και πάλι,αναλογιστήκαμε τις αμαρτίες μας και εναποθέσαμε τις ελπίδες μας στο έλεος του Θεού...Για άλλη μια φορά ο σταυρός που σηκώνουμε στη ζωή απέκτησε άλλο νόημα και έγινε τρόπος να κερδίσουμε την αγαπητική σχέση με τον Θεό,τον είδαμε με συμπάθεια,με αγάπη και με τη βεβαιότητα πως αυτός είναι η γέφυρα που θα μας περάσει απέναντι όταν βρεθούμε μπροστά στον γκρεμό...Χαρακτηριστική η παρακάτω ιστορία που παραθέτω παρμένη από ένα κήρυγμα του π.Στεφάνου Αναγνωστόπουλου:
"Κάποιος χριστιανός που γόγγυζε διαρκώς εναντίον του Θεού, για τον σταυρό που είχε, έλεγε «ε, και αυτό σε μένα; τι κακό έκανα πάλι και ο Θεός έτσι με τυραννάει, και με τυραννάει τόσο σκληρά, τόσο απάνθρωπος είναι, δεν με λυπάται»; Και άλλα πολλά. Συνήθως αυτά λέμε όλοι μας.
Κάποιο βράδυ όμως είδε το εξής όνειρο:
Ευρισκόταν σε μια μεγάλη λεωφόρο, με πλήθος άλλων ανθρώπων, που ήσαν όλοι τους δρομείς. Δηλαδή όλοι έτρεχαν. Και αυτός μαζί. Και το παράδοξο: Έτρεχαν αλλά ο καθένας χωριστά κουβαλούσε στους ώμους του ένα σταυρό. Και στον ύπνο του όμως άρχισε πάλι να γκρινιάζει και να βαρυγκωμά:
«Κοίταξε να δεις αδικία, όλοι τους έχουν μικρότερο σταυρό από μένα, και είναι και πιο ελαφρείς απ’ το δικό μου. Κοίταξε να δεις αδικίες που συμβαίνουν στον κόσμο».

Έτρεχε λοιπόν αγκομαχώντας, βαρυγκωμώντας και βλασφημώντας. Όπως έτρεχε βλέπει ξαφνικά στην άκρη ενός δρόμου ένα πριόνι. Σταματά αμέσως και κόβει ένα μεγάλο κομμάτι από το όρθιο τμήμα του σταυρού και απ’ το κάτω μέρος.
«Α, αυτό μάλιστα», μουρμούρισε, «λογικό το μέγεθος και λογικό το βάρος….»
Ε, και το ξαναφόρτωσε και άρχισε πάλι να τρέχει. Καθώς όμως έτρεχαν όλοι οι δρομείς, σε κάποιο σημείο σταματούσαν. Γιατί; Γιατί ο δρόμος ήταν σπασμένος πέρα για πέρα χιλιόμετρα. Πέρα από την πλατειά αυτή λεωφόρο δηλαδή, και δεξιά και αριστερά ο δρόμος ήταν κομμένος στη μέση. Ένα τεράστιο χάσμα, ένα τεράστιο κενό, φαίνεται πως θα είχε γίνει κάποιος σεισμός και χώρισε το έδαφος, όπως και το δρόμο στη μέση. Οι δρομείς όμως τι έκαναν; Σταματούσαν βέβαια για λίγο, διάλεγαν κάποιο σημείο γιατί ο σεισμός δεν το κόβει σε ευθεία γραμμή, κάνει ζικ-ζακ. Διάλεγαν κάποιο σημείο, άπλωναν το σταυρό τους κάτω, ενώνοντας το χάσμα, το άνοιγμα δηλαδή, και έκαναν έτσι μια προσωρινή γέφυρα. Πατούσαν πάνω στο σταυρό και έτσι περνούσαν απ’ τη μια όχθη στην άλλη.



Όταν περνούσαν απέναντι, σήκωναν και πάλι ξανά τον σταυρό τους, τον έβαζαν στους ώμους τους, και συνέχιζαν το τρέξιμο, την πορεία.
Κάποτε έφθασε και αυτός στο άνοιγμα του δρόμου, και έκανε ο,τι οι άλλοι δρομείς. Άπλωσε δηλαδή το σταυρό κάτω. Ο σταυρός όμως ήταν πλέον κοντός. Όποιο σημείο και να διάλεξε, δεν μπορούσε να περάσει απέναντι, δεν μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα. Όλοι οι δρομείς πέρασαν και μόνον αυτός παρέμεινε εκεί, κλαίγοντας με απελπισία, και κτυπώντας το κεφάλι του στη γη, για την ανοησία που έκαμε, και για τις βαρυγκόμιες που ξεστόμισε. Και μ’ αυτό ξύπνησε τρομαγμένος.
Προβληματίστηκε πολύ, και σιγά σιγά άλλαξε τρόπους και συμπεριφορά ζωής. Άλλαξε στάση απέναντι στα βάσανα και στους πειρασμούς αυτής της ζωής. Μετανόησε, εξομολογήθηκε, κοινώνησε. Με την καινούργια εν Χριστώ ζωή, μπορούσε πλέον να ευχαριστεί και να δοξολογεί τον Θεό για όσες θλίψεις και στενοχώριες περνούσε ο ίδιος, και η οικογένειά του, σ’ αυτόν τον μάταιο κόσμο που ζούμε. "
Πόση ανάπαυση νιώθει ο χριστιανός αν έτσι βλέπει τον σταυρό του...Και τώρα θα σας αφήσω-οι δουλειές απειλούν να με πνίξουν-αφού πρώτα σας παραπέμψω στο blog ΑΗΔΟΝΙ στον παρακάτω σύνδεσμο http://ahdoni.blogspot.fr/2012/04/blog-post_20.html όπου μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ καλό άρθρο με τον τίτλο"Τι προτείνει γέροντας ασκητής στους Έλληνες για να ξεπεράσουν τη θλίψη και τη δυστυχία που προκαλεί η δοκιμασία της Ελλάδος."Έτσι,λοιπόν...καλημέρα και σήμερα...


Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Τυρί φέτα και μυζήθρα από τα χέρια σας...

Η φέτα είναι το πιο υγιεινό από τα τυριά.Κι αυτό επειδή το γάλα δεν βράζει κατά την παραγωγή της κι έτσι διατηρεί όλη του τη θρεπτική αξία...Κι όταν μιλάμε στην οικογένειά μου για φέτα εννοούμε  τη φέτα που φτιάχνει ο εξάδελφός μου,ο Αλέκος...Ένα τυρί που θυμίζει αυτό που τρώγαμε στα χωριά μας αρκετά χρόνια πριν,που το έφτιαχναν οι άνθρωποι στα σπίτια τους για να το καταναλώσουν οι ίδιοι,οι φίλοι τους και οι συγγενείς τους...Τον τρόπο,λοιπόν, με τον οποίο φτιάχνει τη φέτα ο Αλέκος θα σας παρουσιάσουμε με την ελπίδα ότι η γνώση αυτή δεν θα χαθεί,θα παραδοθεί ως παρακαταθήκη στους επόμενους απαραίτητη προϋπόθεση της αυτάρκειας κάθε ελληνικού σπιτιού...
Η φέτα του εμπορίου περιέχει πρόβειο και κατσικίσιο γάλα σε αναλογία 3:1.Ο Αλέκος όμως τη φτιάχνει με μισό πρόβειο και μισό κατσικίσιο γάλα κι έτσι γίνεται πιο σκληρή,ενώ συγχρόνως είναι πιο υγιεινή αφού το κατσικίσιο γάλα περιέχει πολύ λιγότερα λιπαρά από το πρόβειο(αν χρησιμοποιήσετε μόνο πρόβειο γάλα τότε η φέτα θα γίνει πολύ μαλακή,ενώ με μόνο  κατσικίσιο το τυρί θα γίνει πολύ σκληρό).
Και η διαδικασία της παραγωγής της φέτας αρχίζει από...το άρμεγμα...Μένει έκπληκτος κανείς όταν βλέπει τα ..."άλογα" γιδοπρόβατα να μπαίνουν με τη σειρά στο στάβλο όταν τα φωνάζει...

...πρώτα τα πρόβατα,έτοιμα για άρμεγμα...
...και κατόπιν οι κατσίκες ...
...το γάλα συλλέγεται στην καρδάρα(έτσι λέγεται το μεταλλικό δοχείο της φωτογραφίας)...
...και από εκεί το ρίχνει σε μια μεγαλύτερη καρδάρα αφού το στραγγίξει καλά με πανί ώστε να απομακρυνθούν οι τρίχες ή ό,τι άλλο και να μείνει καθαρό το γάλα...
...αν το γάλα είναι φρεσκοαρμεγμένο τότε βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία για πήξιμο.Στην περίπτωσή μας όμως ο Αλέκος έπηξε μαζί και το γάλα της προηγούμενης ημέρας κι έτσι χρειάστηκε να βάλει την καρδάρα στη φωτιά,ώστε να αποκτήσει την απαιτούμενη θερμοκρασία των 38-40 βαθμών Κελσίου...
...ύστερα έριξε μέσα στο γάλα πυτιά(φυσικό υλικό που προέρχεται από το στομάχι των ζώων).....

...για τα 30 περίπου κιλά γάλα που έπηξε έριξε το 1/3 κοφτής κουταλιάς της σούπας...
...και 1 φουσκωτή κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό...
...το ανακάτεψε...
...το σκέπασε και το άφησε να πήξει(χρειάζεται 1 ώρα)...
...μετά από 1 ώρα το τυρί έχει πήξει.Τότε το έκοψε με το μαχαίρι οριζόντια και κάθετα σε κύβους των 2 περίπου εκατοστών...

...ώστε το τυρί να έχει αυτή τη μορφή...

...κατόπιν έβρεξε την τσαντίλα( το ειδικό για στράγγισμα πανί που,με την ευκαιρία,κάθε εβδομάδα πρέπει να το βράζουμε όπως και το πανί που χρησιμοποιούμε για στράγγισμα,ώστε να μην αναπτύσσονται μικρόβια) -ώστε να μην κολλάει το τυρί πάνω της-και την άπλωσε  σε μια κατασκευή που παρήγγειλε και του έφτιαξαν (συνήθως το τυρί το στραγγίζουν με την τσαντίλα κρεμασμένη,αλλά καλύτερα είναι να στραγγίζεται ανοιχτό γιατί τότε δεν αναπτύσσει μύκητες και δεν κάνει τρύπες,δεν αποκτά χρώμα και δεν χαλάει).Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε μικρή ποσότητα τυριού μπορείτε να το απλώσετε ίσως στο νεροχύτη για να στραγγίξει.Αξίζει να προσέξετε τη σχάρα στον πάτο της κατασκευής που κρατάει το τυρί ψηλότερα ώστε να στραγγίζει εύκολα και φυσικά το λούκι από όπου απομακρύνεται το τυρόγαλο(δεν το πετάμε γιατί με αυτό θα φτιάξουμε μυζήθρα)...



...κατόπιν έριξε το πηγμένο τυρί στην τσαντίλα...



...και το βοηθούσε να στραγγίξει γρήγορα(πρέπει να σφίξει σε 15-20 λεπτά)...





 ...όταν άρχισε να σφίγγει το έκοβε με την ανάποδη του μαχαιριού...

...κι όταν το τυρί έσφιξε μάζεψε την τσαντίλα...
...έβγαλε τις σχάρες και έβαλε την τσαντίλα με το τυρί σε ειδικό καλούπι...

 ...κατόπιν άνοιξε την τσαντίλα και έστρωσε καλά το τυρί...

...ύστερα έκλεισε πάλι την τσαντίλα...


...και έβαλε πάνω της ένα κομμάτι μάρμαρο κομμένο ακριβώς στα μέτρα του καλουπιού..

...κι ακόμη ένα βάρος και το άφησε να στραγγίξει καλά(όταν η ροή του τυρόγαλου από το λούκι γίνεται σταγόνα τότε είναι έτοιμο το τυρί να βγει από το πλαίσιο)...
...μετά από 10 λεπτά έβγαλε το μάρμαρο και το καλούπι...
...άνοιξε την τσαντίλα...
...έκοψε το τυρί σε πέντε κομμάτια...
...και το κάθε κομμάτι στη μέση(το κάθε κομμάτι δεν πρέπει να έχει πάχος πάνω από 3-4 εκατοστά για να το "πιάσει" το αλάτι)...
...τα έστρωσε σε καθαρό τενεκέ...
...και μόλις συμπληρώθηκε η πρώτη στρώση...
...έριξε μέσα ένα"πλόχερο" χοντρό αλάτι(θέλει πολύ αλάτι για να συντηρηθεί στην αρχή,πρέπει το τυρί να "καίει" στο στόμα)...

...κατόπιν έστρωσε τη δεύτερη σειρά...




...και ξανά αλάτι...
...και όταν έστρωσε όλα τα κομμάτια έκλεισε τον τενεκέ και τον έβαλε στο ψυγείο.Θα μείνει εκεί μέχρι να γεμίσει και μια μέρα παραπάνω...Κατόπιν θα τον βάλει σε δροσερό μέρος-κατά προτίμηση σε υπόγειο-και θα το αφήσει τόσο όσο να σφίξει καλά(από 15 έως 30 ημέρες).Ύστερα θα αδειάσει το γάρο που θα έχει βγάλει το τυρί,θα συμπληρώσει τον τενεκέ και με άλλα κομμάτια τυριού(έχει αδειάσει λίγο αφού το τυρί έσφιξε),θα τα σφηνώσει καλά ώστε να έχει ελάχιστα κενά και θα ρίξει μέσα νερό που το έχει βράσει και το έχει κρυώσει σε θερμοκρασία ψυγείου(4 βαθμοί Κελσίου).Και μόλις περάσουν 3 μήνες από την ημέρα της παρασκευής του είναι έτοιμο για κατανάλωση...
Εν τω μεταξύ το τυρόγαλο που έβγαλε το τυρί το έβαλε σε κατσαρόλα και στη φωτιά...

 ...και όταν άρχισε να βράζει το έσβησε και το σκέπασε με το καπάκι...


...την επόμενη μέρα το πρωί (το περιβάλλον των φωτογραφιών αλλάζει αφού συνέχισα στο σπίτι μου με τυρόγαλο που πήρα από τον Αλέκο)...
...έβαλα την τσαντίλα σε μια λεκάνη...
...έριξα μέσα το "κομμένο""τυρόγαλο...
...μάζεψα την τσαντίλα...
...και την κρέμασα να στραγγίξει(από ώρα σε ώρα βοηθούσα το στράγγισμα κουνώντας την τσαντίλα)...
...όταν πλέον δεν έβγαζε καθόλου υγρό(ούτε καν έσταζε) το κατέβασα,το άνοιξα το αλάτισα ελαφρώς με ψιλό αλάτι και το απολαύσαμε όλη η οικογένεια(η μυζήθρα πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα,γιατί δεν έχει πολύ αλάτι και χαλάει εύκολα)...


Υ.Γ.Θυμόσαστε τη χήνα που κλωσσούσε στην προηγούμενη ανάρτηση;Την επόμενη μέρα καμάρωνε για τα χηνάκια της που δυστυχώς τα φωτογράφισα βράδυ και δεν μπόρεσα να σας δείξω πόσο όμορφα είναι...