Μια πίτα ξεχασμένη...Ένα υπέροχο γλυκάκι που γεννήθηκε από την ανάγκη και χάθηκε μέσα στον κυκεώνα του ευδαιμονισμού και της καλοπέρασης...Γιατί ποιο σπίτι -ακόμη και αγροτικό-έχει πια στο κελάρι του βαρέλι με τυρί φέτα και γιαούρτι;Το έφτιαχναν οι παλιότεροι στις κάδες(ξύλινα βαρελάκια)τις οποίες γέμιζαν με τυρί φέτα μέχρι λίγο πιο κάτω από το χείλος και κατόπιν το συμπλήρωναν με γιαούρτι...Το έκλειναν καλά και το κυλούσαν ώστε τυρί και γιαούρτι να ενωθούν...Σε 10 μέρες ήταν έτοιμο...Το γιαούρτι με τη φέτα μέσα του το έλεγαν "αλμύρα"και -εκτός των άλλων- ήταν εκλεκτό έδεσμα αλειμμένο πάνω στις φέτες του ψωμιού των παιδιών...Χρησίμευε όμως και στο να σκαρώνουν οι νοικοκυρές το σαραϊλί,καταπληκτική πίτα με αλμύρα και σιρόπι,την οποία βάλαμε τη γιαγιά μας να τη φτιάξει,που ξέρει καλύτερα...Φυσικά αλμύρα δεν είχαμε... φτιάξαμε όμως για...κάθε ανάγκη...Και να πως...Σε μια λεκανίτσα βάλαμε 250 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένη...
...και 300 γραμμάρια γιαούρτι παραδοσιακό(με την πέτσα)...
...το ανακατέψαμε καλά...
...το βάλαμε σε ένα μπωλάκι...
...και το αφήσαμε κλειστό στο ψυγείο για λίγες μέρες(ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό)..
...έτσι ήταν έτοιμο για την παρασκευή της πίτας...Για το ζυμάρι βάζουμε σε μια λεκάνη αλεύρι για όλες τις χρήσεις,,,
...με 1 κουταλιά της σούπας ξύδι...
...τα ζυμώνουμε καλά με χλιαρό νεράκι..
...κατόπιν τα σκεπάζουμε με μεμβράνη ή σακούλα και τα αφήνουμε μισή ώρα πριν αρχίσουμε να ανοίγουμε φύλλο...
...με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε όλα τα φύλλα,και τα σκεπάζουμε με την πετσέτα(πάντως μπορείτε να γεμίζετε και κάθε φύλλο,αντί να τα ανοίξετε όλα μαζί)...
...και το τοποθετούμε στο ταψί...
...με τον ίδιο τρόπο,γεμίζουμε και τοποθετούμε όλα τα φύλλα,λαδώνοντας καλά το σημείο στο οποίο ενώνονται,ώστε να μην κολλήσουν...
...κι όταν είναι έτοιμα...
...ρίχνουμε λάδι...
...το απλώνουμε με ένα πινέλο...
...φροντίζοντας και πάλι τα μέρη όπου ενώνονται...
...και το βάζουμε στο φούρνο(εκεί όπου ψήνετε τις πίτες),για μια ώρα περίπου ή ώσπου να ροδίσει από επάνω...
...λίγο δε πριν ψηθεί η πίτα,ετοιμάζουμε το σιρόπι(η μητέρα μου ετοιμάζει ένα ελαφρύ σιρόπι,για λόγους υγείας,όμως μπορείτε να το κάνετε όσο σιροπιαστό θέλετε-σε εμένα αρέσει το σιρόπι να είναι πολύ και καλά δεμένο,όπως στα γλυκά ταψιού).Έτσι σε μια κατσαρολίτσα...
...βάζουμε 2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη...
... 2 κούπες του τσαγιού νερό...
...και μισό λεμόνι...
...τα βράζουμε για 7 λεπτά...
...πριν το σβήσουμε πατάμε το λεμόνι ώστε να βγάλει το χυμό του...
....και μόλις βγάλουμε από το φούρνο την πίτα,έτσι καυτή...
...την περιχύνουμε με το-επίσης καυτό -σιρόπι(επιμένω να το δοκιμάσετε και με βαρύτερο σιρόπι)...
...και την ξαναβάζουμε για δύο λεπτά στο φούρνο...
...κατόπιν τη βγάζουμε και τη σκεπάζουμε μέχρι να πιει το σιρόπι,να κρυώσει και να μαλακώσει...Αν θέλετε να το κάνετε πιο γλυκό,σας δίνω και το σιρόπι που φτιάχνει η εξαδέλφη μου,η Κερασία(σε εμένα έτσι αρέσει)...Για το ταψί της κουζίνας λοιπόν φτιάχνει σιρόπι από 3 1/2 κούπες του τσαγιού νερό και 3 1/2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη.Αυτά τα βράζει με ένα λεμόνι για 15 λεπτά και το αφήνει να κρυώσει.Κατόπιν περιχύνει με αυτό την καυτή πίτα και τη βάζει στο φούρνο για 4-5 λεπτά.Το βγάζει από το φούρνο και το αφήνει ξεσκέπαστο να κρυώσει.Έτσι γίνεται και πιο τραγανό....
...πραγματικά ένα ξεχωριστό γλύκισμα που είναι κρίμα να ξεχαστεί...
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...
...και 300 γραμμάρια γιαούρτι παραδοσιακό(με την πέτσα)...
...το ανακατέψαμε καλά...
...το βάλαμε σε ένα μπωλάκι...
...και το αφήσαμε κλειστό στο ψυγείο για λίγες μέρες(ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό)..
...έτσι ήταν έτοιμο για την παρασκευή της πίτας...Για το ζυμάρι βάζουμε σε μια λεκάνη αλεύρι για όλες τις χρήσεις,,,
...με 1 κουταλιά της σούπας ξύδι...
...λίγο αλάτι...
...και μισό φλιτζάνι του καφέ λάδι......τα ζυμώνουμε καλά με χλιαρό νεράκι..
...μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη,κατάλληλη για άνοιγμα φύλλου...
...την οποία χωρίζουμε σε όσα μπαλάκια θέλουμε......κατόπιν τα σκεπάζουμε με μεμβράνη ή σακούλα και τα αφήνουμε μισή ώρα πριν αρχίσουμε να ανοίγουμε φύλλο...
...και αφού περάσει λίγη ώρα συγκεντρώνουμε τα υλικά μας στο τραπέζι και αρχίζουμε...
...το άνοιγμα φύλλου...
...που όταν είναι έτοιμο το διπλώνουμε στα δύο...
...και στα τέσσερα...
...ώσπου να γίνει....
...κάπως έτσι...
...και το τοποθετούμε σε μια καθαρή πετσέτα...
...με τη οποία το σκεπάζουμε για να μην στεγνώσει......με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε όλα τα φύλλα,και τα σκεπάζουμε με την πετσέτα(πάντως μπορείτε να γεμίζετε και κάθε φύλλο,αντί να τα ανοίξετε όλα μαζί)...
...κατόπιν παίρνουμε ένα φύλλο,το ανοίγουμε...
...το λαδώνουμε(η μητέρα μου χρησιμοποιεί ελάχιστο λάδι για λόγους υγείας)...
...απλώνουμε την αλμύρα στο μισό φύλλο...
...και κατόπιν τυλίγουμε σε ρολό το φύλλο......και το τοποθετούμε στο ταψί...
...με τον ίδιο τρόπο,γεμίζουμε και τοποθετούμε όλα τα φύλλα,λαδώνοντας καλά το σημείο στο οποίο ενώνονται,ώστε να μην κολλήσουν...
...κι όταν είναι έτοιμα...
...ρίχνουμε λάδι...
...το απλώνουμε με ένα πινέλο...
...φροντίζοντας και πάλι τα μέρη όπου ενώνονται...
...και το βάζουμε στο φούρνο(εκεί όπου ψήνετε τις πίτες),για μια ώρα περίπου ή ώσπου να ροδίσει από επάνω...
...λίγο δε πριν ψηθεί η πίτα,ετοιμάζουμε το σιρόπι(η μητέρα μου ετοιμάζει ένα ελαφρύ σιρόπι,για λόγους υγείας,όμως μπορείτε να το κάνετε όσο σιροπιαστό θέλετε-σε εμένα αρέσει το σιρόπι να είναι πολύ και καλά δεμένο,όπως στα γλυκά ταψιού).Έτσι σε μια κατσαρολίτσα...
...βάζουμε 2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη...
... 2 κούπες του τσαγιού νερό...
...και μισό λεμόνι...
...τα βράζουμε για 7 λεπτά...
...πριν το σβήσουμε πατάμε το λεμόνι ώστε να βγάλει το χυμό του...
....και μόλις βγάλουμε από το φούρνο την πίτα,έτσι καυτή...
...την περιχύνουμε με το-επίσης καυτό -σιρόπι(επιμένω να το δοκιμάσετε και με βαρύτερο σιρόπι)...
...και την ξαναβάζουμε για δύο λεπτά στο φούρνο...
...κατόπιν τη βγάζουμε και τη σκεπάζουμε μέχρι να πιει το σιρόπι,να κρυώσει και να μαλακώσει...Αν θέλετε να το κάνετε πιο γλυκό,σας δίνω και το σιρόπι που φτιάχνει η εξαδέλφη μου,η Κερασία(σε εμένα έτσι αρέσει)...Για το ταψί της κουζίνας λοιπόν φτιάχνει σιρόπι από 3 1/2 κούπες του τσαγιού νερό και 3 1/2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη.Αυτά τα βράζει με ένα λεμόνι για 15 λεπτά και το αφήνει να κρυώσει.Κατόπιν περιχύνει με αυτό την καυτή πίτα και τη βάζει στο φούρνο για 4-5 λεπτά.Το βγάζει από το φούρνο και το αφήνει ξεσκέπαστο να κρυώσει.Έτσι γίνεται και πιο τραγανό....
...πραγματικά ένα ξεχωριστό γλύκισμα που είναι κρίμα να ξεχαστεί...
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...
φαίνετε υπέροχο!!!Γεια στα χέρια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ,Σπυριδούλα...Μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω ...Είναι αξεπέραστο,ιδιαίτερο γλυκό...
ΔιαγραφήΌστριά μου.. υπέροχο... να βρεθούμε να μας κεράσεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να μέναμε κοντά...Θα το κανονίζαμε...Εγώ μένω Βόλο...Βολεύει;Καλό βράδυ...
ΔιαγραφήΕμείς στα μέρη "άλμη" την λέμε την αλμύρα! Και ήταν το αγαπημένο μου κολατσιό πάνω σε ψωμί ζυμωτό που έφτιαχνε μια αγαπημένη συγγένισσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο ζω την γεύση αυτή δεν πρόκειται να την ξεχάσω Όστριά μου.
Για το γλυκάκι δεν έχω άποψη αλλά σίγουρα με προκαλεί ως σκέψη και μόνον :-))
Το αγαπημένο μου...Ψωμάκι με αλμύρα...Και η πίτα θα σε ενθουσιάσει,Πηνελόπη μου...Είμαι σίγουρη...Πολλά φιλιά...
ΔιαγραφήΦαίνεται αρκετά.. μπελαλίδικο! Ειδικά το άνοιγμα του φύλλου που όσες φορές και να το προσπάθησα, πάντα κατέληγαν με τρύπες οπότε και τα παράτησα.. Είναι όμως κάτι που θα ήθελα να δοκιμάσω!! Σιροπιαστή.. τυρόπιτα!! Μου ακούγεται πολύ περίεργο και με προκαλεί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα να έχεις!
Φιλιά!!
Μην τα παρατάς,Ταέλια...Κι εγώ ταλαιπωρήθηκα στην αρχή της εκμάθισης...Πάντως και με τρύπες το φύλλο κάνει τη δουλειά του...Καλό βράδυ...
ΔιαγραφήΓεια σου Οστρια μου και καλο χειμωνα!Πρωτη φορα βλεπω τετοια συνταγη!Θα την δοκιμασω!Αλλα τωρα που πειναω και μονο οπτικα μπορω να χορτασω τι θα κανω?Φιλια Αναστασια
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκάρωσε μία στα γρήγορα,Αναστασία...Είναι νόστιμη ακόμη κι αν δεν το αφήσεις 10 μέρες στο ψυγείο...Θα ενθουσιαστείς...Πολλά φιλιά...
ΔιαγραφήΜε αυτή τη διαδικασία η μητέρα μου έφτιαχνε τυρόπιτα με αυγά και τυρί χωρίς σιρόπιασμα, η αγαπημένη πίτα όλων των εγγονιών, τώρα τη συνεχίζει η κόρη μου. Με ενδιαφέρει και αυτή βέβαια που λες και θα τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία και η τυρόπιτα,πολύ ιδιαίτερο και το σαραιλί..Δοκίμασε και πες μου,Ξανθή...
ΔιαγραφήΜπράβο που παρουσιάζεις ελληνικές ξεχασμένες γεύσεις που μεγάλωσαν κάποιες γενιές. Είναι κρίμα να χαθούν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Συμφωνώ,Ελένη...Δεν πρέπει να χαθεί τίποτα όμορφο από την παράδοσή μας...Κρίμα και επίσης δεν μας συμφέρει...Καλό βράδυ...Φιλιά...
ΔιαγραφήΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΓΑ ΤΩΡΑ!!!!!!!
ΚΡΙΤΣΑΝΙΣΤΟ ΚΡΙΤΣΑΝΙΣΤΟ, ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!
ΟΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΙΓΟΥΡΑ, ΤΟΣΟ ΛΙΧΟΥΔΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ!!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!
Καλησπέρα,Ρένα...Θα σου αρέσει πιστεύω...Πολλά φιλιά...
ΔιαγραφήΥπέροχη η πίττα σου!Μοσχομύρισε έως εδώ!!Καλό βράδυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα,Dimi...Χαίρομαι που σου φαίνεται δελεαστική...Ελπίζω να τη δοκιμάσεις...Φιλιά...
Διαγραφήνομίζω δεν έχω ξαναφάει τέτοια πίτα!!! είναι κάτι σαν πουρέκι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι νο μίζω ξεχωριστή,Εβονίτα μου...Δεν μοιάζει με κάτι από όσα κυκλοφορούν...Και είναι καταπληκτική...Καλό απόγευμα...
ΔιαγραφήΦαίνεται καταπληκτική!!! Αφού είναι γλυκιά θα μου αρέσει γιατί με τις τυρόπιτες δεν τα πάω καλά! :) φιλάκια!
ΔιαγραφήΚαταπληκτική φαίνεται αυτή η πίτα και πρώτη φορά βλέπω πάντρεμα γλυκού με αλμυρού.Ωραίο επίσης και το φύλλο, λεπτό.Κούκλα και η κοπέλλα σας,χάρηκα που βρεθήκαμε ,θα τα λέμε,φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς όρισες,Νέλυ...Χαίρομαι που θα επικοινωνούμε...Την πίτα δοκίμασέ την...Υπέροχη...Καλό απόγευμα εύχομαι...
ΔιαγραφήTι μου κάνεις; είναι τόσο ελκυστική η εικόνα !!!κι εγώ τόσο ανίκανη για την παρασκευή της..... κρίμα κρίμα.Πάντως έκανες άλλη μία χρήσιμη και εξαιρετική ανάρτηση,Καλό σου απόγευμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα,Έφη μου...Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...Να είσαι πάντα καλά...
ΔιαγραφήMoσχομύρισε η γειτονιά και πήρα τις ρούγες! Ακολούθησα το άρωμα του γλυκού και σε βρήκα σε μια κουζίνα ...γεμάτο ήθος!:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτη!
Καλώς όρισες...Χαίρομαι που σε γνωρίζω και που θα συνταξιδέψουμε...Μακάρι να μπορούσα να σε καλέσω για τσάι,σαραγλί και κουβεντούλα...Εύχομαι να επικοινωνούμε έστω και διαδικτυακά...Καλό βράδυ...
Διαγραφήεγραψες παλι!!!! ακομη δεν γυρισα σε πειρασμο με εβαλες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες,Στέλλα μου...Καλό φθινόπωρο...
ΔιαγραφήΌστρια μου, δε ξέρω πως θα μου δέσει η γεύση του τυριού και ιδιαίτερα η φέτα, με το σιρόπι, αλλά θα το δοκιμάσω και θα σου γράψω τις εντυπώσεις της οικογένειας.Μου αρέσει που ανεβάζεις τις φωτογραφίες σου βήμα - βήμα.Σε φιλώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ...Ελίζω να σας αρέσει...Φιλιά και ευχές για καλό φθινόπωρο...
ΔιαγραφήΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρόθεσή μας για να μοιραστούμε τις δημιουργίες μας, τις σκέψεις και τις απόψεις μας με ανθρώπους που θα ήθελαν να αλληλεπιδράσουν μαζί μας, μας οδήγησε στο μικρο μας blog με την ευχή για καλή αρχή και οράμα για ένα καλύτερο αύριο. Το e-mail μας: dimiourgia.epikinoniablogspot@yahoo.gr
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεσσαλονίκη, Greece
Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε, για να μοιραστούμε τις δημιουργικές μας σκέψεις και ιδέες.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 31 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2012
Akti Belvedere, Σκάλα Ραχωνίου
Παύλος ο καλός ο μαθητής..........
Το παραθαλάσσιο Hotel Akti Belvedere βρίσκεται στην ειδυλλιακή
παραλία Παχύς,στην καταπράσινη Σκάλα Ραχωνίου της Θάσου.
Φώτο:
Παύλος ο καλός ο μαθητής…..
Καλό Σαββατοκύριακο
IΣΤΟΛΌΓΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΏ
• agioritikesmnimes
• anatoliblog.blogspot.gr/
• angelisandtheistanbul
• assosgreek.blogspot.gr/
• dromologia-kavalas-thasou.blogspot
• enikos
• everydaymagic-gilla.blogspot.gr
• katimagiko
• liveradionet
• meteo
• neopolitis.blogspot.gr
• nerokota.com
• parapona-rodou.blogspot.com
• perpatoperpatomestinpoli.blogspot.gr
• raverly
• reportaznet
• sentragoal
• sportaction
• thassospress.blogspot.gr
• themidathassos.blogspot.gr
• tixamperiaapothnpolh.blogspot.com
• vasanakia.blogspot.gr
• xeirotexnima
ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟ ( ΤΟ ΗΘΟΣ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ) ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ
Να είστε καλά...Καλό φθινόπωρο...
Διαγραφήευχαριστώ για την επίσκεψη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ για την ανταπόδοση...Καλό φθινόπωρο...
Διαγραφή